Vaccinaties vóór de zwangerschap: wat u moet weten

Een vaccinatie enkele maanden voor de zwangerschap heeft als voordeel dat het lichaam het vaccin rustig kan verwerken en eventueel latere ziekten kan genezen. Als u zich vóór de zwangerschap voldoende laat vaccineren, beschermt u …

Vaccinaties vóór de zwangerschap: wat u moet weten

Gründe für eine Impfung vor der Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Vaccinaties vóór de zwangerschap: wat u moet weten
 • Een vaccinatie enkele maanden voor de zwangerschap heeft als voordeel dat het lichaam het vaccin rustig kan verwerken en eventueel latere ziekten kan genezen.
 • Als u zich vóór de zwangerschap voldoende laat vaccineren, beschermt u niet alleen uzelf, maar ook uw pasgeboren baby, die bijzonder gevoelig is voor ziekten.
 • Niet alleen de vrouw moet gevaccineerd worden, maar ook de man. Een blik op het vaccinatiebewijs van de arts kan informatie geven over welke vaccinaties moeten worden uitgevoerd.

Als er een kinderwens is en een paar van plan is zwanger te worden door te stoppen met voorbehoedsmiddelen of zelfs met begeleidende maatregelen van artsen, moeten zij ook nadenken over de vaccinaties vóór de zwangerschap.

In dit verslag leggen we uit welke vaccinaties belangrijk en aanbevolen zijn en wanneer men zich moet laten vaccineren.

1. ouders moeten zich vóór de zwangerschap laten vaccineren om hun pasgeboren baby niet te besmetten.

frau erhaelt impfung
Tegen welke ziekten men zich vóór de zwangerschap moet laten inenten, moet men individueel beslissen na overleg met de arts. Veel volwassenen zijn al in voldoende mate gevaccineerd.

Als ouders niet gevaccineerd zijn, kan dit gevaarlijk zijn voor de pasgeborene. Aangezien de meeste vaccinaties niet tijdens de zwangerschap mogen worden gegeven, moet vóór de zwangerschap aan belangrijke vaccinaties worden gedacht.

Aanbevolen worden onder andere:

 • Kinkhoest
 • Tetanus
 • Mazelen
 • Polio (kinderverlamming)
 • Rubella
 • Waterpokken

De belangrijke vaccinaties gelden overigens niet alleen voor vrouwen! Ook mannen moeten de inentingen hebben of, bij twijfel, laten bijwerken. Alleen zo kan wederzijdse besmetting worden voorkomen.

Vaccinatie vóór de zwangerschap – voor- en nadelen

 • Voldoende bescherming tegen vaccinatie voorkomt dat ouders hun kinderen besmetten.
 • Als de moeder voldoende antistoffen heeft gevormd tegen bepaalde ziekten, draagt zij deze over aan haar pasgeborene tijdens de borstvoeding en zorgt zo voor een basisimmunisatie.
 • Vaccinatie kan het lichaam enorm belasten. Dit kan bij sommige vrouwen leiden tot griepachtige ziekten en soms de zwangerschap uitstellen.

2. Ten minste 3 maanden voor een geplande zwangerschap moet u uw vaccinatiestatus laten controleren.

Impfungen vor der Schwangerschaft
Een vaccinatie kan het lichaam zwaar belasten. Gun jezelf voldoende tijd om daarna te herstellen.

Hoe lang je moet wachten tussen vaccinaties voor de zwangerschap en gerichte anticonceptie varieert en hangt ook af van het vaccin, als het binnen een paar weken moet worden opgevoerd. Hoe eerder je begint, hoe beter. Dat geeft het lichaam de tijd om rustig met het vaccin om te gaan, en het is niet ongewoon dat sommige mensen op een vaccin reageren met griepachtige verschijnselen.

Hoe lang u moet wachten kan daarom alleen worden aanbevolen. Veel artsen bevelen een periode van 3 maanden aan tussen de vaccinatie en het stoppen met anticonceptie. Gun uzelf zoveel mogelijk tijd ook in het belang van uw toekomstige kind!

3. vaccinaties tijdens de zwangerschap: ja of nee?

Het is inderdaad mogelijk om tijdens de zwangerschap tegen bepaalde ziekten gevaccineerd te worden. Dit kan zodra het vaccin een dood vaccin is. Dit vaccin kan het kind niet aantasten.

Maar welke vaccinaties moeten vóór de zwangerschap worden uitgevoerd met een levend vaccin en welke kunnen eventueel ook tijdens de zwangerschap worden ingespoten?

Levend vaccin Geïnactiveerd vaccin
Rubella Difterie
Bof Kinkhoest
Mazelen Griep
Tetanus
Aanbevelingen opvolgen

Houd er echter rekening mee dat dit feiten zijn die elke arts anders kan aanbevelen op basis van specifieke omstandigheden, ziekten of de nieuwste wetenschappelijke bevindingen.

De wachttijd tussen een vaccinatie en een booster moet ook worden bepaald door de arts die u behandelt. Als u bijvoorbeeld kort voor de tweede boostervaccinatie ziek wordt door griep, moet de vaccinatie in het belang van uw gezondheid worden uitgesteld. Als slechts één van de partners op het moment van de vaccinatie ziek wordt, moet dit ook met de arts worden besproken.

Tussen de besmetting en het uitbreken van een ziekte kunnen vaak meerdere dagen verstrijken (de incubatietijd). Een mogelijk verzwakt lichaam mag daarom nooit worden genegeerd.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

Hoe weet ik waartegen ik me vóór de zwangerschap moet laten vaccineren?

impfpass
Welke vaccinaties je moet hebben kun je vinden in je eigen vaccinatieboekje
.

Welke vaccinaties je nodig hebt hangt af van waar je al tegen gevaccineerd bent of immuun voor bent. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld immuun voor waterpokken, zodat vaccinatie niet per se nodig is. Als u in de afgelopen 10 jaar bent ingeënt tegen tetanus, hoeft u nu ook niet per se te worden ingeënt.

Maar alleen een arts kan hierover advies geven in combinatie met de presentatie van uw vaccinatieboekje. Tijdens de zwangerschap heeft u dit sowieso nodig, omdat de meeste gynaecologen nagaan tegen welke ziekten u bent ingeënt en of verdere bescherming belangrijk is.

Moet ik me voor de zwangerschap laten vaccineren tegen TBE (teken)?

Als u in een risicogebied woont, moet u zich voor uw eigen bestwil laten vaccineren tegen TBE. Er zij op gewezen dat bij een basisvaccinatie de tweede vaccinatie al na 4 weken wordt uitgevoerd. De derde vaccinatie wordt aanbevolen na 9-12 maanden. Als je nog geen basisvaccinatie hebt gehad, moet je de eerste twee vaccinaties hebben voordat je zwanger wordt. Ten slotte raden de meeste artsen nog een wachttijd van 3 maanden aan voordat een koppel afziet van een anticonceptiemethode.

Let op: Als de derde vaccinatie direct na de geboorte wordt gegeven, moet u met uw arts overleggen of borstvoeding ondanks de vaccinatie nog mogelijk is.

Gerelateerde berichten