Polycysteus ovarium syndroom: zwanger worden ondanks PCO

Zwanger worden ondanks PCO is mogelijk. Medicijnen en ook natuurlijke methoden kunnen helpen. Toch moet PCO eerst door een arts worden gediagnosticeerd, want een onvervulde kinderwens kan ook vele andere oorzaken hebben! Het polycysteus ovariumsyndroom …

Polycysteus ovarium syndroom: zwanger worden ondanks PCO

Welche Symptome für PCO stehen können
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Polycysteus ovarium syndroom: zwanger worden ondanks PCO
  • Zwanger worden ondanks PCO is mogelijk. Medicijnen en ook natuurlijke methoden kunnen helpen. Toch moet PCO eerst door een arts worden gediagnosticeerd, want een onvervulde kinderwens kan ook vele andere oorzaken hebben!
  • Het polycysteus ovariumsyndroom zorgt ervoor dat te veel mannelijke hormonen de vrouwelijke cyclus verstoren, waardoor het moeilijk wordt om zwanger te worden.
  • Helaas zijn er enkele risico’s verbonden aan een zwangerschap met PCO. Van miskramen tot zwangerschapsdiabetes, veel dingen zijn mogelijk, dus regelmatige controle door een arts is bijzonder belangrijk.

Veel vrouwen vinden het moeilijk te geloven dat het mogelijk is om ondanks PCO zwanger te worden. Het is niet ongewoon dat paren meerdere jaren proberen zwanger te worden en het dan gefrustreerd opgeven. Vaak wordt PCO (polycistisch ovarieel syndroom) veel te laat of helemaal niet gediagnosticeerd.

In deze gids leggen we uit hoe een zwangerschap mogelijk is ondanks PCO, wat de risico’s zijn en of een medische behandeling altijd nodig is.

1. Het polycistisch ovarieel syndroom is een hormonale stoornis…

Het effect van mannelijke hormonen

Meer lichaamsbeharing, maar ook haaruitval op het hoofd (veroorzaakt door de mannelijke hormonen), huidoneffenheden en zelfs zwaarlijvigheid kunnen gevolgen zijn van PCO.

Als een vrouw aan PCO lijdt, komt dat doordat ze te veel mannelijke hormonen in haar lichaam heeft, waardoor de hele cyclus uit balans kan raken. Het polycysteus ovariumsyndroom (kortweg PCO) is aangeboren, zodat deze ziekte vaak pas wordt herkend als de kinderwens onvervuld blijft.

Helaas wordt het polycysteus ovariumsyndroom toch vaak te laat herkend. In veel gevallen komt dat doordat het mannelijk hormoon de eierstokken omgeeft met blaasjes, die voor cysten worden aangezien. Een van de meest voorkomende tekenen van het PCO-syndroom is een zeer onregelmatige cyclus, tot en met het uitblijven van de menstruatie gedurende vele maanden.

2. zwanger worden ondanks PCO is mogelijk

schwangeres paar haelt ultraschallbild in der hand
Polycistic ovarian syndrome maakt het moeilijker om zwanger te worden, maar niet onmogelijk!
.

De kans om ondanks PCO toch zwanger te worden valt mee. Inmiddels is het mogelijk om de hormoonhuishouding via verschillende medicijnen te reguleren, zodat de cyclus tot rust komt en het lichaam dus in staat is om zwanger te worden. Veel vrouwen die niet zwanger willen worden, krijgen echter ook de pil voorgeschreven. Ook deze kan de hormonen in balans brengen.

Voor- en nadelen van de pil bij PCO

  • Praktisch voor het reguleren van de hormoonhuishouding en het voorkomen van zwangerschap tegelijkertijd.
  • De pil leidt bij veel vrouwen tot lichamelijke verlichting. De bloeding wordt vaak zwakker en minder pijnlijk.
  • Kan het uiterlijk van de huid verbeteren.
  • Niet elke vrouw wil de pil of hormonen slikken.
  • Voorkomt zwangerschap.
  • Veel vrouwen verdragen de pil niet.
frau isst salat
Een gezonde voeding en een gezond lichaam zijn de beste vijanden tegen het polycistisch ovariumsyndroom!

