Enuresis: Hoe helpt u uw kind overdag en ’s nachts van urine-incontinentie af?

Misschien is er al een innerlijke ongerustheid ontstaan omdat je kind al vijf jaar oud is en ’s nachts nog steeds luiers nodig heeft? Maakt u zich geen zorgen. Zowel nachtelijk bedplassen als overdag plassen …

Enuresis: Hoe helpt u uw kind overdag en ’s nachts van urine-incontinentie af?

Kind schläft eingenässt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Enuresis: Hoe helpt u uw kind overdag en ’s nachts van urine-incontinentie af?
Wat zijn de verschillende vormen van bedplassen?

Er zijn eigenlijk twee vormen van bedplassen: Enuresis nocturna, dat is nachtelijke urineverlies, en enuresis diurna, dat is urineverlies overdag. Als een kind beide heeft, wordt de aandoening nocturna et diurna genoemd.

Mijn kind was al droog en plast nu weer in bed. Wat betekent dat?

Dit kan een alarmsignaal zijn. Angsten of andere psychosociale redenen (het overlijden van een persoon, de verhuizing van het gezin, de scheiding van de ouders, problemen op de kleuterschool, enz.

Wat is een rinkelende broek of rinkelende mat?

Het principe is voor beide hetzelfde: een vochtsensor bevindt zich bij de genitaliën, het belletje bij het oor. Als het kind in zijn broek plast, gaat het belletje rinkelen. In het ideale geval wordt uw kind wakker en gaat het naar het toilet.

Misschien is er al een innerlijke ongerustheid ontstaan omdat je kind al vijf jaar oud is en ’s nachts nog steeds luiers nodig heeft? Maakt u zich geen zorgen. Zowel nachtelijk bedplassen als overdag plassen komt nog steeds voor bij oudere kinderen. Eén op de tien zevenjarigen kan de aandrang om te plassen ’s nachts niet onder controle houden, en overdag is dat nog steeds twee tot drie procent van deze leeftijdsgroep. Er zijn zelfs gevallen van enuresis bij volwassenen. Wij leggen de verschillende vormen van enuresis, enuresis nocturna en enuresis diurna, uit en vertellen u welke therapieën mogelijk zijn.

[button]Unisex bell-bottoms in leuke designs[/button]

1. nocturna et diurna betekent: overdag en ’s nachts heeft uw kind een luier nodig.

Enuresis en encopresis

Deze twee medische termen lijken erg op elkaar. Enuresis is per definitie het plassen van kinderen. Encopresis wordt vertaald als ontlasting bij kinderen.

Eigenlijk wordt er onderscheid gemaakt tussen twee vormen van enuresis: Enuresis nocturna, wat nachtelijke enuresis is, en enuresis diurna, wat overdag enuresis is. Als beide bij een kind voorkomen, schrijft de kinderarts deze woorden in het onderzoeksresultaat: nocturna et diurna .

1.1 Wat de ICD-10 code inhoudt

Net als alle andere ziekten wordt enuresis gecategoriseerd volgens medische richtlijnen, de zogenaamde ICD-10. Met behulp van deze internationale richtlijnen wordt de communicatie van artsen geacht te worden vereenvoudigd. Bovendien wordt de diagnose gecodeerd. Dit is vooral belangrijk voor volwassenen die aan enuresis lijden om uitsluiting te voorkomen. Vormen van enuresis zijn terug te vinden in de ICD-10:

  • F98.0 staat voor niet-organische enuresis noctura
  • F98.01 staat voor enuresis diurna/li>
  • F98.02 staat voor nocturna et diurna
  • F98.08 staat voor niet-gespecificeerde niet-organische enuresis

2. heeft uw kind last van urine-incontinentie? Dit kan fysieke redenen hebben

Kind mit nasser Hose
Dagelijkse urine-incontinentie kan organische oorzaken hebben.

