Zwanger worden op je 40e: 6 tips over vruchtbaarheid en risico’s

Niet elke vrouw heeft haast om kinderen te krijgen. Soms zijn het opleidingen of studies die leiden tot een latere zwangerschap. Soms zijn het echter de eigen carrière en de financiële zekerheid die ervoor zorgen …

Zwanger worden op je 40e: 6 tips over vruchtbaarheid en risico’s

schwanger-werden-mit-40
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Zwanger worden op je 40e: 6 tips over vruchtbaarheid en risico’s
Is het mogelijk om met 40 jaar zwanger te worden?

Ja, inmiddels zijn vrouwen die ouder zijn dan 40 als hun kind wordt geboren zelfs ongeveer 3 % van alle moeders. Maar de kans neemt met de tijd af door de afnemende vruchtbaarheid.

Wat is de kans om op je 40e zwanger te worden?

De kans is ongeveer 10 % berekend per cyclus. Bij 30 is de kans per maand ongeveer drie keer zo groot.

Wat beïnvloedt de vruchtbaarheid?

Er zijn een aantal genetische factoren waar je geen controle over hebt. Maar door te bewegen, gezond te eten en geen alcohol en nicotine te gebruiken, vergroot u uw kansen om zwanger te worden, zelfs als u ouder dan 40 bent.

Niet elke vrouw heeft haast om kinderen te krijgen. Soms zijn het opleidingen of studies die leiden tot een latere zwangerschap. Soms zijn het echter de eigen carrière en de financiële zekerheid die ervoor zorgen dat de datum van een eventuele zwangerschap steeds verder wordt uitgesteld.

Als je echter de juiste partner hebt gevonden en op je veertigste zwanger wilt worden, gelden er enkele speciale regels. In de volgende hoofdstukken kom je daarom meer te weten over de kans, de mogelijke risico’s en het belang van de leeftijd van je partner.
[button] Literatuur over zwangerschap op oudere leeftijd [/button]

1. Welke biologische veranderingen beïnvloeden het zwanger worden op 40-jarige leeftijd?

Zwanger worden boven de 40 is niet ongewoon:

Zoals blijkt uit evaluaties van het Federaal Bureau voor de Statistiek neemt de gemiddelde leeftijd van een moeder bij de geboorte van haar eerste kind gestaag toe. Ze bedraagt nu 30,5 jaar, terwijl dat voor alle kinderen al 31,8 jaar is.

In de loop der jaren verandert de hormoonhuishouding van vrouwen langzaam maar zeker. Daardoor neemt de kans op de vorming van een eicel af.

Tegelijkertijd is de kwaliteit van de eicel niet altijd dezelfde als in de jongere jaren. In het algemeen verkleinen deze factoren de kans om op 40-jarige leeftijd zwanger te worden. Het is echter geenszins onmogelijk.

Dit wordt duidelijk als je de kans om op natuurlijke wijze moeder te worden rechtstreeks vergelijkt met verschillende leeftijdsgroepen. De beste manier om dit te doen is te kijken naar de gemiddelde kans om in één maand zwanger te worden:

schwanger-werden-mit-ueber-40
De kans om op natuurlijke wijze zwanger te worden neemt af met de leeftijd.
  • 20 tot 25 jaar: 25
  • 25 tot 30 jaar: 20
  • 30 tot 35 jaar: 15 tot 20
  • 35 tot 40 jaar: 10 tot 15
  • meer dan 40 jaar: 5 tot 8

Of u nog zwanger kunt worden als u ouder bent dan 40 hangt echter ook af van uw persoonlijke factoren. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat uw eicelreserve op 35-jarige leeftijd al aanzienlijk is afgenomen.

Er is echter ook een kans dat je op je 40e nog voldoende eicellen hebt, zodat de kans groot is dat je op natuurlijke wijze moeder wordt.

1.1 Berekening van de kans om op je 40e zwanger te worden

Als we uitgaan van bovenstaande cijfers, kun je in ieder geval voor jezelf uitrekenen hoe lang het gemiddeld duurt om op een bepaalde leeftijd zwanger te worden.

Aangezien de kans op 40 jaar ongeveer 10 procent per maand is, zou je puur statistisch gezien dus 10 maanden moeten wachten tot je daadwerkelijk zwanger bent. Bij een kans van 8 % zou dat al iets meer dan een jaar zijn en bij 5 % zelfs een jaar en 8 maanden.

