Buitenspelen: de juiste kinderspelen voor de zomer

Kinderen schreeuwen op een verjaardag is iets geweldigs. Om je te helpen de boefjes op het volgende feestje te vermaken, hebben we een selectie gemaakt van de leukste spelletjes of groepsspelletjes voor buiten. Vooral in …

Buitenspelen: de juiste kinderspelen voor de zomer

Spiele für draußen Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Groepsspellen
  8. »
  9. Buitenspelen: de juiste kinderspelen voor de zomer
Wat heb je nodig om met kinderen buiten te spelen?

Voor veel buitenspelen heb je helemaal geen materialen nodig. Wat dacht je van het klassieke tikspel met slechts een pittige extra regel? Het enige wat ze nodig hebben is een open weide of een open plek in het bos.

Welke vaardigheden kunnen worden bevorderd door buiten te spelen?

Bij het spel “visser, visser, hoe diep is het water?” gaat het in de eerste plaats om het ontwikkelen van bewegingsvaardigheden. Maar naast motorische vaardigheden worden ook sociale vaardigheden bevorderd.

Welke spellen zijn geschikt voor een verjaardag?

Zolang het buiten droog is, kan elk buitenspel worden omgetoverd tot een gezelschapsspel voor de verjaardag van een kind. Maar een head-to-head race met ballonnen lijkt me perfect.

Kinderen schreeuwen op een verjaardag is iets geweldigs. Om je te helpen de boefjes op het volgende feestje te vermaken, hebben we een selectie gemaakt van de leukste spelletjes of groepsspelletjes voor buiten. Vooral in de warme lente- en zomermaanden zijn veel van de talrijke bewegingsspelletjes voor kinderen in onze lijst ideaal. Wat maakt een kind immers gelukkiger dan een tevreden en uitgeputte glimlach na een lange dag rondrennen?

Sommige groepsspellen voor kinderen zijn bijzonder geschikt om in de tuin, het park of het bos te spelen. Sommige zijn geschikt om zowel buiten als binnen te spelen, afhankelijk van de omstandigheden. Hier vindt u een overzicht van balspelen, loopspellen, creatieve spellen en behendigheidsspellen voor kinderen, die allemaal goed buiten gespeeld kunnen worden. De spelideeën zijn allemaal zeer geschikt als spel voor kleuters en kleuters.

Zoek naar andere spellen:

  • Vind hier verjaardagsspelletjes voor binnen
  • Hier vind je onze beste kinderspelletjes
  • Hier vindt u goede educatieve spelletjes voor kinderen

[button]Deze buitenspellen mogen in geen enkel huishouden ontbreken[/button]

1. blauw en rood

Voor dit spel zijn twee teams nodig – een blauw en een rood – en een kleurenomroeper. Beide teams stellen zich tegenover elkaar op. Er moet ongeveer 2 tot 3 meter ruimte zijn tussen de teams. Nu draaien alle kinderen hun rug naar het andere team en kijken naar buiten.

De kleurenaankondiger staat iets van de teams vandaan. Dan roept hij “blauw!” of “rood!”. Het genoemde team is het vangteam. Het draait zich zo snel mogelijk om en probeert zo veel mogelijk van het andere team te vangen dat wegloopt.

De ronde eindigt als de kleurenomroeper tot 20 of 30 heeft geteld, afhankelijk van de afspraak. Alle gevangen kinderen behoren dan tot het andere team en het spel begint opnieuw. Het doel is om aan het eind het grootste team te hebben of om alle tegenspelers in het eigen team te vangen.

Een bijzonder creatieve kleurenomroeper kan ook een verhaaltje gaan vertellen. Op een gegeven moment verschijnt plotseling het woord “blauw” of “rood”. Dit verhoogt de spanning omdat de teams niet precies weten wanneer ze moeten gaan rennen.

