- Vrouwen zijn slechts op maximaal 6 dagen per maand vruchtbaar.
- Stress, alcohol, nicotine en verkeerde voeding kunnen een zwangerschap verhinderen.
- In veel gevallen vergoeden ziektekostenverzekeraars de volledige kosten van kunstmatige inseminatie.
Vroeg of laat ontstaat bij veel paren de wens om een eigen gezin te stichten. Vooral bij het eerste kind rijzen vaak veel vragen in verband met de kinderwens, en de conceptie lukt niet altijd meteen bij de eerste poging. Wij leggen alle belangrijke informatie over kinderwens uit: Leer hoe je het optimale tijdstip voor een zwangerschap kunt bepalen en waarom de juiste voeding zo belangrijk is voor de kinderwens. Ook leer je welke mogelijkheden er zijn bij een vruchtbaarheidsprobleem en welke je kunnen helpen om je kinderwens snel te realiseren.
Inhoudsopgave
1. zwangerschap plannen: vruchtbare en onvruchtbare dagen berekenen
Als het om een kinderwens gaat, vertrouwen veel stellen en ook alleenstaanden zich toe aan het lot. Zodra ze er klaar voor zijn, stoppen ze met de pil of andere voorbehoedsmiddelen en “gaan ervoor”. Deze methode werkt echter niet voor alle stellen. Vooral als het verlangen naar een baby al heel sterk is, proberen mannen en vrouwen vaak op een gecontroleerde manier een zwangerschap te plannen. Het kan nuttig zijn om de vruchtbare dagen te bepalen. Vruchtbare dagen zijn de dagen van de maand waarop een vrouw door haar cyclus zwanger kan worden. Deze methode is echter slechts succesvol op maximaal 6 dagen per maand en is afhankelijk van de vrouwelijke cyclus.
Bevruchting van het eitje is alleen mogelijk wanneer het in het midden van de cyclus uit de eileider loskomt en vervolgens afdaalt naar de baarmoeder. Dit proces duurt maximaal 24 uur. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat paren binnen deze ene dag seks moeten hebben: Mannelijk sperma kan tot vijf dagen in het vrouwelijk lichaam overleven. Bevruchting van de eicel en het ontstaan van een zwangerschap zijn dus ook mogelijk als de geslachtsgemeenschap tot vijf dagen voor de eisprong heeft plaatsgevonden. Er zijn verschillende methoden om de vruchtbare dagen te berekenen.
Methode | Beschrijving | Nadelen |
---|---|---|
Temperatuur |
|
|
Baarmoederhalsslijm |
|
|
Tip: De meeste vrouwen combineren de methoden voor temperatuur en baarmoederhalsslijm. Het beste is om alle resultaten in een kalender of boekje te noteren. Een moderne app kan ook helpen om de vruchtbare dagen te herkennen en te documenteren.
2. de kinderwens ondersteunen: Het juiste dieet kan helpen
Als het gaat om de belangrijkste tips rond kinderwens en een geplande zwangerschap, speelt voeding een belangrijke rol. Als je op je 22e of zelfs op je 36e zwanger wilt worden, moet je weten dat je lichamelijke conditie cruciaal is. Deze lichamelijke conditie wordt in belangrijke mate beïnvloed door de voeding. Als het lichaam niet voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten enz. krijgt toegediend, kan dit er op den duur toe leiden dat de wens voor een eigen kind niet op natuurlijke wijze wordt vervuld. Een evenwichtige voeding is voor mannen en vrouwen de beste manier om dit te voorkomen. Het menu moet gevarieerd en gezond voedsel bevatten:
- gezonde koolhydraten
- Plantaardige en dierlijke eiwitten
- Groenten en fruit
- Zuivelproducten
- Vis
In een optimale combinatie bevatten deze voedingsmiddelen alles wat mannen en vrouwen nodig hebben om hun kinderwens te realiseren. Vaak zijn er echter tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals foliumzuur of ijzer, die eerst moeten worden aangevuld. Met tabletten en bolletjes kunnen vooral vrouwen een gezonde voeding met mate ondersteunen.
Info: Gewicht kan een belemmering zijn voor vrouwen die zwanger willen worden. Wie een BMI-index buiten de norm van 19 tot 25 heeft, moet er rekening mee houden dat het ontstaan van een zwangerschap kan worden uitgesteld omdat het lichaam niet de middelen kan leveren die daarvoor nodig zijn.
3. beïnvloeding van de zwangerschap: Tips voor een gezond verloop
Veel ouders proberen er alles aan te doen om hun kind tijdens de zwangerschap een zo goed mogelijke omgeving te geven om in op te groeien. Dit betekent dat een gezonde levensstijl ook tijdens de zwangerschap absoluut verplicht is. Aanstaande moeders moeten hun inname van cafeïne beperken en liever overschakelen op thee. Daarnaast is het voor zowel vrouwen van 18 jaar als zwangere vrouwen van 38 jaar de moeite waard om hun individuele vitaminen- en mineralenbalans te optimaliseren met voedingssupplementen, indien nodig. Ook alcohol, sigaretten en drugs moeten taboe zijn. Ze zijn niet alleen schadelijk voor het kind tijdens de zwangerschap, maar kunnen ook leiden tot langdurige ziekten en lichamelijke en geestelijke handicaps bij uw eigen nakomelingen.
Tip: Stress is absoluut contraproductief voor zwangere vrouwen, maar ook voor de zwangerschap. Daarom moeten paren die proberen een baby te verwekken zo ontspannen mogelijk blijven, zelfs als ze al maanden zonder succes proberen zwanger te worden.
4 Alternatieve behandelingen: Homeopathie en Co. kunnen helpen
Als je op je 25e of 30e niet zwanger wordt, ondanks het berekenen van je vruchtbare dagen en het eten van een gezond dieet, hoef je niet boos te worden of zelfs te wanhopen. Er zijn verschillende manieren om een jongetje of meisje op de wereld te zetten als het op de traditionele manier niet lukt. Veel vrouwen proberen zich op een zwangerschap voor te bereiden met acupunctuur en homeopathische middelen. Verschillende kruiden zoals verbena, monnikspeper of kraanvogel zouden helpen.
Anderen daarentegen gaan naar een arts die zij vertrouwen voor uitgebreid advies. De mogelijkheid van een vruchtbaarheidsstoornis, bijvoorbeeld door een tekort aan oestrogeen, moet zo nodig worden onderzocht en met geschikte medicijnen worden behandeld. Gynaecologen of urologen kunnen ook uitleggen wat moet worden overwogen als een zwangerschap op natuurlijke wijze is uitgesloten. Voor veel paren, maar ook voor mensen zonder partner, is kunstmatige inseminatie of adoptie de langverwachte sleutel tot het bereiken van de kinderwens. Het portaal familienplanung.de van het Federale Centrum voor Gezondheidsvoorlichting biedt meer informatie.
FAQ’s: De drie meest gestelde vragen over kinderwens
Wanneer moet ik stoppen met de pil om zwanger te worden?
De pil is een hormonaal anticonceptiemiddel dat een grote invloed kan hebben op de vruchtbaarheid en de cyclus van een vrouw. Daarom heeft het lichaam na het stoppen met de pil enige tijd nodig voordat een zwangerschap mogelijk is.
Wie betaalt de kosten van kunstmatige inseminatie?
De kosten voor kunstmatige inseminatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren en kunnen zelfs volledig worden gedekt door de ziektekostenverzekering. Leeftijd, levensomstandigheden en de kwalificaties van de arts die de ingreep uitvoert zijn allemaal van invloed op wie de kosten vergoedt. Voor vrouwen van 40 jaar of ouder is een volledige dekking meestal moeilijk te verkrijgen.
Hoe kan het geslacht van de ongeboren baby worden beïnvloed?
Veel tips en huismiddeltjes zouden helpen het geslacht te beïnvloeden – bij voorkeur al bij de conceptie of uiterlijk in de baarmoeder. Een geheim recept hiervoor is echter nog niet gevonden en daarom zullen aanstaande ouders moeten blijven puzzelen of ze een jongen of een meisje krijgen totdat de eerste sluitende echofoto beschikbaar is.