Geneesmiddelen en huismiddeltjes voor babyhoest

Als uw baby hoest, is dat voor zijn of haar bescherming, omdat vreemde voorwerpen, afscheidingen en dergelijke uit de luchtpijp worden geslingerd. Wanneer u naar de dokter moet gaan en welke medicijnen hij of zij …

Geneesmiddelen en huismiddeltjes voor babyhoest

Das könnten Gründe für den Husten ihres Babys sein
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Geneesmiddelen en huismiddeltjes voor babyhoest
  • Als uw baby hoest, is dat voor zijn of haar bescherming, omdat vreemde voorwerpen, afscheidingen en dergelijke uit de luchtpijp worden geslingerd.
  • Wanneer u naar de dokter moet gaan en welke medicijnen hij of zij voorschrijft, hangt vooral af van de oorzaak en de duur van de hoest van de baby.
  • U kunt uw kleintje overdag en ’s nachts verlichting bieden met verschillende huismiddeltjes en homeopathische preparaten.

In veel gevallen is de hoest van een baby onschuldig. Maar vooral bij baby’s en peuters kan het ook worden veroorzaakt door een infectie van de luchtwegen of door ernstigere ziekten die behandeld moeten worden. Lees hier wat u kunt doen als uw baby hoest, welke oorzaken en soorten hoest er zijn en nog veel meer.

1. hoesten maakt de luchtwegen vrij van slijm en ziektekiemen.

uebersichtsgrafik verschleimte atemwege
Verstopte luchtwegen: kiemen en andere kleine moleculen komen vast te zitten op het slijmoppervlak van de trilharen.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je baby vaak hoest en dat dit meestal snel overgaat. Dit kan worden veroorzaakt door vreemde voorwerpen, stof, slijm of ziekteverwekkers. Bovendien kan de baby tijdens het eten slikken en zo een hoestbui veroorzaken. Maar ook ziekten zoals allergieën, ontsteking van de luchtpijp, het strottenhoofd of de sinussen kunnen gepaard gaan met hoesten. Ook gassen of rook kunnen het kind doen hoesten. Hoe dan ook, het eerste doel van hoesten is het vrijmaken van de luchtwegen en het kwijtraken van ziektekiemen en is dus iets positiefs en beschermends voor het kind.

Als verhoogde afscheiding of slijmvorming de aanleiding is voor de hoest, liggen bacteriële of virale infecties of luchtwegaandoeningen zoals griep, verkoudheid, longontsteking of bronchiolitis er vaak aan ten grondslag. In de meeste gevallen gaat een verkoudheid gepaard met hoesten en een loopneus en vaak heesheid. Het slijm verzamelt zich dan achter in de keel en bedekt de ziekteverwekkers, die samen met de afscheiding worden opgehoest.

Hoesten is een reflex. Het treedt op wanneer de zenuwuiteinden in de luchtpijp, keel of longen geïrriteerd raken – de lucht wordt dan reflexmatig uitgestoten. Deze irritatie wordt meestal veroorzaakt door slijm.

2. met en zonder slijmvorming en acuut of chronisch

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische hoest wat betreft de duur:

baby steckt sich etwas in den mund
Jonge kinderen stoppen graag dingen in hun mond en kunnen zich daar soms in verslikken.

Acute hoest

  • Komt vooral voor bij virale infecties van de luchtwegen
  • Duurt maximaal 8 weken
  • gaat vaak gepaard met lichte koorts en verkoudheid
  • Begint droog en wordt later vochtig
  • Kan ook optreden als de jongere baby zich heeft verslikt in een vreemd voorwerp of tijdens het voeden

Chronische hoest

  • duurt langer dan 8 weken
  • kan gepaard gaan met sputum
  • Wordt vaak veroorzaakt door astmatische aandoeningen, chronische bronchitis, sinusitis of allergieën of intoleranties
  • Kan ook worden veroorzaakt door luchtverontreinigende stoffen zoals sigarettenrook of chemicaliën in meubels of tapijten.

Vaak zijn de eerste tekenen van hoesten een branderig gevoel in de borst, dat bijvoorbeeld een baby of peuter van 6 maanden natuurlijk nog niet kan uiten. Omdat dit gepaard gaat met een onaangenaam ziektegevoel, zal het patiëntje waarschijnlijk vaker zeuren en huilen. Er ontstaat dan snel een droge en pijnlijke irriterende hoest. Naarmate de hoest vordert, wordt er slijm gevormd en opgehoest. In het algemeen wordt hoest onderscheiden naar twee verschijningsvormen:

Uiterlijk Kenmerken
Droge hoest – ook wel onproductieve hoest of prikkelhoest genoemd.
  • Geen slijmvorming of geen sputum
  • Komt vaak voor aan het begin van een verkoudheid
  • Komt vooral ’s nachts voor
  • Maar het kan ook voorkomen bij bronchiale astma, bronchitis of vreemde voorwerpen in de luchtwegen.
natte hoest – ook wel productieve hoest genoemd
  • Slijm hoopt zich op in de luchtwegen en wordt opgehoest.
  • Komt vaak voor in de latere stadia van een verkoudheid, longontsteking of bronchitis.
  • Het slijm is vaak helder.
  • Bij bacteriële infecties wordt het slijm groengeel en klonterig.

