Veganistische voeding voor kinderen: is het gezond voor kinderen om veganistisch te eten?

Veganistische voeding voor kinderen kan, maar hoeft niet te leiden tot gebreksverschijnselen. De meerderheid van alle veganisten gaat zeer bewust om met individuele voedingsmiddelen, zodat die kennis vaak ver boven het normale niveau ligt. Studies …

Veganistische voeding voor kinderen: is het gezond voor kinderen om veganistisch te eten?

vegane Ernährung Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Veganistische voeding voor kinderen: is het gezond voor kinderen om veganistisch te eten?
 • Veganistische voeding voor kinderen kan, maar hoeft niet te leiden tot gebreksverschijnselen.
 • De meerderheid van alle veganisten gaat zeer bewust om met individuele voedingsmiddelen, zodat die kennis vaak ver boven het normale niveau ligt.
 • Studies tonen aan dat veganisten afhankelijk zijn van voedingssupplementen voor een voldoende toevoer van vitamine B12.

Er zijn steeds meer vegetariërs en veganisten in Duitsland. Terwijl het begrip voor een vegetarische levensstijl gestaag toeneemt, is een veganistische levensstijl voor de meerderheid van de bevolking ondenkbaar. Volgens schattingen eet tussen 0,1 en 1,0 procent van de bevolking een zuiver veganistisch dieet. Maar hoe zit het met het veganistische dieet voor kinderen? Wat is de waarheid achter krantenkoppen waarin een risico voor het welzijn van kinderen wordt gehekeld en waarin wordt gepropageerd dat dit dieet strafbaar is?

Wij bekijken dit onderwerp zonder oordeel en presenteren de belangrijkste voor- en nadelen van een veganistisch dieet voor kinderen.
[button]Verder lezen: Kookboeken over veganistische voeding voor kinderen[/button]

1. veganistische voeding voor kinderen – een gevaarlijke trend of een verstandige optie?

Schüssel mit Haferflocken und Beeren
Veganistische diëten voor kinderen kunnen evenwichtig zijn.

Wie besluit veganistisch te gaan eten, neemt die beslissing meestal heel bewust. Het opgeven van vlees en vis is nog relatief eenvoudig uit te voeren. Het is echter veel moeilijker als alle dierlijke producten moeten worden vermeden.

Vooral melk, eieren en honing zitten in veel kant-en-klare levensmiddelen. Als ouders echter de moeite nemen om al deze dingen uit hun leven te bannen, wordt het model van de veganistische levensstijl meestal ook aan de kinderen doorgegeven.

Als het gaat om veganistische voeding voor kinderen botsen echter twee verharde fronten. Neutrale meningen zijn relatief zeldzaam. Integendeel, er zijn talrijke deskundigen die de trend van veganistische voeding voor kinderen kritisch bekijken en een schadelijke ontwikkeling voor de gezondheid vrezen.
Anderzijds pleiten dierenrechtenactivisten voor een verantwoorde omgang met de natuur en laten zij studies uitvoeren die hun stelling ondersteunen dat een veganistische voeding niet gepaard gaat met deficiëntieverschijnselen.

Opgelet: In principe is het mogelijk om kinderen een veganistisch dieet te geven. Hoe kleiner een kind echter is, hoe sneller deficiëntieverschijnselen van een eenzijdig dieet merkbaar worden.

2 Een overzicht van de voor- en nadelen van een veganistisch dieet voor kinderen

In de volgende korte lijst willen we kort de belangrijkste factoren weergeven die voor en tegen een veganistisch dieet voor kinderen spreken.

 • Het onderwerp voeding komt al op jonge leeftijd aan bod.
 • Overgewicht is nauwelijks een probleem door een dieet dat meestal sterk gericht is op gezonde voeding.
 • Meestal wordt vers voedsel gekookt, zodat talrijke smaakversterkers en bewaarmiddelen worden vermeden.
 • Het aanbod van voedingsvezels en secundaire plantaardige bestanddelen is groot.
 • Kinderen profiteren van een verscheidenheid aan vitaminen, aangezien groenten en fruit de steunpilaar van het dieet vormen.
 • Het veganistische dieet voor kinderen is complexer.
 • Bij jonge kinderen bestaat het risico dat er deficiëntieverschijnselen ontstaan.
 • Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen kan de ontwikkeling en de groei beïnvloeden.
 • Wie zijn kinderen een veganistisch dieet wil geven, is aangewezen op voedingssupplementen om de groei of ontwikkeling van organen, spieren, pezen en botten niet in gevaar te brengen.
 • Regelmatige bezoeken aan de arts om te controleren of er voldoende voedingsstoffen zijn, zijn belangrijk om het eigen kind niet in gevaar te brengen.

3 Mogelijke deficiëntieverschijnselen voorkomen

In tegenstelling tot diëten op basis van dierlijke producten moeten veganisten heel goed kijken naar de bestanddelen van afzonderlijke voedingsmiddelen om een gevarieerde voeding te hebben.

Deze eerste horde hoeft een veganist echter nauwelijks af te schrikken, want deze bezigheid moet hoe dan ook plaatsvinden. Maar veganisten die al langer op deze manier eten, moeten zich ook bewust verdiepen in veganistische voeding voor kinderen en baby’s.

Naast vitamine B12 hebben sommige veganisten een tekort aan de volgende voedingsstoffen:

Lebensmittel mit hohem Vitamin-B12-Gehalt
Vitamine B12 komt alleen in zeer lage concentraties voor in niet-dierlijke voedingsmiddelen.
 • Calcium
 • IJzer
 • Jodium
 • Zink
 • Selenium
 • Vitamine D
 • Riboflavine

In tegenstelling tot vitamine B12 is het wel mogelijk om de noodzakelijke dagelijkse behoefte te dekken met passende voorschriften. Voor de voorziening met vitamine B12 moet men echter zijn toevlucht nemen tot voedingssupplementen.

Bovendien moet je er bij een veganistisch dieet voor kinderen op letten dat de voeding rijk is aan eiwitten, zodat de spiergroei niet in gevaar komt. Dit kan een echte uitdaging zijn, vooral voor zeer atletische kinderen.

Wegens de moeilijkheden in verband met de voeding en de vele risicofactoren raadt de Duitse voedingsvereniging (DGE) een veganistisch dieet voor kinderen af. Vooral tijdens de borstvoeding en met een zuigeling moet u deze stap dus zorgvuldig overwegen.
U kunt het standpunt van de Duitse voedingsvereniging hier in detail lezen.

Een nogal ontspannen houding tegenover de vraag of veganistische voeding zinvol is voor kinderen zie je in deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=QL3W_z6X3AU

4. belangrijke vragen en antwoorden

Vater und Sohn bereiten zusammen einen Salat zu
Inzicht in voedsel gaat dieper.
Kan een veganistisch dieet schadelijk zijn voor kinderen?

Helaas is het antwoord op dit punt duidelijk “ja”. Dit betekent echter helemaal niet dat het veganistische dieet schadelijk hoeft te zijn. Als er echter deficiëntieverschijnselen ontstaan, kan dit de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling schaden.

Kook daarom niet alleen op gevoel, maar raadpleeg een boek of raadpleeg een voedingsdeskundige als je vragen hebt.

Zijn alle veganisten zich bewust van mogelijke tekorten aan voedingsstoffen?

Ongeveer 95 % van alle veganisten neemt vitamine B12 in als voedingssupplement. Dit goede percentage betekent echter ook dat ongeveer 5 % niet voldoende op de hoogte is en de ontwikkeling van kinderen daardoor snel kan stagneren.

Praat daarom ook met andere mensen in je omgeving die nadenken over veganistische voeding voor kinderen over mogelijke tekorten om het percentage nog te verbeteren.

Zijn er recente studies over de veganistische voeding voor kinderen?

Veel studies zijn relatief oud en werden uitgevoerd op relatief kleine groepen. De betekenis is dus eerder beperkt.

De VeChi studie kijkt momenteel naar de ontwikkeling van kinderen die een vegetarisch, veganistisch of gemengd dieet eten.
De eerste resultaten zijn in april 2019 gepubliceerd, maar zijn voorlopig alleen in de Engelse versie beschikbaar. De eerste resultaten van de studie lieten echter geen significante verschillen zien tussen de verschillende diëten. U kunt er hier meer over lezen.

5. verder lezen: kookboeken over veganistische voeding voor kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten