Zoals altijd speelt de planning van de spelen een cruciale rol. Het is verplicht om vooraf het weerbericht in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat de kinderen goed gekleed zijn.
Naast het plezier dat gegarandeerd is, helpen terreinspelen kinderen om gevoel te krijgen voor de omgeving. Daarnaast wordt de motoriek getraind.
Het aantal terreinspelen is groot. Voor grote groepen is het terreinspel Capture the Flag een goede keuze. Catch at Night belooft ook een onvergetelijke ervaring – maar voor dit spel moeten de kinderen al wat ouder zijn.
Er zijn veel verschillende soorten terreinspelen. Zowel grote als kleine kinderen kunnen zich uitleven in het bos, op weilanden of in de vrije natuur. Maar wat zijn de voordelen van buitenspelen? Welke ideeën zijn geschikt voor verschillende groepen? En op welke aspecten moet men letten bij het organiseren van zo’n buitenspel?
In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende buitenspelen en leggen we uit waar je aan moet denken bij de voorbereiding ervan.
[button]Meer spelideeën[/button]
Inhoudsopgave
1. de buitenervaring voor kinderen
Veel kinderen zijn niet of nauwelijks gewend om tijd buiten door te brengen. Om dit te veranderen en ervaringsonderwijs een kans te geven, waarom probeer je niet een terreinspel?
Iedereen kent wel een speurtocht, maar er zijn veel meer terreinspelen die ideaal zijn voor een paar uurtjes in het bos.
Laten webeginnen met een paar tips om ervoor te zorgen dat de spellen ook waardevol zijn in termen van ervaringsonderwijs en niet te snel misgaan door een paar onzorgvuldigheden:
- Zoek allereerst een geschikte locatie.
- Kijk goed naar de weersverwachting en overweeg of de planning op korte termijn kan worden gewijzigd.
- Zorg ervoor dat elk kind gepast gekleed is en een verschoning heeft.
- Denk na over wat er overdag gegeten moet worden. Alle kinderen moeten in ieder geval iets te drinken meenemen.
- Zorg dat alle benodigde materialen voor het spel klaarliggen.
- Zorg er bij de uitleg van het spel voor dat de regels duidelijk en vooral ondubbelzinnig zijn.
2 Terreinspelen bevorderen het begrip van de natuur.
Kinderen moeten naar buiten:
Steeds minder kinderen brengen veel tijd buiten door. Volgens een recent onderzoek speelt slechts 33% van de kinderen van 3 tot 12 jaar dagelijks buiten.
Buitenspelen biedt tal van voordelen. De meeste speciale ideeën zijn eenvoudigweg niet haalbaar als er ruimtegebrek is.
Gebruik daarom een excursie naar het bos om kinderen en jongeren dichter bij de natuur te brengen door te leren over bomen, struiken en dieren en hoe ze die van elkaar kunnen onderscheiden.
Tegelijkertijd bieden buitenspelen een geweldige stimulans om sport en puzzelen te combineren. Zo worden lichaam en geest in gelijke mate uitgedaagd en gestimuleerd.
Hoewel buitenspelen vooral geschikt zijn voor de zomermaanden, heeft de natuur ook veel te bieden in de herfst, het voorjaar en de winter.
Tip: Met een leuk verhaal maak je van de excursie een heel bijzondere ervaring voor alle kinderen.
3. capture the flag in open terrein
Veel kinderen en jongeren zijn waarschijnlijk wel bekend met het speltype capture the flag, maar dan meestal van computer- en videospelletjes en niet in het bos.
Vorm eerst twee teams. Elk van de twee teams heeft een basis waar de eigen vlag wordt bewaard. Het doel van het spel is nu om de vijandelijke vlag te stelen en terug te brengen naar je eigen basis zonder gepakt te worden. Tegelijkertijd is het echter belangrijk om de eigen vlag in de basis te beschermen.
Er isdus strategie nodig om zo onopgemerkt mogelijk in de vijandelijke basis te komen. Het team dat erin slaagt de eigen vlag te verdedigen en de vlag van de tegenstander te veroveren, wint de spelronde. Worden beide vlaggen gestolen, dan eindigt de betreffende spelronde in remise.
4. smokkelaar spelen
Voor dit spel heb je alleen maar veel ruimte nodig. Verdeel de hele groep in twee teams en zorg er zo mogelijk voor dat de teams ongeveer even sterk zijn.
Vooral bij gemengde groepen moeten er dus in elk team een paar kleinere kinderen zitten.
Heteerste team, de smokkelaars, heeft als taak smokkelwaar van de ene naar de andere locatie te vervoeren. De taak van het andere team is om te voorkomen dat de smokkelaars precies dat doen en hen te arresteren. De arrestatie door de politieagenten gebeurt door hen te vangen.
Gevangen smokkelaars worden naar de gevangenis gestuurd, een speciale zone waarin de spelers moeten blijven tot een andere smokkelaar hen bevrijdt. Als ze erin slagen deze te bevrijden door ze af te knallen, kan de bevrijde smokkelaar de transportroute weer oppakken. De eenmaal verloren smokkelwaar blijft echter in de gevangenis.
Het spel eindigt zodra alle smokkelaars zijn gepakt of hun bestemming hebben bereikt.
De puntenverdeling is als volgt:
- De politieagenten krijgen één punt voor elke gevangen smokkelaar.
- Elke smokkelaar die nog vrij is, betekent twee minpunten voor de politieagenten.
- Als een smokkelaar erin slaagt zijn goederen naar de bestemming te brengen, krijgen de politieagenten nog een minpunt.
Als het saldo van de politieagenten op het einde positief is, winnen ze het spel. Anders hebben de smokkelaars het teamspel gewonnen.
Tip: Kleine zakjes snoep zijn handig om te smokkelen.
5 Schattenjacht – samen naar het doel
Voor een schattenjacht heb je iets meer materiaal nodig. Zodra je een geschikt gebied hebt gevonden, moet er een schat worden verstopt en een passende kaart worden getekend.
De schatkaart kan heel vaag zijn en alleen korte hints bevatten over de volgende locatie van een mogelijke aanwijzing. Zorg er echter voor dat de schattenjacht mogelijk is en doorspekt is met verschillende gevoelens van succes.
Pijlen in verschillende richtingen op de bosgrond, gerangschikte stenen of dennenappels en een kaart die meer dan één weg toont, zijn mogelijkheden om de kinderen aanvankelijk een beetje op een dwaalspoor te brengen.
Zodra de kinderen hun bestemming hebben bereikt, kunnen ze de schat plunderen. Snoepjes of kleine cadeautjes kunnen dan als schat dienen.
Opgelet: De zoektocht moet worden aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Beperk het gebied duidelijk voor kleinere kinderen en zorg ervoor dat de groep bij elkaar blijft.
Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan ook een volwassene de groep begeleiden.
6. Vangst ’s nachts – niet voor kleine kinderen
In het donker wordt het een beetje griezeliger met dit vangspel. Het beste is om voor dit spel 2 tot 4 teams te vormen. Verschillende begeleiders kunnen zich nu verstoppen in een afgebakend gebied.
Om gevonden te worden, maken de begeleiders zich even kenbaar door te kloppen of lichtsignalen te geven, maar daarna zijn ze weer muisstil.
Het spel eindigt als alle begeleiders gevonden zijn. De winnaar is de groep die de meeste begeleiders heeft ontdekt.
Let op: speel het spel niet in de buurt van water of op een hellend terrein om ongelukken te voorkomen.
7. verdere spelideeën
No products found.