Zwanger zonder tekenen: Hoe werkt het en wat betekent het?

Vrouwen met een natuurlijke kinderwens gebruiken elke cyclus om zwanger te worden. Ze wachten dan tevergeefs op de eerste tekenen van zwangerschap. Maar kun je zwanger zijn zonder tekenen? In het begin van de zwangerschap …

Zwanger zonder tekenen: Hoe werkt het en wat betekent het?

frau mit schwangerschaftstest
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Zwanger zonder tekenen: Hoe werkt het en wat betekent het?
Kan ik zwanger zijn ondanks mijn menstruatie?

In principe sluiten menstruatie en zwangerschap elkaar uit. Bloedingen kunnen echter voorkomen tijdens de zwangerschap.

Kan ik zwanger zijn zonder tekenen?

Ja, er zijn veel vrouwen die in het begin van de zwangerschap weinig of geen symptomen ervaren.

Heeft de afwezigheid van zwangerschapssymptomen een negatieve invloed op de ontwikkeling van de baby?

Nee. Zwangerschapssymptomen zijn geen indicatie dat de zwangerschap goed verloopt.

Vrouwen met een natuurlijke kinderwens gebruiken elke cyclus om zwanger te worden. Ze wachten dan tevergeefs op de eerste tekenen van zwangerschap. Maar kun je zwanger zijn zonder tekenen?

In het begin van de zwangerschap is er een hormonale verandering die bij veel vrouwen tot bepaalde zwangerschapssignalen leidt. Als deze echter uitblijven, is de angst voor een miskraam groot. In dit artikel leggen we uit waarom het helemaal niet erg is als er geen tekenen van zwangerschap zijn.

[button]Sereen door de kogeltijd: Verder lezen over zwangerschap[/button]

1. de eerste tekenen van zwangerschap kunnen al enkele dagen na de bevruchting verschijnen.

schwangere frau mit uebelkeit neben der toilette
Slechts ongeveer 80% van de vrouwen heeft last van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap
.

In de meeste gevallen wachten paren met een kinderwens vol spanning op de volgende cyclus waarin de vrouw zwanger kan worden. Als de test negatief is, is de teleurstelling vaak erg groot. In de volgende cyclus wachten ze dan opnieuw op de verwachte tekenen van zwangerschap.

De bevruchting van de eicel vindt plaats in de derde tot vierde cyclus. Zodra een embryo zich in de baarmoeder nestelt, wordt het zwangerschapshormoon hCG geproduceerd. Het wordt al een week na de bevruchting geproduceerd en zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies groeit en de menstruatie wordt onderdrukt. Ongeveer twee weken na de bevruchting kan hCG ook in de urine worden gemeten.

In sommige gevallen kan de test negatief zijn, ook al ben je zwanger. In dat geval is het hCG-niveau nog niet hoog genoeg om te worden opgespoord.

De hormoonveranderingen kunnen bij sommige vrouwen leiden tot lichamelijke symptomen, waarvan sommige vóór NMT (niet-menselijke dag) optreden.

Vroege (onzekere) tekenen van zwangerschap zijn onder meer

 • gespannen, tedere borsten
 • slecht slapen en voortdurende vermoeidheid
 • afscheiding
 • Toegenomen urineren
 • Zwangerschapshonger of afkeer van bepaald voedsel
 • Misselijkheid en overgeven
 • spijsverteringsproblemen
 • stemmingswisselingen
 • hoofdpijn en rugpijn
 • lichte spotting en buikpijn.

Hetuitblijven van een menstruatie daarentegen is een waarschijnlijk teken van zwangerschap. Dit geldt echter alleen voor vrouwen die anders een regelmatige cyclus hebben. Anderzijds is het ook mogelijk om zwanger te zijn ondanks een menstruatie. In dat geval gaat het echter niet om de gewone menstruatie, maar om innestelingsbloeding of tussentijdse bloeding.

Let op: U kunt ook zwanger worden tijdens de borstvoeding of ondanks het gebruik van de pil. De kans daarop is echter vrij klein.

2 De tekenen van zwangerschap kunnen sterk variëren in ernst

Zwanger na ICSI

ICSI-behandeling (intracytoplasmatische sperma-injectie) is een methode van kunstmatige inseminatie. Het wordt tegenwoordig vaker toegepast dan in-vitrofertilisatie bij een onvervulde kinderwens. De kans op zwangerschap is gemiddeld zo’n 15 tot 20%.

Sommige vrouwen melden echter dat ze in het beginstadium van hun zwangerschap geen tekenen van zwangerschap merkten. Maar is dat mogelijk? Is het mogelijk om zwanger te zijn zonder het te merken?

Ja, dat is zeker mogelijk. In feite is zwanger zijn zonder tekenen niet zo zeldzaam. Er zijn veel vrouwen die in de eerste 7 weken geen symptomen hebben. Dat komt vooral omdat elke vrouw een ander lichaamsgevoel heeft. Terwijl sommige mensen lichamelijke veranderingen onmiddellijk voelen, merken anderen de symptomen pas op als ze al meer uitgesproken zijn.

Vrouwen met een kinderwens zijn echter vaak teleurgesteld als ze geen symptomen merken vóór NMT. Nog grotere onzekerheid ontstaat dan wanneer men praat met andere moeders bij wie de symptomen al enkele dagen na de bevruchting merkbaar zijn geworden.

Het moet echter gezegd worden dat sommige vrouwen alledaagse lichamelijke sensaties al overhaast interpreteren als zwangerschapssymptomen. 3. Zelfs als u niet zwanger bent, kunt u symptomen ervaren zoals misselijkheid, vermoeidheid of stemmingswisselingen.

Als er geen tekenen van zwangerschap zijn, betekent dit niets negatiefs.

glueckliche frau geht durch die stadt
Geniet van het feit dat je geen zwangerschapssymptomen hebt die je dagelijks leven beperken.

Bij de 2e zwangerschap voelen veel vrouwen beduidend minder symptomen dan bij de 1e zwangerschap. Daardoor komen ze er pas achter dat ze zwanger zijn als ze een zwangerschapstest doen of naar de dokter gaan.

Wetenschappers onderzoeken al jaren of de intensiteit van zwangerschapssymptomen van invloed is op de kwaliteit van de zwangerschap. In de EAGER-studie onderzochten onderzoekers 797 vrouwen op zwangerschapssymptomen. Het resultaat was dat vrouwen die meer last hebben van misselijkheid en braken een lager percentage miskramen hebben.

Dit betekent echter niet dat het een negatief teken is als je zwanger bent zonder tekenen. Of je nu wel of geen zwangerschapssignalen opmerkt, heeft zeker geen invloed op de ontwikkeling van de baby.

Maak je dus geen zorgen, maar wees blij dat het goed met je gaat en dat je geen symptomen ervaart. Geniet van de tijd waarin u uw dagelijkse leven kunt leiden zonder daar last van te hebben.

4. Rustig de tijd doorkomen: verdere literatuur over zwangerschap

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten