Amalgaamvullingen en zwangerschap: wat u moet weten!

Vermoed wordt dat amalgaamvullingen de vrouwelijke cyclus beïnvloeden en zo tot onvruchtbaarheid leiden. Tegelijkertijd kan amalgaam ook de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Als het amalgaam moet worden verwijderd, moet dit gebeuren vóór de zwangerschap met aansluitend …

Amalgaamvullingen en zwangerschap: wat u moet weten!

Amalgamfüllungen und Schwangerschaften
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Amalgaamvullingen en zwangerschap: wat u moet weten!
 • Vermoed wordt dat amalgaamvullingen de vrouwelijke cyclus beïnvloeden en zo tot onvruchtbaarheid leiden. Tegelijkertijd kan amalgaam ook de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden.
 • Als het amalgaam moet worden verwijderd, moet dit gebeuren vóór de zwangerschap met aansluitend ontgifting. Het wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
 • Artsen weten niet 100% zeker welke gevolgen amalgaamvullingen kunnen hebben voor de baby. Hiernaar wordt nog onderzoek gedaan.

Amalgaamvullingen en zwangerschap, twee woorden die in combinatie vaak voor bezorgdheid en zelfs angst kunnen zorgen. Zeker nu in 2018 officieel is besloten dat amalgaamvullingen bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven alleen in bepaalde uitzonderingen mogen worden gebruikt, vragen veel vrouwen zich af of het niet verstandiger is om het amalgaam te laten verwijderen – ook vóór de zwangerschap.

In deze gids leggen we uit wat het verband is tussen amalgaamvullingen en zwangerschap en waar je rekening mee moet houden als je een kinderwens hebt.

1. vergif kan zwangerschap voorkomen

Verbod op amalgaam

Een verbod op amalgaam wordt niet alleen overwogen uit gezondheidsoogpunt, maar ook vanwege het milieu.

Niet zelden hoort men van vrouwen die na vele jaren zonder succes hun kinderwens opgeven. Meestal werden lichamelijke oorzaken uitgesloten en moest men zich erbij neerleggen dat men gewoon niet zwanger wordt. Maar vaak worden de gifstoffen vergeten die in het lichaam aanwezig zijn en er ook voor kunnen zorgen dat vrouwen niet zwanger worden. Een van die gifstoffen is amalgaam.

https://www.youtube.com/watch?v=GyD5L8Na4qc

Amalgaam (dat voor ongeveer 50% uit kwik bestaat) kan het lichaam zo sterk beïnvloeden dat de cyclus uit balans raakt en onder meer minder progesteron aanmaakt – een hormoon dat nochtans belangrijk is bij kinderwens. Kwikvergiftiging kan bijvoorbeeld in de urine worden aangetoond. Als u graag zwanger wilt worden, maar de arts kan geen oorzaak vinden, moet u hem zeker naar deze mogelijkheid vragen (mits u amalgaamvullingen heeft).

Amalgamfüllungen und Schwangerschaft
Amalgaamvullingen kunnen al dan niet de oorzaak zijn van onvruchtbaarheid. Als u al zwanger bent, moet een regelmatig bezoek aan de tandarts worden gepland
.

Andere oorzaken die een zwangerschap kunnen verhinderen:

 • Verzuring van het lichaam
 • Stress
 • Ongezonde voeding
 • slecht gebit (regelmatige controle van het gebit is niet alleen vóór de zwangerschap, maar ook tijdens de zwangerschap aan te bevelen)
 • Schildklierafwijkingen, die ook een negatief effect kunnen hebben op de hormoonhuishouding.

Let op: Als u ondanks uw kinderwens niet zwanger wordt, is het altijd raadzaam om uw arts te raadplegen.

2. de amalgaamvulling moet worden verwijderd voordat u zwanger wordt

Zwanger worden met een amalgaamvulling kan moeilijk zijn, hoewel er veel vrouwen zijn die geen last hebben van amalgaamvullingen. Als u echter een kinderwens hebt, moet u contact opnemen met uw tandarts en het schadelijke amalgaam laten verwijderen. Na de behandeling is het vooral belangrijk het lichaam voldoende te ontgiften alvorens de anticonceptie op te geven. Dit is goed mogelijk met een behandeling, zodat de schadelijke gifstoffen uit het lichaam worden afgevoerd en de vrouwelijke cyclus weer tot rust kan komen.

Voor- en nadelen van amalgaamvullingen

 • Is een bijzonder veerkrachtig materiaal.
 • Goedkope tandvulling.
 • Kan gemakkelijk door de tandarts worden verwerkt (lichter dan bijvoorbeeld plastic).
 • Door het kwik dat het bevat, kan het invloed hebben op de vruchtbaarheid.
 • Als amalgaamvullingen worden verwijderd, kunnen de gifstoffen in het lichaam terechtkomen.

3. amalgaamvullingen en zwangerschap: het is nu te laat voor verwijdering

Amalgamfüllungen und Schwangerschaft
Ongeacht een amalgaamvulling is zorgvuldige tandhygiëne extra belangrijk tijdens de zwangerschap.

Als u al zwanger bent en denkt aan het verwijderen van de vulling en het ontgiften tijdens de zwangerschap, zullen artsen u dat nu meestal afraden. Het probleem met het verwijderen van amalgaam is dat het kwik kan vrijkomen bij het verwijderen of dat je kleine resten van het amalgaam inslikt. Dit komt dan in het lichaam en uiteindelijk bij de baby terecht, waardoor vergiftiging door zware metalen nietkan worden uitgesloten.

4. belangrijke vragen en antwoorden

Welke gifstoffen kunnen een zwangerschap nog voorkomen?

Amalgaamvullingen en zwangerschap: Bij onvruchtbaarheid worden deze meestal met elkaar in verband gebracht. Er zijn echter nog andere gifstoffen waarvan men vermoedt dat ze een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid (zowel bij mannen als bij vrouwen):

Oplosmiddelen Onkruidverdelgers Weekmakers
Gevonden in lijm, poetsmiddelen, verf en andere producten. Oplosmiddelen zijn ook populair in conserveringsmiddelen. Vooral goedkoop meubilair bevat onkruidverdelger. Bij aanraking kan dit in het lichaam terechtkomen. Hetzelfde geldt voor kleding, die in bepaalde landen bijzonder goedkoop wordt geproduceerd. Ze zijn te vinden in plastic flessen. Vooral bij blootstelling aan hitte komen de weekmakers sneller vrij en kunnen zo in het lichaam komen.

Amalgaamvullingen en zwangerschap: wat zijn de mogelijke gevolgen voor de baby?

Amalgamfüllungen und Schwangerschaft
Artsen zijn het er nog niet over eens hoeveel invloed kwik echt heeft op de baby. Maak jezelf daarom niet gek als je zwanger bent en nog amalgaamvullingen hebt
.

Het is belangrijk om te weten dat de kwikvergiftiging door het eten van besmette vis veel groter is dan de invloed die een amalgaamvulling op het lichaam heeft. Artsen zijn het er echter niet over eens of er echt ernstige schade is aangericht door amalgaam.

Er zijn verhoogde concentraties kwik aangetroffen bij sterfgevallen van zuigelingen, maar dit waren vaak slechts uitzonderlijke gevallen, aangezien bij sterfgevallen van zuigelingen zelden specifiek naar kwik wordt gezocht. Men vermoedt ook dat kwik (in verhoogde concentraties bij kinderen) de oorzaak is van neurodermitis of autisme. Hiervoor bestaan echter geen garanties.

Gerelateerde berichten