Let op: Het immuunsysteem van een baby of peuter is met bijvoorbeeld 7 weken, 4 maanden of 10 maanden nog niet zo sterk ontwikkeld. Daarom zijn de kleintjes gevoelig voor infecties en bepaalde ziekten. Voor de zekerheid moet de arts altijd onderzoeken of er bijvoorbeeld sprake is van een allergie, pseudokroep, kinkhoest of bronchiolitis.

3. Ga altijd naar de dokter als er bepaalde tekenen zijn

krankes kind und fieberthermometer
Als er sprake is van hoge of plotselinge koorts in combinatie met hoesten, moet de baby door een arts worden onderzocht.

Wanneer je naar de dokter moet als je baby hoest, hangt af van verschillende factoren. In de volgende situaties moet je onmiddellijk medische hulp zoeken:

  • de baby is jonger dan 3 maanden, heeft minstens 38,3 °C koorts en ademt onregelmatig
  • de hoest gaat zelfs na 2 dagen niet over
  • uw kind heeft moeite met ademhalen of ademt zeer snel – 40 tot 50 ademhalingen per minuut in een rustige toestand
  • de hoest komt plotseling opzetten samen met koorts
  • het kind trekt bij elke ademhaling lucht tussen de ribben naar binnen
  • de hoest is duidelijk pijnlijk en/of gaat gepaard met een piepend geluid
  • de lippen worden blauw of donker door het hevige hoesten
  • als er bloed in het sputum of slijm zit
  • als de algemene toestand zeer slecht is
  • als de baby duidelijk een vreemd voorwerp heeft ingeslikt of tijdens het eten iets heeft ingeslikt en niet stopt met hoesten.

Let op: baby’s kunnen niet gecontroleerd slijm ophoesten. Daarom kokhalzen ze soms als ze hoesten en braken ze de afscheiding zelfs uit. In het begin moet u hier niet van schrikken. Als het kind bij hoesten gedurende langere tijd veelvuldig braakt, moet u een arts raadplegen.

4. Welke geneesmiddelen zijn geschikt en wat kunt u doen?

Als ernstigere ziekten zijn uitgesloten als oorzaak van de hoest, is een virusinfectie meestal de oorzaak. In dat geval kunt u verwachten dat de hoest en andere symptomen uiterlijk na 14 dagen verdwijnen. Alleen een arts mag echter hoestsiropen en medicijnen ter verlichting van de symptomen voorschrijven of aanbevelen, omdat baby’s en kleine kinderen bijzonder gevoelig reageren op sommige samenstellingen, conserveringsmiddelen en kruiden. Uiteraard mag er nooit alcohol in hoestsiroop zitten. Hier vindt u ter informatie 28 door Ökotest geteste hoestmiddelen voor baby’s en kinderen.

Eerstehulpmaatregelen bij een vreemd voorwerp in de luchtpijp:
Onderdruk de hoestreflex niet. Probeer het vreemde voorwerp uit de keel of mond te verwijderen. Leg de baby daartoe op zijn buik over één knie, met het bovenlichaam licht naar beneden gebogen, en tik hem tot 5 keer tussen de schouderbladen. Houd het hoofd van de baby met één hand vast. Als dit niet werkt, bel dan de spoedarts. Bij verstikkingsgevaar onmiddellijk levensreddende maatregelen nemen.

4.1 Huismiddeltjes bieden overdag verlichting

Als uw baby hoest, kunt u de kleine verlichten met verschillende huismiddeltjes, zodat hij of zij ’s nachts tijdens het slapen kan uitrusten en zich ook overdag beter voelt:

  • Het patiëntje heeft nu veel vocht nodig, omdat dit de luchtpijp goed bevochtigt. Bovendien wordt het slijm vloeibaar gemaakt en hoest de baby het op. Geef je kleintje dus vaker borstvoeding of voeding.
  • Frisse lucht helpt ook. Zolang de baby geen hoge koorts heeft, kun je hem of haar warm aankleden, beschermd tegen de wind, en lekker met hem of haar gaan wandelen.
  • De juiste lucht binnenshuis is ook zeer gunstig voor een hoestende baby. Zorg voor voldoende vocht in de kamers en ventileer ze regelmatig, maar vermijd tocht. Natte doeken boven de verwarming hangen of een verdamper gebruiken zorgt ook voor vochtige lucht.
  • mutter geht mit kinderwagen bei gutem wetter spazieren
    Als de baby geen koorts heeft, heeft hij baat bij frisse lucht omdat de gezwollen slijmvliezen dan opzwellen en hij gemakkelijker kan ademen.

    De irritatie van de hoest kan ook worden verlicht door warme borstcompressen – bijvoorbeeld met kwark of ui. Dit is echter alleen geschikt voor een baby van 6 maanden en oudere kinderen.

  • Homeopathie heeft ook verschillende bolletjes beschikbaar om hoest te verlichten.
  • Om uw kleine lieveling te helpen beter te ademen tijdens de slaap, kunt u zijn hoofd wat hoger leggen door een handdoek of een plat kussen onder zijn matras te vouwen.

Tip: Als u de voorkeur geeft aan zachte kruidengeneesmiddelen, vraag uw arts dan naar hoestsiropen met klimop die geschikt zijn voor baby’s. Dit werkt krampstillend. Dit heeft een krampstillend effect op droge hoest, terwijl het ook taai slijm vloeibaar maakt.

Gerelateerde berichten