Stoppen met anticonceptie – wat te overwegen bij het stoppen met anticonceptie

Het is een veel voorkomende misvatting dat anticonceptie gedurende een bepaalde periode moet worden gestaakt voordat je weer zwanger kunt worden. Na het stoppen met anticonceptie kan het echter enkele weken duren voordat het lichaam …

Stoppen met anticonceptie – wat te overwegen bij het stoppen met anticonceptie

Absetzen von Verhütungsmitteln
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Stoppen met anticonceptie – wat te overwegen bij het stoppen met anticonceptie
  • Het is een veel voorkomende misvatting dat anticonceptie gedurende een bepaalde periode moet worden gestaakt voordat je weer zwanger kunt worden.
  • Na het stoppen met anticonceptie kan het echter enkele weken duren voordat het lichaam zijn weg terugvindt naar zijn oorspronkelijke cyclus waarin de eisprong weer regelmatig is – vooral na het gebruik van de pil.
  • Het is echter niet mogelijk om in het algemeen te zeggen hoe lang het duurt voordat u weer zwanger kunt worden na het stoppen met anticonceptie. Deze periode verschilt van vrouw tot vrouw.

1. er zijn tal van mogelijkheden voor anticonceptie

eine frau mit einem kondom und der antibabypille.
Barrièremethoden en hormonale anticonceptiemiddelen hebben zowel voor- als nadelen.

De bekendste anticonceptiemethode is waarschijnlijk het conventionele condoom. Het beschermt echter niet volledig tegen zwangerschap en heeft een aanzienlijke invloed op de seksuele ervaring.

Daarom geven veel vrouwen de voorkeur aan andere anticonceptiemethoden die zwangerschap langs hormonale weg voorkomen en vooral het voordeel hebben dat ze een langdurige bescherming bieden. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden beschikbaar. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen hormonale anticonceptiemethoden en barrièremethoden.

Hormonale anticonceptiemethoden:

  • Geboortebeperkingspil
  • Eentraps pil
  • Tweefasenpil
  • Tweefasige en driefasige anticonceptiemiddelen
  • Minipil
  • Micropill
  • oestrogeenvrije pil
  • Injectie voor drie maanden
  • Hormoonimplantaat
  • Anticonceptiering
  • Anticonceptiepleister

Alle hormonale anticonceptiemethoden voorkomen zwangerschap door de gerichte toediening van bepaalde geslachtshormonen – voornamelijk oestrogeen en progestageen. Er worden verschillende mechanismen gebruikt, afhankelijk van het preparaat.

Hormonale anticonceptiemiddelen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de eisprong niet plaatsvindt, de consistentie van het slijm in de baarmoederhals verandert, het baarmoederslijmvlies verandert of het transport van de eencellige in de eileider moeilijker wordt.

Aangezien bij hormonale anticonceptiemiddelen de eisprong meestal uitblijft, wordt de menstruatie bij de vrouw opgewekt door regelmatige, gerichte stopzetting. Hierdoor kunnen vrouwen na het staken van de anticonceptie snel weer zwanger worden.

Barrièremethoden:

  • Condoom
  • Koperspiraaltje
  • Vrouwencondoom
  • Diafragma
  • Baarmoederhalsklep

Barrièremethoden vormen een mechanische barrière tussen de eicel en het sperma en voorkomen zo een zwangerschap. In tegenstelling tot hormonale anticonceptiemiddelen hebben barrièremethoden ook het voordeel dat zij de menstruatiecyclus niet beïnvloeden en zeer gemakkelijk te staken zijn – zwangerschap is onmiddellijk daarna mogelijk.

Hier vindt u meer gedetailleerde informatie over de afzonderlijke anticonceptiemiddelen en kunt u lezen hoe veilig ze beschermen tegen zwangerschap.

2. gecontroleerd stoppen met hormonale anticonceptiemiddelen

Als u wilt stoppen met hormonale anticonceptiemiddelen, kunt u dat op elk moment doen. Het is echter raadzaam om de huidige gebruiksperiode af te sluiten om de cyclus beter onder controle te hebben.

U moet ook uw gynaecoloog raadplegen voordat u met uw anticonceptie stopt. Hij of zij kan u adviseren over uw plan, u informeren over mogelijke bijwerkingen en zo nodig een passende behandeling instellen.

3. Stoppen met hormonale anticonceptie kan het ongemak van uw menstruatie vergroten.

Hormonale anticonceptiemiddelen maken de menstruatie voor de meeste vrouwen veel minder pijnlijk. Als u stopt met uw anticonceptiemiddelen, kunnen deze symptomen weer toenemen.

Stoppen met hormonale anticonceptiemiddelen kan leiden tot symptomen als misselijkheid, diarree, hoofdpijn en gevoelige borsten. Door de schommelingen in de hormoonhuishouding die nu weer optreden, kunt u ook last krijgen van stemmingswisselingen en onregelmatige cycli.

3.1 De menstruatie treedt ongeveer 14 dagen na het stoppen met de anticonceptiepil op.

Na het stoppen met hormonale anticonceptiemiddelen moet het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie.

Bij alle hormonale anticonceptiemiddelen heeft het vrouwelijk lichaam enkele weken nodig totdat de normale cyclus is hersteld. Hoe hoger de dosering, hoe langer deze periode duurt.

De anticonceptiepil en andere hormonale anticonceptiemiddelen verstoren de natuurlijke cyclus van de vrouw. De hormonen in de pil verhinderen de eisprong en verdikken het slijm in het gebied van de baarmoederhals, waardoor het sperma niet meer kan binnendringen.

Als de pil wordt gestopt, probeert het lichaam de normale cyclus te herstellen. Dit wordt bepaald door natuurlijke schommelingen in de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron.

Daardoor groeien er weer eifollikels in de eierstok en bouwt tegelijkertijd het baarmoederslijmvlies weer op. Ongeveer 14 dagen nadat u bent gestopt met anticonceptie, vindt de eisprong plaats en trekt een eicel naar de baarmoeder.

Als deze niet wordt bevrucht, laat de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies los en begint de menstruatie. Zodra u weer regelmatig menstrueert, kunt u er zeker van zijn dat u weer zwanger kunt worden.

Let op: Als u enkele weken of zelfs maanden na het stoppen van uw anticonceptie niet ongesteld wordt, moet u dit laten controleren door uw gynaecoloog. Meestal is er echter geen reden tot ongerustheid, want de periode totdat uw cyclus weer regelmatig wordt, kan per vrouw sterk verschillen.

4. De cyclus herstelt zich meestal sneller na het stoppen met de nuvaring.

[caption id="attachment_5823" align="alignright" width="300"]frau mit positivem Schwangerschaftstest. Na het stoppen met anticonceptie wordt u beloond met een positieve zwangerschapstest.

De Nuvaring is een elastische plastic ring die in de vagina wordt ingebracht, waar hij kunstmatig oestrogeen en progestageen afgeeft aan het vaginale slijmvlies, dat vervolgens door het lichaam kan worden opgenomen.

Veel vrouwen verdragen de Nuvaring beter dan de anticonceptiepil of andere hormonale anticonceptiemiddelen vanwege de lage dosering en de lokale afgifte van hormonen.

Omdat het slechts lage doses oestrogenen en progestagenen afgeeft aan het slijmvlies van de vagina, wordt de normale hormonale cyclus meestal binnen enkele weken hersteld. Als u stopt met dit anticonceptiemiddel, is een zwangerschap meestal na zeer korte tijd weer mogelijk.

Gerelateerde berichten