De leeftijd van de vrouw – de effecten van leeftijd op de vruchtbaarheid

Een vrouw kan maximaal zes dagen per cyclus zwanger worden, wat overeenkomt met een kans van 20-30%. Vanaf de leeftijd van 35 jaar neemt de kans op zwangerschap geleidelijk af, wat zelfs een gezonde levensstijl …

De leeftijd van de vrouw – de effecten van leeftijd op de vruchtbaarheid

Auswirkungen von Alter auf die Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. De leeftijd van de vrouw – de effecten van leeftijd op de vruchtbaarheid
 • Een vrouw kan maximaal zes dagen per cyclus zwanger worden, wat overeenkomt met een kans van 20-30%.
 • Vanaf de leeftijd van 35 jaar neemt de kans op zwangerschap geleidelijk af, wat zelfs een gezonde levensstijl niet kan veranderen.
 • Niet alleen de kans op zwangerschap wordt na een bepaalde leeftijd negatief beïnvloed, maar ook het risico op complicaties tijdens de zwangerschap of de geboorte.

1. er is geen ideale leeftijd voor zwangerschap

de trend voor zwangerschappen verschuift

Tegenwoordig is het krijgen van je eerste kind als dertiger geen bijzonderheid meer. Sterker nog, de trend verschuift steeds verder in die richting.

Volgens deskundigen is het derde levensdecennium, dat wil zeggen de tijd tussen de 20 en 30 jaar, een optimale leeftijd voor zwangerschap. Dit komt omdat vrouwen hier het meest vruchtbaar zijn en het risico op complicaties, misvormingen en genetische afwijkingen het kleinst is. Dit kan echter niet worden veralgemeend, want iedereen heeft andere ideeën over zijn leven en de ideale leeftijd om kinderen te krijgen.

Tegenwoordig komt een carrière op deze leeftijd meestal op de eerste plaats. Vrouwen van in de twintig denken zelden aan het krijgen van kinderen, hoewel de meesten weten dat zij ook kinderen in hun leven willen.

Deze houding gaat vaak gepaard met de veronderstelling dat de vruchtbaarheid positief kan worden beïnvloed door een gezonde levensstijl. Dit is echter niet juist. Doorslaggevend voor de vruchtbaarheid is de kwaliteit van de eicellen, die sterk wordt beïnvloed door de biologische leeftijd van de moeder.

Zwangerschap is niet onmogelijk tussen dertig en veertig of zelfs daarna, maar de kans neemt snel af. Wat een perfecte leeftijd is om de kinderwens te vervullen, moet men altijd zelf bepalen.

1.1.Een vruchtbaarheidskaart voor vrouwen kan nuttig zijn bij gezinsplanning

In de volgende tabel kunt u aflezen hoe de vruchtbaarheid er op een bepaalde leeftijd uitziet en wat de kans is om onvruchtbaar te worden. Zo kun je voor jezelf bepalen wat de beste leeftijd is om zwanger te worden.

Leeftijd Vruchtbaarheid Onvruchtbaarheid
20-24 86,00% 3,00%
25-29 78,00% 5,00%
30-34 63,00% 8,00%
35-39 52,00% 15,00%
40-44 36,00% 32,00%
45-49 5,00% 69,00%
50+ 0% 100%

2. zwangerschap op oudere leeftijd geeft een hoger risico op complicaties

wann ist das ideale Alter für eine Schwangerschaft
Hoe langer je wacht met het plannen van je gezin, hoe groter het risico op complicaties.

Voor vrouwen met een kinderwens is het natuurlijk interessant om te weten op welke leeftijd er een risico is op verschillende complicaties tijdens de zwangerschap. Meer informatie over het verloop van een zwangerschap vind je hier.

Als u besluit om op latere leeftijd een gezin te plannen, moet u enkele risico’s aanvaarden. Na de leeftijd van 35 jaar is de kans op complicaties tijdens de zwangerschap ongeveer twee keer zo groot als bij vrouwen tussen twintig en dertig jaar – ongeveer 20%.