De meeste ouders dwingen hun kinderen droog te worden als ze naar de kleuterschool gaan. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom je kind overdag niet op tijd naar het toilet wil (of kan):

2.1. Aangeboren aandrangincontinentie

Als de blaas van het kind zich niet goed vult, voelen kinderen veel eerder de behoefte om naar het toilet te gaan. Meestal gaat het om meisjes die vaker naar het toilet moeten, maar slechts een beetje urine lozen. In vakjargon heet dit“constitutionele aandrangincontinentie“. Het gevolg: urineweginfecties.

2.2 Urine-incontinentie met uitstel van mictie

Als uw kind het naar het toilet gaan zo lang mogelijk uitstelt, kan dit ook enuresis bevorderen. Een spannend spel, een ongunstige situatie (bijvoorbeeld buiten spelen in de speeltuin) en andere situaties in het leven van een kind kunnen het in de verleiding brengen om de toiletgang uit te stellen. Op een gegeven moment is echter zelfs de sterkste blaas uitgeput. Dit leidt tot onvrijwillig plassen. Uw kinderarts noemt dit urine-incontinentie met uitstel van mictie.

2.3 Detrusor-sphincterdiscoördinatie

Blaasdisfunctie kan ook de reden zijn waarom uw kind overdag in zijn of haar broek plast. Als de sluitspier zich niet volledig opent, is dit een mogelijke vorm van blaasdisfunctie. In medisch jargon heet dit“detrusor sphincter dyscoordination“.

2.4 Stressincontinentie en lachincontinentie

Als uw kind zogenaamde stressincontinentie heeft, betekent dit dat hij of zij meestal in de broek plast als gevolg van een hoest- of niesbui. Ook sterk gespannen buikspieren (bij het spelen of sporten) kunnen een te grote druk op de blaas van het kind uitoefenen. Als deze factoren zich voordoen, is blaasplassen het gevolg.

2.5. Onderactieve blaas

Als uw kind zelden de behoefte voelt om naar het toilet te gaan, kan dit te wijten zijn aan een zogenaamde onderactieve blaas. Kinderen met deze diagnose voelen zelden de behoefte om te plassen. De reden is dat de blaas erg vergroot is en zich niet volledig kan ledigen. Zelfs als uw kind met een onderactieve blaas naar het toilet gaat, blijven er grote hoeveelheden urine in de blaas achter.

3. plast uw kind ’s nachts in bed? Misschien kan uw kind zijn of haar blaasfunctie niet controleren

Als je kind ouder is dan vijf jaar en ’s nachts in bed plast (of een luier nodig heeft), is dit het duidelijkste teken van enuresis. Als je kind al in staat was om ’s nachts naar het toilet te gaan en dat nu niet meer kan, wordt dit in de geneeskunde “secundaire enuresis nocturna” genoemd. Als uw kind daarentegen nooit ’s nachts naar het toilet kon gaan, spreekt men van “primaire enuresis nocturna”. De onderliggende oorzaken verschillen van geval tot geval.

Let op: als uw kind al droog was en nu weer ’s nachts naar bed gaat, kan dit een alarmsignaal zijn. Angsten of andere psychosociale redenen (het overlijden van een persoon, de geboorte van een broertje of zusje, de verhuizing van het gezin, de scheiding van de ouders, problemen op de kleuterschool, enz.

Enuresis kan duren tot in de adolescentie, enuresis nocturna bij volwassenen is ook niet ondenkbaar. Statistieken tonen aan: Eén tot twee procent van de adolescenten is ’s nachts nog niet droog; overdag is dat maximaal één procent. Vaak is nachtelijke enuresis het gevolg van een vertraagde ontwikkeling. Vaak is enuresis een bekend probleem binnen de familie dat is “geërfd”. Slechts zeer zelden zijn blaas- of nierziekten er de oorzaak van dat uw kind ’s nachts in bed plast.

Tip: In elk geval kunt u ervan uitgaan dat uw kind niet met opzet in bed plast. Hij of zij schaamt zich er veeleer voor. Moedig uw kind aan en breng vertrouwen en zekerheid over. Geloof sterk in herstel en deel dit optimisme met uw kind.

Onderzoek samen met uw arts de symptomen en de achtergrond.

Tablet, Mittel, Tabletten und Stethoskop auf grauen Grund
Onderzoek samen met uw arts de oorzaken en symptomen.

Als je naar de kinderarts gaat nadat de symptomen zijn vastgesteld, is de procedure meestal vergelijkbaar met de hier beschreven procedure:

  1. Onderzoek van het genitale gebied om misvormingen uit te sluiten.
  2. Onderzoek van de urine om een infectie uit te sluiten.
  3. Echografisch onderzoek om misvormingen van de nieren en/of de blaas uit te sluiten.
  4. Uroflowmetrie om de urinestroom te controleren.
  5. Vragenlijsten kunnen het onderzoek aanvullen

Echografie: Het echografisch onderzoek is pijnloos voor uw kind en geeft toch veel belangrijke informatie. Uw arts kan zien hoeveel urine er in de blaas achterblijft, zelfs na een toiletbezoek. Ook kunnen verstoppingen worden opgespoord. Deze kunnen ook ’s nachts en tijdens het slapen urineverlies veroorzaken.

U kunt de kinderarts ook actief ondersteunen bij het zoeken naar de oorzaken. Houd een logboek bij waarin u het drinkgedrag van uw kind gedurende twee dagen en nachten documenteert. Noteer ook hoe vaak uw kind naar het toilet gaat. Idealiter noteert u ook de hoeveelheid die uw kind heeft gedronken of op het toilet heeft laten staan. In dit logboek is ook ruimte voor andere bijzonderheden – vasthouden, duwen, duwen.

Er zijn vele soorten therapie: osteopathie, medicatie en homeopathie.

Schrik niet als uw kind meer tijd nodig heeft om droog te worden. Als uw kinderarts heeft kunnen uitsluiten dat uw kind aan een misvorming van de organen lijdt, zijn vooral geduld en optimisme geboden. Bij kinderen heeft het weinig zin om druk uit te oefenen. Dat maakt ze alleen maar onzeker. Een paar eenvoudige gedragsveranderingen als deze kunnen voldoende zijn:

  • Zorg ervoor dat uw kind overdag zijn of haar dorst lest en niet kort voor het slapengaan de dagelijkse portie vloeistoffen uit de fles drinkt.
  • Bescherm het matras in bed tegen nat worden meteen plastic onderlegger.
  • Vier successen met uw kind: dagen zonder nat bed kunt u misschien verfraaien met een sticker in een kalender.

5.1 Rinkelende broeken maken uw kind ’s nachts wakker

Als deze veranderingen niet helpen, kunt u ter ondersteuning een zogenaamd belbroekje gebruiken of het equivalent daarvan op bed: het belmatje. Het principe is voor beide hetzelfde: een vochtsensor bevindt zich bij het genitale gebied, het belletje bij het oor. Als het kind in zijn broek plast, gaat het belletje rinkelen. In het ideale geval wordt uw kind wakker en gaat het naar het toilet.

5.2 Medicijnen verminderen de aandrang om te plassen

Als gedragsveranderingen en plasmiddelen geen succes hebben gehad, kunt u therapie proberen met behulp van medicijnen. Desmopressine wordt hierbij vaak gebruikt. De werkzame stof vermindert de aandrang tot plassen, maar heeft geen bijwerkingen voor uw kind. Een terugval is echter niet uit te sluiten als u stopt met het geven van de tabletten aan uw kind.

Globuli und Holzlöffel auf Holzuntergrund
Diverse bolletjes worden ook in de homeopathie gebruikt voor de behandeling.

Een andere werkzame stof, oxybutinine genaamd, vermindert niet alleen de hoeveelheid urine, maar zorgt ook voor een ontspannen blaas.

Het is ook mogelijk om enuresis homeopathisch te behandelen. Op globuli.de staan verschillende bolletjes die de verschillende oorzaken aanpakken: Natrium chloratum, Causticum Hahnemanni, Sepia, Pulsatilla pratensis en Staphisagria zijn de meest gebruikte homeopathische middelen.

6. unisex bell-bottoms in leuke designs

No products found.

Gerelateerde berichten