Kun je het geslacht van een baby beïnvloeden?

[button]Ovulatietest kopen[/button] Stellen met een kinderwens zitten vaak met de vraag of ze liever een jongen of een meisje willen. Er bestaan veel mythes over hoe het mogelijk is om het geslacht te beïnvloeden. Maar …

Kun je het geslacht van een baby beïnvloeden?

geschlecht beeinflussen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Kun je het geslacht van een baby beïnvloeden?
Wanneer wordt besloten of het een jongen of een meisje wordt?

Of de baby een jongen of een meisje wordt, hangt af van de vraag of het sperma dat de eicel bevrucht een X- of een Y-chromosoom heeft.

Kun je het geslacht van het kind beïnvloeden?

Er zijn inderdaad methoden waarmee paren het geslacht van hun kind kunnen beïnvloeden. Bij al deze maatregelen is er echter geen garantie dat de baby echt het gewenste geslacht zal hebben.

Wat kan ik doen als de geslachtswens niet in vervulling gaat?

Wees niet teleurgesteld als het niet gelukt is om het geslacht te beïnvloeden. De geboorte van elk kind is een wonder.

[button]Ovulatietest kopen[/button]

Stellen met een kinderwens zitten vaak met de vraag of ze liever een jongen of een meisje willen. Er bestaan veel mythes over hoe het mogelijk is om het geslacht te beïnvloeden. Maar is dit echt mogelijk? Welke wetenschappelijke bevindingen zijn er hierover?

Er zijnveel theorieën, maar de meeste zijn complete onzin. Het maakt bijvoorbeeld geen verschil of een man sokken draagt tijdens de geslachtsgemeenschap of niet. Er zijn echter enkele theorieën die al door studies zijn bewezen. Deze tips willen wij u hieronder nader toelichten.

1. het geslacht wordt bepaald door het 23e chromosoom

Chromosome in dunklem Raum
Het 23e chromosomenpaar bepaalt het geslacht.

“Wat hebben we liever? Een meisje of een jongen?” is een vraag die veel koppels zich stellen als ze besluiten een kind te krijgen. Sinds mensenheugenis proberen mensen het geslacht van hun kind te beïnvloeden. Niet alleen op internet circuleren talloze mythes over hoe koppels het geslacht kunnen beïnvloeden.

Menselijke cellen bestaan in totaal uit 23 paar chromosomen. Terwijl 22 daarvan het genetisch materiaal van de ouders dragen, bepaalt het 23e welk geslacht de baby zal hebben. Het chromosomenpaar bestaat dus uit de combinatie XX of XY. Een meisje ontwikkelt zich uit XX, een jongen uit XY.

Vroeger geloofde men dat het geslacht van het kind tijdens de zwangerschap kon worden beïnvloed. Dankzij de wetenschap weten we nu dat het geslacht al bij de bevruchting wordt bepaald.

2. de meest bekende factoren en maatregelen om het geslacht van de baby te beïnvloeden

Beïnvloeding met kunstmatige inseminatie

Er bestaan nu technologieën waarmee het geslacht kan worden beïnvloed. In sommige vruchtbaarheidsklinieken in de VS kunnen paren hun gewenste geslacht opgeven. Deze methode is echter niet alleen duur, maar ook zeer twijfelachtig.

Vrouwen die zwanger willen worden, willen hun geslacht kunnen berekenen of bepalen. De meeste bruikbare theorieën over hoe ouders het geslacht kunnen bepalen zijn gebaseerd op het feit dat sperma met een Y-chromosoom lichter en beweeglijker is en sperma met een X-chromosoom langzamer maar robuuster.

In het volgende zullen we de bekendste theorieën presenteren. Daarnaast gaan we na of deze mogelijkheden ook wetenschappelijk bevestigd kunnen worden.

Ook al zijn deze methoden in studies gedeeltelijk bevestigd, er is geen garantie dat je baby een jongen of een meisje wordt. In het beste geval kunnen de kansen met enkele procenten worden verhoogd. Maar omdat de methoden geen nadelen hebben, kan het voor sommige paren natuurlijk de moeite waard zijn om ze uit te proberen.

2.1 Het tijdstip van conceptie

Zoals eerder gezegd, zijn mannelijke zaadcellen sneller dan vrouwelijke. U kunt hiervan profiteren door de geslachtsgemeenschap zo te plannen dat ze samenvalt met de dag waarop u ovuleert. Als u een jongen wilt verwekken, kunt u het beste zo dicht mogelijk bij de eisprong vrijen. Om een meisje zwanger te maken, moet de geslachtsgemeenschap al ongeveer twee tot vier dagen voor je eisprong plaatsvinden.

Tip: Er zijn veel verschillende manieren om de individuele eisprong te berekenen. Vooral ovulatiekalenders en ovulatietesten zijn populair.


In een studie van Dr Landrum B. Shettles in 1960 was deze methode in 75 tot 90 % van de gevallen succesvol. Er zijn echter veel critici die dit resultaat in twijfel trekken.

De Chinese conceptiekalender zou het ook mogelijk maken het geslacht te berekenen. Uitgangspunt is de leeftijd van de moeder bij de conceptie van haar kind.

2.2 De positie tijdens de geslachtsgemeenschap

Volgens Shettles is ook de houding tijdens de geslachtsgemeenschap van invloed op het geslacht van de baby. Ook hier vormt het feit dat Y-chromosoom zaadcellen sneller zijn de basis.

Wie een jongetje wil, moet een standje kiezen waarin de penis zo diep mogelijk kan doordringen. Dit zorgt ervoor dat het sperma een bijzonder korte weg heeft naar de eicel. Wil je daarentegen een meisje verwekken, dan moet je kiezen voor de missionarispositie.

2.3 De voeding van de moeder

Schwangere mit einer Schüssel Müsli
Muesli is bijzonder energie- en suikerrijk.

Er zijn veel theorieën die beweren dat het dieet van de moeder een grote rol speelt. Maar kan ik het geslacht echt beïnvloeden via mijn eetgewoonten?

Wetenschappers hebben ontdekt dat er meer meisjes worden geboren als er sociale crises, oorlogen of hongersnoden zijn geweest. Meer jongens daarentegen worden geboren wanneer de algemene omstandigheden optimaal zijn.

In een studie hebben Britse wetenschappers nu ontdekt dat deze omstandigheden kunnen worden gesimuleerd via het eetgedrag. Als de moeder een energie- en suikerrijk dieet eet, neemt de kans op een jongen toe.

Ook de pH-waarde van de vaginale flora kan bepalend zijn. Hoe zuurder de omgeving, hoe groter de kans dat het een meisje wordt. Het orgasme van een vrouw maakt de vaginale flora doorgaans alkalischer, zodat de kans op een jongen toeneemt.

2.4 Genetische aanleg

Ook genetische aanleg mag in dit verband niet worden onderschat. Wetenschappers van de universiteit van Newcastle onderzochten hiervoor 500.000 stambomen. Het resultaat was: zijn er bijzonder veel mannen in de familie van de man, dan neemt de kans op een jongen toe; heeft de man meer zussen of neven en nichten, dan is de kans op een meisje groter.

3. wees niet teleurgesteld als het gewenste geslacht niet voorkomt

Paar beim Ultraschalltermin
In de meeste gevallen verdwijnen de gevoelens van teleurstelling vrij snel.

Ook al beweren veel ouders dat het hen niet uitmaakt of het een jongen of een meisje wordt, toch hebben velen van hen stiekem een gewenst geslacht. De opwinding neemt natuurlijk toe als de dag eindelijk aanbreekt dat het geslacht van het kind kan worden vastgesteld.

Toch zien gynaecologen vaak dat één of beide ouders teleurgesteld zijn over de bekendmaking. Daarom is het nu ook gebruikelijk dat artsen het geslacht pas bekendmaken als de tijd voor zwangerschapsafbreking voorbij is.

Werden enkele jaren geleden bepaalde kenmerken toegeschreven aan het mannelijk en vrouwelijk geslacht, tegenwoordig zijn de grenzen veel vloeiender. Waarom zou een meisje niet mogen voetballen of een jongen niet op ballet mogen? Ouders hebben tegenwoordig de mogelijkheid hun kinderen op te voeden op een genderflexibele manier in plaats van op een gendertypische manier.

Wees dus blij als je kinderwens is uitgekomen en je een gezonde baby ter wereld hebt gebracht. Veel mensen zullen dit geluk benijden. Besef dat een kind een geschenk is dat u is gegeven.

4. ovulatietest kopen

No products found.

Gerelateerde berichten