2. three-man tee-off

Three-cornered tee-off is een lopend spel dat erg leuk is. Alle spelers verdelen zich in twee gelijke groepen en stellen zich op aan twee tegenovergestelde uiteinden van een vooraf bepaald speelveld.

Een groep begint met de eerste speler die naar de tegenpartij loopt. Alle leden van de tegengestelde groep steken hun handpalmen uit naar de speler met een uitgestrekte arm. De speler van de groep die nu aan de beurt is slaat drie tegenstanders van zijn keuze omver. De speler die als derde werd uitgeschakeld probeert de weglopende speler op te vangen voordat deze de veldlijn van zijn groep weer is gepasseerd.

Als hij daarin slaagt, is het gevangen kind nu de gevangene van de andere groep. Als de vanger er echter niet in slaagt hem tijdig af te slaan, wordt hij zelf de gevangene van de groep van het snellere kind.

Een gevangene staat achter het kind tegen wie hij het loopduel heeft verloren. Als een kind echter eenmaal is gevangen, kan het weer worden bevrijd als het kind achter wie het staat in een van de volgende rondes wordt verslagen en zelf gevangene wordt.

Als een groep alle leden van de tegenpartij gevangen heeft, wint hij het spel. De volgende video presenteert 5 eenvoudige kinderspelletjes voor buiten.

Vissers, vissers, hoe diep is het water?

Voor “Visser, visser, hoe diep is het water?” is een speelveld nodig. Afhankelijk van het aantal kinderen is een kleiner gebied voldoende, waarvan het begin en einde wordt gemarkeerd met een krijtlijn, kleine voorwerpen of iets dergelijks. Eén kind, de visser, staat aan de ene kant van het speelveld terwijl de andere kinderen zich aan de andere kant opstellen.

Zij roepen: “Visser, visser, hoe diep is het water?”, waarop de visser antwoordt met een diepte. De groep kinderen vraagt nu: “En hoe komen we aan de overkant? De visser bedenkt een manier van bewegen, zoals springen, sluipen, kruipen, etc., roept die naar de andere kinderen, waarna zij proberen zo snel mogelijk op de aangegeven manier aan de overkant te komen.

De visser rent op dezelfde manier naar de groep kinderen toe en probeert zoveel mogelijk kinderen te vangen voordat hij de overkant bereikt. De gevangen kinderen horen in de volgende ronde bij de visser en het spel wordt herhaald totdat alle kinderen visser zijn geworden.

4. ketting vangen

In tegenstelling tot het klassieke vangen vereist deze variant van het vangspel groepscohesie. Verschillende vangers houden elkaars hand vast en vormen een steeds langer wordende ketting.

Binnen een afgebakend gebied beginnen twee vangers, die elkaars hand vasthouden, hun teamgenoten te vangen. Zodra een kind is gevangen, sluit het zich aan bij de ketting. Men kan echter alleen gevangen worden door het eerste en laatste kind in de rij.

Het spel wordt gespeeld totdat alle kinderen tot één lange ketting behoren. Dan kan het spel opnieuw beginnen.

5 Klassiek verstoppertje

spiele-draussen-fangen
De klassieker op elk kinderfeestje: verstoppertje

Bij de klassieke versie van “verstoppertje” bedekt één kind zijn of haar ogen en telt tot een afgesproken aantal. Ondertussen zoeken de andere spelers een verstopplek. Zodra het andere kind heeft afgeteld, gaat het op zoek naar zijn medespelers. Zodra een kind gevonden is, moet het uit de schuilplaats komen. Hij of zij kan dan de andere kinderen helpen hun verstopplek te vinden.

De variant “vangen” is waarschijnlijk een van de bekendste loopspelletjes in de kleuterklas. Hier bepalen de andere spelers een speelveld. De vanger probeert zo snel mogelijk een ander kind van zich af te slaan terwijl ze van hem wegrennen. Als hij daarin slaagt, wisselen ze van rol en wordt het gevangen kind zelf de vanger.

