Waarschijnlijkheid van zwangerschap: Deze factoren beïnvloeden het

Voor veel paren maakt ouderschap deel uit van hun individuele levensplanning. Wanneer een koppel besluit een kind te krijgen, begint vaak de tijd van wachten, want niet elke vrouw wordt meteen bij de eerste cyclus …

Waarschijnlijkheid van zwangerschap: Deze factoren beïnvloeden het

mann und frau schauen sich schwangerschaftstest an
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Waarschijnlijkheid van zwangerschap: Deze factoren beïnvloeden het
Wat is de gemiddelde kans op zwangerschap?

De kans op zwangerschap is ongeveer 20-30% per cyclus. De kans op zwangerschap zonder gerichte cycluscontrole is ongeveer 85% na één jaar.

Hoe kun je de kans op zwangerschap vergroten?

Als u uw cyclus goed in de gaten houdt, kunt u uw kans op zwangerschap aanzienlijk vergroten. Daarbij komen bijvoorbeeld ovulatiecalculators, ovulatietesten of het waarnemen van baarmoederhalsslijm in beeld.

Wat kan de kans op zwangerschap verkleinen?

De kans op zwangerschap neemt voortdurend af met het vorderen van de leeftijd. Daarnaast kunnen hormonale stoornissen, stress of een ongezonde levensstijl leiden tot een onvervulde kinderwens.

Voor veel paren maakt ouderschap deel uit van hun individuele levensplanning. Wanneer een koppel besluit een kind te krijgen, begint vaak de tijd van wachten, want niet elke vrouw wordt meteen bij de eerste cyclus zwanger.

In onze gids willen wij u informatie geven over de kans op zwangerschap. Daartoe laten we u eerst de gemiddelde wachttijden zien. Vervolgens geven we u tips over hoe u de kans kunt vergroten. Tot slot leggen we uit welke factoren de kans op zwangerschap kunnen beïnvloeden.
[button]Ovulatietesten online kopen[/button]

1. wachttijden zijn volkomen normaal

Paar wartet auf die langersehnte Schwangerschaft
Het is niet ongewoon dat koppels tot een jaar moeten wachten om zwanger te worden
.

Veel stellen met een kinderwens denken dat dit plan onmiddellijk en zonder complicaties zal slagen. Helaas is dit niet altijd het geval. Veel vrouwen doorlopen meerdere cycli voordat ze eindelijk zwanger worden.

Inprincipe is een vrouw slechts ongeveer 12 tot 18 uur per maand vruchtbaar. Dit is echter alleen de periode waarin een eicel bevrucht kan worden. Aangezien sperma echter langer kan overleven, strekt de vruchtbaarheidsperiode zich uit tot ongeveer 4 dagen per cyclus.

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar op de dag van de eisprong en de 2 dagen vóór de eisprong. Twee dagen voor de eisprong is statistisch gezien de meeste kans om zwanger te worden. Je kunt de exacte percentages opzoeken in deze tabel. Je kunt de kans op bevruchting dus vergroten door op deze dagen seks zonder voorbehoedsmiddelen te hebben.

Dekans op zwangerschap in de eerste cyclus is ongeveer 20 tot 30%. Als u deze kans extrapoleert naar de andere cycli, is de kans op zwangerschap na zes cycli ongeveer 80%. Deze aanpak werkt echter alleen als de paren geslachtsgemeenschap zonder anticonceptie hebben gehad tijdens de vruchtbare dagen.

Omzwanger te worden is het dus bijzonder belangrijk de eigen cyclus te observeren. In het volgende hoofdstuk geven we je graag enkele tips over hoe je je kansen om zwanger te worden kunt vergroten.

In de volgende video kun je zien of en in hoeverre het mogelijk is om zwanger te worden via de zogenaamde wensdruppel:

2. leer je individuele cyclus kennen

Frau hält Schwangerschaftstest
Je kunt een ovulatietest gebruiken om je vruchtbare dagen te achterhalen
.

Ook al duurt een cyclus gemiddeld 28 dagen, dit betekent geenszins dat dit voor alle vrouwen geldt. Integendeel. De cyclus van een vrouw is zeer individueel en varieert voortdurend. Dit betekent dan weer dat een eenvoudige ovulatiekalender zeer onnauwkeurig is. De ovulatie berekenen met behulp van zo’n kalender heeft daarom alleen zin als je eigen cyclus heel regelmatig is.

