Verminder stimulerende middelen – voor en tijdens de zwangerschap

Om het ongeboren leven te beschermen, moeten aanstaande moeders voor en tijdens de zwangerschap met een aantal zaken rekening houden. Dit geldt met name voor de consumptie van stimulerende middelen zoals alcohol en sigaretten. Bij …

Verminder stimulerende middelen – voor en tijdens de zwangerschap

Hierauf müssen sie in der Schwangerschaft verzichten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Verminder stimulerende middelen – voor en tijdens de zwangerschap
  • Om het ongeboren leven te beschermen, moeten aanstaande moeders voor en tijdens de zwangerschap met een aantal zaken rekening houden. Dit geldt met name voor de consumptie van stimulerende middelen zoals alcohol en sigaretten.
  • Bij het gebruik van stimulerende middelen tijdens de zwangerschap moet uitdrukkelijk onderscheid worden gemaakt tussen de afzonderlijke stimulerende middelen. De gezondheid van het ongeboren kind en ook de eigen gezondheid moeten altijd op de voorgrond staan.
  • Met nameroken moet worden benadrukt, omdat dit de meest voorkomende oorzaak is van tekorten bij kinderen. In vergelijking met pasgeborenen van niet-rokers worden kinderen van rokers vaak “te klein” geboren. Talrijke studies tonen de negatieve gevolgen aan voor uw gezondheid en die van uw kind als u voor of tijdens de zwangerschap rookt.

1. roken heeft enorme gevolgen voor het kind tijdens en na de zwangerschap.

zigaretten und wein.
Alcohol en sigaretten zijn in principe taboe tijdens de zwangerschap!

Het isook beter voormoeders die roken om hun baby borstvoeding te geven. Dat komt omdat baby’s die borstvoeding krijgen in de regel minder last hebben van luchtwegaandoeningen en minder vaak sterven aan het sudden infant death syndrome. Kortom, zij hebben over het algemeen een betere gezondheid dan kinderen die helemaal geen borstvoeding krijgen, ook al wordt er gerookt. Toch wordt tabaksgebruik ook tijdens de borstvoeding meestal afgeraden.

Nicotine en andere giftige en kankerverwekkende stoffen van tabak gaan rechtstreeks en onmiddellijk over in de moedermelk als de moeder ondanks de zwangerschap blijft roken. De hoeveelheid nicotine in moedermelk is drie keer zo hoog als de dosis in haar eigen bloed. Baby’s die borstvoeding krijgen van moeders die roken, hebben vaak last van rusteloosheid, weinig zuigkracht tijdens de borstvoeding, kolieken en braken.

Bovendien heeft zwaar tabaksgebruik een negatief effect op de hoeveelheid geproduceerde melk en de melkgiftreflex. Daarom hebben rokende moeders meer problemen met borstvoeding. Kinderen komen door het roken ook vaak langzamer aan. Hoe intensiever het tabaksgebruik, hoe ernstiger de problemen.

1.1 Het is belangrijk dat u de schade van nicotinegebruik beperkt

Om de reeds genoemde redenen moet u als moeder het tabaksgebruik zoveel mogelijk beperken of in het beste geval helemaal opgeven. Als dat niet lukt, volgen hieronder enkele tips die u moet volgen om de schade van nicotinegebruik te beperken:

  • Geef 4 tot 6 maanden volledige borstvoeding en ga daarna verder met aanvullende voeding.
  • Elke minder gerookte sigaret is een pluspunt voor de gezondheid van de baby.
  • Rook alleen direct na de borstvoeding. De concentratie nicotine in moedermelk is namelijk direct na het roken het hoogst, maar daalt relatief snel weer. Voordat u borstvoeding geeft, mag u minstens twee uur geen sigaret hebben gerookt.
  • Rook alleen buitenshuis of in de auto en nooit in het bijzijn van het kind.
  • Was handen en gezicht grondig na het roken. U kunt ook het beste aparte “rookkleding” dragen en deze na het roken weer uittrekken. De resten van tabaksrook in textiel en meubilair mogen niet worden onderschat.

Als u problemen hebt met stoppen met roken, kunt u contact opnemen met zorgverzekeraars of sociale diensten die speciale programma’s aanbieden om te stoppen met roken. Meer informatie vindt u hier.

2. Alcohol als stimulerend middel is ook niet gunstig als u borstvoeding wilt geven.

wein einschenken.
Zelfs kleine hoeveelheden wijn kunnen zeer negatieve effecten hebben op je moedermelk.

