Norovirus symptomen bij kinderen: Waar u op moet letten

De meesten van ons hebben de term norovirus wel eens gehoord. Maar wat zit er eigenlijk achter? Wat zijn de symptomen van het norovirus bij kinderen? Inonze gids leert u hoe het norovirus zichmanifesteert, hoe …

Norovirus symptomen bij kinderen: Waar u op moet letten

Kind mit Norovirus auf Toilette
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Norovirus symptomen bij kinderen: Waar u op moet letten
Wanneer verschijnen de eerste symptomen?

Norovirus symptomen bij kinderen manifesteren zich meestal zeer snel. De incubatietijd bedraagt tussen 6 en 50 uur.

In welk verband kunnen zich complicaties voordoen?

Een groot probleem voor kinderen is dat diarree en braken een groot vochtverlies veroorzaken, dat soms moeilijk te compenseren is.

Hoe lang duren de symptomen?

Het ergste is voorbij na ongeveer drie tot vijf dagen. Om besmetting van andere gezinsleden te voorkomen, is het belangrijk te zorgen voor een grondige hygiëne. Dit geldt vooral voor de badkamer.

De meesten van ons hebben de term norovirus wel eens gehoord. Maar wat zit er eigenlijk achter? Wat zijn de symptomen van het norovirus bij kinderen? Inonze gids leert u hoe het norovirus zichmanifesteert, hoe de ziekte wordt behandeld enwelke beschermende maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding tevoorkomen .

[button]Verder lezen over de gezondheid van kinderen[/button]

1. norovirus symptomen bij kinderen – hoe herken je een ziekte?

Hoewel het norovirus de laatste jaren vaker in het nieuws is geweest, is besmetting met de ziekteverwekker geen reden tot zorg. Uit onderzoek van het Robert Koch Instituut blijkt dat het norovirus verantwoordelijk is voor ongeveer 30% van de maagdarminfecties bij kinderen en ongeveer 50% van alle diarree en braken bij volwassenen.

De reden voor de sensibilisering van de bevolking voor deze virusziekte ligt in de relatief snelle overdraagbaarheid ervan. Reeds minder dan 100 individuele virussen zijn voldoende om het virus over te dragen.
Dit extreem lage aantal maakt de infectie zo moeilijk te bestrijden. Vooral in instellingen waar veel mensen in een kleine ruimte samenkomen, is besmetting met het maagdarmvirus bijna voorgeprogrammeerd.
Dit is vooral het geval in de volgende instellingen:

 • Scholen
 • Kleuterscholen
 • Bejaardentehuizen

Hetoptreden in ziekenhuizen is bijzonder problematisch, omdat vooral verzwakte personen daar veel last hebben van het virus.

Noroviren im Kindergarten
Het besmettingsgevaar is vooral groot bij nauw lichamelijk contact.

Norovirus symptomen bij kinderen verschijnen zeer plotseling, meestal binnen 6 tot 50 uur na besmetting, en uiten zich als volgt:

 • Misselijkheid en buikkrampen
 • Ernstige diarree
 • Braken

Kinderen kunnen soms een verhoogde temperatuur hebben, hoewel het norovirus zelden koorts veroorzaakt in vergelijking met andere gastro-intestinale ziekten.

Door het grote vocht- en elektrolytenverlies voelen de getroffenen zich vaak erg zwak. In de regel verbeteren de symptomen na ongeveer 3 tot 5 dagen. Maar omdat het lichaam in zijn geheel verzwakt is, duurt het meestal nog een paar dagen voordat men weer op volle kracht is.

Let op: Overdracht van het norovirus is niet alleen mogelijk tijdens de acute fase van de ziekte. Gemiddeld scheiden kinderen en volwassenen 7 tot 14 dagen later nog steeds besmettelijke virussen uit, dus een goede hygiëne is verplicht om verdere verspreiding te voorkomen.

2. het gevaar van norovirus symptomen voor kinderen

Norovirus in Nahaufnahme
Norovirussen vormen vooral een gevaar voor baby’s en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Zowel ouderen als kleine kinderen worden relatief zwaar getroffen door het virus. Dit komt vooral omdat zij niet in staat zijn het verlies van vocht en elektrolyten snel te compenseren.
Door veelvuldig braken of ernstige diarree kan behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. Als het norovirus voorkomt bij een jong kind, moet altijd medisch advies worden ingewonnen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Zolang kinderen echter voldoende blijven drinken en zo het vochtverlies zoveel mogelijk zelf compenseren, is er geen reden tot ongerustheid.

