Anovulatie: oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden

Anovulatie betekent dat de eisprong niet plaatsvindt. Anovulatie is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van het onvermogen van een koppel om zwanger te worden. Bij een anovulatie en een kinderwens kan de …

Anovulatie: oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden

Anovulation bei Kinderwunsch
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Anovulatie: oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden
 • Anovulatie betekent dat de eisprong niet plaatsvindt. Anovulatie is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van het onvermogen van een koppel om zwanger te worden.
 • Bij een anovulatie en een kinderwens kan de eisprong kunstmatig worden opgewekt met behulp van hormonen. Het is dan mogelijk om zwanger te worden.
 • De tekenen van een uitblijvende eisprong zijn heel verschillend. De meest betrouwbare manier om het uitblijven van de eisprong vast te stellen is echter een bloedonderzoek of een echografie.

De definitie van anovulatie is “gebrek aan eisprong”. Anovulatie gaat meestal gepaard met een (voorlopig) onvervulde kinderwens. Slechts zelden wordt het vooraf ontdekt.

Wat het niet ovuleren precies betekent, hoe dit kan worden veranderd voor een gewenste zwangerschap en welke symptomen spreken voor een anovulatie, leggen we uit in deze gids.

1. Niet ovuleren betekent niet zwanger kunnen worden.

Anovulatie is onafhankelijk van leeftijd

Zelfs zeer jonge vrouwen kunnen last hebben van anovulatie. Daarom is het bijzonder belangrijk zich vroeg genoeg door een gynaecoloog te laten controleren.

Als de eisprong uitblijft, kan er geen zwangerschap ontstaan. De oorzaken voor het uitblijven van de eisprong zijn zeer verschillend. De volgende oorzaken komen echter vooral voor bij een anovulatie:

 • Extreem overgewicht of ondergewicht
 • Stress
 • Gebruik van medicijnen
 • Hormoon onevenwichtigheden

In sommige gevallen is het ook mogelijk dat vrouwen heel vroeg in de menopauze komen en dus niet ovuleren. In feite kan dit vrouwen onder de 30 jaar treffen, dus dit kan een verklaring zijn voor een onvervulde kinderwens, zelfs op jonge leeftijd.

2. anovulatie kan op verschillende manieren worden vastgesteld

Niet alleen de gynaecoloog kan een anovulatie vaststellen. In principe beschouwt de arts het uitblijven van een eisprong als een zwangerschap, zelfs na maanden, uitblijft.

Met deze mogelijkheden kan een (ontbrekende) eisprong worden opgespoord:

Echografie Bloed Basale temperatuur
Op de echo kan de gynaecoloog zien of er een eisprong heeft plaatsgevonden of plaatsvindt. Uit het bloed kan blijken of er voldoende progesteron is. Dit wordt geproduceerd door het corpus luteum, dat pas na de eisprong aanwezig is. Als u regelmatig uw basale lichaamstemperatuur meet voor zwangerschap of anticonceptie, kunt u aan een stijgende temperatuur zien dat de eisprong heeft plaatsgevonden. Geen temperatuurstijging zonder eisprong!
Kan alleen door een arts worden gedaan. Kan alleen door een arts worden vastgesteld. Kan zelfstandig thuis worden gecontroleerd, maar er is een zeer nauwkeurige meting nodig (ook over een langere periode).
Zeer veilige methode. Zeer veilige methode. Onzeker, omdat bijvoorbeeld ziekten ook tot een temperatuurstijging kunnen leiden.

3. Niet alleen een onvervulde kinderwens is een teken van anovulatie.

Allereerst moet u weten dat er niet één teken van anovulatie is. Veel factoren hebben invloed op de vrouwelijke cyclus, zodat een ontbrekende oorsprong niet per se de reden voor kinderloosheid hoeft te zijn.

Eisprung
Onder andere het meten van de basale temperatuur is een manier om de eisprong vast te stellen.

Een van de meest voorkomende tekenen van anovulatie is een onregelmatige cyclus. De menstruatie is vertraagd of komt helemaal niet voor. Er moet echter worden opgemerkt dat een onregelmatige cyclus in het begin normaal is, vooral bij vrouwen die nog erg jong zijn. Andere tekenen van het uitblijven van de eisprong zijn spotting, het vasthouden van water of pijnlijke borsten. Andere tekenen zijn natuurlijk mogelijk en lijken op die van menopauzale symptomen:

 • Opvliegers
 • Zweten
 • stemmingswisselingen
 • Slaapproblemen

4. anovulatie is meestal goed te behandelen met hormoonbehandelingen.

Kinderwunsch bei Frau
Zwanger worden ondanks anovulatie is mogelijk dankzij hormoonpreparaten.

De behandeling van anovulatie is helemaal niet moeilijk. Zodra de anovulatie door een arts met zekerheid is vastgesteld, worden meestal hormoonpreparaten toegediend (vooral clomifeen wordt vaak gebruikt), die de eisprong kunstmatig op gang brengen. Het is dus mogelijk om ondanks de anovulatie toch zwanger te worden. Artsen dienen tijdens de behandeling vaak andere hormoonpreparaten toe om ervoor te zorgen dat de zwangerschap behouden blijft.

Voordelen en nadelen van een anovulatiebehandeling

 • Stelt veel vrouwen in staat om zwanger te worden ondanks het feit dat ze niet ovuleren.
 • Kan helpen de cyclus weer in balans te brengen. Is echter alleen bedoeld voor gebruik op korte termijn.
 • De kosten van de behandeling moeten meestal door de vrouw zelf worden betaald. Alleen de vaststelling van een onvervulde kinderwens wordt door de ziektekostenverzekering betaald.
 • De behandeling kan een enorm effect hebben op het lichaam. Niet alleen stemmingswisselingen zijn mogelijk, maar ook borstpijn of gewichtstoename.

5. belangrijke vragen en antwoorden

Is het mogelijk om ongesteld te worden zonder eisprong?

Het is helemaal niet ongebruikelijk dat er geen eisprong optreedt ondanks een regelmatige menstruatie. Zelfs bij perfect gezonde vrouwen die geen anovulatie hebben, kan het gebeuren dat de eisprong af en toe uitblijft. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van stress.

Wat gebeurt er als de anovulatie niet wordt behandeld?

Anovulation
Als je een zeer onregelmatige cyclus hebt, moet je altijd naar de oorzaken laten kijken – niet alleen als je een kinderwens hebt.

Als er geen behandeling komt, kan dit op den duur leiden tot volledige onvruchtbaarheid van de vrouw. Maar omdat anovulatie vaak pas wordt ontdekt als de kinderwens onvervuld blijft, moeten vrouwen die last hebben van de typische verschijnselen (bijvoorbeeld onregelmatige menstruatie) zich vroegtijdig laten behandelen door een arts.

Ook schildklierproblemen kunnen tijdig worden opgespoord en behandeld. Bovendien zal er uiteindelijk geen frustratie ontstaan als een acute kinderwens maar niet wil uitkomen.

Let op: Als je een zeer onregelmatige cyclus hebt, moet je altijd een medische controle laten uitvoeren. Zo kunnen lichamelijke problemen worden uitgesloten of zo nodig behandeld (niet alleen bij de kinderwens).

Gerelateerde berichten