6. head-to-head race met ballonnen

Dit gemeenschapsspel vereist vaardigheid en een goede teamcohesie. Eerst wordt een startlijn en een finishlijn bepaald. De kinderen komen samen in teams van twee. Elk duo krijgt een opgeblazen ballon. Ze staan tegenover elkaar en klemmen de ballon tussen hun hoofden.

Nu moeten de teams van twee zo snel mogelijk de finish bereiken met de ballon. Op de terugweg mogen ze wisselen. Nu kan de ballon tussen hun buiken of rug aan rug geklemd worden.

Wie de ballon laat vallen of barst moet opnieuw beginnen bij de startlijn. Het team dat als eerste terug is bij de startlijn is de winnaar.

7. os op de berg

Bij dit loopspel is het de bedoeling om als eerste de “os op de berg” te bereiken zonder gesnapt te worden. Eén kind wordt aangewezen als de os. Hij of zij staat tegen een muur of boom met de rug naar de andere kinderen. De andere kinderen staan op een vooraf bepaalde afstand, ongeveer 5 tot 10 meter van de os.

Nu bedekt de os zijn ogen en roept luid: “Os op de berg één, twee drie!”, waarna hij zich zo snel mogelijk omdraait. Terwijl de os niet kijkt en zijn spreuk roept, proberen de andere kinderen zo snel mogelijk naar hem toe te rennen. Zodra de os echter klaar is en mag kijken, moeten alle kinderen stil blijven staan. Als de os een kind ziet dat nog beweegt, moet hij teruggaan achter de lijn.

Het doel van het spel is om als eerste kind de os te bereiken. Door zijn spreuk sneller of langzamer uit te spreken, kan de os de snelheid van het spel en de moeilijkheidsgraad verhogen. Daarom is Os op de Berg ook ideaal om te gebruiken als herfstspel voor de kleuterschool, want bij koude temperaturen kunnen de kinderen het spel vertragen en lopen ze minder risico om te veel te zweten. Daarom moet je niet onder de indruk zijn van het koude seizoen. Herfstspelletjes in het algemeen kunnen zowel leuk als leerzaam zijn en zijn niet alleen geschikt voor de kleuterschool, maar ook voor op school of thuis.

8. schaduw vangen

spiele-draussen-schatten
Perfect voor zonnige dagen: Schaduw vangen

Schaduwvangen kan zowel in de zon als ’s avonds op een goed verlichte baan worden gespeeld. In plaats van de andere spelers te vangen door ze weg te slaan, volstaat het in deze variant om hun schaduwen te vangen. Dit kan betekenen dat, afhankelijk van de afspraak, de schaduw van de vanger alleen de schaduw van de andere kinderen hoeft te raken of dat de vanger over of in de schaduw van de lopers springt.

Als de schaduw van een kind is gevangen, is het nu de beurt aan het kind om te vangen. Als alternatief kan worden afgesproken dat de kinderen in tweetallen blijven vangen totdat alle schaduwen zijn gevangen.

9. varkentje

Varkentje is een balspel voor drie of meer kinderen. Er is een klein rechthoekig speelveld nodig, dat ook kan worden afgebakend met stukken kleding, stokken of een krijtlijn, en een bal.

Twee spelers staan aan weerszijden van het veld terwijl de andere kinderen in het veld blijven. De twee spelers gooien de bal naar elkaar terwijl de spelers in het veld proberen de bal te onderscheppen voordat deze de andere kant bereikt.

Zodra een kind uit het veld daarin slaagt, wisselt het met de gooier, die nu zelf een “varkentje” is.

In een andere variant van Piggy, waarbij meer dan 3 kinderen moeten spelen, wisselen de spelers niet zodra een bal wordt onderschept, maar verhuizen alle kinderen die als Piggy in het midden stonden door onderschepping geleidelijk naar het buitenste veld, totdat er uiteindelijk niemand meer in het midden staat.

10. zittend vangen

Dit loopspel is een variant van tikkertje en kan bij goed weer buiten worden gespeeld. Bij slecht weer kan sit catch ook in een gymzaal worden gespeeld en is het erg populair onder de leerlingen.

Een vanger en een loper worden aangewezen. De andere kinderen gaan op de grond zitten, verspreid in het speelveld. De loper mag, als hij of zij niet meer kan, gewoon naast een van de kinderen op de grond gaan zitten. Onmiddellijk moet het kind dat daar eerder zat, opstaan. Hij wordt nu de vanger. De vorige vanger wordt nu de loper tot hij naast een ander kind gaat zitten.

Als de vanger erin slaagt de loper af te slaan voordat hij naast een ander kind gaat zitten, wisselen de twee rollen.

11. Duizendpootrace

De duizendpootrace wordt het best gespeeld in een weiland. Het kan als afzonderlijk spel worden gespeeld of als onderdeel van een Olympiade of ander spel.

De deelnemers vormen hiervoor twee teams en stellen een start- en finishlijn vast. Alle deelnemers aan de race trekken hun schoenen uit en stellen zich achter elkaar op bij de startlijn. Dan gaan de raceteams op handen en voeten staan. Behalve het eerste kind in de rij, pakt iedereen nu de hielen van het kind voor zich vast.

Op uw plaatsen – klaar – gaan! Op dit commando begint de duizendpootrace. Beide teams proberen zo snel mogelijk met alle kinderen de finish te bereiken. Het team dat als eerste met alle kinderen over de finish komt is de winnaar.

12 Verstoppertje met opruimen

spiele mit kindern im freien
Verstoppertje met vrije slagen is een variant op het klassieke verstoppertje

Bij deze variant van “verstoppertje” gaat het niet alleen om het vinden van de verstopte kinderen, maar ook om ze voor te zijn bij de zogenaamde “freimal”. Ook deze variant is terug te vinden bij de meest voorkomende bewegingsspelletjes op de kleuterschool. Door de hoge funfactor is “Verstoppertje met freimal” ook een van de populairste kleuterschoolspelletjes buiten.

Het kind dat is uitgekozen om de anderen te zoeken staat met gesloten ogen bij de vrije markering. Nu telt hij of zij tot een afgesproken aantal of draagt een verstoprijmpje voor. Ondertussen proberen de andere kinderen een zo goed mogelijke verstopplek te vinden. Als het kind klaar is met tellen, gaat het de anderen zoeken.

Zodra ze een kind hebben ontdekt, racen ze beiden naar de vrije tijd. Als het kind dat zich heeft verstopt als eerste aankomt, mag het vrij slaan. Als het kind dat de anderen zoekt als eerste aankomt, wordt het andere kind afgeslagen en wordt het als gevonden beschouwd.

De verstopte kinderen kunnen echter ook proberen los te komen voordat ze ontdekt worden. Daartoe moeten ze zo snel en zo onopgemerkt mogelijk bij de vrijplaats zien te komen, terwijl het zoekende kind onderweg is of niet oplet.

13. krantenrace

Voor een krantenrace worden twee teams gevormd en een start- en finishlijn uitgezet. Elk kind krijgt twee krantenpagina’s om mee te rennen van de start naar de finish. Maar let op: alle kinderen mogen alleen van de ene krantenpagina naar de andere stappen. Wie mist, moet terug naar de finish.

Achter elkaar proberen alle kinderen in een team zo snel mogelijk de finish te bereiken. Maar pas als een kind het gehaald heeft, mag de volgende beginnen. Het snelste team wint de race.

Om de race moeilijker te maken, kunnen nog meer regels worden opgesteld. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat de kranten niet mogen scheuren. Gebeurt dit toch, dan moet het kind terug naar de startlijn.

Veel spelletjes voor kinderen die wij geschikt achten voor binnen kunnen ook zonder problemen en met veel plezier buiten gespeeld worden. Klik hier voor onze spelletjes voor binnen.

14 Deze buitenspelen zijn een must in elk huishouden

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten