- Als de kinderwens op natuurlijke wijze onvervuld blijft of door organische oorzaken niet mogelijk is, nemen paren hun toevlucht tot kunstmatige inseminatie om zwanger te worden.
- Paren moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om met kunstmatige inseminatie zwanger te kunnen worden.
- De kosten van kunstmatige inseminatie worden meestal niet gedekt door de ziektekostenverzekering.
Er zijn veel redenen waarom paren ondanks een sterke kinderwens niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden. Voor hen is kunstmatige inseminatie (AI) vaak de laatste hoop, omdat de kans om met behulp daarvan zwanger te worden zeer groot is in vergelijking met de natuurlijke procedure.
Wij hebben alle relevante informatie over kunstmatige inseminatie voor u samengevat in deze gids. U leert hoe het wordt uitgevoerd en welke methoden beschikbaar zijn.
Inhoudsopgave
1. paren kiezen tussen inwendige en uitwendige kunstmatige inseminatie
De methoden van kunstmatige inseminatie zijn verdeeld in twee groepen: Inwendige en uitwendige kunstmatige inseminatie. Hoe snel een vrouw zwanger wordt via een van de methoden hangt echter af van individuele factoren.
Inwendige kunstmatige inseminatie | Uitwendige kunstmatige inseminatie |
---|---|
IUI – Intra-uteriene Inseminatie: Sperma wordt rechtstreeks in de baarmoeder geplaatst tijdens de vruchtbare dagen. | IVF – Invitro Fertilisatie: De bevruchting vindt plaats in een reageerbuis. De zaadcellen vinden zelf hun weg naar de eicel. |
ICI – Intracervicale Inseminatie: Het sperma wordt naar de baarmoederhals gebracht. | ICSI – Intracytoplasmatische Sperma Injectie: Als de zaadcellen minder mobiel zijn, worden ze rechtstreeks in de eicel geïnjecteerd. |
IUTPI – Intrauteriene Tuboperitoneale Inseminatie: Het voorbehandelde sperma wordt zowel in de baarmoeder als in de eileider gebracht. | |
ITI – Intratubale Inseminatie: Het voorbehandelde sperma wordt in de eileider gebracht. | |
Cup methode: Gedoneerd sperma wordt in de vagina gebracht met behulp van een spuit of iets dergelijks. |
De gynaecoloog zal met u bespreken welke methode voor u het beste is.
De arts achterhaalt de oorzaken van de onvervulde kinderwens.
Wat is inseminatie?
Met inseminatie worden alle methoden van kunstmatige inseminatie bedoeld waarbij sperma in de vrouwelijke voortplantingsorganen wordt gebracht.
Aangezien er verschillende redenen kunnen zijn waarom u niet zwanger wordt, is het noodzakelijk om de redenen door een specialist te laten ophelderen. Alleen dan is het mogelijk de beste methode te vinden om zwanger te worden.
Vaak is de oorzaak een lage beweeglijkheid van het sperma of een te lage productie van sperma. Een andere reden voor kunstmatige inseminatie is vaak een partnerschap van hetzelfde geslacht.
De volgende video bevat meer belangrijke informatie over kunstmatige inseminatie:
3. Zwanger worden door kunstmatige inseminatie: paren dragen zelf de kosten
Als je besluit om via kunstmatige inseminatie zwanger te worden, moet je rekening houden met hoge kosten, want die worden alleen naar rato vergoed door de ziektekostenverzekering . Maak vooraf een kostenraming en schat de financiering in.
De enorme kosten van kunstmatige inseminatie worden gerechtvaardigd door het feit dat één cyclus vaak niet voldoende is om een zwangerschap tot stand te brengen. In-vitrofertilisatie kost ongeveer 3000 euro per cyclus. Met deze methode is de kans om bij de eerste poging zwanger te worden ongeveer 30 procent. Gemiddeld zijn er minstens drie cycli nodig voordat een vrouw daadwerkelijk zwanger wordt.
Let op: Kunstmatige inseminatie is aan wettelijke voorwaarden gebonden. In Duitsland geldt een leeftijdsgrens van 40 jaar. Vanaf 43 jaar is kunstmatige inseminatie alleen nog mogelijk in het buitenland.
Om een zwangerschap als gevolg van kunstmatige inseminatie te berekenen, kunt u een formule of een calculator op internet raadplegen. In principe bereken je de dag van punctie (PU) als ovulatie (ES) plus twee dagen: PU=ES=2+0. Meer informatie hierover vind je op de pagina Wunschkinder .
4 Veel vrouwen worden spontaan zwanger na kunstmatige inseminatie.
Een enkele keer wordt een vrouw spontaan zwanger na KB. De kans hierop is relatief groot en wordt geschat op 33 procent.
Waarom sommige vrouwen op natuurlijke wijze zwanger worden na KB is niet definitief begrepen. Eén oorzaak zou bestaande endometriose zijn, die de natuurlijke bevruchting belemmert. Aangenomen wordt dat de hormoonbehandeling tijdens de kunstmatige inseminatie de goedaardige ziekte doet “verdwijnen”. Dit vergroot de kans op een natuurlijke zwangerschap aanzienlijk.
Toch moet u twee keer nadenken over de beslissing om een KB te nemen, want er kleven ook nadelen aan:
- Vervulling van de kinderwens
- Zwangerschap ondanks organische beperkingen
- planning van de zwangerschap
- zwangerschap mogelijk voor paren van hetzelfde geslacht
- spontane zwangerschap mogelijk
- enorme kosten, slechts gedeeltelijk gedekt door ziekenfondsen
- risico op meerlingen
- Hormoonbehandeling
5. een zwangerschapstest kan worden uitgevoerd op de dag dat de menstruatie moet plaatsvinden.
De eerste tekenen dat u zwanger bent geworden zonder kunstmatige inseminatie kunnen worden bevestigd met een zwangerschapstest. Zelfs als de kans aanvankelijk laag werd ingeschat vanwege eerdere testresultaten, is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden.
Tip: Een zwangerschapstest kan zonder risico’s thuis worden gedaan. De test kost tussen de vijf en tien euro.
Op welk moment kun je een zwangerschap vaststellen? De meeste tests stellen een zwangerschap vast vanaf de eerste dag van de uitgerekende menstruatie , omdat het eerste teken van een zwangerschap meestal het uitblijven van bloedingen is. Andere symptomen zijn onder meer:
- vermoeidheid
- ochtendmisselijkheid
- stemmingswisselingen
- Plotselinge afkeer van bepaald voedsel
- verlangen naar voedsel
Als de test positief is, moet u onmiddellijk uw arts informeren dat u zwanger bent. Als de test negatief is, moet u de oorzaken van de zwangerschapssymptomen ophelderen. Uiteindelijk kan alleen een arts een definitieve bevestiging van de zwangerschap geven.
Tip: De gynaecoloog detecteert het zwangerschapshormoon HCG in het bloed om uw zwangerschap te bevestigen.