- De basale lichaamstemperatuur van een vrouw is haar waaktemperatuur.
- Deze temperatuur verandert tijdens de vrouwelijke cyclus.
- Een grafiek van de basale lichaamstemperatuur brengt de waaktemperatuur gedurende de menstruatiecyclus in kaart. Veranderingen in de basale lichaamstemperatuur geven informatie over het tijdstip van de ovulatie en zijn daarom een nuttig hulpmiddel bij gezinsplanning en natuurlijke anticonceptie.
Veel paren met een kinderwens zoeken naar manieren om hun gezinsplanning actief te regelen. Regelmatige geslachtsgemeenschap rond het tijdstip van de eisprong is immers uiterst belangrijk om zo snel mogelijk zwanger te worden. De registratie van de basale lichaamstemperatuur van de vrouw geeft informatie over dit tijdstip.
.
Door goed vertrouwd te raken met haar basale lichaamstemperatuurgrafiek kan een vrouw gemakkelijker zien wanneer zij de volgende maand ovuleert. Lichte veranderingen in de waaktemperatuur geven dit aan. In onze handleiding leest u hoe u gebruik kunt maken van deze eenvoudige manier om uw temperatuur te meten en te registreren wanneer u een baby wilt krijgen. Natuurlijk leggen we ook uit hoe u de afzonderlijke temperatuurwaarden moet interpreteren.
Inhoudsopgave
1. meet de basale lichaamstemperatuur – zo meet je correct
Dat je gemakkelijker zwanger kunt worden door je basale lichaamstemperatuur te meten, is alleen waar als je je waaktemperatuur gedurende je hele cyclus tot op 0,1 graden Celsius nauwkeurig meet . Zulke kleine temperatuurschommelingen wijzen al op veranderingen in je cyclus.
Tip: De ideale basale lichaamstemperatuur om zwanger te worden verschilt van vrouw tot vrouw. Een temperatuurstijging van 0,2 tot 0,6 graden Celsius kondigt de eisprong aan. Daarom moeten zelfs de kleinste temperatuurveranderingen correct worden bijgehouden als u een kind wilt krijgen.
Voor een correcte meting gaat u als volgt te werk bij het meten van de basale lichaamstemperatuur:
- Neem eerst dagelijks uw basale lichaamstemperatuur.
- Blijf uw temperatuur meten totdat u zeker weet wanneer u ovuleert.
- Neem uw temperatuur ’s morgens voordat u opstaat.
- Neem uw temperatuur altijd liggend op
- Slaap vijf uur voordat je je temperatuur opneemt
- Ga niet uit bed in het laatste uur voordat je je temperatuur opneemt.
- Gebruik een basale thermometer of een cycluscomputer voor de meting.
Als u voldoende vertrouwd bent met het opnemen en registreren van de basale lichaamstemperatuur, hoeft u deze niet noodzakelijk elke dag te meten. Een meting met tussenpozen van niet meer dan twee tot drie dagen blijft een must. Aangezien de temperatuurstijging bij uw eisprong binnen maximaal 48 uur wordt geregistreerd, verliest de temperatuurmethode haar doeltreffendheid als de meetintervallen te lang zijn.
1.1 Meten met een basale thermometer of cycluscomputer
U kunt uw temperatuur meten met een speciale fietscomputer of een basale thermometer. Bij gebruik van deze hulpmiddelen zijn verschillende meettijden verplicht:
- Meettijd van drie minuten met een thermometer
- De meettijd van de minicomputer is slechts ongeveer één tot anderhalve minuut
Beide metingen geven een voldoende nauwkeurig resultaat. Een minicomputer is echter duurder dan een eenvoudige basale thermometer. De volgende feiten spreken voor de verschillende meetmethoden:
Basale thermometer | Cycluscomputer |
---|---|
Minder duur dan een minicomputer | Slaat meerdere waarden op |
Meet de temperatuur nauwkeurig tot twee cijfers achter de komma | Evaluatie van de metingen is geautomatiseerd |
Een aparte tabel voor evaluatie is nodig | Kortere meettijden en een signaaltoon aan het einde van de meting |
Het gebruik van een gewone klinische thermometer wordt afgeraden. Een klinische thermometer geeft geen meetwaarden met een voldoende hoge nauwkeurigheid. Dit is echter juist van belang als u gemakkelijker zwanger wilt worden met behulp van basale lichaamstemperatuurmeting.
2. een hoge basale lichaamstemperatuur wijst op een zwangerschap
.
Als je al zwanger bent, is je basale lichaamstemperatuur permanent verhoogd. Dat komt omdat de eisprong leidt tot een verhoogde hormoonproductie. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur. Als de eicel nu bevrucht is, gaat de hormoonproductie door. De lichaamstemperatuur vestigt zich dus op een nieuw, hoger niveau.
Als er geen bevruchting plaatsvindt, daalt de hormoonproductie binnen één tot twee weken. Dit leidt tot een daling van de lichaamstemperatuur. Een hoge basale lichaamstemperatuur is dus zowel een zwangerschapsteken als een teken dat je innesteling op handen is. Alleen een langdurig verhoogde basale lichaamstemperatuur duidt op een zwangerschap.
Wat als laag, hoog of normaal wordt beschouwd, verschilt van vrouw tot vrouw. De normale lichaamstemperatuur van een gezonde vrouw ligt ergens tussen 36,5 en 37 graden Celsius.
Hoe hoog uw normale basale lichaamstemperatuur is, bepaalt welke temperatuur uw vruchtbare dagen aangeeft. Daarom moet u de temperatuurmetingen van minstens één maand evalueren. Door een curve langs de waarden te trekken, kunt u visueel het verhoogde temperatuurbereik tijdens de ovulatie vaststellen. Een verhoogde waarde van 0,5 graden Celsius wordt beschouwd als een indicatie voor het begin van uw eisprong.
De waarde moet echter minstens drie dagen verhoogd zijn. Ter vergelijking wordt de basale lichaamstemperatuur van de voorgaande zes dagen gebruikt. Daarom is het zo belangrijk om de waarden voor, na en tijdens de ovulatie te meten.
2.1 Veranderingen in baarmoederhalsslijm geven informatie over de vruchtbaarheid
De temperatuurmethode kan eventueel worden gecombineerd met het onderzoek van het baarmoederhalsslijm om de vruchtbare dagen te bepalen. Dit slijm, dat wordt gevormd bij de baarmoederhals, heeft een kleverige, stroperige en dikke consistentie wanneer een vrouw niet vruchtbaar is. De afscheiding wordt geleidelijk dunner naarmate de eisprong nadert. Dan lijkt het slijm op rauw eiwit. Als u zo snel mogelijk zwanger wilt worden, kunt u het beste regelmatig uw basale lichaamstemperatuur meten en uw baarmoederhalsslijm op zijn consistentie onderzoeken.
2.2 Geen zwangerschap ondanks een verhoogde basale lichaamstemperatuur
Om te bevestigen dat u zwanger bent, telt niet alleen hoe hoog de meting uitkomt. Vrouwen die uiteindelijk niet zwanger werden, geven voorbeelden van een verhoogde basale lichaamstemperatuur van korte duur.
Er kan veel misgaan in de vroege stadia van de zwangerschap. Het kan zijn dat de eicel zich toch niet goed innestelt. Als dit gebeurt, wordt de zwangerschap afgebroken.
De hormoonproductie, die verantwoordelijk is voor de verhoogde temperatuur, neemt af. De temperatuur daalt dienovereenkomstig. Daarom mag alleen een basale lichaamstemperatuur die al minstens 15 dagen verhoogd is, als een vroeg teken van zwangerschap worden beschouwd.
een vroeg teken van zwangerschap.
3. Gebruik de temperatuurmethode voor anticonceptie.
De temperatuurmethode kan voor meer dan alleen gezinsplanning worden gebruikt. Als u uw vruchtbare dagen kent, kunt u deze informatie gebruiken voor natuurlijke anticonceptie. Tijdens de vruchtbare dagen, die door de temperatuurcurve worden aangegeven, is het belangrijk om onthouding te betrachten of andere anticonceptiemethoden te gebruiken, zoals condooms.
Met deze methode kunt u echter nog steeds zwanger worden, zelfs als u geslachtsgemeenschap op de vruchtbare dagen vermijdt. Sperma overleeft tot vijf dagen in het lichaam van een vrouw. Als je onbeschermde gemeenschap hebt te dicht bij de eisprong, loop je het risico op een ongeplande zwangerschap. Samenvattend kunnen de voor- en nadelen van de temperatuurmethode dus als volgt worden samengevat:
- Hormoonvrije anticonceptie mogelijk
- Geeft informatie over het tijdstip van de eisprong
- Nuttig hulpmiddel voor gezinsplanning
- Minder duur dan andere anticonceptiemiddelen
- Detecteer een bestaande zwangerschap met deze methode
- Niet 100 procent betrouwbaar
- Geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen