Zwanger worden met een eisprong: Wat je moet weten

De vruchtbare dagen mogen niet worden verward met de eisprong. De beste tijd voor geslachtsgemeenschap is enkele dagen voor de eisprong! Zwanger worden zonder eisprong is alleen mogelijk als de eisprong kunstmatig wordt opgewekt met …

Zwanger worden met een eisprong: Wat je moet weten

Was sie über den Eisprung vor einer Schwangerschaft wissen müssen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Zwanger worden met een eisprong: Wat je moet weten
 • De vruchtbare dagen mogen niet worden verward met de eisprong. De beste tijd voor geslachtsgemeenschap is enkele dagen voor de eisprong!
 • Zwanger worden zonder eisprong is alleen mogelijk als de eisprong kunstmatig wordt opgewekt met medicijnen. Dit is vaak een goede manier voor vrouwen met hormonale problemen om hun kinderwens te realiseren. Kunstmatige inseminatie kan ook zonder eisprong.
 • Als een vrouw ondanks de eisprong niet zwanger wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Verkeerde voeding, stress of hormonale problemen (voor zowel mannen als vrouwen) moeten daarom met een arts worden besproken.

Het is mogelijk om zwanger te worden als je weet wanneer de eisprong plaatsvindt. De meeste vrouwen weten echter niet wat het beste moment is om zwanger te worden, en velen weten ook niet dat er niet elke maand kans is op een succesvolle bevruchting en zwangerschap.

In deze gids leggen we daarom uit wanneer je zwanger kunt worden als je ovuleert, welke oplossingen er zijn als je niet ovuleert en laten we de tekenen zien die veel vrouwen voelen als de eisprong heeft plaatsgevonden.

1. de bevruchting moet al voor de ovulatie plaatsvinden

Een eicel kan maar maximaal 24 uur bevrucht worden. Als de geslachtsgemeenschap daarom te laat plaatsvindt, kan dit een van de redenen zijn waarom sommige vrouwen niet zwanger worden. Het sperma van een man kan tot ongeveer 5 dagen overleven, dus wordt aanbevolen om ongeveer 2-3 dagen voor de eisprong en uiterlijk op de dag van de eisprong geslachtsgemeenschap te hebben. Dit korte tijdsvenster toont al aan waarom het voor sommige paren in principe langer kan duren om zwanger te worden.

Ovulatietest kan helpen

De eenvoudigste manier om zwanger te worden door de eisprong vast te stellen is het gebruik van een ovulatietest. Deze meet het LH-niveau (luteniserend hormoon), dat de eisprong op gang brengt. Dit maakt het bijzonder gemakkelijk om te weten te komen wanneer de eisprong op handen is.

Als je zwanger wilt worden door de eisprong op te sporen, moet je natuurlijk wel weten wanneer de eisprong plaatsvindt. De makkelijkste manier om daar achter te komen is met behulp van een kalender. Er bestaan bijvoorbeeld verschillende apps voor mobiele telefoons waarin de vrouw haar menstruatie invoert en de app berekent automatisch de vruchtbare dagen of de dag van de eisprong.

Als de vrouw echter alleen een onregelmatige cyclus heeft, berekent de app alleen de waarschijnlijkheid van wanneer de eisprong zou kunnen plaatsvinden. Daarom is het altijd een goed idee om op je lichaam te vertrouwen. Het lichaam vertoont bepaalde tekenen die rond de 14e dag na de menstruatie kunnen worden opgemerkt.

De pijn in het midden is vaak een teken dat de eisprong heeft plaatsgevonden.

frau schaut auf ein thermometer
Een stijging van de temperatuur betekent dat de eisprong al heeft plaatsgevonden!
.

Veel vrouwen kennen de tekenen al als vooraankondiging van hun menstruatie (PMS): rugpijn, buikpijn en soms een prikkelbaar humeur. Als je goed op je lichaam let, kun je ook de eisprong voelen. Dit is de middelste pijn, die meestal alleen wordt waargenomen als een kort trekkend gevoel.

Veel gemakkelijker, omdat het duidelijk herkenbaar is (en ook op het juiste moment voor de eisprong), is het baarmoederhalsslijm. Dit verandert van consistentie vóór de eisprong, zodat het beste tijdstip voor geslachtsgemeenschap erdoor kan worden bepaald.

Let op: Veel vrouwen vertrouwen op het meten van hun temperatuur. Het probleem met de temperatuurstijging is dat deze plaatsvindt na de eisprong en het beste moment voor bevruchting dus voorbij is.

3. Als de eisprong niet op natuurlijke wijze plaatsvindt, kan deze medisch worden verholpen.

frau laesst sich durch gynaekologin den zyklus erklaeren
Als de eisprong niet op natuurlijke wijze plaatsvindt, kunnen hormoonbehandelingen door een gynaecoloog helpen
.