De te verwachten risico’s zijn bijvoorbeeld:

 • verhoogde bloeddruk
 • zwangerschapsdiabetes
 • lagere placenta
 • bloedingen in het laatste trimester bij zwangerschapsdiabetes
 • vroeggeboorten

Daarnaast is de leeftijd tijdens de zwangerschap ook van invloed op het risico op verschillende genetische afwijkingen. Het risico op de geboorte van een kind met het syndroom van Down is ongeveer 1:1.500 bij 25-jarige vrouwen.

Voor vrouwen boven de 35 jaar is het risico al 1:1400 en voor vrouwen boven de veertig is het 1:1109. Een 45-jarige vrouw loopt zelfs een zeer hoog risico van 1:32.

Tip: Natuurlijk klinken deze statistieken in eerste instantie erg dramatisch. Maar ondanks de verhoogde kans op risico’s en genetische afwijkingen worden de meeste kinderen van oudere moeders gezond geboren.

2.1 Late zwangerschappen hebben ook voordelen

Wie besluit later zwanger te worden, neemt niet alleen nadelen op de koop toe. Integendeel. Oudere moeders hebben een aantal voordelen, vooral vanuit psychologisch en lichamelijk oogpunt.

Ze hebben bijvoorbeeld vaak een beter gevoel voor hun lichaam en besteden meer aandacht aan voldoende lichaamsbeweging en een gezonde, evenwichtige voeding. Studies tonen aan dat oudere vrouwen vaak rustiger reageren op de lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschapomdat ze een positievere houding ten opzichte van hun lichaam hebben.

Bovendien bereiden vrouwen in oudere leeftijdsgroepen zich meestal intensiever voor op het moederschap en verkeren zij in een betere financiële positie.

3.foliumzuur is geschikt voor de preventie van nuerale buisdefecten

De Duitse Vereniging voor Voeding (DGE) beveelt aan dat vrouwen met een kinderwens en in de vruchtbare leeftijd een foliumzuurrijke voeding nemen en daarnaast een synthetisch foliumzuurpreparaat. Ditbevordert de gezondheid van de vrouw en het ongeboren kind en kan ook de ontwikkeling van neurale buisdefecten tegengaan.

Om vóór de onbeschermde geslachtsgemeenschap voldoende foliumzuur op te bouwen, moet het voedingssupplement al een maand vóór de poging om zwanger te worden, worden ingenomen.

Verder is ook zink een nuttig supplement, omdat het mineraal bijdraagt tot de ontwikkeling van een vruchtbare eicel.

4. Met kunstmatige inseminatie kunnen vrouwen ook op latere leeftijd zwanger worden.

stesthoskop am bauch einer schwangeren Frau
Er is een risico op zwangerschap vanaf 35 jaar.

De kans op zwangerschap wordt sterk bepaald door de leeftijd van de vrouw in kwestie. Als een vrouw als onvruchtbaar wordt aangemerkt, is er echter nog een laatste mogelijkheid om toch zwanger te worden: kunstmatige inseminatie.

Hierbij wordt een eicel van een jonge en vruchtbare vrouw, die eerder in een laboratorium met een zaadcel is bevrucht, in de baarmoeder ingebracht. Vooraf wordt echter een hormoonstimulatie uitgevoerd, waarbij de vrouwelijke cyclus wordt onderdrukt om de rijping van de eicel beter te kunnen controleren met de daaropvolgende hormoontherapie.

Dit proces duurt enkele weken en biedt geen 100% kans op succesvolle bevruchting. Om precies te zijn is de kans om via kunstmatige inseminatie zwanger te worden ongeveer 10-20%.

Hier vindt u meer informatie over de mogelijkheden van kunstmatige inseminatie.

Gerelateerde berichten