Denkspelletjes voor kinderen: de beste ideeën om je kind spelenderwijs te stimuleren

Veel ouders beginnen hun kinderen al op jonge leeftijd te stimuleren. Een manier om intelligentie te trainen is door middel van hersenspelletjes voor kinderen. Maar wat leren kinderen eigenlijk via deze spelletjes en wat zijn …

Denkspelletjes voor kinderen: de beste ideeën om je kind spelenderwijs te stimuleren

Denkspiele für Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Groepsspellen
 8. »
 9. Denkspelletjes voor kinderen: de beste ideeën om je kind spelenderwijs te stimuleren
Welke vaardigheden worden getraind door denkspellen?

Hersenspelletjes voor kinderen zijn een leuke manier om de intelligentie te verbeteren.

Wat heb ik nodig om hersenspelletjes met kinderen te doen?

Voor sommige spelletjes heb je wat meer tijd en ruimte nodig, terwijl je voor andere spelletjes helemaal geen materiaal nodig hebt.

Wat zijn de bekende hersenspelletjes?

Hersenspelletjes voor kinderen hoeven niet altijd modern te zijn. Kinderen kunnen ook veel leren van klassiekers. Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassiek schaakspel?

Veel ouders beginnen hun kinderen al op jonge leeftijd te stimuleren. Een manier om intelligentie te trainen is door middel van hersenspelletjes voor kinderen. Maar wat leren kinderen eigenlijk via deze spelletjes en wat zijn de verschillende hersenspelletjes voor kinderen?

In ons artikel laten wij u zien welke gebieden door middel van geschikte spelletjes kunnen worden bevorderd. Daarnaast krijgt u suggesties voor hersenspelletjes in verschillende vakgebieden die u buiten of binnen kunt spelen.

[Button]Meer hersenspelletjes voor kinderen[/button]

1. hersenspelletjes voor kinderen zijn nuttig op elke leeftijd

Kind steht vor einer Tafel mit einem Ausrufezeichen sowie einem Fragezeichen
Intelligentie is veelzijdig.

Als ouders of grootouders met kinderen spelen, moeten hersenspelletjes een belangrijke plaats innemen. Maar wat onderscheidt nu eigenlijk een hersenspel?

Ook met klassieke spellen bevorder je spelenderwijs de intelligentie, want bijna geen enkel spel kan zonder concentratie en denkwerk.

Zowel peuters van twee of drie jaar als oudere kinderen kunnen hersenspelletjes gebruiken om hun geheugen te versterken of hun logische vaardigheden te verbeteren. Het is echter belangrijk dat de respectieve hersenspelletjes voor kinderen aangepast zijn aan de leeftijd en passen bij de ontwikkelingsfase.

Tip: Zorg ervoor dat de hersenspelletjes ook leuk zijn en dat het leren slechts bijkomstig is. Anders loopt u het risico dat kinderen zich van dit soort spelletjes afkeren.

2 Denkspelletjes voor baby’s en peuters

Baby spielt ein Spiel mit Holzklötzen
Er zijn veel hersenspelletjes die ook baby’s prikkelen.

Peuters kunnen veel verschillende zintuiglijke ervaringen opdoen met puzzels en legspelletjes. Voor de eerste puzzels hoeven kinderen niet eens te kunnen praten. Vanaf 3 jaar zijn er veel meer mogelijkheden om denkspelletjes te spelen, omdat de cognitieve vaardigheden voor wat complexere taken dan al ontwikkeld zijn.

Memory is al tientallen jaren populair en is uiterst nuttig bij de opbouw van neuronale structuren, omdat het spel vereist

 • een hoge mate van concentratie vereist,
 • visuele waarneming
 • en een hoog niveau van geheugen.

Memory is door zijn eenvoudige structuur en talrijke varianten geschikt als slim hersenspel op elke leeftijd. Terwijl er in de eerste levensjaren nog heel verschillende plaatjes zijn met verschillende kleuren en vormen, gaan de motieven van de geheugenspelletjes voor oudere kinderen steeds meer op elkaar lijken, zodat een jongensfiets van een meisjesfiets moet worden onderscheiden of een bij van een wesp. Dit hersenspel voor kinderen biedt volwassenen de mogelijkheid om mee te spelen en uw kinderen terloops te informeren over de verschillen tussen de afzonderlijke motieven.

3. suggesties voor hersenspelletjes die je onderweg kunt spelen

Als je met het gezin reist, zijn er veel hersenspelletjes voor kinderen die gemakkelijk aan de kant kunnen worden gespeeld in de auto, in de trein of in het vliegtuig.

Kind spielt im Auto am Tablet
Ook onderweg hoeven het niet altijd spelletjes op de smartphone of tablet te zijn.

Voor het spel Ich sehe was, was du nicht siehst (Ik zie iets wat jij niet ziet) is bijvoorbeeld helemaal geen materiaal nodig. De bedoeling is om in de kamer of buiten iets te zoeken dat de ander moet raden. Bij dit spel leren kinderen gerichte vragen te stellen om de gezochte termen te verfijnen en uiteindelijk te raden. Bovendien moeten de spelers onthouden wat er tot nu toe is gezegd. Alleen zo kunnen ze uiteindelijk het gezochte voorwerp identificeren.