Als je echter slechts lichte PCO hebt en op natuurlijke wijze zwanger wilt worden zonder medicatie of behandeling door artsen, kun je helpen door de volgende methoden te gebruiken:

  • Gezond gewicht.
  • Evenwichtige voeding, wat inhoudt dat het lichaam (van man en vrouw) niet oververzuurd mag zijn.
  • Verminder stress (zelfs de stress die je onbewust bij jezelf legt).
  • Heb geduld (zelfs zonder PCO duurt het vele maanden voordat sommige vrouwen zwanger worden).

Er bestaat geen genezing voor PCO, maar vrouwen met PCO kunnen toch zwanger worden!

Let op: Als je met PCO niet zwanger wordt, moet je ook je insulinegehalte laten controleren. Insulineresistentie wordt vaak geassocieerd met PCO. Een diabetoloog kan hierbij al helpen.

Een zwangerschap met PCO is vaak een risicovolle zwangerschap.

Toch zwanger met PCO? Dan gefeliciteerd! Juist nu moet je genieten van de tijd en alle stress en risicofactoren zoveel mogelijk uit je leven bannen. De kans op een zwangerschap met mogelijke risico’s is echter aanzienlijk groter dan bij gezonde vrouwen.

De volgende risico’s zijn mogelijk bij een zwangerschap met PCO:

Miskraam Diabetes Zwangerschapsvergiftiging
Hoger dan bij gezonde vrouwen, vooral in de eerste drie maanden. Verhoogd risico op verhoogde gewichtstoename bij zwangerschapsdiabetes. Ook bekend als eclampsie.
Ook vaak complicaties tijdens de bevalling zelf. Mogelijkheid dat dit verstoringen in de groei of ontwikkeling van de organen van het kind veroorzaakt. Ernstige hoge bloeddruk, duizeligheid of toevallen kunnen de gevolgen zijn.

4. belangrijke vragen en antwoorden

Heb ik polycistisch ovarieel syndroom omdat mijn menstruatie plotseling stopt?

junge frau mit kalender in der hand
Als uw menstruatie plotseling stopt, kan dit vele oorzaken hebben. Slechts zelden is het polycysteus ovariumsyndroom de reden.

Het is voor een gezonde vrouw niet ongewoon om snel zwanger te worden. Maar als de diagnose PCO nog niet is gesteld en je uit ervaring kunt zeggen dat je altijd een regelmatige cyclus hebt gehad, is een eenmalige afwezigheid van je menstruatie waarschijnlijk te wijten aan een andere reden.

Bent u misschien gewoon vergeten de pil in te nemen en bent u nu zwanger? Heb je veel stress gehad waardoor je cyclus gewoon uit balans is? Er zijn veel redenen waarom de menstruatie uitblijft. Maar slechts zelden is het polycysteus ovariumsyndroom de oorzaak van een eenmalige uitzondering.

Zwanger worden met PCO lukt niet ondanks medische hulp: wat te doen?

Als je niet zwanger wilt worden, maar ook geen kunstmatige inseminatie wilt, moet je je afvragen of je man wel gezond is! Mensen zijn vaak zo op zichzelf gericht dat ze hun partner vergeten! Laat je man daarom controleren of hij überhaupt in staat is om kinderen te verwekken, en gebruik gerust ovulatietesten om het juiste tijdstip voor geslachtsgemeenschap te bepalen!

Zwanger worden ondanks PCO is mogelijk, maar vergt geduld. Als je arts je niet kan helpen, moet je naar een vruchtbaarheidskliniek gaan! Daar zijn andere methoden die je met een PCO-syndroom met kinderwens kunnen helpen.

Gerelateerde berichten