Tweede zwangerschap: alles over het tweede kind

[button]Koop een zwangerschapstest[/button] Deeerste zwangerschap is voor veel stellen ongelooflijk spannend en opwindend. Alles is nieuw en de verwachtingen zijn hooggespannen. De tweede zwangerschap daarentegen gebeurt in veel gezinnen nogal incidenteel. Maar wat is er …

Tweede zwangerschap: alles over het tweede kind

zweite schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Tweede zwangerschap: alles over het tweede kind
Wat verandert er aan het begin van de tweede zwangerschap?

Als vrouwen in verwachting zijn van hun tweede kind, merken ze de tekenen meestal veel eerder. Bovendien groeit de buik veel sneller.

Met welke uitdagingen word ik geconfronteerd?

Bij de tweede zwangerschap hebben de meeste vrouwen minder tijd om voor zichzelf en hun ongeboren kind te zorgen, omdat er nog een baby moet worden verzorgd.

Verloopt de tweede zwangerschap op dezelfde manier als de eerste?

Elke zwangerschap is uniek, dus de symptomen kunnen heel anders zijn dan bij de eerste zwangerschap.

[button]Koop een zwangerschapstest[/button]

Deeerste zwangerschap is voor veel stellen ongelooflijk spannend en opwindend. Alles is nieuw en de verwachtingen zijn hooggespannen. De tweede zwangerschap daarentegen gebeurt in veel gezinnen nogal incidenteel. Maar wat is er precies anders aan de tweede zwangerschap?

In onze gids informeren wij u graag over hoe de tweede zwangerschap verschilt van de eerste. We leggen uit welke symptomen optreden en hoe de gezinssituatie de zwangerschap vorm kan geven. Ten slotte verduidelijken we veelvoorkomende vragen die kunnen rijzen met betrekking tot de tweede zwangerschap.

1. de meeste vrouwen merken de tekenen eerder op

schwangere Frau legt ihre Hände auf den Bauch
Vrouwen die hun tweede kind verwachten, merken de tekenen meestal veel eerder op.

Een positieve zwangerschapstest is voor de meeste vrouwen het grootste geschenk. Maar wie al een tweede kind verwacht, gaat vaak anders met dit nieuws om dan vrouwen die voor het eerst moeder worden.

Omdat moeders al een gevoel van zwangerschap hebben ontwikkeld, merken ze de eerste tekenen meestal veel sneller op. Familieleden en vrienden merken de tekenen ook eerder op omdat de buik sneller zichtbaar is.

Daarom is de aankondiging van de tweede zwangerschap meestal minder spectaculair. Terwijl de hele familie in rep en roer is bij de aankondiging van de eerste zwangerschap, kondigen aanstaande ouders de zwangerschap van het tweede kind bijna terloops aan.

Hoewel de gezondheid van de baby natuurlijk voorop staat, besteden vrouwen tijdens de tweede zwangerschap vaak minder aandacht aan gezonde voeding. Dit heeft echter vaak te maken met veranderingen in levensstijl, die wij in het volgende hoofdstuk willen toelichten.

Het is geen probleem als u uw eerste kind nog borstvoeding geeft terwijl u zwanger bent van uw tweede kind. Volgens een recente studie heeft dit geen negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de ongeboren baby.

2. de veranderde gezinssituatie is van invloed op de tweede zwangerschap

Schwangere Frau küsst ihren Mann, während der Sohn schläft
Neem ook in je tweede zwangerschap de tijd om voor jezelf en je partner te zorgen.

Vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn, kunnen zich volledig voorbereiden op de zwangerschap en de komende bevalling. Ze besteden veel tijd aan de voorbereiding op het moederschap met passende boeken. Ze volgen ook tal van cursussen en besteden veel tijd aan het kopen van babykleding.

De tweede zwangerschap verloopt vaak heel anders. Als vrouwen een tweede kind krijgen, moeten ze ook voor hun eerste kind zorgen, dat meestal een peuter is.

Veel vrouwen melden dat de weken van de zwangerschap voorbij vlogen, maar dat kind nummer één hen veel meer stress bezorgde. Er blijft gewoon geen tijd over om voor jezelf te zorgen.

Bovendien mogen vrouwen tijdens de zwangerschap over het algemeen niets zwaars tillen of dragen. Maar als er al een klein kind in huis is waar je elke dag voor moet zorgen, is dat natuurlijk onvermijdelijk. Hoe groter de buik wordt, hoe zwaarder het dagelijks leven wordt.

Terwijl stellen de hele eerste zwangerschap volgden aan de hand van een zwangerschapskalender, gaat het er bij de volgende zwangerschap veel meer om het dagelijks leven zo goed mogelijk te organiseren.

Tip: bereid uw kind voor op de tweede baby door samen geschikte kinderboeken te bekijken of babyfoto’s door te bladeren. Zo bevordert u de anticipatie en vermindert u tegelijkertijd de jaloezie.

3. de symptomen kunnen sterk variëren

schwangere Frau hat Vorwehen
De reeds uitgerekte ligamenten kunnen in de tweede zwangerschap vroegtijdige bevalling veroorzaken, maar dit is meestal onschuldig.

Omdat elke zwangerschap uniek is, kunnen de symptomen ook sterk verschillen. Terwijl sommige vrouwen nauwelijks klachten hebben, worden andere vrouwen geplaagd door een breed scala aan lichamelijke klachten.

In principe zijn er echter enkele verschillen tussen de eerste en de tweede zwangerschap wat betreft de symptomen. Zoals gezegd verschijnt de babybump veel sneller. En de meeste vrouwen voelen ook veel eerder de bewegingen van de baby.

Bovendien kunnen in de tweede zwangerschap vroegtijdige weeën of oefenweeën optreden, die vooral in het derde trimester merkbaar zijn. Raadpleeg bij twijfel een arts om problemen en complicaties uit te sluiten. Het voordeel is wel dat de borsten meestal minder gevoelig zijn.

De volgende zwangerschapssymptomen kunnen zowel in de eerste als in de tweede zwangerschap voorkomen:

 • Misselijkheid en braken
 • Vermoeidheid
 • stemmingswisselingen
 • frequent urineren
 • spijsverteringsproblemen

Deze lijst is zeker niet volledig. Er zijn nog veel meer klachten die vrouwen tijdens de zwangerschap kunnen hebben. Bovendien ervaren zwangere vrouwen de intensiteit van deze klachten heel verschillend.

4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden

Frauen in einem Geburtsvorbereitungskurs
Je kunt je kennis bijspijkeren in een cursus ter voorbereiding op de bevalling.

Hoe lang moet ik wachten tot de tweede zwangerschap?

Het advies van gynaecologen is om na de bevalling minstens zes maanden te wachten, zodat het lichaam zich kan herstellen. In geval van een keizersnede of complicaties wordt zelfs een wachttijd van een jaar aanbevolen. Welk leeftijdsverschil het beste is voor de kinderen is niet algemeen te beantwoorden. Zowel een kleiner als een groter verschil heeft voor- en nadelen.

Komen zwangerschapscomplicaties terug?

Als ertijdens de eerste zwangerschap of bevalling complicaties zijn opgetreden, betekent dat niet automatisch dat ze bij de volgende zwangerschappen opnieuw zullen optreden. U kunt echter wel vatbaarder zijn voor deze complicaties. Het beste is om met uw arts te praten en hem of haar te vertellen wat uw zorgen zijn.

Moet ik opnieuw een zwangerschapscursus volgen?

Ook als je tijdens je eerste zwangerschap al een cursus geboortevoorbereiding hebt gevolgd, is het zinvol om die tijdens je tweede zwangerschap te herhalen. Zo kun je je kennis opfrissen en ideeën uitwisselen met andere moeders. Een ander voordeel is dat je je in deze periode uitsluitend op jezelf en je ongeboren kind kunt richten.

Is een normale bevalling na een keizersnede onmogelijk?

Nee. Zelfs als u uw eerste kind via een keizersnede ter wereld hebt gebracht, is er een kans dat u uw tweede kind op natuurlijke wijze kunt krijgen. Het risico op een gescheurde baarmoeder is echter verhoogd. In een recente studie hebben wetenschappers vastgesteld dat het individuele risico kan worden bepaald door middel van een vaginale echografie.

Ik wil een tweede keer zwanger worden, maar het lukt niet. Wat kan ik doen? Zijn er speciale tips?

In deregel is het zo dat hoe ouder een vrouw wordt, hoe kleiner de kans is dat ze zwanger wordt als ze ovuleert. Dit betekent echter niet dat een nieuwe zwangerschap onmogelijk is. Om uw individuele ovulatie te bepalen, moet u daarom een ovulatiecalculator gebruiken. Zorg ook voor voldoende beweging, ontspanning en gezonde voeding.

5. koop een zwangerschapstest

No products found.

Gerelateerde berichten