Gezwollen ogen bij kinderen: overzicht van oorzaken en behandelingsmogelijkheden

Kinderen zijn over het algemeen erg vatbaar voor ziekten omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Zelfs kleine dingen kunnen het lichaam uit balans brengen en een alarm laten afgaan. De ogen zijn een …

Gezwollen ogen bij kinderen: overzicht van oorzaken en behandelingsmogelijkheden

geschwollene augen kind
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Gezwollen ogen bij kinderen: overzicht van oorzaken en behandelingsmogelijkheden
Wat zijn de oorzaken van gezwollen ogen bij kinderen?

De meest voorkomende oorzaken van gezwollen ogen bij een kind zijn bindvliesontsteking, allergieën en een verstopte traanbuis.

Zijn gezwollen ogen bij kinderen altijd gevaarlijk?

Irritatie van de ogen is niet ongewoon bij kinderen. Als een kind klachten heeft, moeten de ouders beslist een oogarts raadplegen om de oorzaken te achterhalen.

Hoe kunnen gezwollen ogen bij kinderen worden behandeld?

De behandeling van gezwollen ogen hangt altijd af van de oorzaak. Afhankelijk van het ziektebeeld kunnen heel verschillende methoden worden overwogen.

Kinderen zijn over het algemeen erg vatbaar voor ziekten omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Zelfs kleine dingen kunnen het lichaam uit balans brengen en een alarm laten afgaan. De ogen zijn een zeer gevoelig orgaan. Maar welke oorzaken kunnen verantwoordelijk zijn voor gezwollen ogen bij kinderen?

In principe zijn er veel verschillende ziekten die kunnen leiden tot gezwollen ogen. Naast bindvliesontsteking en een stye kan ook een allergie verantwoordelijk zijn voor rode en gezwollen oogleden. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken en de bijbehorende behandelingsmethoden besproken.

[knop]Zalf en druppels vinden die geschikt zijn voor de ogen[/knop]

1. de oorzaken van gezwollen oogleden kunnen zeer divers zijn.

Opgezwollen ogen door eetgewoonten

Voeding kan ook invloed hebben op de gezondheid van de ogen. Overmatige consumptie van zout kan waterretentie veroorzaken, wat ook op het oog te zien is. De aanbevelingen van de WHO over zoutinname bij kinderen vindt u hier.

Oogirritatie komt vaak voor. Bijna iedereen heeft wel eens gezwollen of rode ogen gehad. Sommige mensen hebben ook vaak ongewenste donkere kringen onder hun ogen en hangende wallen onder hun ogen. Deze zijn vaak erfelijk en geen teken van een ziekte. Er zijn echter ook enkele ziekten die gepaard gaan met gezwollen ogen.

De ogen zijn een zeer gevoelig orgaan dat bij irritatie zeer snel reageert en overeenkomstige symptomen veroorzaakt. Vooral bij jonge kinderen komen de ontstekingen vaak voor. De meest voorkomende symptomen zijn pijn in het ooggebied, zwelling, jeuk en een branderig gevoel.

Als de oogleden van een kind rood en gezwollen zijn, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn.
De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

 • Conjunctivitis
 • Stye
 • Allergieën, zoals hooikoorts
 • Verstopte traanbuis
 • Droge ogen

Doorlangdurig huilen kunnen de oogleden ook opzwellen. Dit komt doordat huilen de druk rond het oog verhoogt. Het weefsel reageert door vocht uit de bloedvaten te persen.

Als ook symptomen als keelpijn, hoofdpijn en koorts aanwezig zijn, kan ook een verkoudheid als oorzaak worden beschouwd.

Slechts in zeldzame gevallen worden gezwollen en rode oogleden veroorzaakt door ziekten van de nieren of de schildklier.

2. Raadpleeg zeker een arts om de symptomen op te helderen.

Mädchen beim Augenarzt
Met behulp van oogheelkundig onderzoek kan de arts pathologische veranderingen opsporen.

Gezwollen ogen bij kinderen kunnen onschuldig zijn, zodat geen speciale behandeling nodig is. Maar om ernstige ziekten te kunnen uitsluiten, moet u zeker een arts raadplegen.

Dit geldt vooral als de oogleden plotseling opzwellen zonder duidelijke reden. Maar ook als er andere symptomen zijn, moet u een afspraak maken met uw kinderarts. Hij of zij zal uw kind doorverwijzen naar een oogarts als daar aanleiding toe is.

