Voedselvergiftiging bij kinderen: Dit zijn de tekenen

Misselijkheid, diarree, braken – dat zijn de typische tekenen van voedselvergiftiging. Terwijl mildere vormen na een paar dagen vanzelf genezen, isin sommige gevallen zelfs ziekenhuisopname nodig. In onze gids leggen we alles uit wat u …

Voedselvergiftiging bij kinderen: Dit zijn de tekenen

Kind mit Lebensmittelvergiftung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Voedselvergiftiging bij kinderen: Dit zijn de tekenen
Wat zijn de oorzaken van voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging wordt voornamelijk veroorzaakt door bacteriën. De oorzaak van de symptomen kan echter ook visvergiftiging of vergiftiging door schimmels of plantengif zijn.

Hoe herken ik voedselvergiftiging bij mijn kind?

Kinderen met voedselvergiftiging vertonen symptomen als misselijkheid, braken, diarree en koorts.

Hoe wordt voedselvergiftiging behandeld?

Een onschuldige voedselvergiftiging is al na enkele dagen genezen. Medische behandeling is nodig bij acuut vochttekort en elektrolytenverlies.

Misselijkheid, diarree, braken – dat zijn de typische tekenen van voedselvergiftiging. Terwijl mildere vormen na een paar dagen vanzelf genezen, isin sommige gevallen zelfs ziekenhuisopname nodig.

In onze gids leggen we alles uit wat u moet weten over voedselvergiftiging bij kinderen. We leggen uit wat een voedselvergiftiging kan veroorzaken en welke behandelingsmethoden mogelijk zijn. Tot slot geven we tips over hoe je voedselvergiftiging het beste kunt voorkomen.

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door gifstoffen of bacteriën

verschiedene bakterien
Verschillende bacteriën kunnen verantwoordelijk zijn voor voedselvergiftiging.

Inhet dagelijks leven worden we omringd door vele bacteriën, ziektekiemen en ziekteverwekkers. We krijgen ze binnen via ons voedsel en worden ermee geconfronteerd in het huishouden. Alleen al in de koelkast zitten gemiddeld zo’n tien miljoen kiemen per vierkante centimeter. Normaal gesproken reageert ons lichaam goed door de ziektekiemen te doden voordat ze onaangename symptomen kunnen veroorzaken.

In sommige gevallen zijn bacteriën echter bijzonder agressief of in een te hoge concentratie aanwezig. Wanneer deze gifstoffen dan via het voedsel in de maag en darmen terechtkomen, veroorzaken ze diverse klachten. Door het toenemende aantal kant-en-klare producten komt het steeds vaker voor dat de transportroutes te lang zijn of dat de koelketen wordt onderbroken.

In Duitsland worden jaarlijks ongeveer 200.000 mensen door voedselvergiftiging getroffen. De ziekte is besmettelijk en wordt fecaal-oraal overgedragen. Hoewel de termen “voedselvergiftiging” en “voedselinfectie” vaak synoniem worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen die wij u in de volgende tabel willen uitleggen.

Naam Uitleg veroorzaakt door:
Voedselvergiftiging
  • Consumptie van voedsel dat eerder gifstoffen heeft ontwikkeld
  • Ziekteverwekkers vermenigvuldigen zich niet in het lichaam
  • onjuiste opslag of onjuiste bereiding zijn verantwoordelijk
  • bacteriën, zoals clostridia of stafylokokken
  • giftige schimmels
  • schimmels
  • plantaardige toxinen
Door voedsel overgedragen infectie
  • ziekteverwekkers komen het lichaam binnen via voedsel
  • de ziekteverwekkers vermenigvuldigen zich daar en vormen toxines
  • voedsel dient als transportmiddel
  • Salmonella
  • Campylobacter
  • E.coli
  • Listeria

In het onderstaande zullen wij voedselvergiftiging en voedselinfectie hetzelfde behandelen en ze voor de eenvoud synoniem gebruiken, aangezien de symptomen en behandelingsmethoden identiek zijn.

Bij een virale infectie, zoals gastro-enteritis, verspreidt de ziekte zich via besmette mensen of besmet voedsel. De verspreiding vindt vaak plaats op de kleuterschool of op school.

De meest voorkomende symptomen zijn buikpijn, diarree en braken.

Kind leidet an Übelkeit
Kinderen die een voedselvergiftiging hebben, hebben vaak last van buikpijn, misselijkheid en overgeven.

Wanneer kinderen iets slechts hebben gegeten, treden de eerste symptomen na enkele minuten en uren op. Dit is echter alleen het geval bij voedselvergiftiging. Bij voedselinfecties daarentegen kan de incubatietijd meerdere dagen bedragen.

Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor voedselvergiftiging omdat zij een lager lichaamsgewicht hebben. Dit betekent dat er minder kiemen nodig zijn om de ziekte te veroorzaken. Bovendien is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de ziektekiemen zich gemakkelijker kunnen verspreiden.

Bij voedselvergiftiging is het spijsverteringskanaal meestal het meest getroffen. Andere delen van het lichaam kunnen echter ook worden aangetast. Typische symptomen zijn:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Pijn in het maagdarmgebied
  • Rillingen en koorts
  • Mogelijk hoofdpijn en duizeligheid

Alle symptomen kunnen al dan niet tegelijkertijd optreden. Het is heel goed mogelijk dat voedselvergiftiging optreedt zonder diarree of braken. Hetzelfde geldt voor de duur van de ziekte. Terwijl sommige kinderen na een paar dagen weer fit zijn, hebben andere patiënten meer tijd nodig om er weer bovenop te komen.

Let op: Volgens § 7, lid 1, van het IfSG is voedselvergiftiging in sommige gevallen meldingsplichtig. Dit hangt af van welke ziekteverwekker verantwoordelijk is voor de ziekte.

3. De behandeling hangt af van de omvang van de symptomen.

Maak uw eigen elektrolytoplossing

In veel gevallen weigeren zuigelingen en kinderen gekochte producten. Daarom is het een goed idee om de oplossing zelf te maken. Meng 1 liter venkelthee met 7 theelepels druivensuiker en ½ theelepel zout.

Inde regel is voedselvergiftiging ongevaarlijk. Het lichaam beschermt en geneest zichzelf door de gifstoffen zo snel mogelijk uit te scheiden. Deze uitscheiding veroorzaakt echter een groot vochtverlies, dat u zo snel mogelijk moet compenseren.

De volgende huismiddeltjes kunnen helpen om zo snel mogelijk van de symptomen af te komen:

  • Drink veel vocht, bij voorkeur water, ongezoete thee of sapspritsen.
  • Mineralen innemen via elektrolytenpoeders
  • Licht verteerbaar voedsel eten, zoals beschuiten, wit brood of bananen
  • Strikte bedrust

Behandeling kan echter ook met medicijnen. Voor de behandeling van voedselvergiftiging bij kinderen worden meestal werkzame stoffen gebruikt die de maag kalmeren of de misselijkheid doen verdwijnen. In het geval van listeriose of salmonellose daarentegen kan het zinvol zijn de symptomen met antibiotica te behandelen.

Als uw kind echter te veel water en mineralen verliest, kan het nodig zijn de ziekte in het ziekenhuis te laten behandelen. Daar krijgt uw kind infusen om de vochtbalans te herstellen.

Let op: breng de gezondheid van uw kind in geen geval in gevaar! Als u merkt dat de symptomen verergeren, moet u beslist een arts raadplegen.

4 Voedselvergiftiging voorkomen door hygiënische maatregelen

Hände waschen
Regelmatig en grondig je handen wassen kan helpen de verspreiding van bacteriën in te dammen.

Om te voorkomen dat kinderen voedselvergiftiging krijgen, zijn er enkele tips en trucs die gemakkelijk in het dagelijks leven kunnen worden toegepast.

  • Was je handen met warm water en zeep voordat je gaat koken.
  • Gebruik andere borden voor vis en vleesproducten dan voor salade en groenten.
  • Geef uw kind geen rauwe melkproducten, rauw vlees of rauwe vis.
  • Kook vis, gevogelte en varkensvlees goed om bacteriën te doden.
  • Zorg dat de temperatuur in de koelkast lager is dan 6 graden Celsius.
  • Was voedsel grondig voordat u het eet of bereidt.
  • Gooi blikken of verpakkingen onmiddellijk in de vuilnisbak als ze opgeblazen zijn.
  • Bewaar al het bederfelijke voedsel in de koelkast of vriezer.

Tip: Omdat voedselvergiftiging bij kinderen in de meeste gevallen besmettelijk is, moet u andere gezinsleden beschermen tegen besmetting. Was daarom regelmatig uw handen, desinfecteer het toilet en gebruik andere glazen.

5 Verder lezen over de gezondheid van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten