Erectiestoornissen en toch zwanger worden?

Erectiele disfunctie, kortweg ED, is een seksuele stoornis waarbij een man in meer dan 70% van de pogingen geen erectie kan krijgen of behouden die nodig is voor bevredigende geslachtsgemeenschap. Erectiele disfunctie is een ernstige …

Erectiestoornissen en toch zwanger worden?

Schwanger werden trotz erektiler Dysfunktion
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Erectiestoornissen en toch zwanger worden?
 • Erectiele disfunctie, kortweg ED, is een seksuele stoornis waarbij een man in meer dan 70% van de pogingen geen erectie kan krijgen of behouden die nodig is voor bevredigende geslachtsgemeenschap.
 • Erectiele disfunctie is een ernstige aandoening, maar dankzij moderne onderzoeksmethoden weten we nu dat de meeste gevallen worden veroorzaakt door een organische aandoening. Als nachtelijke erecties worden waargenomen, zijn psychologische oorzaken waarschijnlijker.
 • Het is nu bekend dat erectiestoornissen vaak een voorloper zijn van een ernstigere aandoening en daarom altijd door een arts moeten worden onderzocht.

1. de oorzaken van erectiestoornissen zijn zeer talrijk

Veel mannen hebben last van ED

Alleen al in Duitsland lijden ongeveer 4,5 miljoen mannen tussen 30 en 80 jaar aan erectiestoornissen dat is ongeveer 20% van de bevolking in deze leeftijdsgroep. Hoe ouder men is, hoe vaker erectiestoornissen voorkomen. Bij 30-jarigen is dat slechts 2 à 3 % en bij 70-plussers al meer dan 50 %.

De veronderstelling dat de oorzaken in twee categorieën kunnen worden verdeeld (biologisch en psychologisch) is inmiddels achterhaald. Erectiestoornissen hebben vele oorzaken, zowel biologische, psychologische, interpersoonlijke als culturele. Op jonge tot middelbare leeftijd worden eerder psychologische redenen gevonden, en op hogere leeftijd biologische.

Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt aangenomen dat 80% van de erectiestoornissen een lichamelijke oorzaak heeft.

De psychologische oorzaken zijn meestal de angst van de man om seksueel te falen. Deze angst houdt vaak verband met relatieconflicten zoals scheiding van de partner, zelfverwijten, professionele mislukkingen of onder druk staan vanwege een kinderwens.

Organische oorzaken zijn onder meer:

 • Diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Verkalking van de bloedvaten die de penis van bloed voorzien
 • Operatie of letsel aan de penis
 • Schade aan het ruggenmerg
 • Blokkades van de lendenwervelkolom
 • Medicatie met neuro-blokkers zoals anti-epileptica of antidepressiva
 • Bètablokkers
 • en, vrij zelden, een gebrek aan testosteron.

2. erectiestoornissen worden meestal vastgesteld door een uroloog.

mann spricht mit einem arzt.
De oorzaken van erectiestoornissen zijn zeer divers en hoeven niet altijd psychisch van oorsprong te zijn.

Neurologen of psychotherapeuten worden alleen geraadpleegd voor de diagnose als dat nodig is. In veel gevallen is er sprake van interdisciplinaire samenwerking. De uroloog probeert door het afnemen van een anamnese te achterhalen wat de seksuele problemen precies zijn.

Dit is de eerste indicatie of psychologische factoren de oorzaak kunnen zijn van de slappe penis. Daarna volgt een risico- en medicatiegeschiedenis om na te gaan of eerdere ziekten of medicijnen de oorzaak van het probleem kunnen zijn.

Een lichamelijk onderzoek metechografie zal uitwijzen of een verwonding de oorzaak kan zijn van de erectiestoornis. Er wordt een bloedmonster genomen om hormonale stoornissen uit te sluiten. Als er geen ernstige bevindingen worden ontdekt, krijgt de patiënt vaatverwijdende PDE-5-remmers.

Als dit niet werkt of als er tekenen van organische schade worden gevonden, wordt een invasieve diagnosemethode gebruikt. Deze omvatten de:

 • Nocturnal penile tumescence and rigidity measurement (kortweg NPTR-meting).
 • Corpus cavernosum electromyogram ook wel CC-EMG genoemd.
 • Penile sympathetic skin response of PSH
 • Injectietest van het cavernosum (afgekort SKIT)
 • Farmacofalloarteriografie/PPAG
 • en tenslotte farmacocavernosometrie en -grafie of PKMG.

Opmerking: Volgens sommige studies is ED vaak een teken van een komende beroerte of hartaanval, omdat de bloedvaten in de penis en die in het hart sterk op elkaar lijken...

3. de behandeling van erectiestoornissen gebeurt via verschillende benaderingen

https://youtu.be/OWTsnmRIJu8

Een evidence-based medische richtlijn voor de behandeling van erectiestoornissen bestaat pas sinds september 2012. Deze is onderverdeeld in psychotherapie, farmacotherapie, chirurgische ingrepen, schokgolftherapie en andere hulpmiddelen.

In het geval van psychische oorzaken kan begeleiding in sekstherapie of psychotherapie, eventueel met partner, tot een definitieve oplossing leiden. De kosten worden gedekt door de ziektekostenverzekeraars zodra een ziekte is vastgesteld.

Surrogaatpartners (speciaal actieve sekswerkers), die de rol van partner naar keuze op zich nemen en een ongedwongen ontmoeting met de eigen seksualiteit mogelijk maken, worden niet gebruikt in het officiële gezondheidssysteem.

In veel gevallen kan medicatie met potentieverhogende middelen de klachten tot een zeer laag niveau terugbrengen. Zelfmedicatie wordt echter sterk afgeraden, vooral met van internet bestelde middelen.

Alleen PDE-5-remmers zoals Viagra, Vardenafil (Levitra), Tadalafil (Cialis) en Avanafil (Spedra) zijn in wetenschappelijke studies getest en in Duitsland goedgekeurd. Geen van deze geneesmiddelen wordt momenteel echter door de wettelijke ziekteverzekering gedekt.

Als de oorzaak een letsel aan de bloedvaten of een hernia is, kunnen erectiestoornissen ook operatief worden behandeld. Als de patiënt en zijn partner goed geïnformeerd zijn, is er een hoge mate van acceptatie en tevredenheid over prothetische zorg met behulp van implantaten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen halfstijve en hydraulische implantaten. Hydraulische implantaten zijn populairder gebleken vanwege het betere cosmetische resultaat, hoewel ze gepaard gaan met een faalpercentage van ongeveer 5%.

Deze therapieën behoren tot de chirurgische standaard in de urologie. De wettelijke ziektekostenverzekeraars dekken de kosten van dergelijke operaties.

Schokgolftherapie is een van de meer controversiële methoden. Hoewel het door de European Association of Urology wordt genoemd als een eerstelijnsbehandeling, raden zij het niet aan vanwege de zwakke gegevens.

Tip: Een alternatieve behandeling is de penispomp, waarvan de kosten zelfs door de ziektekostenverzekering worden gedekt als deze door een arts wordt voorgeschreven. Bij goed gebruik zijn er geen bijwerkingen te verwachten. De penispomp kan worden gebruikt voor alle soorten erectiestoornissen, zelfs die welke worden veroorzaakt door psychologische factoren.

Volgens studies bereikt het vacuümsysteem van de pomp bij meer dan 80% van de gebruikers de mate van peniszwelling die nodig is voor geslachtsgemeenschap.

4. Zwangerschap kan worden bereikt ondanks erectiestoornissen.

arzt mit tafel in der hand.
Impotentie betekent niet noodzakelijk dat de getroffen man niet zwanger kan worden.

Het feit dat de partner toch zwanger kan worden, is voor veel mannen met een erectiestoornis een enorme opluchting. De kinderwens komt dus in principe niet in gevaar. ‘Impotentie’ wordt vaak ten onrechte gelijkgesteld met onvermogen om zwanger te worden. Hier vindt u meer informatie over impotentie in het algemeen.

Veel ED-patiënten zijn in staat om tot een zaadlozing of orgasme te komen en zo hun partner in staat te stellen op natuurlijke wijze zwanger te worden. Gelukkig sluiten zwanger worden en erectiestoornissen elkaar niet uit.

De prominente voormalige Braziliaanse voetballer en sportminister Pelé steunt campagnes om ED te onttaboeën en de getroffenen in staat te stellen openlijker over hun probleem te praten.

Gerelateerde berichten