Uitsluiting van besmettelijke ziekten: Voorbereiding op de zwangerschap

Het uitsluiten van infectieziekten is nooit 100% mogelijk, maar vaccinaties kunnen het risico op besmetting verminderen. Een infectie tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam of een vroeggeboorte. Ook kan de baby schade oplopen …

Uitsluiting van besmettelijke ziekten: Voorbereiding op de zwangerschap

Infektionskrankheiten vor der Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Uitsluiting van besmettelijke ziekten: Voorbereiding op de zwangerschap
 • Het uitsluiten van infectieziekten is nooit 100% mogelijk, maar vaccinaties kunnen het risico op besmetting verminderen.
 • Een infectie tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam of een vroeggeboorte. Ook kan de baby schade oplopen (bijvoorbeeld aan het zenuwstelsel).
 • Om zich tijdens de zwangerschap extra te beschermen tegen infecties zijn een zeer goede hygiëne en ook het gebruik van condooms tijdens de geslachtsgemeenschap van groot belang.

Het uitsluiten van infectieziekten is vooral belangrijk als u zwanger wilt worden. Een infectie tijdens de zwangerschap kan zeer belastend zijn voor zowel de moeder als het kind en kan zelfs leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Sommige vrouwen die lichamelijk verzwakt zijn door een infectie hebben ook moeite om zwanger te worden.

In deze gids leggen we uit hoe u infectieziekten het beste kunt uitsluiten, hoe vrouwen deze het beste kunnen voorkomen en hoe ze zich tijdens de zwangerschap tegen infecties kunnen beschermen.

1. het uitsluiten van infectieziekten is al mogelijk door vaccinatie

Preventie vergemakkelijkt de zwangerschap

Het is niet ongewoon dat vrouwen op een vaccinatie reageren met griepachtige symptomen, die het lichaam kunnen verzwakken en mogelijk leiden tot een miskraam.

Als u van plan bent om zwanger te worden, moet u vroeg genoeg voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat u kort voor of zelfs tijdens de zwangerschap een virusinfectie oploopt. De beste manier om dit te voorkomen is met een vaccinatie.

De vaccinatie moet vroeg genoeg plaatsvinden, zodat het lichaam zich daarna in alle rust kan herstellen. Als het lichaam onder stress staat, kan dit een zwangerschap verhinderen. Dus zodra je weet dat je zwanger wilt worden, kun je met een eenvoudige vaccinatie bij de huisarts het risico op besmetting voorkomen en je kansen op zwangerschap vergroten.

Sommige vaccinaties zijn ook mogelijk tijdens de zwangerschap, zolang het geen levend vaccin is. Maar ook hier zijn er voor- en nadelen:

Voordelen en nadelen van vaccinatie tijdens de zwangerschap:

 • Kan verdere infectieziekten of de besmetting daarvan vrijwel uitsluiten.
 • Heeft het voordeel dat bijvoorbeeld vaccinatie ook kan worden gegeven als de zwangerschap niet was gepland en er dus geen overeenkomstige preventieve zorg mogelijk was.
 • Vermindert het risico van misvormingen, vroeggeboorten of miskramen als gevolg van infectie.
 • Vaccinatie leidt vaak tot een verzwakking van het immuunsysteem of symptomen die lijken op griep. Veel vrouwen ervaren dit als een extra belasting, vooral in het eerste trimester.
 • Als de vaccinatie de moeder te veel verzwakt, kan dit leiden tot een miskraam in de eerste 3 maanden.
 • Bij een (ongepland) verblijf in het buitenland of vakantie in andere regio’s kunnen de noodzakelijke vaccinaties voor de desbetreffende regio worden gegeven (bijvoorbeeld tegen TBE).

2. Een HIV-infectie is gevaarlijk – maar een schimmel moet ook worden behandeld.

Ausschluss von Infektionskrankheiten schwangerschaft 1
Een infectie tijdens de zwangerschap kan worden voorkomen – dit waarborgt de gezondheid van moeder en kind.

De lijst van gevaarlijke infecties tijdens de zwangerschap is lang. Maar zelfs een schimmelinfectie die niet direct schadelijk is voor het ongeboren kind, maar toch onaangenaam zal zijn voor de moeder, moet worden behandeld. Het nadeel van behandeling – gevaarlijk of niet – is dat het immuunsysteem vaak wordt verzwakt.

Ook krijgt de moeder stoffen en antistoffen binnen die heel goed voorkomen hadden kunnen worden als de uitsluiting van infectieziekten vóór de zwangerschap was aangepakt.