Let op: Als oogontstekingen niet tijdig worden behandeld, kan dit leiden tot onnodige complicaties die verdere ziekten veroorzaken.

3. gezwollen ogen bij een kind behandelen

De arts zal eerst de ogen bekijken en vragen aan welke symptomen het kind lijdt. Door middel van verschillende oogheelkundige onderzoeken is het mogelijk om pathologische veranderingen in het oog op te sporen.

De onderzoeken zijn vooral belangrijk voor de verdere behandeling, omdat elke oorzaak een individuele therapie vereist. Hieronder geven wij u een overzicht van de behandeling van de meest voorkomende ziekten.

Ook kunt u hier zien welke middelen kunnen helpen bij oogontstekingen:

3.1 Conjunctivitis kan viraal of bacterieel zijn

kleines Kind mit Bindehautentzündung am rechten Auge
Bij bacteriële conjunctivitis kunnen de oogleden aan elkaar geplakt raken doordat er pus uit sijpelt.

Conjunctivitis kan slechts één oog of beide ogen treffen. Door deze infectie stroomt er meer bloed in het bindvlies, waardoor het oog opzwelt en jeukt. Terwijl een bacteriële infectie meer gele, purulente afscheidingen produceert, zijn de afscheidingen van een virale infectie meestal waterig.

Zowel virussen als bacteriën kunnen dus bindvliesontsteking veroorzaken. Beide soorten zijn zeer besmettelijk. Om juist te kunnen handelen, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen om uit te zoeken om welk type ontsteking het gaat.

Virale conjunctivitis geneest meestal na enige tijd vanzelf. Als de ontsteking werd veroorzaakt door bacteriën, is behandeling met antibiotische zalven of druppels noodzakelijk.

Insommige gevallen wordt bindvliesontsteking ook veroorzaakt door mechanische irritatie. Met druppels kan het oog worden gekalmeerd.

3.2 Een stye moet worden behandeld met warmte

Een hordeolum , ook wel stye genoemd, veroorzaakt een ontsteking van het onderste en bovenste ooglid en wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Daarbij verzamelt zich pus, waardoor de oogleden opzwellen. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk en pijn.

Een stye is in de regel volkomen ongevaarlijk en geneest vanzelf. Het is echter wel besmettelijk, dus u moet bij uw kind letten op meer hand- en ooghygiëne. De beste manier om een stye te behandelen is met droge warmte in de vorm van rood licht. Antibiotische zalven en druppels kunnen het genezingsproces ondersteunen.

Let op: Knijp een stye in geen geval zelf uit! De ontsteking kan zich zo uitbreiden naar het omliggende weefsel.

3.3 In geval van allergie verlichten oogdruppels de symptomen

Mädchen mit Heuschnupfen in einer Wiese
Ongeveer 9% van de kinderen en jongeren in Duitsland heeft last van hooikoorts.

Allergieën kunnen zich ook uiten in gezwollen en rode oogleden. De meest voorkomende vorm is hooikoorts, die vooral in het voorjaar en de zomer voorkomt. In de regel zijn er bijkomende symptomen zoals niezen, snotteren of hoesten.

Als de allergie irritatie van het oog veroorzaakt, kan de arts anti-allergische druppels voorschrijven. Deze geven aanzienlijke verlichting. Daarnaast zijn er tabletten die de symptomen verlichten. Om reacties te voorkomen moet uw kind ’s avonds douchen om de pollen uit het haar en de huid te wassen.

Bij een huisstofmijtallergie zijn de symptomen meestal ’s ochtends het ergst.

3.4. Baby’s hebben vaak last van een verstopte traanbuis.

Mutter reinigt die Augen ihres Kindes
Maak de ogen van je kind regelmatig schoon om ontstekingen te voorkomen.

Bij baby’s en jonge kinderen is een verstopte traanbuis de meest voorkomende oogaandoening. Ongeveer 5 tot 10 % van alle baby’s in Duitsland heeft er last van. De verstopping ontstaat doordat de traanbuisjes nog te nauw zijn en het vocht niet goed kan afvloeien.

Tegenwoordig is het gebruikelijk om af te wachten, omdat de verstopping meestal vanzelfoplost. Het helpt om het oog meerdere keren per dag af te vegen met een droge, schone doek. U kunt de doorstroming van de traanbuis stimuleren met zachte massagebewegingen. Zo kunt u voorkomen dat de verstopping tot een ontsteking leidt.

4. Zoek zalven en druppels die geschikt zijn voor de ogen

No products found.

Gerelateerde berichten