Een betere optie is het gebruik van een ovulatietest. Het LH-niveau wordt gemeten met behulp van de ochtendurine. Als het teststrookje een stijging van LH laat zien, is de eisprong aanstaande. Volgens studies hebben koppels gemiddeld 10% minder tijd nodig om zwanger te worden als ze een ovulatietest gebruiken.

U kunt de kans op zwangerschap ook positief beïnvloeden door uw baarmoederhalsslijm te controleren. Baarmoederhalsslijm is een afscheiding die wordt geproduceerd in de klieren van de baarmoederhals. Kort voor de eisprong is het baarmoederhalsslijm doorzichtiger en dunner. Bovendien is het rekbaar en spinbaar, zodat je het tussen je vingers kunt trekken.

Je kunt het tijdstip van je eisprong ook berekenen door elke ochtend je basale lichaamstemperatuur te meten. De lichaamstemperatuur stijgt met ongeveer 0,2°C-0,5°C na de eisprong. Op dat moment is het echter vaak al te laat, dus de eerder genoemde methoden zijn veel nauwkeuriger en doelgerichter.

Volgens een studie worden veel vrouwen niet binnen één cyclus zwanger, alleen omdat ze het tijdstip van de eisprong verkeerd hebben ingeschat.

3. de leeftijd van de moeder beïnvloedt de kans op zwangerschap

De kinderwens op oudere leeftijd

Aangezien vrouwen naarmate ze ouder worden steeds minder kans hebben om op natuurlijke wijze zwanger te worden, is ook het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen de laatste jaren sterk toegenomen. In Duitsland werden in 2015 20.000 kinderen geboren via kunstmatige inseminatie.

Natuurlijk speelt ook de leeftijd van de vrouw een rol als het gaat om de kans op zwangerschap. Biologisch gezien zijn vrouwen het meest vruchtbaar tussen de 20 en 29 jaar. In de jaren daarna neemt de vruchtbaarheid steeds verder af. Rond de leeftijd van 35 jaar ligt de vruchtbaarheid nog rond de 25%.

De verandering in de samenleving heeft echter ook gevolgen voor de leeftijd van de aanstaande moeders. De gemiddelde leeftijd bij de geboorte van het eerste kind is nu 29,8 jaar. Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen hun kinderen steeds later krijgen. In veel gevallen willen vrouwen eerst een paar jaar werken voordat ze kinderen gaan plannen.

Er zijn echter nog andere factoren die de kans op zwangerschap kunnen beïnvloeden.
Deze omvatten:

  • Een ongezonde levensstijl (onevenwichtige voeding, roken, overmatig alcoholgebruik).
  • ondergewicht of overgewicht
  • hormonale stoornissen
  • psychische problemen
  • Ziekten (bijvoorbeeld stofwisselingsziekten, endometriose of functiestoornissen van afzonderlijke organen).

4. vaak gestelde vragen en antwoorden

Antibabypille mit Kalender
Na het stoppen met de anticonceptiepil kunnen in sommige gevallen kortdurende cyclusstoornissen optreden.
Wat kan ik doen als ik ook na lang wachten niet zwanger raak?

Als u al maanden of zelfs jaren zonder succes probeert zwanger te worden, moet u dringend met uw gynaecoloog praten. In sommige gevallen zijn ziekten of onvruchtbaarheid er de oorzaak van dat u uw kinderwens niet kunt vervullen. In dit verband moet ook uw partner worden onderzocht op onvruchtbaarheid.

Is de kans om zwanger te worden kleiner als ik net gestopt ben met de pil?

Als u zwanger wilt worden nadat u jarenlang de pil hebt gebruikt, kunt u in sommige gevallen last krijgen van onregelmatige cycli, wat de kans op zwangerschap kan verkleinen. Volgens een studie heeft echter ongeveer 68% van de vrouwen een cyclus met een eisprong onmiddellijk na het stoppen met de pil.

Hoe vaak moet ik seks hebben als ik zwanger wil worden?

Naast het bepalen van de vruchtbare dagen speelt ook de frequentie van de geslachtsgemeenschap een belangrijke rol. Die mag niet te vaak en niet te weinig zijn. Als u zwanger wilt worden, moet u om de twee à drie dagen vrijen. Dit helpt ervoor te zorgen dat de concentratie sperma bijzonder hoog is.

Is het minder waarschijnlijk om opnieuw zwanger te worden na een miskraam?

Nee. Je hebt niet minder kans om zwanger te worden als je eerder een miskraam hebt gehad. Sommige deskundigen geloven zelfs dat de kans om opnieuw zwanger te worden groter is binnen de eerste drie maanden na de miskraam.

5. ovulatietesten online kopen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten