Als een kind niet onmiddellijk op de verwachte datum ter wereld komt, moet in eerste instantie worden gewacht. Vanaf de 10e dag moeten echter maatregelen worden genomen om de gezondheid van de moeder en het kind niet in gevaar te brengen.
Er zijn verschillende methoden om de bevalling op te wekken. Prostaglandinen of oxytocine kunnen worden gebruikt om de bevalling op te wekken. Daarnaast is het mogelijk een ballonkatheter in te brengen, een ovulatie uit te voeren of de blaas te openen.
Als u in eerste instantie geen medicijnen wilt gebruiken, kunt u de bevalling ook op natuurlijke wijze stimuleren. Te denken valt aan warme baden, massages of ontspanningsoefeningen. Ook lichaamsbeweging, seks of bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen de bevalling stimuleren.
Tijdens de zwangerschap denken aanstaande moeders meestal na over waar en hoe ze willen bevallen. Als de baby echter nog dagen na de verwachte geboortedatum op zich laat wachten, moeten deze plannen vaak overboord worden gegooid. Na een bepaalde tijd moeten artsen de bevalling opwekken om complicaties te voorkomen.
Wanneer opwekking van de bevalling nodig is, welke methoden mogelijk zijn en hoe de bevalling op natuurlijke wijze gestimuleerd kan worden, leest u hier.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. de inductie van de bevalling vindt uiterlijk 14 dagen na de verwachte termijn plaats
Sterftecijfer voor late inductie van de bevalling
In een Zweedse studie ontdekten wetenschappers dat het sterftecijfer aanzienlijk stijgt naarmate de bevalling langer wordt uitgesteld. Daarom bevelen zij inductie aan vanaf de 41e week van de zwangerschap.Als de geboortedatum steeds dichterbij komt zonder dat er iets verandert, zijn veel aanstaande moeders onzeker. Het komt echter geenszins zelden voor dat een vrouw haar uitgerekende datum mist. Bij ongeveer 35% van alle zwangere vrouwen wordt de baby na de verwachte datum geboren. Anderzijds is er geen sprake van een echte carry-over tot SSW 42+0. Dit komt echter slechts in 0,6% van alle zwangerschappen voor.
Vrouwen ervaren deze tijd meestal als zeer stressvol. De uren en dagen slepen zich voort als kauwgom en de zwangerschapsklachten doen de rest. Daarom willen ze niets liever dan dat de baby eindelijk onderweg is.
Enerzijds kan een aanstaande moeder de bevalling laten opwekken als zij dat wenst. Na ongeveer 10 tot 14 dagen na de uitgerekende datum wordt dit echter medisch noodzakelijk. Omdat de hoeveelheid vruchtwater verder afneemt, kan de baby niet meer voldoende worden gevoed. Bovendien is het nodig de bevalling op te wekken als de vliezen al gebroken zijn, maar de bevalling 12 uur later nog niet is begonnen.
Zodra de uitgerekende datum is verstreken, wordt de gezondheid van de moeder en de baby om de twee à drie dagen gecontroleerd door ze aan te sluiten op een CTG. Als de resultaten goed zijn, kunt u nog een paar dagen wachten.
Niemand kan worden gedwongen de bevalling op te wekken. U moet echter altijd de gezondheid van uzelf en uw baby in de gaten houden. Als inductie nodig is, kan een arts bij twijfel altijd een betere beslissing nemen.
U kunt hier een individueel geboorteverslag zien waarbij de artsen de bevalling moesten opwekken:
2. het opwekken van de bevalling – deze methoden zijn beschikbaar
Als u de bevalling wilt opwekken of daartoe om medische redenen wordt gedwongen, kunt u meestal kiezen uit verschillende methoden. Niet alle opties zijn echter geschikt voor elke vrouw en voor elke geboortesituatie. Vraag daarom altijd individueel advies aan uw verloskundige en/of arts.
Hieronder worden de meest voorkomende methoden en hun werkwijze wat meer in detail gepresenteerd.
Let op: Geïnduceerde bevallingen zijn meestal pijnlijker. Dat komt omdat de weeën niet op natuurlijke wijze toenemen, maar kunstmatig worden gestimuleerd. Het lichaam is er nog niet klaar voor, dus de weeën zijn over het algemeen sterker.
2.1 Inbrengen van een ballonkatheter
Als vrouwen nog geen weeën voelen en de baarmoedermond nog niet open is, kan een ballonkatheter helpen om de bevalling te bevorderen. De ballonkatheter wordt vaginaal ingebracht zodat hij op de baarmoedermond drukt.
Deze druk kan de weeën bevorderen en zo een positieve invloed hebben op de komende bevalling. Afhankelijk van de behoefte kan de katheter tot 24 uur in het lichaam van de aanstaande moeder blijven.
Let op: De ballonkatheter mag niet worden gebruikt als de blaas al gescheurd is. In dat geval is de kans op infectie te groot.
2.2 Het uitvoeren van een ei-oplossing
De ei-oplossing is een andere natuurlijke methode om de bevalling op te wekken, waarvoor geen geneesmiddelen nodig zijn. De procedure is in principe zeer eenvoudig. De arts gaat met zijn vinger de vagina binnen om de vruchtzak mechanisch los te maken van de baarmoederhals.
Deze losmaking kan zeer pijnlijk zijn, vooral voor moeders die voor het eerst bevallen, omdat het weefsel nog niet is uitgerekt. Meer informatie over deze methode vindt u hier.
2.3 Gebruik prostaglandines
.De hormoonachtige stof prostaglandine zorgt ervoor dat de baarmoederhals zachter wordt en geleidelijk open gaat. Zo kan een bevalling enorm worden bevorderd. Prostaglandines zijn verkrijgbaar in de vorm van gel, tabletten en zetpillen.
De methode werkt alleen bijzonder goed als de baarmoederhals zelf nog niet klaar is om te bevallen. Aangezien de prostaglandinen echter zeer individueel kunnen worden toegediend, is het mogelijk de dosis aan te passen aan de desbetreffende situatie. Dit geldt vooral voor de tabletten.
Het is belangrijk dat er geen overstimulatie optreedt, waardoor de ene na de andere wee ontstaat. In het ergste geval kan dit leiden tot een gescheurde baarmoeder. Dit gevaar bestaat vooral bij vrouwen die al een keizersnede hebben gehad.
2.4 Toediening van oxytocine via een infuus
Als de baarmoedermond al enkele centimeters open is, maar het geboorteproces niet verder vordert, kan het toedienen van oxytocine helpen. Dit hormoon wordt via de ader toegediend, zodat het onmiddellijk in de bloedbaan terechtkomt.
Oxytocine brengt samentrekkingen van de baarmoeder op gang, waardoor weeën ontstaan. De dosis kan via het infuus optimaal worden aangepast.
Het probleem met deze methode is dat de aanstaande moeders permanent aan een infuus vastzitten, zodat hun bewegingsvrijheid sterk wordt beperkt.
2.5 Het actief openen van de vruchtzak
Het openen van de blaas is een methode die slechts bij zeer weinig vrouwen wordt overwogen. De nog gesloten vruchtzak wordt met een klein haakje aangeprikt zodat hij barst en het vruchtwater eruit stroomt. Vanaf dat moment begint de bevalling meestal vanzelf.
Aangezien het geboorteproces zeer spontaan op gang komt, moeten een aantal factoren aanwezig zijn om de gezondheid van het kind en de aanstaande moeder niet in gevaar te brengen. De baarmoederhals moet bijvoorbeeld rijp zijn en het hoofd van de baby moet al perfect in het bekken liggen.
De nadelen van deze methode zijn dat het risico van infectie toeneemt en dat in het ergste geval een verzakte navelstreng kan optreden. In dat geval kan alleen een spoedkeizersnede uitkomst bieden.
3. Begin de bevalling op een natuurlijke manier
.Om de bevalling niet door een arts te laten opwekken, kunnen aanstaande ouders thuis al enkele tips & tricks gebruiken om de bevalling actief op gang te brengen. Deze hebben geen bijwerkingen, want het zijn slechts eenvoudige huismiddeltjes.
De volgende mogelijkheden bestaan om de tijd tot de geboorte te verkorten:
- veel beweging
- warme baden
- seks
- stimulatie van de tepels
- zachte buikmassages met aromatische oliën
- ontspanningsoefeningen
- Theeën die de bevalling stimuleren (frambozenblad, verbena, duizendblad)
- Pittig eten
- Acupressuur/acupunctuur
- Voetreflexologie
- Homeopathie
Zelfs als u de bevalling actief wilt opwekken, moet u afzien van het drinken van een speciale weeëncocktail. Het laxerende effect kan zeer heftige weeën veroorzaken, wat kan leiden tot krampen, misselijkheid en braken.
4. verdere literatuur over het onderwerp “zelfgekozen bevalling
No products found.