Een andere klassieker is het bekende spel Ik pak mijn koffer in. Eén speler begint, zegt de zin en noemt een voorwerp.
De volgende speler in de rij noemt alle eerder genoemde voorwerpen en nog één. De speler die niet meer alle voorwerpen kan opnoemen, verliest het geheugenspel.

Kind bläst Buchstaben statt Seifenblasen
Spelen met woorden.

Waarom geen letterkettingen vormen om te jongleren met woorden en letters? De eerste speler zegt een woord, de tweede in de rij moet een nieuw woord vormen met de laatste letter van het eerste woord.
Als de eerste speler bijvoorbeeld hond zegt, kan de volgende speler denken zeggen. Elk woord mag echter maar één keer genoemd worden, ook al wordt de laatste letter herhaald.
Het denkspel wordt iets moeilijker als je je beperkt tot één onderwerp, zoals emoties, dieren of groenten en fruit.

Natuurlijk werkt moderne brain jogging op een tablet of smartphone ook als tijdelijke bezigheid. Houd er bij deze vorm van brain jogging echter rekening mee dat er geen actieve uitwisseling plaatsvindt en dat deze hersenspelletjes voor kinderen dus niet als de enige stimulatie moeten worden beschouwd. Je kunt hier veel verschillende kindvriendelijke online spelletjes vinden.

Nog meer hersenspelletjes voor kinderen (incl. oplossingen) zie je in deze YouTube-video:

4. hersenspelletjes voor schoolkinderen

Kinder spielen ein Brettspiel
Sommige spellen zijn ook geschikt voor grotere groepen.

Zodra kinderen naar school gaan, kun je je richten op spelletjes met iets uitgebreidere regels. Behalve van de leeftijd van je kind hangt dit vooral af van de dan verworven concentratievaardigheden.

In de eerste en tweede klas valt het voor kinderen meestal nog niet mee om vloeiend te schrijven. Daarom zijn slimme hersenspelletjes die gericht zijn op logica of communicatie geschikt.

Taalvaardigheid kan bijzonder goed worden verbeterd in spellen met materiaal als Taboe of Activiteit. Hier ligt de nadruk op passende uitleg en een hoog tempo. Deze vaardigheden zijn van elementair belang, zowel op school als in het latere beroepsleven, om te kunnen samenwerken in de klas of bij te dragen aan vergaderingen. Bij Activity moeten de spelers naast verbale uitleg ook termen tekenen en pantomimen, zodat ook deze vaardigheden niet worden verwaarloosd.

Opmerking: Creativiteit en plezier staan bij deze spelletjes voorop. Samen spelen zal voor geen enkel kind overkomen als gerichte training.

4.1 Stad-Land-Rivier

Voor Stadt-Land-Fluss heb je alleen een stuk papier en een potlood nodig. Vorm verschillende categorieën, zet een timer en je bent klaar.
De eerste speler telt van A tot Z in zijn hoofd, de volgende in de rij zegt stop, zodat een beginletter voor de betreffende ronde is bepaald. Nu is het zaak zo snel mogelijk alle categorieën in te vullen. De eerste die klaar is, roept stop. Anders beëindigt de timer de ronde.

Nu krijgt elke speler punten volgens de voorwaarden:

Stadt-Land-Fluss spielen
Het spel individueel verlengen.
 • 5 punten worden toegekend als iemand anders hetzelfde woord heeft opgeschreven
 • 10 punten krijgt de speler als niemand anders dit woord op zijn papiertje heeft geschreven
 • 20 punten worden tenslotte toegekend als geen enkele andere speler een woord in deze categorie heeft kunnen noemen

Na elke ronde worden de punten opgeteld. Naast snelheid telt hier het flexibel denken op zeer verschillende gebieden.

Hier zijn enkele suggesties voor mogelijke verdere categorieën:

 • Naam
 • Dier
 • Beroep

Maar het kan ook iets exotischer zijn. Laat je fantasie de vrije loop. Je kunt bijvoorbeeld de volgende categorieën toevoegen:

 • Mythische wezens
 • Cartoons
 • Voedsel (in de koelkast)
 • Iets roods (of een andere kleur)
 • Iets rond of vierkant

4.2 Schaken – een uitdaging voor elk brein

Großvater spielt gegen Enkelsohn Schach
Schaken verbindt jong en oud.

Het koningsspel wordt gekenmerkt door zijn ongelooflijke verscheidenheid aan mogelijke speluitkomsten. De regels zijn betrekkelijk eenvoudig, maar de uitvoering vereist een uitgesproken complex denkwerk.

Afhankelijk van het talent is schaken geschikt vanaf 8 jaar. Geef in het begin veel tips en hulp, anders verliest een kind heel snel zijn belangstelling voor dit uiterst complexe spel.

Naast een uitstekend overzicht bevordert het spel logisch denken en vooruitziend handelen. Het doel is de eigen stukken te beschermen, maar tegelijkertijd de tegenstander onder druk te zetten en uiteindelijk schaakmat te zetten.

5 Meer hersenspelletjes voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten