Kinderen met astigmatisme: symptomen herkennen en tijdig behandelen

Is uw kind onhandig, stoot het zich aan hoeken en reikt het soms langs voorwerpen? Dan is het mogelijk dat uw kind last heeft van een kromming van het hoornvlies. Een vervormd hoornvlies zorgt ervoor …

Kinderen met astigmatisme: symptomen herkennen en tijdig behandelen

Kind mit Hornhatverkruemmung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Kinderen met astigmatisme: symptomen herkennen en tijdig behandelen
Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een refractiefout waarbij het hoornvlies niet egaal maar vervormd is. Hierdoor hebben de getroffen kinderen wazig zicht, zowel dichtbij als veraf.

Wat gebeurt er als astigmatisme bij kinderen niet wordt behandeld?

Als u de visuele afwijking bij uw kind niet tijdig laat behandelen, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van uw kind. In het ergste geval maken de hersenen het zwakkere oog gewoon blind.

Kan astigmatisme bij kinderen worden genezen?

Astigmatisme is niet te genezen, maar wel te corrigeren. Met hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen kan de visuele afwijking bijna volledig worden gecompenseerd.

Is uw kind onhandig, stoot het zich aan hoeken en reikt het soms langs voorwerpen? Dan is het mogelijk dat uw kind last heeft van een kromming van het hoornvlies. Een vervormd hoornvlies zorgt ervoor dat het licht onder een andere hoek het oog binnenkomt, waardoor de omgeving wazig lijkt.

Hoe sneller het astigmatisme van een kind wordt behandeld, hoe kleiner de kans dat het een negatieve invloed heeft op zijn ontwikkeling. Wij leggen uit hoe astigmatisme ontstaat en welke maatregelen helpen.

[button]Verder lezen over het onderwerp[/button]

1. hoornvlieskromming is meestal aangeboren

normales auge und auge mit hornhautverkruemmung
Bij een hoornvlieskromming kan licht niet goed worden scherpgesteld, waardoor het zicht wazig is.

Goed zicht draagt enorm bij aan de algehele lichamelijke gezondheid. Maar gezichtsvermogen is ook cruciaal voor de ontwikkeling van een kind.

Het hoornvlies is het voorste deel van het oog dat de oogbol omgeeft. Het zorgt ervoor dat het licht onder de juiste hoek de binnenkant van het oog binnenkomt.

Normaal gesproken is het hoornvlies ovaal van vorm. Dit betekent dat het een gelijkmatig oppervlak vormt. Bij een hoornvlieskromming is het hoornvlies echter ongelijk gebogen, zodat er geen duidelijk, enkel punt op het netvlies kan worden afgebeeld.

Detechnische term voor astigmatisme is astigmatisme (Grieks voor puntloosheid), maar astigmatisme is slechts de meest voorkomende oorzaak van astigmatisme. Voor de eenvoud zullen we deze termen in dit artikel echter door elkaar gebruiken. Deze refractiefout is een van de meest voorkomende oogziekten bij kinderen.

In principe zijn er twee verschillende soorten astigmatisme:

 • Regelmatig astigmatisme: Als kinderen lijden aan regelmatig astigmatisme, worden de invallende lichtstralen afgebeeld op loodrechte brandpunten. Het oppervlak van het hoornvlies is glad, zodat de kromming uniform is. Deze vorm van astigmatisme is goed te behandelen.
 • Onregelmatig astigmatisme: Als de optische vlakken niet loodrecht op elkaar staan, maar zonder systeem, spreekt men van onregelmatig astigmatisme. Aangezien er geen uniforme orde is, is de behandeling veel ingewikkelder.

Terwijl regelmatig astigmatisme meestal aangeboren is, wordt onregelmatig astigmatisme veroorzaakt door littekenvorming of een opaciteit. Als de kromming van het hoornvlies pas op volwassen leeftijd optreedt, zijn verwondingen of ontstekingen eerder de oorzaak. Kinderen hebben daarom veel vaker last van de eerste vorm, die erfelijk is.

https://www.youtube.com/watch?v=qK5ny9EROXw<br>

2. bij uitgesproken astigmatisme zijn duidelijke symptomen herkenbaar

Het brilpaspoort

Zodra een visuele afwijking is vastgesteld door een opticien, krijgt uw kind een zogenaamd brilpaspoort. In dit paspoort worden ook de waarden van het astigmatisme genoteerd.

Kinderen met een krom hoornvlies hebben wazig of vervormd zicht, zowel dichtbij als veraf. Astigmatisme komt vaak voor in combinatie met verziendheid of bijziendheid.

De volgende symptomen kunnen optreden bij astigmatisme:

 • een merkbare onhandigheid (kinderen vallen vaak of kunnen voorwerpen niet doelgericht vastpakken)
 • wazig en vervormd zicht (zowel dichtbij als veraf)
 • frequente hoofdpijn en oogpijn
 • permanent verlies van gezichtsvermogen

Deintensiteit van deze symptomen hangt grotendeels af van hoe uitgesproken het astigmatisme bij kinderen is. Als het slechts om een lichte vorm van astigmatisme gaat, merken de getroffen kinderen deze visuele afwijking vaak niet eens op.

Als u het gevoel hebt dat uw kind aan astigmatisme lijdt, moet u zo snel mogelijk een kinderarts of oogarts raadplegen. Met behulp van een keratoscoop kan een opticien meestal meteen vaststellen of het om astigmatisme zou kunnen gaan. Daarna volgen verdere oogtesten, zoals de reticletest of de straaltest. Met een oftalmometer kan de arts de exacte omvang van de hoornvlieskromming meten.

3. Vroegtijdige correctie kan gevolgschade voorkomen

kind lernt koordination durch malen
Als astigmatisme bij kinderen niet vroeg wordt behandeld, heeft dit een negatief effect op de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie.

Het isessentieel om astigmatisme bij kinderen zo snel mogelijk te behandelen. Als de visuele afwijking zeer ernstig is, kan het een enorme impact hebben op de ontwikkeling van een kind. Slecht, wazig zicht kan onder andere leiden tot onvoldoende ontwikkeling van de hand-oog coördinatie.

Daarnaast kan onopgemerkt astigmatisme leiden tot blijvende visuele beperking, wat een enorme impact kan hebben op het leven van kinderen. Omdat de omgeving steeds als wazig wordt waargenomen, kunnen de hersenen de informatie niet voldoende verwerken. Als het astigmatisme meer uitgesproken is in één oog, verblinden de hersenen na verloop van tijd gewoon het zwakkere oog.

Als astigmatisme niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot amblyopie (slechtziendheid). Dit is een vermindering van de gezichtsscherpte van één of beide ogen. Volgens een studie heeft ongeveer 5 tot 6% van de kinderen in Duitsland last van deze visuele stoornis.

Om dit tegen te gaan wordt het betere oog enige tijd afgeplakt. Zo worden de hersenen gedwongen het zwakkere oog te gebruiken. Aangezien de hersenen in de eerste levensjaren nog zeer veranderlijk zijn, heeft deze oogtraining meestal veel succes.

Tip: In de meeste gevallen wordt een visuele beperking bij toeval ontdekt tijdens een vroegtijdig onderzoek. Maak daarom gebruik van deze onderzoeken om een afname van het gezichtsvermogen van uw kind te voorkomen.

4. manieren om astigmatisme bij kinderen te behandelen

Astigmatisme bij kinderen is meestal niet te genezen. Er zijn echter verschillende manieren om astigmatisme te behandelen en te corrigeren. De meest geschikte methode hangt af van de mate en de vorm van het astigmatisme. Als het om een normale afwijking van minder dan één dioptrie gaat, is geen behandeling nodig.

Als de afwijking groter is, is het noodzakelijk de visuele afwijking te behandelen. Hieronder laten wij u kennismaken met de verschillende behandelingsmogelijkheden.

4.1 De visuele afwijking compenseren met een visueel hulpmiddel

kleines blondes maedchen mit einer brille
Kinderbrillen moeten breukvast en flexibel zijn.

In de meeste gevallen gebruiken kinderen een bril om astigmatisme te compenseren. Er worden brillen gemaakt die cilindrische of torische lenzen bevatten.

Let er bij de aanschaf van een kinderbril op dat deze bijzonder stabiel en flexibel is. Aangezien kinderen altijd omhoog moeten kijken naar volwassenen, is het belangrijk dat de bril zo ver mogelijk omhoog reikt.

Harde of zachte contactlenzen kunnen ook worden gebruikt om de visuele afwijking te compenseren. Lenzen zijn echter maar beperkt geschikt voor kinderen, omdat ze veel gewenning vergen. Bovendien vereisen lenzen dagelijkse verzorging.

4.2 De ogen laten laseren

kind mit laser im auge
Alleen in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om kinderogen te laten laseren.

Bij een kromming van het hoornvlies is het ook mogelijk de ogen te laten laseren. Bij deze ingreep wordt een deel van het hoornvlies verwijderd om het brekingsvermogen te veranderen en een gelijkmatig oppervlak te creëren. De operatie kost gemiddeld zo’n 1400 tot 2000 euro. Deze optie is echter niet per se geschikt voor kinderen, maar eerder voor volwassenen.

De ogen van kinderen kunnen meestal niet worden gelaserd omdat de ogen nog in de groei zijn. Bovendien verandert het gezichtsvermogen van het oog tegen de leeftijd van 18 jaar, zodat het effect van de operatie niet lang zou aanhouden.

Er zijn echter uitzonderingen. Als de visuele beperking niet kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen, kan een ooglaserbehandeling worden overwogen. Dit wordt echter altijd besloten door de behandelend oogarts.

5. verdere literatuur over dit onderwerp

No products found.

Gerelateerde berichten