Kinderen leren door te spelen. Hoe intenser de emoties zijn tijdens een spel, hoe meer ervan in het geheugen blijft en als basis dient voor verdere lessen.
Al vanaf 2 jaar kun je heel veel verschillende spellen gebruiken om kinderen op verschillende gebieden uit te dagen en te stimuleren.
Het is echter altijd belangrijk dat niet de pedagogie maar het plezier centraal staat. Dat leidt uiteindelijk weer tot een veel betere pedagogische focus.
Zowel jonge kinderen als oudere leerlingen, adolescenten en volwassenen hebben baat bij het speelse aspect van leren.
Vooral in de eerste levensfase is het echter van elementair belang dat kinderen met plezier leren, omdat dit gevoel het hele school- en beroepsleven vergemakkelijkt.
Spelen is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van kinderen. Zowel peuters in het kinderdagverblijf als schoolkinderen moeten dus voldoende tijd hebben om samen te spelen.
Educatieve spelletjes maken gebruik van het natuurlijke spelinstinct van kinderen om kennis op specifieke gebieden bij te brengen.
In ons artikel presenteren we een verzameling educatieve oefeningen en spelletjes voor het kinderdagverblijf en de basisschool die kinderen helpen om verschillende onderwerpen beter te internaliseren.
[Button]Meer spelideeën vindt u hier[/button]
Inhoudsopgave
1. educatieve spelletjes als leermiddelen
In tegenstelling tot volwassenen leren kinderen vooral door te spelen. Hoewel dit inmiddels algemeen bekend is en door talrijke studies is bevestigd, zijn spelletjes nog lang niet aan de orde van de dag op de basisschool.
Wat op het gebied van ervaringsonderwijs al vele jaren wordt gebruikt, kan echter ook worden toegepast op vele andere educatieve leerspellen.
In wezen gaat het er altijd om dat jonge kinderen op de kleuterschool of zelfs wat oudere kinderen op de basisschool leren door juist dat te willen doen.
Dwang en hardnekkig onthouden leiden echter meestal tot desinteresse en frustratie.
Leren wordt daarom meestal negatief geassocieerd en het betreffende onderwerp wordt ondanks intensieve lessen niet blijvend onthouden.
Meer punten die de meerwaarde van kinderspelletjes illustreren kunt u zien in deze korte video:
2. educatieve spelletjes – deze ideeën zijn geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar
In deze rubriek willen wij u kennis laten maken met verschillende spelletjes die bij uitstek geschikt zijn om over regels te leren.
Over het algemeen moet u echter ook het vrije spel niet onderschatten, want zo komen kinderen tot hun eigen inzicht in mogelijke regels, ook al zijn die voor volwassenen vaak niet al te duidelijk.
- Balspelen: Door eenvoudige bewegingen met de bal kunnen kinderen in een groep aan elkaar wennen en met elkaar in contact komen.
Of men in een kring gaat zitten en de bal heen en weer duwt of probeert te schieten, moet afhangen van de individuele mogelijkheden van de kinderen.
- Kneden: Met een beetje boetseerklei en wat vormpjes kunnen kinderen laten zien hoe creatief ze zijn.
Als de kinderen al wat ouder en vaardiger zijn, kun je ze bepaalde thema’s geven om te zien welke ideeën de kinderen zelf bedenken. - Luisteren en meedoen: Veel jonge kinderen vinden het nog erg moeilijk om lang naar een verhaal te luisteren. Om de aandachtsspanne zo hoog mogelijk te houden zijn daarom participatieverhalen geschikt, waarbij de kleintjes bij bepaalde signalen een taak moeten uitvoeren.
Alle kinderen stampen bijvoorbeeld op de grond als de paarden rennen of simuleren fijne regen door met hun vingers op de grond te trommelen.
Memory of puzzels zijn ook uitstekende educatieve spelletjes voor jonge kinderen. Op deze manier worden zowel het geheugen als de concentratie en logica getraind.
3. ervaringsgerichte educatieve spelletjes voor kinderen vanaf 4 jaar
Hoe ouder de kinderen in de kleuterklas zijn, hoe uitgebreider de regels van een spel kunnen worden. Zorg er echter voor dat je de spelletjes snel kunt uitleggen om niet te veel tijd te verliezen met de voorbereiding ervan.
Spelideeën die niet langer dan 15 minuten duren zijn bijzonder geschikt.
Dus wat dacht je van een van de volgende ideeën om binnen en buiten plezier te hebben en tegelijkertijd veel te leren voor het leven?
- Samen iets opbouwen: Om pesten actief tegen te gaan en alle kinderen in een groep aan te moedigen om samen te werken, zijn educatieve spelletjes waarbij alle kinderen moeten samenwerken geschikt.
Binnen kunt u bijvoorbeeld een klein kasteel bouwen van kartonnen dozen om te gebruiken voor latere rollenspellen om het taalgevoel te bevorderen.
Buiten is het bouwen van een zandkasteel een goed idee in de zomer, terwijl u in de winter kunt proberen een iglo te bouwen, mits er voldoende sneeuw ligt. - Hindernisbanen lopen: De motoriek van veel kinderen laat te wensen over, dus dit gebied verdient uw aandacht.
Maak een kleine hindernisbaan waar de kinderen hun evenwicht kunnen oefenen en hun lichaamscoördinatie kunnen verbeteren.
Een kleine wip, een balk om op te balanceren, ringen om doorheen te kruipen of zelfs dozen om overheen te springen zijn ideaal voor het parcours.
Zo’n parcours kan ook bijzonder goed worden gecombineerd met een uitstapje naar het bos door bestaande natuurlijke materialen als hindernissen te gebruiken. - Speelactiviteit kleuterschool: In de kleuterversie van het klassieke spel hebben de kinderen verschillende taken. Ze moeten tekenen, iets proberen uit te beelden of iets uitleggen.
De termen (in beeldvorm) zijn zeer eenvoudig, zodat alle kinderen kunnen deelnemen. Vooral op het gebied van communicatie is het spel een echte aanrader.
4 Plezier en kennis combineren door educatieve spelletjes op de basisschool
Als kinderen al naar de basisschool gaan, kun je ook wat complexere spelletjes gebruiken om de leerlingen op verschillende gebieden te stimuleren.
Natuurlijk zijn heel eenvoudige spelletjes die jonge kinderen gewoonlijk spelen ook later geschikt. Pas daarom gewoon de regels een beetje aan om het ene of het andere spel wat moeilijker te maken.
U kunt bijvoorbeeld wat vertrouwen onder elkaar kweken door de kinderen in de klas in teams van twee te verdelen. De opdracht is nu om één kind te blinddoeken. Het andere kind leidt nu het “blinde” kind door de klas.
Een kleine taaloefening waarbij u overigens de flexibiliteit bevordert is het voorzetselspel.
Eerst staan alle kinderen op van hun plaats en gaan voor de tafel staan. Op uw commando moeten ze zo snel mogelijk de instructies opvolgen. De kinderen moeten naast de tafel gaan staan, achter de stoel, op de stoel, onder de tafel of links van de stoel.
Tip: Een toneelclub is een goede manier om de communicatie tussen kinderen op jonge leeftijd te bevorderen en hun verlegenheid om voor een publiek op te treden weg te nemen. Je vindt hier enkele theater educatieve spelletjes die heerlijk zijn om los te komen.
5. meer ideeën voor spelletjes vindt u hier
No products found.
No products found.
No products found.