Een schommeldoek is een groot rond doek dat meestal verschillende lussen heeft, zodat elk kind er gemakkelijk bij kan.
Het concept van schommeldoekspellen is gericht op het opbouwen van teamwerkvaardigheden. De kinderen moeten leren samenwerken om een doel te bereiken.
Je kunt schommeldoekspellen spelen op de kleuterschool of ook op de basisschool. Behalve voor vrij kleine kinderen zijn de schommeldoeken echter ook voor oudere kinderen nog geschikt om de samenhang in een groep te versterken.
Schommeldoeken bieden veel verschillende manieren om kinderen met elkaar in contact te brengen.
Om het maximale uit de verschillende doeken te halen, presenteren wij u verschillende schommeldoekspelletjes die gericht zijn op kleine en ook grote kinderen.
[button] Bestel het juiste schommeldoek voor de spelletjes direct online [/button].
Inhoudsopgave
1. het schommeldoekje – een eenvoudig middel om de samenhang te versterken
In de huidige maatschappij staat vooral het individu centraal. Alles draait om zelfontplooiing en het bevredigen van de eigen behoeften.
Maar steeds weer blijkt dat het de moeite waard is om met anderen samen te werken om samen iets te bereiken.
Om ervoor te zorgen dat teamwerk niet in het gedrang komt en dat kinderen al vroeg leren om samen als groep op te treden, kunnen passende spelletjes worden gebruikt.
Een schommeldoek is hiervoor een uitstekend hulpmiddel, omdat het op vele manieren gebruikt kan worden.
Je hebt geen lange voorbereiding nodig, maar kunt meteen aan de slag om de betreffende doelen te bereiken. Voor kinderen in de kinderkamer zijn kleinere schommeldoeken geschikt, meestal met een diameter van 3 of 3,5 meter.
Meestal hebben deze niet meer dan 12 lussen, zodat de groep kinderen niet groter mag zijn.
Als u daarentegen met kinderen van de basisschool schommeldoekspelletjes wilt doen, moet u overwegen een groter model aan te schaffen.
Gewoonlijk meet een groot schommeldoek ongeveer 6 m of 7 m in diameter en heeft het 24 lussen. Zo kan elk kind een lus pakken.
Tip: Als het aantal crèchekinderen of schoolkinderen niet helemaal overeenkomt met het aantal lussen, kun je het doek natuurlijk ook gewoon met je handen vastpakken zonder een lus te gebruiken.
2. Schommeldoekspelletjes voor kleuters – deze spelletjes zijn geschikt voor de crèche
De ideeën voor schommeldoekspelletjes in de kleuterschool moeten vrij eenvoudig zijn, zodat de kleintjes er niet lang over hoeven na te denken, maar meteen aan de slag kunnen.
Houd er rekening mee dat de aandachtsspanne van kinderen relatief kort is. Daarom mag een spel in de U3-groep niet langer duren dan 5 tot 10 minuten.
Daarna kan de duur van het spel geleidelijk worden verlengd.
Volgens een recente studie neemt de bereidheid om te delen toe als kinderen vooraf konden spelen. Interessant is dat een effect met betrekking tot verschillende soorten spel nog niet is aangetoond.
2.1 Golfduiken – een eenvoudig spel voor zeer jonge kinderen
Bij dit spel houden alle kinderen in de groep zich vast aan het schommeldoek. Nu doen ze hun armen omhoog en omlaag om het doek te bewegen. Zo ontstaan kleine en grote golven.
Op commando van de leerkracht laten twee kinderen het doek los en wisselen van plaats.
Hierbij duiken de kinderen onder de kleurrijke golven, wat erg leuk is voor de kinderen.
2.2 Objecten raden – hoe breng je een beetje rust in de groep
De meeste vliegeniersspelen zijn erg inspannend. Daarom moet u ook een korte pauze inlassen waarin de kinderen op adem kunnen komen.
Bij dit spel zitten alle kinderen in een kring. Tussen hen in ligt het schommeldoek. Verstop nu enkele voorwerpen onder het doek. De kinderen hebben dan de taak om de afzonderlijke voorwerpen te identificeren.
U kunt dit in volgorde doen, zodat elk kind eerst probeert een voorwerp te identificeren.
Als alle kinderen een hint hebben gegeven, volgt de oplossing en gaat een ander kind in de groep het volgende voorwerp raden.
2.3 Gekke ballen
Naast het schommeldoekje heb je voor dit spel een aantal zachte ballen nodig. Eerst houden alle kinderen het doek vast. Nu wordt er een bal in het midden gelegd en kunnen er golven ontstaan.
Hetdoel van het spel is zo groot mogelijke golven te maken zonder dat de bal uit het schommeldoek stuitert.
Geleidelijk aan kunt u meerdere ballen toevoegen om de concentratie op verschillende voorwerpen te richten.
Dit vergt echter enige oefening en is daarom vooral geschikt voor kinderen van 5 en 6 jaar.
3. Schommeldoekspelletjes voor kinderen in de basisschoolleeftijd – zo verbeter je de onderlinge samenhang.
Op de basisschool kunnen kinderen al wat complexere instructies volgen en zich samen organiseren.
De focus van de schommeldoekspellen ligt vooral op het versterken van de cohesie binnen de klas. Zo voorkom je pesten in een vroeg stadium en laat je de kinderen zien dat doelen vooral samen bereikt kunnen worden.
Een paar swingdoekspellen zie je in deze video:
3.1 Het stijgende doek
Dit spel vereist een goede coördinatie tussen de kinderen. Eerst pakken alle kinderen met beide handen het schommeldoekje vast en laten het langzaam schommelen.
Dit moet een zo gelijkmatig mogelijke beweging opleveren .
Dit kan worden bereikt als alle kinderen het doek tegelijkertijd met hun armen op en neer bewegen.
Op het signaal van de leerkracht laten alle kinderen de sjaal los. Als dit echt tegelijkertijd gebeurt, blijft de sjaal, als hij op weg is naar boven, stijgen.
Zo zweeft de zwaaiende doek korte tijd boven de groep. Nu moeten de kinderen proberen zo dicht bij elkaar te bewegen dat het doek de hele groep bedekt als het neerkomt.
Tip: Neem wat tijd voor dit schommeldoekspel, want het zal waarschijnlijk niet bij de eerste poging lukken.
3.2 Balwerpen – hoe train je de reactiesnelheid van de kinderen
.
Voor dit spel heb je naast een groot schommeldoek ook een bal nodig. Leg deze in het midden van het schommeldoek. Het doek ligt nu nog zachtjes op de grond, zodat er geen spanning op staat.
Op uw commando trekken alle kinderen tegelijkertijd aan het doek naar buiten, zodat het plotseling openrekt. Door deze kracht wordt de bal omhoog geslingerd.
Nu heeft u twee mogelijkheden:
- Enerzijds kunt u proberen de bal weer te vangen met het doek door alle kinderen samen naar de bal toe te laten bewegen.
- Anderzijds kun je ook snel een kind aanwijzen dat het zwaaiende doekje loslaat en de bal alleen moet proberen te vangen.
Natuurlijk kun je altijd wisselen tussen deze variaties, afhankelijk van hoe ver de bal waarschijnlijk zal landen.
Je kunt het spel ook in twee groepen spelen met twee zwaaidoeken. De kinderen moeten dan proberen de bal naar elkaar door te spelen.
Dit vereist echter een goede coördinatie en een hoge mate van concentratie, dus deze variant is meer geschikt voor iets oudere kinderen op de basisschool.
3.3 Carrousel – een spel dat vertrouwen vereist
Dit spelidee is geschikt om het onderlinge vertrouwen te verbeteren. U moet er wel zeker van zijn dat alle kinderen in de groep het spel serieus nemen.
Eerst wordt het schommeldoek op de grond gelegd. Nu gaat één kind rechtop in het midden van de doek liggen. Alle andere kinderen pakken de buitenkant van het doek vast en tillen het op.
Nu kunnen de kinderen samen het schommeldoek ronddraaien. Op deze manier wordt het gewone schommeldoek in felle kleuren een draaimolen, waar alle kinderen veel plezier aan zullen beleven.
4. schommeldoeken online bestellen om meteen te kunnen spelen
No products found.