Zwanger worden met een ovulatietest: Info en tips

Een ovulatietest is ideaal voor vrouwen die nauwkeurig de vruchtbare dagen voor de eisprong willen bepalen. Zwanger worden met een ovulatietest is voor vrouwen met een zeer onregelmatige cyclus alleen mogelijk als de test regelmatig …

Zwanger worden met een ovulatietest: Info en tips

Mit einem Ovulationstest die fruchtbaren Tage bestimmen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Zwanger worden met een ovulatietest: Info en tips
 • Een ovulatietest is ideaal voor vrouwen die nauwkeurig de vruchtbare dagen voor de eisprong willen bepalen.
 • Zwanger worden met een ovulatietest is voor vrouwen met een zeer onregelmatige cyclus alleen mogelijk als de test regelmatig (tot dagelijks) wordt gebruikt. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen na het begin van de menstruatie plaats (maar dit geldt alleen voor een regelmatige cyclus), dus vrouwen hebben geen andere keuze dan regelmatig te controleren.
 • Een ovulatietest mag niet worden gebruikt als anticonceptiemethode, noch wijst een ovulatietest op een zwangerschap. Hij mag alleen worden gebruikt om te testen op vruchtbare dagen.

Veel vrouwen proberen tegenwoordig zwanger te worden met behulp van een ovulatietest. Deze methode kan als zeer betrouwbaar worden beschouwd en helpt om de vruchtbare dagen te bepalen, die bij een onregelmatige cyclus vaak moeilijk te bepalen zijn.

In deze gids leggen we uit hoe een ovulatietest gebruikt kan worden om zwanger te worden, wat de verschillen zijn tussen de verschillende testen en waar je op moet letten als je je vruchtbaarheid wilt verhogen.

1. een ovulatietest meet het LH-niveau, dat kort voor de ovulatie stijgt.

Voordat het lichaam de eisprong uitlokt (wat niet elke maand het geval hoeft te zijn en bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden door stress of hormonale problemen), stijgt het LH-gehalte (luteïniserend hormoon) in de urine van de vrouw en geeft dus betrouwbaar aan dat de eisprong theoretisch op handen is.

Tussen de stijging van het LH-gehalte en de eisprong liggen ongeveer 24 uur. Als u tijdens deze 24 uur of tot ongeveer 3 dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap heeft, is de kans op zwangerschap bijzonder groot.

Digitale ovulatietest – Wat hij aangeeft + info Eenvoudige teststrip – Wat hij aangeeft + info
Lachend smiley-symbool om een stijging van LH aan te geven. 2 lijnen als symbool voor zwanger worden.
Een van de duurste ovulatietesten om zwanger te worden. Bijzonder goedkoop en vaak verkrijgbaar als voordeelverpakking op internet.

2. een ovulatietest wijst niet op een zwangerschap.

kalender mit eintrag ovulation und test
Een ovulatietest geeft aan wanneer je zwanger kunt worden, maar het is geen zwangerschapstest!
.

In feite proberen sommige vrouwen een zwangerschap op te sporen met een ovulatietest. De ervaring leert dat dit “orakel” kan werken, maar het is geen betrouwbare en vooral controleerbare garantie. Er zijn ook geen studies over.

Alleen het gebruik van een zwangerschapstest of bijvoorbeeld een bloed- of echo-onderzoek door een arts kan betrouwbare resultaten opleveren.

3. Niet zwanger worden met een ovulatietest is geen betrouwbare anticonceptiemethode.

Een ovulatietest is geen anticonceptiemethode

Zwanger worden met een ovulatietest is veel betrouwbaarder dan zwangerschap voorkomen en daar is de test uiteindelijk ook niet voor bedoeld.

Het is geen goed idee om een ovulatietest te gebruiken om te testen of je zwanger kunt worden of om anticonceptie te gebruiken. Als een test digitaal is, is het mogelijk dat de weergave verkeerd is, dat de test verkeerd is uitgevoerd of dat de test al verlopen is.

Hormonale schommelingen kunnen ook betekenen dat het door de ovulatietest gemeten LH-niveau door de test niet als hoog genoeg wordt waargenomen. De test is daarom negatief, ook al kan er een zwangerschap ontstaan als er geen anticonceptie wordt gebruikt.

4. De vruchtbare dagen kunnen ook zonder ovulatietest worden bepaald.

frau mit kalender in dem herzen eingetragen sind
Als de menstruatie regelmatig komt, kan de eisprong heel precies berekend worden.

De eisprong vindt ongeveer 14 dagen na het begin van de menstruatie plaats. Als een koppel ongeveer 2-3 dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap heeft, is de kans op zwangerschap zeer groot. Een cyclus kalender kan een goede hulp zijn, maar alleen als de cyclus van de vrouw zeer regelmatig elke maand op hetzelfde tijdstip plaatsvindt. Wie een register bijhoudt, is dus in het voordeel.

Het baarmoederhalsslijm verandert ook kort voor de eisprong. Vrouwen moeten echter vaak maandenlang hun lichaam en de veranderingen goed in de gaten houden om deze vaak minimale veranderingen te kunnen waarnemen. Een ovulatietest om zwanger te worden is meestal de eenvoudigere en snellere methode.

Voordelen en nadelen van zwanger worden met een ovulatietest

 • De vruchtbare dagen zijn bij een onregelmatige cyclus gemakkelijker te bepalen dan bijvoorbeeld door ze met theoretische berekeningen in de kalender in te vullen.
 • Ze werken ook als er hormonale schommelingen zijn of als de cyclus is uitgesteld.
 • Digitale ovulatietesten zijn erg duur.
 • Als een vrouw een zeer onregelmatige cyclus heeft, moet ze regelmatig testen om haar vruchtbare dagen te bepalen. Dit kan op lange termijn duur zijn.

5 Belangrijke vragen en antwoorden

5.1 Op welk moment van de dag moet een ovulatietest worden gebruikt?
De meeste fabrikanten raden aan een ovulatietest ’s ochtends na het opstaan te gebruiken. Er kan een verschil zijn tussen het testen van urine ’s ochtends en ’s avonds. Daarom moet je altijd op hetzelfde tijdstip testen en is het LH-gehalte ’s ochtends het hoogst, ook al is het een minder gevoelige test.

5.2 Kan ik mijn vruchtbaarheid aanvullend verhogen?

junge, fitte frau trinkt wasser, vor ihr steht obst
Een gezonde levensstijl kan de kans op zwangerschap vergroten! Dit geldt echter ook voor de man, die daardoor de kwaliteit van het sperma kan verhogen.

Zwanger worden met een ovulatietest is alleen mogelijk als de andere voorwaarden voor een zwangerschap goed zijn. Dit zijn onder andere de volgende factoren:

 • Lichamelijke gezondheid bij man en vrouw
 • Gezonde voeding en levensstijl (niet roken, alcohol etc.)
 • Zo min mogelijk stress
 • Ondersteunende maatregelen zoals thee die de vrouwelijke cyclus positief beïnvloeden

5.3 Niet zwanger worden ondanks ovulatietest: Wat te doen?
De ovulatietest is regelmatig positief, geslachtsgemeenschap vindt plaats op de vruchtbare dagen en verder klopt alles in theorie om zwanger te worden? Als het niet lukt, moet je een arts raadplegen.

Na het gebruik van de anticonceptiepil duurt het bij sommige vrouwen vaak een paar maanden voordat hun cyclus weer op gang komt en ze klaar zijn voor een zwangerschap. Soms zijn er lichamelijke problemen, wordt de eisprong niet uitgelokt door hormoonschommelingen of is de spermakwaliteit van de man niet goed genoeg.

Tip: Begeleiding en tests, indien nodig, kunnen idealiter voorkomen dat een koppel gefrustreerd raakt na vele onvervulde maanden van kinderwens.

Gerelateerde berichten