Latentiefase: wat er kort voor de geboorte gebeurt

[button]Gids ter voorbereiding op de bevalling [/button] Een zwangerschap is een zeer spannende tijd. Het is vooral spannend wanneer het einde van de zwangerschap nadert. De meeste vrouwen voelen een innerlijke opwinding in deze tijd, …

Latentiefase: wat er kort voor de geboorte gebeurt

latenzphase
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Latentiefase: wat er kort voor de geboorte gebeurt
In welke fasen is een geboorte verdeeld?

De geboorte is onderverdeeld in drie verschillende fasen: de ontsluitingsfase (latentiefase + actieve ontsluitingsfase), de uitdrijvingsfase en de postpartumfase. De actieve ontsluitingsfase kan tot 12 uur duren.

Hoe herken ik het begin van de ontsluitingsfase?

Regelmatige weeën en het breken van de vliezen zijn de duidelijkste tekenen dat de bevalling begint. Er zijn echter nog andere kenmerken die kenmerkend zijn voor de latente fase.

Hoe ziet de wachttijd eruit?

Zolang u en uw baby gezond zijn, moet u de wachttijd thuis doorbrengen. Gebruik deze tijd om te rusten of normale dagelijkse activiteiten te doen.

[button]Gids ter voorbereiding op de bevalling [/button]

Een zwangerschap is een zeer spannende tijd. Het is vooral spannend wanneer het einde van de zwangerschap nadert. De meeste vrouwen voelen een innerlijke opwinding in deze tijd, bestaande uit zowel angst als verwachting. In de latentiefase, de eerste fase van de geboorte, voelen sommige vrouwen de eerste tekenen van de geboorte.

In dit artikel willen wij u uitleggen wat de latentiefase is en welke tekenen bijzonder typerend zijn. Ook geven we je tips over waar en hoe je de latentiefase het beste kunt doorbrengen.

1. de latentiefase is de eerste fase van de geboorte

Phasen vor der Geburt
De laatste weeën worden persweeën genoemd. Deze fase duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.

Vrouwen die zwanger zijn kijken met zowel vreugde als angst uit naar de aanstaande geboorte van hun kind. Een normale geboorte vindt meestal plaats tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap. Slechts ongeveer 4% van de kinderen wordt echter precies op de uitgerekende datum geboren. Omdat de bevalling op elk moment rond de uitgerekende datum kan beginnen, zijn de meeste vrouwen in deze periode erg gespannen en opgewonden.

Degeboorte is verdeeld in de volgende drie fasen, die na elkaar worden doorlopen:

  • 1. ontsluitingsfase: Dit is de eerste en tevens de langste fase van de geboorte. Ze is onderverdeeld in de latentiefase en de actieve ontsluitingsfase. De latentiefase wordt gekenmerkt door regelmatige weeën die de baarmoederhals zachter maken en tot twee à drie centimeter openen. In de actieve ontsluitingsfase treden ontsluitingsweeën op, die de baby dieper in het bekken duwen. Tijdens deze periode moeten vrouwen zich naar het geboortecentrum begeven.
  • 2e uitdrijvingsfase: Deze fase wordt gekenmerkt door de sterkste weeën, die ongeveer om de vier tot tien minuten optreden. De baarmoederhals gaat volledig open. Zodra het hoofdje van de baby de bekkenbodem bereikt, kan de moeder de bevalling beginnen door actief te persen. De uitdrijvingsfase duurt ongeveer een uur voor moeders die voor het eerst bevallen.
  • Derde postpartumfase: In deze fase laat de placenta los en wordt dan uitgedreven. Ze duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. De postpartum weeën worden minder intens.

Hoe lang elke fase duurt, verschilt van geboorte tot geboorte. In sommige gevallen kan de latentiefase zelfs enkele dagen duren.

Al enkele dagen of weken voor de geboorte kunnen er afnemende weeën zijn, maar die zorgen er alleen maar voor dat de baby dieper in het bekken van de moeder glijdt.

2 De naderende geboorte kan merkbaar worden door verschillende tekenen

Ondersteuning in de latentiefase

In een evaluatie van verschillende studies werd vastgesteld dat vrouwen die in de latentiefase werden begeleid en ondersteund door een verloskundige of ander opgeleid personeel, minder vaak een ruggenprik kregen. Bovendien waren de moeders veel meer tevreden over de zorg die zij ontvingen.

Tijdens de latentiefase ervaren sommige vrouwen tekenen die erop wijzen dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. In veel gevallen komen deze tekenen alleen voor bij moeders die voor het eerst bevallen.

De duidelijkste tekenen van de bevalling zijn het breken van de vliezen en regelmatige weeën, die aanvankelijk als lage weeën verschijnen. In deze twee gevallen moet je meteen naar de kraamkliniek gaan, omdat het geboorteproces dan meestal al ver gevorderd is.

Sommige vrouwen merken echter al een paar dagen van tevoren dat er iets veranderd is en dat er een nieuw tijdstip aanbreekt. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit een toenemende innerlijke onrust of opwinding. Sommige zwangere vrouwen merken ook dat de baby niet meer zo actief beweegt in de baarmoeder, maar zich al voorbereidt op de komende geboorte.

Een ander teken dat je baby binnenkort komt, is de zogenaamde slijmprop die loskomt uit de baarmoedermond. Dit veroorzaakt meestal een beetje bloedverlies, maar is niet gevaarlijk. Ook diarree kan een kenmerk zijn, dat kort voor de geboorte optreedt.

Al met al kunnen de volgende tekenen van de geboorte optreden:

  • scheuren van de vliezen
  • regelmatige weeën (meer lage weeën)
  • minder beweging van de baby
  • Innerlijke onrust/onrust
  • loslaten van de slijmprop
  • Diarree

Je kunt hier ook zien welke tekenen wijzen op de naderende geboorte:

3. zorgen voor ontspanning in de latente fase

Frau in Latenzphase backt
Veel vrouwen vinden het afleidend om tijdens de latente fase een brood of een cake te bakken.
.

Omdat de latentiefase enkele uren of zelfs dagen kan duren, is het belangrijk om rustig te blijven wanneer de eerste tekenen van de bevalling zich voordoen. De meeste vrouwen gaan veel te vroeg naar de kliniek en worden dan voorlopig weer naar huis gestuurd. Het is het beste als de aanstaande moeder de tijd doorbrengt in haar vertrouwde omgeving en activiteiten onderneemt die ontspanning brengen.

Gebruik deze tijd dus om nog eens goed uit te rusten en je voor te bereiden op de zware bevalling. De weeën zijn nu al merkbaar, maar nog niet zo sterk dat je zelfs een paar uur kunt slapen. Veel vrouwen zijn echter te opgewonden om dit te doen. Daarom geven we je graag een paar suggesties hoe je jezelf in deze tijd bezig kunt houden.

Tips over wat je kunt doen tijdens de latente fase:

  • Voer normale dagelijkse activiteiten uit (doe de was, kook, maak de flat schoon).
  • Ga wandelen
  • televisie kijken of een spelletje spelen
  • ontspannen in bad
  • een boek of tijdschrift lezen
  • naar muziek luisteren en erop dansen
  • meditatie of fantasiereizen

4. FAQ’s – Belangrijke vragen en antwoorden

Schwangere Frau mit Wehen im Einkaufszentrum
Raak niet in paniek als je onderweg weeën krijgt.

Hoe lang duurt een bevalling in totaal?

Elke bevalling is uniek. Daarom kan de duur van de geboorte sterk variëren. Over het algemeen duurt de geboorte van het eerste kind langer dan die van de andere kinderen. Voor een eerste moeder duurt de bevalling gemiddeld 12 tot 14 uur. Bij een goede wee gaat de baarmoederhals ongeveer een centimeter per uur open.

Wat kan ik doen als ik weeën krijg terwijl ik weg ben?

Het eerste gebod is: blijf rustig. Normaal gesproken heb je nog genoeg tijd voordat de bevalling echt begint. Bevallingen zijn een absolute zeldzaamheid, vooral bij moeders die voor het eerst bevallen. Ga naar huis en/of informeer je partner of een naaste die je naar het ziekenhuis kan rijden.

Zijn er manieren om de bevalling te versnellen?

In principe komt de baby wanneer hij er klaar voor is. Gemiddeld is vanaf de 38e week van de zwangerschap de ontwikkeling van het lichaam zo ver gevorderd dat de baby klaar is voor de geboorte. Veel verloskundigen raden aan de buik te masseren met verschillende oliën om de bevalling te stimuleren. Ook een warm bad kan de bevalling stimuleren. Zorg er wel voor dat je niet alleen bent, want je circulatie kan zwak worden. Veel vrouwen melden ook dat seks heeft geholpen om de bevalling op te wekken. U kunt het beste zelf testen welk middel voor u het beste is.

5. gids ter voorbereiding op de bevalling

No products found.

Gerelateerde berichten