Hoofdnecrose: Hoe te reageren op de schilferige korst op je hoofd

Als u roos ontdekt op het hoofd van uw baby of kind, kan dat heel verschillende oorzaken hebben. De schilferende korst kan wijzen op psoriasis, een schimmelziekte, melkschurft of hoofdverkoudheid. De laatste twee kinderziekten worden …

Hoofdnecrose: Hoe te reageren op de schilferige korst op je hoofd

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Hoofdnecrose: Hoe te reageren op de schilferige korst op je hoofd
Wat is hoofdhuidgneis?

Hoofdhuidgneis is een stevige, geel- tot bruingekleurde schilferende korst op de huid. Het treft meestal het hoofd (zelden het voorhoofd, de wangen en het gebied boven de wenkbrauwen). Sommige patiënten melden gneis die stinkt.

Wat is het verschil met wiegkapje?

Uiterlijk zijn wiegkapje en hoofdneus moeilijk van elkaar te onderscheiden. De periode en enkele andere factoren helpen echter om de ene van de andere te onderscheiden.

Wat is de behandeling voor wiegkapje?

Medische behandeling is meestal niet nodig. Enkele huismiddeltjes tegen hoofdgriep kunnen echter het genezingsproces versnellen.

Als u roos ontdekt op het hoofd van uw baby of kind, kan dat heel verschillende oorzaken hebben. De schilferende korst kan wijzen op psoriasis, een schimmelziekte, melkschurft of hoofdverkoudheid. De laatste twee kinderziekten worden vaak door elkaar gehaald. Reden genoeg om je in dit artikel uit te leggen hoe je hoofdverkoudheid kunt herkennen.

[button]Verder lezen over babygezondheid[/button]

1. drie tot vier procent van de pasgeborenen zijn verkouden.

Cephalische nefritis vs. wiegkapje

In de volksmond wordt de verouderde term “cephalische nefritis” vaak gelijkgesteld met wiegkapje, maar dat is niet juist. In beide gevallen gaat het om inflammatoire huidveranderingen bij kinderen, maar de oorzaken zijn verschillend.

Hoofdurticaria is een ongevaarlijke huidverandering die vooral zuigelingen treft. Het is een tijdelijke ontsteking van de huid die gepaard gaat met een verhoogde activiteit van de talgklieren.

Hoofdkloven zijn te herkennen aan een stevig vastzittende, vettige, geelbruine schilferkorst (gneis) op de hoofdhuid. Ongeveer drie tot vier procent van de pasgeborenen heeft er last van. De schilferende korst verschijnt meestal in de eerste levensweken. Gneis kan ook voorkomen bij oudere kinderen en zelfs bij volwassenen.

Aanvankelijk nog melkachtig tot gelig, wordt de korst steeds donkerder tot een bruinachtige kleur. Meestal verdwijnen de typische symptomen bij zuigelingen binnen enkele maanden, ook als u uw kind niet behandelt. Soms stinkt de korst, soms is er helemaal geen geur.

De technische term: Zelfs deskundigen zijn het nog niet eens kunnen worden over een uniforme term. Tekstboeken spreken van “seborroïsche dermatitis bij zuigelingen”, “seborroïsche dermatitis bij zuigelingen”, “infantiel seborroïsch eczeem” of “dermatitis seborrhoides”.

1.1 De schilferige korst beperkt uw zuigeling slechts in geringe mate

Hoofdhuid is ongevaarlijk en wordt vaak verward met wiegkapje.

De algemene conditie van de meeste baby’s wordt nauwelijks aangetast en klachten worden zelden gemeld. Dit betekent dat een baby of peuter met een hoofdschimmel vaak in goede gezondheid verkeert. Jeuk treedt meestal op als er sprake is van een secundaire infectie. U kunt een secundaire infectie herkennen aan het feit dat uw kind koortsig is.

Heel zelden wordt het hele lichaam aangetast door roodheid en schilfering. Slechts in één op de tien gevallen breidt de ontsteking zich uit naar grotere gebieden: De schilfering is heviger en de verkoudheid verspreidt zich ook ver van het hoofd: Op het gezicht, oksels, liezen en billen.

1.2 Hoe onderscheidt men cephalopale nefritis van de wiegkap?

Een koortslip wordt vaak verward met andere huidziekten. Dat komt omdat psoriasis en schimmelziekten vaak vergelijkbare symptomen hebben. Maar vooral hoofdhuidnecrose wordt verward met wiegkapje. Ondanks de vele verschillen is een duidelijke diagnose vaak moeilijk. Ook symptomen zoals geur worden vaak anders uitgesproken. Toch kan de volgende tabel als leidraad dienen:

Hoofdschimmel Wiegkapje
Wanneer treedt de ziekte op? in de eerste dagen na de geboorte na de twaalfde levensweek
Hoe lang duurt de ziekte? geneest na ongeveer 12 weken kan maanden tot jaren duren (tot in de kindertijd)
Wat zijn de tekenen? De schubben zijn zacht en talgachtig. De huid eronder is niet of nauwelijks rood. De schubben zijn hard. De huid is duidelijk rood en vaak bloederig gekrabd.
Waar ontstaat de korst? Onder het hoofdhaar (indien aanwezig) op het gezicht (vooral voorhoofd, wangen, boven de wenkbrauwen)
Hoe is het kind? nauwelijks aangedaan, nauwelijks merkbare jeuk ernstig aangetast, ernstige jeuk
Hoe kunt u uw kind helpen? Geen therapie nodig, korstjes verwijderen (niet afkrabben!) Jeuk behandelen, korsten verwijderen (niet afkrabben!)

2. waarom de schilferende korst ontstaat is onduidelijk

Tot nu toe zijn de oorzaken van hoofdhuidkloven nog onduidelijk. Deskundigen gaan ervan uit dat er een verband is met de activiteit van de talgklieren. Een storing of irritatie zou de aanleiding kunnen zijn. Daarom hebben mensen met vet haar of een vette huid meer kans op hoofdhuidkloven dan anderen. Het kan ook worden veroorzaakt door een allergische reactie op een huidschimmel. Mensen die wakker zijn geworden melden dat stress en het weer van invloed kunnen zijn op hun symptomen. In de bergen, aan zee of in de zomer daarentegen verbeteren de symptomen.

Hormonen (in dit geval mannelijke geslachtshormonen) zouden ook een rol kunnen spelen, zoals uit deze verklaringen blijkt:

  1. De symptomen verdwijnen meestal weer tussen de derde en vierde levensmaand. Dit is de periode waarin sommige mannelijke hormonen in het lichaam ook afnemen.
  2. Als volwassenen worden getroffen, krijgen ze vooral tijdens de menopauze last van hoofdverkoudheid.

Huismiddeltjes ondersteunen het genezingsproces, maar behandeling is niet absoluut noodzakelijk.

Je moet de korstjes pas verwijderen nadat je ze geweekt hebt.

Hoofdverkoudheid hoef je niet echt te behandelen. Als je het genezingsproces wilt versnellen, zijn milde baden een optie.

Moet je de roos verwijderen of niet? Een kinderarts heeft een tip: wrijf het getroffen lichaamsdeel ’s avonds in met babyolie, kokosolie of olijfolie. De volgende ochtend wast u het haar van uw kind met een milde babyshampoo. Nu kunt u de verweekte rooslaag voorzichtig verwijderen met een zachte spons of borstel.

Verlichting voor de rode hoofdhuid na het verwijderen van de roos wordt beloofd door lichaamswarme kompressen met thee.

Als de ontsteking ernstiger is, kan een crème met cortisone helpen. Bedekkende zalven zoals vaseline moeten daarentegen worden vermeden.

Let op: Gebruik nooit een antiroosshampoo. Dit zal de huid en de ogen van uw baby nog meer irriteren. Probeer ook niet de rooslaag te verwijderen zonder hem eerst te weken. Dit kan littekens veroorzaken.

4. verder lezen over de gezondheid van baby’s

No products found.

Gerelateerde berichten