Anticonceptiepleisters: informatie over gebruik, werkingsmechanisme en kosten

De anticonceptiepleister werkt net als de pil door hormonen rechtstreeks via de huid in het bloed af te geven en de eisprong te voorkomen. De pleister wordt eenmaal per week verwisseld, 3 weken achter elkaar. …

Anticonceptiepleisters: informatie over gebruik, werkingsmechanisme en kosten

Andwendung eines Verhütungspflasters
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Anticonceptie
  6. »
  7. Anticonceptiepleisters: informatie over gebruik, werkingsmechanisme en kosten
  • De anticonceptiepleister werkt net als de pil door hormonen rechtstreeks via de huid in het bloed af te geven en de eisprong te voorkomen.
  • De pleister wordt eenmaal per week verwisseld, 3 weken achter elkaar. Daarna volgt een pauze van 7 dagen wanneer de menstruatie begint.
  • Zoals bij elk hormoonpreparaat zijn bijwerkingen van de pleister niet uit te sluiten. Ook kan een anticonceptiepleister niet dezelfde bescherming bieden als een condoom, dat de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomt.

De anticonceptiepleister is bijzonder gebruiksvriendelijk en heeft het voordeel dat u er niet aan hoeft te denken hem elke dag in te nemen (zoals bij de pil).

In deze gids leggen we uit hoe je een anticonceptiepleister gebruikt, hoeveel hij kost en welke bijwerkingen mogelijk zijn.

1. Het effect van anticonceptie met pleisters is identiek aan dat van de pil.

De anticonceptiepleister is vrij populair als anticonceptiemiddel omdat hij niet dagelijks hoeft te worden ingenomen, aangenaam gemakkelijk te gebruiken is, zelfs voor jonge vrouwen zonder ervaring, en ook de maag niet van streek raakt, zoals bij veel vrouwen met ervaring met de pil het geval is.

De werking van de anticonceptiepleister is identiek aan die van de pil. De hormonen oestrogeen en progestageen worden tijdens de anticonceptie met de pleister in het lichaam afgegeven. Door direct huidcontact komen de hormonen in het bloed en zorgen ervoor dat er geen eisprong kan plaatsvinden.

https://www.youtube.com/watch?v=_rBDTzag3NQ&feature=youtu.be

Kosten

Voor 9 pleisters die 3 maanden duren, betaal je meestal tussen de 40 en 50 euro.

Dit anticonceptiemiddel is echter niet zonder recept verkrijgbaar. Als u het anticonceptiemiddel op recept wilt kopen, kunt u het bijvoorbeeld bij een apotheek halen of online kopen of bestellen. De twee bekendste fabrikanten van de anticonceptiepleisters zijn de merken Evra en Lisvy.

Voordelen en nadelen van anticonceptie met pleisters

  • Hoeft niet dagelijks ingenomen/vernieuwd te worden
  • Zeer veilig (zoals de pil)
  • Is zeer gemakkelijk te gebruiken
  • Kan de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen niet voorkomen (zoals het condoom)
  • Is even duur als de pil
  • Het effect kan teniet worden gedaan als bepaalde antibiotica of kruidenmiddelen worden gebruikt

2. de anticonceptiepleister is zeer gemakkelijk te gebruiken

De pleister is transparant en meet gewoonlijk ongeveer 2 cm x 2 cm. Het doorzichtige anticonceptiemiddel wordt gewoon op een droge en schone huid geplakt. Het is belangrijk dat dit gebied ook vrij is van haar. De volgende huidzones zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt:

verhuetungspflaster wird auf haut aufgetragen
Als de anticonceptiepleister op een geschikte plek wordt geplakt, gaan de hormonen door de pleister via de huid direct in het bloed.
  • Buik
  • Billen
  • Bovenlichaam

Waar je het plakt is meestal een kwestie van smaak. De borst of delen van het lichaam die al geïrriteerd zijn (zonnebrand, verwondingen, enz.) zijn niet geschikt. Gebruik ook alleen plekken die je goed kunt zien. Zo weet u zeker dat u in geval van nood merkt of de pleister is losgekomen. Er staan ook foto’s op elke verpakking die het bijzonder gemakkelijk maken om de juiste plaats voor de pleister te vinden.

U moet de pleister nu 21 dagen gebruiken, gevolgd door een pauze van 7 dagen (zoals bij de pil). Wanneer u moet beginnen wordt door alle fabrikanten duidelijk aangegeven: De pleister moet worden aangebracht op de eerste dag van uw menstruatie.

Anticonceptiepleister of pil? De belangrijkste feiten op een rij:

Anticonceptiepleister Pil
Werkt met hormonen die de eisprong voorkomen. Werkt met hormonen die de eisprong voorkomen.
Blijft 3 x 7 dagen op de huid zitten, gevolgd door een pauze van 7 dagen waarin de menstruatie begint. Moet 21 dagen worden geslikt, gevolgd door een pauze van 7 dagen waarin de menstruatie begint.
Slechts 3 keer per maand gebruiken. Moet dagelijks worden ingenomen gedurende 21 dagen. Als een dag wordt vergeten of de inname enkele uren wordt uitgesteld, kan dit de anticonceptieve bescherming beïnvloeden.

3. de anticonceptiepleister is relatief veilig (ook in gebruik), maar geeft geen garantie.

frau in unterwaesche haelt kondom in der hand
De anticonceptiepleister werkt goed, maar alleen een condoom voorkomt overdracht van soa’s.

Anticonceptie met hormonen wordt als zeer veilig beschouwd. De meeste fabrikanten garanderen dat 99% van de zwangerschappen kan worden voorkomen. 100% veiligheid is echter alleen mogelijk met een condoom – en zelfs dat alleen bij correct gebruik. Het is ook belangrijk te beseffen dat de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen niet kan worden voorkomen door de anticonceptiepleister.

Toch zijn er een aantal voordelen die verklaren waarom veel vrouwen voor de anticonceptiepleister kiezen na ervaring met de pil of het condoom: Het is veel comfortabeler in gebruik, vooral als je bijvoorbeeld in ploegendienst werkt en er niet aan moet denken de pil elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen.

Info: Bij gebruik van de anticonceptiepleister hoef je er maar 3 keer per maand aan te denken om de pleister in te nemen, terwijl de pil elke dag moet worden ingenomen en veel vaker wordt vergeten.

4. belangrijke vragen en antwoorden

De anticonceptiepleister plakt niet goed. Wat zijn de redenen hiervoor?

frau faesst sich an den bauch
Een plotselinge gewichtstoename kan ook een reden zijn voor het loslaten van de pleister.

In principe blijven de patches heel goed zitten en zullen ze niet gemakkelijk loslaten, zelfs niet als je elke dag zwemt of doucht. Maar als de pleister niet plakt, kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • De huid is te vet.
  • De huid rekt meer uit door gewichtstoename. Dit kan merkbaar worden na een periode van drie weken (afhankelijk van het lichaamsdeel).
  • Kleding schuurt voortdurend over de pleister. Door de constante wrijving kan de pleister ook loslaten.

Als de patch loslaat, kan dit de anticonceptieve bescherming beïnvloeden! Aanvullende anticonceptie met een condoom wordt dan aanbevolen.

Anticonceptiepleisters: wanneer beginnen ze te werken?

De anticonceptiepleister is werkzaam vanaf de eerste dag van gebruik, mits deze is begonnen op de eerste dag van uw menstruatie. Als u de pleister na de eerste dag gebruikt, moet u de instructies van de fabrikant volgen, omdat soms aanvullende anticonceptie nodig is.

Kan ik op elk moment stoppen met het gebruik van de pleister?

In theorie kan de pleister op elk moment worden gestopt. Dit is vaak het geval als u kinderen wilt krijgen of als u last krijgt van bijwerkingen. Tenzij het om een bijwerking gaat, is het raadzaam om de patch pas te stoppen nadat je een volledige cyclus hebt gehad. Zo kunt u voorkomen dat de cyclus uit balans raakt, dat u plotseling niet meer ongesteld wordt, enz. Bovendien kan een onregelmatige cyclus door te vroeg stoppen het krijgen van kinderen in het begin bemoeilijken.

De menstruatie uitstellen met een anticonceptiepleister: kan dat?

frau legt sich waermflasche auf den unterleib
Het uitstellen van je menstruatie met de anticonceptiepleister kan een negatieve invloed hebben op de bescherming.

Met de anticonceptiepil is het mogelijk om je menstruatie uit te stellen. In zeldzame gevallen resulteert dit slechts in een tussentijdse bloeding. Uitstellen met de pleister daarentegen wordt afgeraden. Enerzijds is het mogelijk dat de hormonen pas na enkele dagen voldoende vrijkomen, anderzijds verliest de pleister na verloop van tijd zijn kleefkracht. Het risico om door uitstel onbedoeld zwanger te worden is dus erg groot.

Welke bijwerkingen zijn bekend bij een anticonceptiepleister?

Zoals elk hormoonpreparaat garandeert ook de anticonceptiepleister niet dat er bij correct gebruik geen bijwerkingen optreden. Maar welke zijn dat dan wel?

  • Onregelmatige bloedingen
  • Huidirritatie op de plakplaatsen
  • Hoofdpijn of misselijkheid door de hormonen zelf.
  • Een hoge mate van anticonceptieve veiligheid is alleen gegarandeerd als u geen overgewicht heeft (afhankelijk van de patch, vanaf ongeveer 90 kg).
  • Gewichtsschommelingen (hormonaal)

Gerelateerde berichten