Symphysis pijn bij zwangerschap: symptomen en behandeling

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam veel veranderingen. Naarmate de buik verder groeit, worden ook de banden, pezen en gewrichten aangetast. Geen wonder dat ongeveer 10% van de zwangere vrouwen last heeft van symfysepijn. Maar …

Symphysis pijn bij zwangerschap: symptomen en behandeling

symphysenschmerzen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Symphysis pijn bij zwangerschap: symptomen en behandeling
Wat zijn symfyses?

Symfysen zijn verbindingen van twee botten die bij elkaar worden gehouden door een soort tussenwervelschijf. De bekkensymfyse verbindt het rechter met het linker schaambeen. Het gewricht is gemakkelijk te voelen onder het schaambeen.

Wanneer treedt symfysepijn op?

Pijn in het bekkengebied ontstaat wanneer de symfyse wijder wordt en de schaambeenverbinding daardoor wijder wordt. Dit wordt symfyseverslapping genoemd. Vooral zwangere vrouwen hebben last van deze verslapping.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Er zijn verschillende manieren om symfysische verslapping te behandelen. Naast actieve verlichting wordt fysiotherapie aanbevolen om de spieren te versterken. Daarnaast kunnen massages en een bekkengordel helpen om de symptomen te verlichten.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam veel veranderingen. Naarmate de buik verder groeit, worden ook de banden, pezen en gewrichten aangetast. Geen wonder dat ongeveer 10% van de zwangere vrouwen last heeft van symfysepijn.

Maar wat is het eigenlijk? Wat veroorzaakt deze pijn en wat helpt het beste in deze situatie?

In dit artikel leer je waar de symfyse zich bevindt, waarom het ongemak kan veroorzaken en hoe het zich uit. Ook geven we u tips hoe u de pijn kunt verlichten en welke oefeningen geschikt zijn.

[button]Een bekkengordel verlicht je symfyse[/button]

1. de symfyse is een soort gewricht in het bekken.

becken aufbau
De symfyse verbindt het rechter en linker schaambeen met elkaar.

Tijdens de zwangerschap krijgen de meeste vrouwen te maken met veel verschillende symptomen als gevolg van de lichamelijke veranderingen. De symptomen houden verband met de verschillende stadia van de zwangerschap.

Terwijl hormonale stoornissen vaker voorkomen in het begin van de zwangerschap, hebben zwangere vrouwen in het laatste trimester vooral last van klachten die ontstaan door gewichtstoename. Afhankelijk van de intensiteit kunnen de klachten de gezondheid en het welzijn ernstig aantasten.

Symfysepijn behoort ook tot het laatste type. Deze komen voor bij ongeveer 10% van de vrouwen in het laatste trimester van de zwangerschap. De symfyse is een botverbinding die het linker en rechter schaambeen met elkaar verbindt via een soort tussenwervelschijf. Het is gemakkelijk te voelen onder de mons pubis.

Het feit dat deze verbinding flexibel is en tegelijkertijd goed houdt, is van groot belang voor de komende bevalling. Ontspanning van de spieren, banden en gewrichten wordt vooral veroorzaakt door het zwangerschapshormoon relaxine. Hoe verder de zwangerschap vordert, hoe zachter de symfyse wordt. Als het kraakbeen het begeeft, wordt er ruimte gemaakt voor de groeiende baby. Hierdoor kan het hoofd van de baby door het bekken glijden.

2. symfyse pijn wordt veroorzaakt door het loskomen van

schwanger mit beinschmerzen
De pijn kan soms uitstralen tot in de benen.
.

Als deze verbinding echter zachter en soepeler wordt, kunnen er problemen ontstaan. De symfyse wordt breder, waardoor de schaambeenverbinding breder wordt. Dit wordt symfyse verslapping genoemd. Pijn komt het meest voor als het bekken te vroeg en te veel verwijdt.

De meest voorkomende symptomen van loslating van de symfyse zijn:

 • Pijn in het gebied van het schaambeen, de lies, het bekken of de onderrug.
 • De pijn is erger bij lopen, traplopen of het tillen van zware voorwerpen.
 • Grote stappen veroorzaken meer pijn dan kleinere.
 • Op de zij liggen gaat gepaard met veel pijn.

De pijn kan sterk variëren in intensiteit. Terwijl sommige vrouwen nauwelijks beperkingen ondervinden, is het voor anderen bijna onmogelijk om normale bewegingen te maken. In dat geval moet u hulp zoeken bij uw verloskundige of gynaecoloog. Welke pijnstillers u veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap leest u hier.

In de meeste gevallen treden dergelijke klachten pas in de tweede helft van de zwangerschap op. Pijnlijke loslating van de symfyse kan echter al in de 16e week van de zwangerschap optreden. Als u echter in het begin van de zwangerschap bekkenpijn krijgt, moet u uit voorzorg advies vragen aan uw gynaecoloog.

De meeste vrouwen die last hebben van een symfyse loslating kunnen zonder problemen vaginaal bevallen. Als artsen echter een risico op een breuk van de symfyse zien, moet een keizersnede worden uitgevoerd.

Watde pijn in de symfyse betreft, gaat het in 90% van de gevallen om zwangere vrouwen. De klachten kunnen echter ook zonder zwangerschap optreden. Mannen en vrouwen die aan sport doen, worden vaak getroffen. Sprongen, overbelasting of een verkeerde houding kunnen de symfyse doen verslappen. De klachten komen vaker voor op oudere leeftijd.

3. Pijn in de symfyse tijdens de zwangerschap – hoe kom je ervan af?

Debehandeling van symfyse-verslapping is erop gericht te voorkomen dat deze zich verder ontwikkelt. De beste manier om dit te doen is het ontlasten van het SI-gewricht.

Hieronder laten we u verschillende manieren zien om het ongemak te verlichten en het bekken te stabiliseren.

Ook al kan symfysische loslating erg pijnlijk zijn, het gaat meestal vanzelf over na de geboorte, zodat verdere behandeling niet nodig is.

schwangere frau mit einem beckengurt
Een bekkengordel kan het bekken ontlasten en stabiliseren.

Alsje last hebt van symfysepijn in de late zwangerschap, is het eerste wat je moet doen: rust in bed. Je moet het rustig aan doen en eenzijdige belasting vermijden. Dit zal het bekken ontlasten. Om de symfyse te ontlasten kun je ook een kussen tussen je benen leggen als je slaapt.

Om de schaambeenverbinding te stabiliseren kunt u ook een bekkengordel, ook wel symfysegordel genoemd, gebruiken. Deze ondersteunt het bekkengebied en verlicht de druk. De gordel kan ook worden gebruikt ter ondersteuning na de bevalling.

Fysiotherapie kan ook helpen om het getroffen gebied te stabiliseren en te versterken. Fysiotherapeuten laten u meestal speciale oefeningen zien die verlichting geven. In sommige gevallen is het ook nuttig om het bekken en de buik te tapen. Daarnaast kunnen massages helpen de omliggende spieren los te maken.

Pas echter op dat u de symfyse niet overbelast. Vermijd daarom lange stappen en te wijd gespreide benen.

Tip: Om symfysepijn te voorkomen, moet u tijdens de zwangerschap regelmatig oefeningen doen die de bekkenbodem en de rugspieren versterken.

In de volgende video vindt u drie oefeningen die de pijn kunnen verlichten als u last heeft van symfyseverslapping:

4. vind bekkengordels online

No products found.

Gerelateerde berichten