Elk medicijn minder tijdens de zwangerschap is beter voor het kind. Maar welke infecties in de zwangerschap zijn gevaarlijk en welke niet?

Gevaarlijke infecties voor de baby Niet-gevaarlijke infecties voor de baby
Geslachtsziekten zoals HIV of syfilis Vaginale schimmel
Zika-virus Bof (alleen in het eerste trimester kan de bof het risico op een miskraam vergroten)
Hepatitis Influenza (niet direct schadelijk voor het kind, wel voor de moeder)

2.1 Dit kan een infectie tijdens de zwangerschap veroorzaken

Als een infectie tijdens de zwangerschap optreedt, zijn de gevolgen voor het ongeboren kind zeer uiteenlopend. Miskramen zijn niet ongewoon in het eerste derde deel van de zwangerschap. Door mazelen bijvoorbeeld kan de baby ook met mazelen geboren worden. Dit betekent een verzwakt immuunsysteem, waardoor de infectie behoorlijk levensbedreigend kan zijn. Toxoplasmose, dat vooral door katten wordt overgedragen, kan bij een baby schade aan het zenuwstelsel veroorzaken.

Let op: Als een infectie tijdens de zwangerschap optreedt, moet deze zo snel mogelijk worden behandeld. Anders kunnen de gevolgen voor de baby enorm zijn.

3. de symptomen van een infectie tijdens de zwangerschap zijn zeer verschillend

Het isbijna onmogelijk om infecties volledig uit te sluiten. Het risico op een infectie is te groot, vooral voor zwangere vrouwen (die vaak een verzwakt immuunsysteem hebben). Naar de dokter gaan bij het geringste teken van een infectie kan het risico op gevolgen echter aanzienlijk verminderen.

Ausschluss von Infektionskrankheiten schwangerschaft 1
Als je je onwel voelt en dit niet kunt toeschrijven aan een lichte verkoudheid, moet je naar de dokter gaan – better safe than sorry!

Naast de verschillende symptomen die doorgaans met ziektes gepaard gaan, moet u vooral op de volgende symptomen letten en zo nodig een arts raadplegen:

 • Branden of jeuk in de vagina
 • Pijn bij het plassen
 • Plotselinge huiduitslag (zoals bij rode hond)
 • Braken of diarree na het eten (dit kan erop wijzen dat het voedsel besmet was met bacteriën).

Verder moet alles wat vreemd/afwijkend lijkt serieus worden genomen. Dit is de enige manier om in het ergste geval een miskraam of vroeggeboorte of zelfs gezondheidsgevolgen voor uw baby te voorkomen.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

Hoe kan ik een infectie tijdens de zwangerschap voorkomen?

Ausschluss von Infektionskrankheiten schwangerschaft 1
Voorkomen is beter dan achteraf medicijnen slikken – want die zijn ook niet ongevaarlijk voor je baby!
.

Een volledige uitsluiting van infectieziekten kan nooit worden gegarandeerd. Toch zijn er manieren om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Zo mag geslachtsgemeenschap alleen met condoom plaatsvinden (vooral bij wisselende partners) en is ook een grondige hygiëne in de intieme zone belangrijk. Als u bijvoorbeeld graag gaat zwemmen in het zwembad, moet u na afloop uw hele lichaam grondig reinigen. Van voetschimmel tot diarree, veel dingen zijn mogelijk door de bacteriën die daar kunnen voorkomen – en die worden niet allemaal gedood door het chloor in het water!

Als u al voor de zwangerschap gevoelig bent voor blaasontstekingen, is het tijdens de zwangerschap extra belangrijk om veel te drinken. Het vocht maakt het gemakkelijker om ziektekiemen en bacteriën uit het lichaam te spoelen en in het beste geval hebben ze geen kans om überhaupt een infectie te veroorzaken!

Worden alle infecties gecontroleerd tijdens een infectiescreening?

De infectiescreening die de ziektekostenverzekeraars betalen, dekt eigenlijk niet alle infectieziekten. Zo worden bijvoorbeeld hepatitis B, Chlamydia trachomatis of HIVgetest.

Toxoplasmose daarentegen, die door katten wordt overgedragen, maakt geen deel uit van de screening. De gynaecoloog wijst op de mogelijkheid van de test, maar u moet deze zelf betalen. Om een besmetting te kunnen uitsluiten, moeten vrouwen die in contact komen met katten zeker kiezen voor de test.

Gerelateerde berichten