Tip: Aangezien de mogelijke vruchtbaarheidsfase verder afneemt, is het een goed idee om na 6 maanden een onderzoek te laten uitvoeren. Dit kan duidelijk maken of een aanvullende behandeling kan worden overwogen.

1.2 De kansen op zwangerschap op 40-jarige leeftijd verbeteren

ernaehrung-schwanger-werden
Een gezonde levensstijl verbetert uw persoonlijke kansen om zwanger te worden.

Gelukkig zijn er manieren waarop je je kansen om op natuurlijke wijze zwanger te worden kunt vergroten. Als je cyclus bijvoorbeeld is gestopt, is de eerste stap een hormoonbehandeling.

De extra hormonen kunnen leiden tot het weer produceren van eitjes en dus tot een regelmatige cyclus. Helaas is het succes van de methode ook afhankelijk van de leeftijd. Zo is de kans op een succesvolle hormoonbehandeling slechts 5 tot 10 % als je al 40 jaar oud bent.

In het algemeen kunt u uw kansen op een natuurlijke bevalling ook vergroten door een gezonde levensstijl. Een evenwichtige voeding, voldoende lichaamsbeweging en het afzien van alcohol en tabak zijn dus niet alleen nuttig tijdens een eventuele hormoonbehandeling.

Let op: Als u besluit een hormoontherapie te ondergaan, zorg er dan voor dat u de juiste chemie met de arts heeft. Aangezien stress een grote invloed heeft op het succes, moet u het gevoel hebben dat u in goede handen bent.

2 Risico’s van een late zwangerschap: waarmee moet rekening worden gehouden?

risikoschwangerschaft
Denk aan de toename van de gezondheidsrisico’s voor jezelf en voor de baby.

Het is zeker geen geheim dat de vruchtbaarheid geleidelijk afneemt met de leeftijd. Maar ook de risico’s dat een kind niet gezond ter wereld komt, nemen toe. Dit is vooral duidelijk als we trisomie 21 (beter bekend als het syndroom van Down) in overweging nemen.

Het risico dat een kind met trisomie 21 wordt geboren, bedraagt slechts 0,006% voor een jonge moeder van 20 tot 25 jaar. Vanaf de leeftijd van 38 jaar neemt het risico aanzienlijk toe. Bij 40 jaar is het risico al ongeveer 2%, zodat elk 50e kind trisomie 21 heeft.

Tegelijkertijd neemt ook het risico op een miskraam toe. Regelmatige onderzoeken worden dus steeds belangrijker naarmate de leeftijd toeneemt, om een mogelijke aantasting van de gezondheid van het ongeboren kind sneller te kunnen herkennen. Dit geldt vooral voor een eventuele vruchtwaterpunctie, die vanaf de 16e week van de zwangerschap kan worden uitgevoerd.

Elke zwangerschap waarbij u jonger dan 18 of ouder dan 35 jaar bent, wordt automatisch aangemerkt als een zwangerschap met hoog risico. Dit geldt ongeacht of er daadwerkelijk aanwijzingen zijn voor mogelijke complicaties.

3. Eicellen invriezen: Kan zwangerschap worden uitgesteld?

eizellen-einfrieren
Naast eicellen kan ook sperma worden ingevroren.

Als je jonger bent dan 35 jaar en geen gezondheidsproblemen hebt, kun je je eicellen laten invriezen. Voor deze procedure, ook wel maatschappijbevriezing genoemd, is een hormoonbehandeling nodig waarbij veel eicellen tegelijk worden geproduceerd. Deze kunnen dan later weer worden ingebracht als onderdeel van een kunstmatige inseminatie.

Door de jongere leeftijd is de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Tegelijkertijd kan het ook nuttig zijn om het sperma van de partner in te vriezen, als dat al beschikbaar is. Recente studies tonen aan dat de kans op misvormingen niet alleen afhangt van de leeftijd van de moeder, maar ook van de leeftijd van de vader.

De kosten om de kinderwens in het gezin op deze manier uit te stellen tot een later tijdstip bedragen echter enkele duizenden euro’s.

4. verder lezen: boek aanbevelingen om zwanger te worden op 40 jaar

No products found.

Gerelateerde berichten