- De prenatale zorg begint met de zwangerschap en eindigt niet lang na de geboorte. Gedurende uw hele zwangerschap staan verloskundigen en artsen aan uw zijde om al uw vragen te beantwoorden.
- De belangrijkste factoren tijdens de zwangerschap zijn uw gezondheid en de gezondheid van uw kind. Daarom maken regelmatige bloedonderzoeken en echografieën net zo goed deel uit van de prenatale zorg als de CTG en de documentatie van uw waarden, van de bloeddruk tot de pH-waarde.
- Ongeacht wie voor u zorgt tijdens de zwangerschap – de belangrijkste diensten worden betaald door de ziektekostenverzekering.
Gefeliciteerd, u bent zwanger! Met deze woorden heeft uw gynaecoloog waarschijnlijk een doos van Pandora aan gevoelens in u geopend die nauwelijks tegengesteld kunnen zijn. Er zitten nu enkele maanden tussen vreugde en angst in, die – goed verzorgd door verloskundige en arts – de zorgenlijnen beslist kunnen verlichten.
De hoofdrolspelers in de zwangerschapszorg zijn de verloskundige en de gynaecoloog. Terwijl de verloskundige een hechte vertrouwenspersoon kan worden op weg naar de geboorte , zijn de puur medische zaken in goede handen bij de gynaecoloog. In dit artikel willen we u beide zorgopties uitleggen om u te helpen beslissen welke zorg voor u geschikt is tijdens de zwangerschap.
Inhoudsopgave
1. het soort prenatale zorg wordt bij wet bepaald
De vorm van prenatale zorg waarop u wettelijk recht heeft, is vastgelegd in de zogenaamde “Richtlijn moederschap” van het Paritair Federaal Comité. Het volledige document is online beschikbaar op g-ba.de. Er zijn vier belangrijke onderdelen van de prenatale zorg die voor elke vrouw wettelijk zijn vastgelegd:
- Bloedonderzoek: De bepaling van de bloedgroep dient de immuunbescherming van u en uw kind.
- Echo-onderzoek: Bij een zwangerschap zonder complicaties worden drie echo-onderzoeken gepland: Tussen zwangerschapsweken 9 en 12, tussen zwangerschapsweken 19 en 22 en tussen zwangerschapsweken 29 en 32.
- Controle van de waarden: Deze waarden worden bij elk bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog opgenomen en gedocumenteerd in het kraamdossier: Uw gewicht, uw bloeddruk, de resultaten van het urineonderzoek en het bloedmonster, de pH-waarde van de vagina. De baarmoederhals kan ook worden onderzocht (palpatie).
- CTG: De registratie van de hartslag, het zogenaamde CTG, wordt regelmatig uitgevoerd vanaf ongeveer de 27e tot de 30e week.
Prenatale diagnostiek
De categorie prenatale maatregelen omvat vooronderzoeken die u kunt laten uitvoeren, maar die niet verplicht zijn.
De kosten voor deze basisonderzoeken tijdens de zwangerschap worden gedragen door het ziekenfonds. Verdere vooronderzoeken of een nauwere controle van de zwangerschap maken deel uit van de prestaties van het ziekenfonds als het bijvoorbeeld gaat om een zogenaamde hoogrisicozwangerschap. Dit betekent niet dat er een direct gezondheidsrisico is.
Mogelijke factoren waardoor een zwangerschap een hoog risico wordt, zijn bijvoorbeeld uw leeftijd, uw eigen medische voorgeschiedenis en problematische zwangerschappen in het verleden. De gynaecoloog zal de betekenis van de afzonderlijke factoren direct aan het begin van de zwangerschap toelichten.
2 De focus van de zorg van verloskundigen en artsen verschilt sterk.
Als zwangere vrouw heb je recht op preventieve zorg tijdens de zwangerschap. Je bent vrij om te kiezen of deze zorg door een verloskundige of een gynaecoloog wordt verleend. In principe zijn beide actoren professionals op het gebied van zwangerschapsbegeleiding, maar ze hebben elk hun eigen specialisaties.
Wat spreekt voor de gynaecoloog | Dit spreekt voor de verloskundige |
---|---|
Artsen vertrouwen op hun medisch-technische kennis en de bijbehorende apparatuur. | Verloskundigen richten zich in hun begeleiding op het emotionele niveau. |
Hun hulp is van medische aard en wordt uitgevoerd volgens de medische normen van de praktijk. | Zij bieden psychologische hulp en beantwoorden ook vragen over zwangerschap die ver afstaan van medische kwesties. |
.
Klassieke preventieve onderzoeken en laboratoriumtests worden uitgevoerd door zowel verloskundigen als gynaecologen. Echografisch onderzoek daarentegen valt onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.
Om beide professionals bij de zwangerschap te betrekken, is het raadzaam de screeningsafspraken goed te verdelen. Veel gynaecologen werken in hun eigen praktijk ook samen met verloskundigen.
3. zwangere vrouwen moeten de risico’s afwegen voor hun zorgkeuze
Vooral als u de spannende tijd van de zwangerschap voor het eerst meemaakt, is het belangrijk dat u zich bewust bent van uw eigen gevoelens en deze goed interpreteert. Deze aanwijzingen zullen u helpen beslissen of u zich door een verloskundige of een gynaecoloog laat verzorgen:
3.1 Praktijkbezoek versus huisbezoek
Als u zich tijdens de zwangerschap door een gynaecoloog wilt laten verzorgen, moet u regelmatig, dat wil zeggen minstens om de vier weken, een afspraak maken in de praktijk. U moet rekening houden met reis- en wachttijden. De verloskundige daarentegen is het grootste deel van haar werktijd op reis en bezoekt u thuis.
3.2 Persoonlijkheid versus patiënt zijn
U moet voor uzelf uitmaken hoe hecht de vertrouwensrelatie is met uw gynaecoloog. U moet zich ook afvragen hoeveel tijd uw arts voor u neemt. Als er niet genoeg ruimte is voor vragen tijdens een reguliere prenatale controle of als het u aan vertrouwen ontbreekt, dan bent u beter af met prenatale zorg door een verloskundige.
3.3 Volledige zorg versus afsprakenzorg
Een verloskundige omvat de complete dienstverlening – van geboortevoorbereiding tot geboortebegeleiding en postnatale zorg. Een gynaecoloog die niet over een vast aantal bedden in een ziekenhuis beschikt, kan u niet bij de geboorte verzorgen, maar kan u wel adviseren over de keuze van de kraamkliniek. Hoewel de specialist bij de behandeling al uw vragen zal beantwoorden, is hij of zij veel minder ter plaatse en “oproepbaar” dan de verloskundige.
3.4 De juiste hoeveelheid techniek
Als u al weet dat u zo mogelijk alle prenatale onderzoeken wilt laten uitvoeren en als het regelmatig en continu gebruik van de juiste techniek voor u belangrijk is, kunt u het beste kiezen voor zorg door een gynaecoloog.