Tegenwoordig drinkt ongeveer de helft van de moeders die borstvoeding geven af en toe alcohol. Vroeger werd borstvoedende moeders zelfs expliciet aangeraden om bijvoorbeeld bier te drinken om de hoeveelheid melk te vergroten. Je borsten lijken misschien voller na het drinken van alcohol, maar dat komt alleen omdat alcoholgebruik de melkstroom tijdens de borstvoeding remt. Daardoor blijft er meer melk in de borsten.

Vooral in de eerste uren na het drinken van alcohol krijgen baby’s minder melk bij de borstvoeding. De baby compenseert dit echter door vaker te willen drinken.

Reeds de alcohol in 100 ml wijn zorgt ervoor dat de melkgiftreflex met 80 % vermindert. Alcohol komt ook in de moedermelk terecht. Hier is de concentratie alcohol in moedermelk ongeveer 95 % van de concentratie alcohol in het bloed van de moeder. De concentratie alcohol in het bloed en de moedermelk is het hoogst ongeveer 30 tot 90 minuten na het drinken van de alcoholische drank.

Baby’s van wie de moedermelk met alcohol is besmet, worden ’s nachts vaker wakker en huilen vaker, wat ook de relatie tussen moeder en kind onder druk zet. Echt regelmatig alcoholgebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding kan leiden tot een sterke toename van het risico op ontwikkelingsstoornissen bij het kind.

2.2 Als u toch wilt drinken, moet u rekening houden met een aantal punten

Bij alcoholverslaving moeten zwangerschap en borstvoeding in het algemeen worden ontraden. De Duitse nationale borstvoedingscommissie adviseert om tijdens de borstvoedingsperiode volledig van alcohol af te zien. Mocht een borstvoedende moeder bij uitzondering toch een wijntje, mousserende wijn of iets dergelijks willen drinken, dan geeft de borstvoedingscommissie de volgende tips:

  • De baby moet borstvoeding krijgen voordat de moeder alcohol drinkt.
  • Drink minstens 2 uur voor de borstvoeding geen alcoholische drank, zodat er geen alcohol in de moedermelk achterblijft.
  • Ouders die hun baby in het ouderlijk bed willen nemen, mogen helemaal geen alcohol gedronken hebben.

Let op: uw reactievermogen wordt door alcohol verminderd. Onder invloed van alcohol slaapt u dieper en kunt u niet adequaat reageren op uw baby. Alcoholgebruik is een van de belangrijkste risicofactoren voor plotselinge wiegendood in het ouderlijk bed.

3. Cafeïne is ongezond tijdens de zwangerschap, maar geen groot risico tijdens de borstvoeding.

Cafeïne verhoogt het risico op een doodgeboorte

Studies hebben aangetoond dat zware of zelfs overmatige cafeïneconsumptie tijdens de zwangerschap het risico op een doodgeboorte kan verhogen.

Cafeïne beïnvloedt niet alleen je stofwisseling, maar ook die van je ongeboren kind, wat kan leiden tot innerlijke onrust en zelfs ontwenningsverschijnselen.

In het ergste geval kan cafeïne zelfs de groei van het ongeboren kind beperken. In het belang van je kind moet je daarom koffie, zwarte thee, energiedrankjes en alle andere dranken die cafeïne bevatten, vermijden.

Tijdens de borstvoeding is cafeïne veilig in kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld één tot twee kopjes). Een verhoogde consumptie van zes of meer kopjes kan echter hyperactiviteit en slapeloosheid bij de zogende baby veroorzaken.

4 Het afkolven van de melk wordt afgeraden om de baby te beschermen.

eine tasse kaffee.
Tijdens de zwangerschap moet u koffie vermijden. Tijdens de borstvoeding zijn kleine hoeveelheden echter oké.

Veel moeders gaan ervan uit dat de consumptie van verschillende stimulerende middelen tijdens de borstvoeding kan worden gecompenseerd door het afkolven van moedermelk. Dit is echter niet het geval.

Je kunt schadelijke stoffen zoals alcohol, nicotine en werkzame bestanddelen van andere drugs niet verminderen door moedermelk af te kolven. De concentratie schadelijke stoffen in moedermelk hangt altijd samen met de concentratie werkzame stoffen in het bloed van de moeder.

Pas als de schadelijke stoffen langzaam uit het bloed verdwijnen, wordt de melk weer veilig. Daarom moet er altijd enkele uren zitten tussen het gebruik van stimulerende middelen en het geven van borstvoeding. Het is echter beter om tijdens de borstvoedingsperiode volledig af te zien van alle stimulerende middelen.

Gerelateerde berichten