Veel vrouwen worden ook na jaren niet zwanger. Dit kan komen doordat de eisprong in het lichaam niet altijd op gang komt. Dit is geen zeldzaamheid en kan verschillende oorzaken hebben, die vaak hormonaal van aard zijn. In dit geval is het toch mogelijk om zwanger te worden met een eisprong als je steun zoekt bij je gynaecoloog.

Zo zijn er medicijnen die hormonen bevatten die de eisprong in het lichaam op gang brengen. Deze tabletten worden vaak gegeven met een aanvullende hormooninjectie, die de kans op zwangerschap of een succesvolle bevruchting kan vergroten. Ongeveer 1 week na de bevruchting kan een bestaande zwangerschap al worden vastgesteld met een bloedtest. Zwanger worden zonder natuurlijke eisprong is dus mogelijk!

4 Belangrijke vragen en antwoorden

4.1 Kan ik mijn vruchtbaarheid op natuurlijke wijze verhogen?

Er zijn verschillende methoden om je vruchtbaarheid te verhogen. Dit is bijvoorbeeld nuttig als een vrouw jarenlang de pil heeft geslikt en daardoor haar hormoonhuishouding heeft verstoord.

Als een man en een vrouw lichamelijk gezond zijn, maar toch niet zwanger willen worden, kan de vruchtbaarheid met een paar eenvoudige methoden worden verhoogd.

Vermijd stress Eet een gezond dieet Wacht af en drink thee
Een gestrest lichaam is namelijk vaak niet in staat de plaatsgevonden bevruchting vast te houden en spoelt het eitje bij de volgende menstruatie weg. Ontspanning is dus de sleutel om zwanger te worden dit geldt ook voor seksuele gemeenschap, die geen dwang moet worden alleen omdat de kalender de vruchtbare dagen aangeeft. Zelfs hyperaciditeit in het lichaam kan voldoende zijn om de vruchtbaarheid te verminderen. Een gezonde voeding en een gezonde levensstijl (veel bewegen, niet roken en geen alcohol drinken) kunnen de vruchtbaarheid verhogen. Er bestaan zelfs vruchtbaarheidstheeën die verrijkt zijn met geneeskrachtige kruiden die de vrouwelijke cyclus positief beïnvloeden. Het kan de moeite waard zijn om ze uit te proberen!
Als het mogelijk is, moet u ook minder gaan werken of collega’s om steun vragen. Als u voor de zwangerschap gezond eet, oefent u al voor de zwangerschap. Voeding is bijna nog belangrijker tijdens de zwangerschap! Vrouwenmantel en monnikspeper zijn hier bijzonder geschikt. Frambozenbladthee mag alleen in de laatste weken van de zwangerschap worden gedronken, omdat het weeën kan opwekken.

4.2 Ovulatie ondanks zwangerschap: is het mogelijk?

In theorie is het inderdaad mogelijk dat een nieuwe eisprong wordt uitgelokt tijdens de zwangerschap (maar alleen aan het begin). Dit heeft al geleid tot vrouwen die kinderen baren met enkele dagen leeftijdsverschil. Dit zijn echter absolute uitzonderingen, aangezien het lichaam normaal gesproken de eisprong tijdens de zwangerschap verhindert.

4.3 Vertelt mijn maandelijkse menstruatie mij dat ik ovuleer?

Eisprung schwanger werden
Allereerst moet er na de eisprong een follikelblaasje zijn waarin de eicel zich kan innestelen. Dit is te zien op een echografie
.

In feite staat de menstruatie los van de eisprong. Een gynaecoloog kan met verschillende methoden heel betrouwbaar vaststellen of je een eisprong hebt:

 • een bloedtest (vergelijkbaar met een ovulatietest) laat zien of er een eisprong op komst is, omdat het LH-niveau stijgt
 • veranderingen in het baarmoederhalsslijm ende baarmoederhals zijn voor ervaren gynaecologen betrouwbare tekenen van een naderende eisprong.
 • Met echografie kan ook worden vastgesteld of zich een follikelblaar heeft gevormd waarin de eicel vervolgens kan rijpen.

Voor- en nadelen van zwanger worden door ovulatiebepaling

 • Kan gemakkelijk worden vastgesteld met eenvoudige middelen (ovulatietest).
 • Ervaren vrouwen die goed voor hun lichaam zorgen, kunnen de veranderingen al voelen door verschillende tekenen.
 • Een vrouw kan ook zwanger worden zonder eisprong als deze kunstmatig wordt opgewekt met behulp van medicijnen.
 • Het kan erg stressvol zijn voor paren als precies de 2-3 dagen voor de eisprong gebruikt moeten worden om geslachtsgemeenschap te hebben. Vooral voor paren die zelfs na lange tijd niet zwanger raken, kan de dwang leiden tot een gebrek aan verlangen.
 • Vele oorzaken kunnen de eisprong verhinderen of het heel moeilijk maken om deze precies te berekenen (stress, onregelmatige cyclus, enz.).

Gerelateerde berichten