Detective spelletjes voor kinderen: ideeën voor puzzelplezier met of zonder vergrootglas

Een kinderfeestje onder het motto “detectivespelen” belooft voor iedereen spannend te worden: Het doel is om raadsels en opdrachten op te lossen en uiteindelijk een doel te bereiken. Hoe u het juiste spel vindt voor …

Detective spelletjes voor kinderen: ideeën voor puzzelplezier met of zonder vergrootglas

Junge spielt Detektiv
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Groepsspellen
 8. »
 9. Detective spelletjes voor kinderen: ideeën voor puzzelplezier met of zonder vergrootglas
Zijn detectivespellen geschikt voor een kinderfeestje?

Zeker – zo houdt u de hele groep bezig en weet u dat de kinderen een spannende middag hebben.

Ik heb geen tuin – kan ik detectivespellen binnen doen?

Natuurlijk zijn er ook spellen waarvoor de kinderen de deur niet uit hoeven.

Zijn er ook detectivespellen die ik alleen met mijn kind kan spelen?

Sommige spellen zijn zowel geschikt voor groepen als voor individuele kleine detectives.

Een kinderfeestje onder het motto “detectivespelen” belooft voor iedereen spannend te worden: Het doel is om raadsels en opdrachten op te lossen en uiteindelijk een doel te bereiken. Hoe u het juiste spel vindt voor binnen of buiten, voor kleinere of wat grotere kinderen, leest u hier.

[button]Aanbeveling: Creëer spanning met het juiste materiaal[/button]

1. detectivespellen worden echt spannend met de juiste uitrusting

Detectives zijn, zoals zelfs kleine kinderen weten, altijd onderweg met een vergrootglas voor het geval ze aanwijzingen nauwkeurig moeten onderzoeken. Dit is dus een belangrijk stuk gereedschap dat het spel authentieker maakt. U kunt de kinderen ook een verrekijker geven of andere nuttige voorwerpen voor de kleine detectives tijdens hun zoektocht. Enkele suggesties hiervoor vindt u in deze video:

2. deze detectivespellen zijn geschikt voor het feest in huis

Het giet van de regen, er ligt sneeuw als je kind jarig is, of je hebt geen tuin en de kinderen hebben allemaal nog de juiste leeftijd voor de kleuterschool? Dan kun je detectivespelletjes binnen organiseren. Er is immers overal ruimte voor spanning!

2.1 De detectivetest

Zijn alle kinderen geschikt om detective te worden? Een speurder zijn vereist immers alerte zintuigen! De detectivetest is geschikt voor groepjes van niet al te veel kinderen, maar ook voor een regenachtige middag met je kind alleen thuis.

Kind laechelt mit verbundenen Augen
Wat was dat voor geluid? De detectivetest gebruikt alle zintuigen
.

Bedenk kleine opdrachten die achter elkaar alle zintuigen van de kinderen aanspreken: Leg een aantal voorwerpen op een tafel en laat de kinderen deze goed onthouden. Dan draaien de kinderen zich om en haal je één voorwerp weg. Als ze erachter komen welke het is, maak je geluiden die de kinderen moeten raden – de klep van een deur bijvoorbeeld, of het gekraak van papier.

Dan is het de beurt aan de neus: met gesloten ogen snuffelen de kinderen aan geprepareerde bekertjes, waarin bijvoorbeeld een aardbei, een stukje banaan, wat chocolade of zelfs een scheutje azijn kan zitten. Je kunt het voedsel ook gebruiken voor het volgende proefspel (behalve de azijn, die is niet geschikt voor kinderen).

Dan blijft het gevoelsspel over. Leg hiervoor voorwerpen zoals een sleutel, een ring, een lepel, een handschoen enz. in een doos en bedek deze met een doek. De kinderen voelen de voorwerpen onder de doek en benoemen ze.

Tip: Aan het einde van de proef kunt u met de kinderen detective badges maken!

2.2 Moord in het donker

Kinder mit Partyhueten tanzen
Alle kinderen dansen vrolijk – en dan slaat de dader toe. Spannend!

Dit spel is goed voor als de kinderen wat willen bewegen. Deel briefjes uit aan alle kinderen – één zegt “detective”, één zegt “moordenaar” en alle anderen zeggen “danser”. De detective identificeert zich en verlaat de kamer. Ze doen het licht uit (als het een beetje schemerig is in de kamer, is dat goed) en zetten de muziek aan. De kinderen dansen totdat de moordenaar voorzichtig in een van de andere kinderen knijpt. Deze schreeuwt het uit, valt op de grond en speelt dood.

Nu gaan de lichten aan, de muziek gaat uit en de detective wordt weer binnengeroepen. Hij ondervraagt elk van de kinderen om de beurt, die allemaal vertellen wat ze deden op het moment van de misdaad. Dan vraagt hij het een tweede keer. Alle dansers herhalen hun woorden precies, alleen de dader wijkt in zijn verhaal iets af van de eerste. Zodra de detective de moordenaar heeft ontdekt, is een nieuwe ronde aan de beurt.

Tip: Als de kinderen nog niet kunnen lezen, deel dan briefjes uit met briefjes voor de dansers, met een vergrootglas voor de detective en met een mes voor de moordenaar.

2.3 Het puzzelpakket

Een van de detectivespellen voor thuis is het raadselpakket. Hierin zitten snoepjes of kleine cadeautjes voor alle gasten op het verjaardagsfeestje. Je verpakt het in krantenpapier en plakt er een briefje met een opdracht op. Misschien moeten alle kinderen bewijzen dat ze op één been kunnen staan, of moeten ze uitzoeken wie de oudste van allemaal is?

Paket in Zeitungspapier
Houd de kinderen lang bezig, ook op regenachtige middagen, met het puzzelpakket.

Je pakt het pakket laag voor laag in en plakt telkens een briefje op het papier. Raadsels of vragen mogen ook: als de kinderen naar de basisschool gaan, weet je ongeveer welke vakken ze momenteel leren. Het is trouwens het beste als het pakje op mysterieuze wijze verschijnt – misschien belt een ingewijde aan terwijl de kinderen taart eten en laat hij het pakje gewoon bij de deur achter?

Het spel eindigt als alle opdrachten zijn uitgevoerd, alle vragen zijn beantwoord en alle raadsels zijn opgelost. Dan wordt het pakje uitgepakt en wacht de beloning. Maar let op: vertel de kinderen dat ze steeds zorgvuldig laag na laag moeten oplossen, zodat ze geen stukje papier missen!

Meer ideeën voor detectivemiddagen thuis vindt u gratis hier.

3. deze detectivespelletjes zijn het leukst buiten

Het is altijd geweldig voor groepen kinderen om buiten te zijn. Als je een tuin hebt of een rustige buurt waar je goed mee overweg kunt, kun je een speurtocht organiseren. Of je wilt dat de kinderen op schattenjacht gaan of een dader opsporen, ligt aan je creativiteit.

Kinder im Gras mit Lupe
Buitenspeurtochten laten zowel stoeien als raden en zoeken toe.

Stuur de kinderen van het ene naar het andere punt waar je ze aanwijzingen geeft. Dat kunnen raadsels zijn, opvallende voetafdrukken of gewoon de naam van de volgende locatie, rijmpjes of voorwerpen waarvan de kinderen de bedoeling moeten achterhalen. Ze moeten zo goed verstopt zijn dat de kinderen ze niet per ongeluk vooraf vinden!

Houd de tijd in de gaten terwijl de kinderen onderweg zijn: Als ze te lang niet op de juiste oplossing komen, hebben ze misschien wat hulp nodig. Anders zullen ze zich dom voelen en hun zin en goede humeur verliezen.

Het is overigens niet nodig om de kinderen ver te laten komen. De aanwijzingen kunnen op nabijgelegen plaatsen worden verstopt, zoals in de brievenbus, achter de steen aan de appelboom, op de dakgoot van het schuurtje of aan de andere kant van een lat van het tuinhek.

Tip: Als je een vergrootglas hebt uitgedeeld, moet je in ieder geval een aanwijzing bij je hebben waar het gebruikt gaat worden!

4. algemene tips voor de juiste flair

Met een beetje moeite kun je detectivespellen een groot en echt gevoel geven. Daar zijn verschillende tips voor:

 • Voor anonieme brieven kun je woorden en letters uit de krant knippen en opplakken.
 • Schatkaarten zien er veel beter uit als ze bij de hoeken zijn aangekleefd.
 • De goocheltruc met onzichtbare inkt van citroensap die pas zichtbaar wordt bij kaarslicht werkt altijd.
 • Een klein notitieboekje met een potlood voor elke kleine detective om de aanwijzingen op te schrijven is een leuk accessoire en kost niet veel.

Laat je fantasie de vrije loop – je verzint vast wel iets anders om een passende spannende sfeer te creëren.

Aanbeveling 5: Creëer spanning met de juiste uitrusting

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten