- Het vruchtbaarheidsvenster laat zien op welke dagen van uw cyclus de kans op zwangerschap het grootst is.
- De meest vruchtbare dagen van de cyclus zijn meestal drie tot vijf dagen voor uw eisprong.
- Kennis over uw eigen vruchtbaarheidsvenster kan ook worden gebruikt voor natuurlijke anticonceptie.
Toegegeven, de naam “vruchtbaarheidsvenster” klinkt een beetje cryptisch. En als je dan ook nog leert dat het vruchtbaarheidsvenster sterk samenhangt met het al dan niet zwanger worden, kan het op het eerste gezicht erg verwarrend zijn. Dat kan zo zijn, maar dat hoeft niet. Want achter het onhandige woord zit eigenlijk de vrouwelijke cyclus en een begrip van wanneer en hoe lang je vruchtbare dagen zijn. In het volgende artikel zullen we dit ABC op weg naar zwangerschap nader toelichten.
Inhoudsopgave
1. vruchtbaarheidsvenster: de optimale periode om zwanger te worden
Als je tot nu toe natuurlijke anticonceptie hebt gebruikt, ken je je vruchtbaarheidsvenster al vrij goed: dit is de periode waarin je anticonceptie moet gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Nu gebruik je het vruchtbaarheidsvenster andersom: het helpt je om uit te zoeken wat het beste moment is om zwanger te worden.
Waarom het vruchtbaarheidsvenster deze naam heeft, is snel uitgelegd. Het is een tijdsvenster in de vrouwelijke cyclus waarin de kans op bevruchting en zwangerschap aanzienlijk toeneemt.
Het venster begint voordat je ovuleert. In de periode van vijf dagen tot ongeveer vijf uur voor je eisprong is de kans op zwangerschap het grootst. Ook na de eisprong is je eicel nog enkele uren klaar voor bevruchting, maar: de mannelijke tegenhanger, het sperma van je partner, heeft op zijn beurt ook tijd nodig om een eicel te kunnen bevruchten.
Tip: Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat de kans om zwanger te worden op de dag van de eisprong 33 procent is. De dag ervoor is 31 procent, en twee dagen ervoor 27 procent. Op drie, vier en vijf dagen voor de eisprong daalt de procentuele kans tot tien procent.
2 Er zijn verschillende methoden om de vruchtbaarheid te bepalen
Het vruchtbaarheidsvenster geeft dus uw vruchtbare dagen aan, waarop u een goede kans heeft om zwanger te worden. Aangezien het vruchtbaarheidsvenster voor elke vrouw heel individueel is, moet je – op weg naar babygeluk – je vruchtbaarheidsvenster leren kennen en dus je vruchtbare dagen achterhalen.
Volgens Dr. med. Dolores Foth omvat het vruchtbaarheidsvenster slechts drie dagen:
2.1 Het meten van de basale lichaamstemperatuur
Je moet je lichaam leren kennen om erachter te komen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de temperatuurmethode.
Meet elke dag, direct na het opstaan, uw waaktemperatuur. Deze ligt meestal rond de 36,5 graden. Direct na de eisprong stijgt deze temperatuur iets en blijft deze verhoogd tot je volgende menstruatie.
2.2 Veranderingen in het baarmoederhalsslijm geven informatie
De consistentie van het baarmoederhalsslijm kan snel worden bepaald op het toilet. Als het baarmoederhalsslijm over het toiletpapier draait, is dat een teken dat je vruchtbare dagen hebt. Alleen op deze dagen is het baarmoederhalsslijm vloeibaar van consistentie en doorzichtig van kleur.
2.3 Correcte interpretatie van veranderingen in de baarmoederhals
Tijdens de vruchtbare dagen is de baarmoederhals zacht en open – letterlijk de weg vrijmakend voor mannelijk sperma. Na de eisprong, dus na het einde van de vruchtbare periode, wordt de baarmoederhals merkbaar steviger. Als je probeert te voelen, voelt de stevige baarmoederhals aan als het puntje van je neus of het kraakbeen eronder. Dit is gemakkelijk te voelen omdat hij relatief ver in de vagina uitsteekt. Als hij zachter wordt, voelt hij meer aan als een oorlel. Daarna trekt het zich echter steeds verder terug, waardoor het steeds moeilijker te voelen is.
2.4 Een fietscomputer kan helpen
Regelmatig hormoononderzoek kan worden gedaan met behulp van een cycluscomputer. Als u kiest voor deze methode om het vruchtbaarheidsvenster te bepalen, wordt uw urine getest op twee hormonen: E2, het zogenaamde oestradiol, en LH, het zogenaamde luteïniserend hormoon. Beide hormonen zijn de voorlopers van de eisprong.
3. er zijn analoge en digitale mogelijkheden voor documentatie
Alle veranderingen die je opmerkt in je lichaam moet je documenteren. Hoe meer methoden je gebruikt, hoe nauwkeuriger de mogelijkheid om het vruchtbaarheidsvenster te voorspellen – en de kans op zwangerschap.
Om te documenteren wat je meet en voelt, kun je
- een regelmatige kalender gebruiken om uw cyclus te documenteren. Die kun je bijvoorbeeld hier downloaden.
- Gebruik een digitale kalender om je cyclus te documenteren. Stiftung Warentest testte in nummer 12/2017 twaalf cyclus-apps. LadyCycle en MyNFP scoorden beide GOED.
FAQ – De belangrijkste vragen over het vruchtbaarheidsvenster
- Wat is het vruchtbaarheidsvenster? Het vruchtbaarheidsvenster geeft aan in welke periode van je vrouwelijke cyclus je zwanger zou kunnen worden.
- Hoe lang is het vruchtbaarheidsvenster “open”? Het vruchtbaarheidsvenster beslaat ongeveer vijf dagen – namelijk die vóór de eisprong. Drie daarvan zijn de meest vruchtbare dagen.
- Hoe worden de vruchtbare dagen berekend? Vruchtbaarheidscalculators zijn meestal niet erg nuttig. De doorslaggevende factor is uw eigen cyclus. Als uw cyclus bijvoorbeeld 26 dagen duurt, vindt de eisprong waarschijnlijk plaats op de 12e dag. De vruchtbare dagen zijn dan cyclusdagen 10, 11 en 12. Het hele vruchtbaarheidsvenster ligt tussen dag 7 en dag 12. U kunt uw vruchtbaarheidsvenster ook volgens dit patroon berekenen.