Chlamydia en vruchtbaarheid: wat u moet weten

Chlamydia en vruchtbaarheid zijn nauw met elkaar verbonden. Een onbehandelde infectie kan leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Als de infectie onbehandeld blijft, wordt chlamydia tijdens de zwangerschap overgedragen op de baby en …

Chlamydia en vruchtbaarheid: wat u moet weten

So können sich Chlamydien auf ihre Fruchtbarkeit auswirken
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Chlamydia en vruchtbaarheid: wat u moet weten
  • Chlamydia en vruchtbaarheid zijn nauw met elkaar verbonden. Een onbehandelde infectie kan leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.
  • Als de infectie onbehandeld blijft, wordt chlamydia tijdens de zwangerschap overgedragen op de baby en kan het ernstige ontstekingen veroorzaken.
  • Infectie met chlamydia kan alleen worden voorkomen door beschermde seksuele gemeenschap. Daarom mag u nooit zonder condoom.

Chlamydia en vruchtbaarheid hangen vaak nauw samen als een stel een onvervulde kinderwens heeft. Maar kun je zwanger worden met chlamydia en wat zijn de typische symptomen van chlamydia?

In deze gids leggen we uit wat chlamydia en zwangerschap met elkaar te maken hebben, hoe je chlamydia kunt voorkomen en welke behandeling er is zodat jeondanks chlamydia toch zwangerkunt worden.

1. infectie met Chlamydia trachomatis is overdraagbaar

Chlamydia en vruchtbaarheid – slechts zelden merken vrouwen uit zichzelf een verband wanneer de kinderwens maar niet wil lukken. De ziekte is bijzonder verraderlijk omdat het een bacteriële infectie is die seksueel kan worden overgedragen tijdens onbeschermde geslachtsgemeenschap.

Zelfs orale seks is voldoende om besmet te raken met chlamydia. Besmetting kan eenvoudig worden voorkomen door condooms te gebruiken.

Let op: Als er jarenlang geen behandeling plaatsvindt, kan chlamydia een zwangerschap volledig uitsluiten: Chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid!

Een chlamydiatest bij de huisarts is gratis.

Zorgverzekeraars betalen eenmaal per jaar een chlamydiatest. Vraag uw zorgverzekeraar op welke leeftijd u een test mag doen. Als u vermoedt dat u een seksueel overdraagbare aandoening hebt, zoals chlamydia, moet u dit vermoeden zeker bespreken met uw gynaecoloog.

Voor- en nadelen van de chlamydiatest

  • Maakt het mogelijk om je onmiddellijk te laten behandelen als je besmet bent.
  • Kan een onvervulde kinderwens verklaren (daarom moeten beide partners zich ook laten testen).
  • Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de behandeling pas vanaf 25 jaar.
  • Als seksuele partners vaak wisselen en er een vermoeden van besmetting bestaat, moet de test vanaf de tweede keer per jaar door de patiënt zelf worden betaald (condooms helpen besmetting voorkomen!).
Chlamydien und Fruchtbarkeit vorbeugen
Condooms voorkomen besmetting met chlamydia en kunnen je bovendien een vervelend bezoek aan de huisarts besparen.

Hoe eerder de therapie begint, hoe eerder u de onderwerpen “chlamydia en vruchtbaarheid” uit uw leven kunt bannen en kunt uitkijken naar het krijgen van kinderen. Als u een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat in een vruchtbaarheidskliniek, wordt u daar waarschijnlijk sowieso getest op chlamydia. Het is niet ongewoon dat deze infectie lange tijd verborgen blijft.

Bij een acute infectie bij vrouwen kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Buikpijn
  • Onvruchtbaarheid
  • Hevige bloedingen
  • Jeuk in het vaginale gebied
  • Vies ruikende afscheiding

3. chlamydia mag niet worden onderschat, zelfs niet tijdens de zwangerschap.

Chlamydiais gevaarlijk – niet alleen vanwege mogelijke onvruchtbaarheid. Als u zwanger wilt worden en weet dat u met chlamydia bent besmet, moet de behandeling met antibiotica worden afgerond vóór de bevruchting. Chlamydia kan ook op het kind worden overgedragen! Dit kan leiden tot ernstige infecties van de longen of de ogen.

De volgende symptomen zijn mogelijk bij de baby en bij de man:

Baby Man
Infectie van de longen met mogelijke kortademigheid Onvruchtbaarheid
Conjunctivitis Ontsteking van urinebuis en bijbal
Geblokkeerde traankanalen Permanente gewrichtsontsteking
Chlamydien und Fruchtbarkeit bei kinderwunsch
Hoe eerder je met de therapie begint, hoe eerder je kinderwens in vervulling gaat!

Begin daarom vroegmet de therapie en wacht even na de behandeling. Zo kan het lichaam de antibiotica zoveel mogelijk afbreken en vergroot je je kansen op een zwangerschap.

Als je tijdens de behandeling met chlamydia toch zwanger wilt worden, moet je dat zeker aan je arts melden. Bij twijfel zal uw lichaam echterniet snel genoeg herstellen om tijdens de behandeling zwanger te worden.

4. belangrijke vragen en antwoorden

Wat is de incubatietijd voor chlamydia?

Incubatieperiode

De incubatieperiode is de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van een ziekte.

Bij chlamydia is de incubatietijd ongeveer 1-3 weken. Als u vermoedt dat u tijdens geslachtsgemeenschap chlamydia hebt opgelopen, moet u naar een arts gaan en een chlamydiatest laten doen. Uw arts zal u informeren over het ideale moment om de test te doen en zal ook onmiddellijk na een positieve test met de behandeling beginnen.

Chlamydia voorkomen: Welke preventie is mogelijk?

Als u ooit in uw leven zwanger wilt worden, moeten chlamydia en vruchtbaarheid voor u altijd een probleem zijn. Behalve het gebruik van condooms is er helaas geen andere voorzorgsmaatregel tegen besmetting mogelijk. Gebruik condooms al tijdens het voorspel of orale seks – meer voorzorgsmaatregelen zijn helaas niet mogelijk.

Zwanger ondanks chlamydia: is het mogelijk?

Baby trotz Chlamydien und Fruchtbarkeit
Chlamydia in de zwangerschap kan niet alleen leiden tot een vroeggeboorte, maar ook tot gezondheidsgevolgen voor de baby.

Het is goed mogelijk om zwanger te worden ondanks dat je chlamydia hebt. Dit is vooral het geval als de infectie zich in een vrij vroeg stadium bevindt en bijvoorbeeld de eileiders nog niet verstopt zijn geraakt.

Men mag echter niet vergeten dat besmetting met chlamydia ook tijdens de zwangerschap voorkomt! Als u zwanger bent met chlamydia kunnen vroeggeboortes en ook miskramen voorkomen.

Gerelateerde berichten