Als een jong kind het norovirus heeft opgelopen, moeten ouders ervoor zorgen dat hun kind voldoende drinkt en zo mogelijk een tussendoortje eet. Soms treedt het norovirus op zonder braken of diarree, zodat het vochtverlies veel minder is en de symptomen alleen maar afzwakken.

Om grote norovirusuitbraken in een vroeg stadium op te sporen en zo nodig tegenmaatregelen te kunnen nemen, bestaat er volgens § 7 lid 1 IfSG een meldingsplicht bij de dienst Volksgezondheid. Dit betreft zowel het hoofd van een kleuterschool als artsen en personen die in keukens of ziekenhuizen werken.

3. beschermende maatregelen ter voorkoming van besmetting

gründlich Hände waschen
Een groot probleem bij de overdracht is gebrek aan hygiëne.

Als je meerdere kinderen hebt en slechts één van hen is ziek van het norovirus, is het belangrijk om hem of haar zoveel mogelijk te isoleren. Vooral de hygiëne in de badkamer is van belang. Aangezien het norovirus een smeerinfectie is, is een grondige desinfectie van de handen na elk gebruik van het toilet verplicht. Vooral tijdens het braken worden talrijke ziekteverwekkers door de lucht geslingerd. De transmissieroute kan dus ook rechtstreeks via de lucht die u inademt zijn, mits u in de buurt bent.

Was alle kleding, vooral ondergoed, op minstens 60° om ziektekiemen te doden en verdere verspreiding te voorkomen. Wees u ervan bewust dat besmetting nog mogelijk is tot twee weken nadat de norovirusinfectie is beëindigd.
Om uw gezondheid en die van uw gezin te beschermen, is het dus essentieel om uw gebruikelijke hygiëne tijdelijk te verhogen.

Een bezoek aan de crèche is zowel tijdens als ten minste twee dagen na het verdwijnen van de symptomen onmogelijk om verspreiding te voorkomen. Daarnaast moet u ook de komende weken letten op een verhoogde hygiëne. Zo beschermt u niet alleen uw omgeving, maar ook uw kind tegen een eventuele nieuwe besmetting.

Tip: draag altijd handschoenen bij het schoonmaken van de badkamer en vooral het toilet en gebruik een geschikt ontsmettingsmiddel.

4. belangrijke vragen en antwoorden

Bestaat er een vaccinatie tegen norovirusverschijnselen bij kinderen?

Nee, er bestaat geen effectieve preventie tegen de ziekte. Een sterk immuunsysteem en grondig handen wassen volstaan als beschermende maatregelen.

kein Impfstoff gegen das Norovirus
Omdat het virus snel verandert, is er tot nu toe geen vaccin.

Zijn er medicijnen tegen het virus?

De enige medicijnen die u kunt innemen of aan uw kind kunt geven, zijn de medicijnen die de symptomen van het norovirus bij kinderen en volwassenen verlichten.
Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen misselijkheid of diarree. U bereikt hiermee echter geen verkorting van de symptomen.

Het is veel belangrijker om voldoende te drinken om het lichaam van voldoende vocht te voorzien.

Bestaat er immuniteit tegen het virus?

Sommige kinderen zijn besmettelijk, ook al breekt het virus bij hen niet uit. Deze immuniteit is gunstig voor het kind zelf, maar meestal een groot probleem voor de mensen om hen heen.

Moet ik voor een zacht dieet gaan?

Speciale diëten helpen niet om diarree of braken te verminderen. Zodra de ergste symptomen van het norovirus bij kinderen zijn afgenomen, moet u het lichaam weer langzaam laten wennen aan vast voedsel.
Probeer te beginnen met voedsel dat gemakkelijk te verteren is. Als dit lukt, staat niets een normale voeding in de weg.

Als de darmen erg geïrriteerd zijn, moet u zuivelproducten slechts enkele dagen vermijden. Sommige mensen reageren in die periode relatief gevoelig op lactose, waardoor opnieuw diarree kan ontstaan.

Waarom komen norovirusinfecties vaker voor in de herfst en winter?

In principe komen infecties het hele jaar door voor. Vermoedelijk maakt een verzwakt immuunsysteem de overdracht van het virus in de herfst en de winter gemakkelijker.

5 Meer informatie over de gezondheid van kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten