In de crèche en het kinderdagverblijf moet je vooral letten op leuke spelletjes die de kleintjes niet overbelasten.
Spelletjes met veel water zijn bijzonder geschikt op warme dagen. Een van deze spelletjes lichten we hier toe.
Het kost meestal enige tijd om elkaar te leren kennen. Goede spellen om elkaar te leren kennen zorgen ervoor dat de angst voor contact snel verdwijnt.
Spelletjes zijn een van de belangrijkste dingen ter wereld voor kinderen. Ze helpen kinderen om te communiceren met anderen en om regels te leren kennen.
En natuurlijk zijn kinderspelletjes erg leuk.
In ons artikel presenteren we verschillende spelletjes voor grote groepen die het meest geschikt zijn voor kleuters, basisschoolkinderen of jeugdgroepen.
[button]Koop genomineerd spel van het jaar “Werwörter”[/button]
Inhoudsopgave
1. spellen voor grote groepen – een must in de kleuterschool
In kinderdagverblijven en kleuterscholen zijn groepsspellen een belangrijk onderdeel van het dagelijkse werk. Spelletjes voor kleuterscholen zijn meestal gericht op veel kinderen, omdat het nauwelijks mogelijk is om alleen individuele kinderen bij een spel te betrekken.
In de volgende paragrafen vindt u daarom verschillende leuke gezelschapsspelletjes die de teambuilding bevorderen en de kleutergroep binden.
1.1 Kennismakingsspelletjes voor de jongste kinderen
Bij dit spel gaan eerst alle kinderen in een grote kring zitten. Neem nu een bolletje wol en rol of gooi het naar het eerste kind in de kring.
De volgende deelnemer in de rij zegt kort zijn of haar naam en rolt of gooit het bolletje wol naar een ander kind.
In tegenstelling tot het gooien van een bal, houdt elk kind echter de draad in de hand tijdens het gooien, zodat het bolletje wol geleidelijk afrolt.
De volgende stap is om als team te proberen het bolletje wol weer op te rollen. Zo komen alle kinderen snel dichter bij elkaar en verliezen ze hun remmingen tegenover elkaar.
Tip: Dit fantasiespel is natuurlijk ook geschikt voor oudere kinderen.
Als alternatief kun je voor kleinere kinderen een bal gebruiken als het op- en afwikkelen nog wat te moeilijk lijkt.
1.2 De langste ballonvaart
Twee kinderen vormen een team bij dit spel voor binnen of buiten. Alles wat je nodig hebt als materiaal zijn enkele opgeblazen ballonnen.
Nu hebben de twee kinderen in elk team de taak om hun ballon zo lang mogelijk in de lucht te houden zonder hem met hun handen aan te raken.
Als alle kinderen tegelijkertijd in groepjes tegen elkaar strijden, is het voor de spelleider niet gemakkelijk om alles in de gaten te houden. Maar omdat het meer om plezier gaat, is het niet al te tragisch als je een regel of twee mist.
Bewegingsspelletjes als deze helpen om kinderen de kans te geven stoom af te blazen, zodat ze zich beter kunnen concentreren tijdens spelletjes met weinig beweging.
2. groepsspelletjes voor kinderen tussen 6 en 10 jaar
Hoe ouder kinderen worden, hoe langer ze zich kunnen concentreren, dus de moeilijkheidsgraad van de spelletjes kan gestaag toenemen.
Dit is natuurlijk geen must en er zijn veel spellen die voor grote groepen gebruikt kunnen worden die relatief eenvoudig maar toch erg leuk zijn.
2.1 Een zomers waterspel
Voor de waterballonketting heb je drie containers en veel waterballonnen nodig.
Vorm twee teams voor dit buitenspel. Plaats vervolgens een grote emmer tussen de twee teams zodat de eerste speler van elk team zich op dezelfde afstand van de emmer bevindt.
Nu is het tijd om snel te zijn. De eerste speler van elk team neemt een waterbom uit de emmer, gooit die naar de tweede speler in de rij, die een paar meter verderop in een vaste cirkel wacht op de binnenkomende waterbommen.
Je kunt de rij bijna eindeloos voortzetten. De laatste speler heeft de taak om de waterbom in een geschikte container te gooien of te plaatsen.
De winnaar is het team dat aan het eind van de tijd de meeste waterbommen veilig naar het doel heeft gebracht.
Afhankelijk van hoe vol je de waterbommen van tevoren vult, kan het spel een natte bedoening worden.
2.2 Handen tellen – een vertrouwens- en concentratiespel
Voor dit spel heb je geen materiaal nodig. Alleen je eigen handen worden gebruikt.
Verdeel de groep zo dat er niet meer dan acht spelers in een team zitten. Op dit punt maakt het niet uit of de teams precies even groot zijn of dat er maar één groep is.
Begin met één kind uit de groep. Dit kind gaat geblinddoekt in het midden tussen de teamleden staan. Nu hebben de andere kinderen de taak om één hand of twee handen op elkaars lichaam te leggen. Taboezones kunnen worden gemarkeerd met plakband.
Het doel van het spel is na te gaan hoeveel handen het eigen lichaam raken. Dit spel vereist een beetje vertrouwen en moet daarom serieus genomen worden.
U zult snel merken dat het niet eenvoudig is om te bepalen of er drie of vier handen op uw eigen rug liggen.
Een ander groepsspel genaamd “broodjesspel” is te vinden in de volgende video:
3. spelletjes voor grote groepen – ook jongeren spelen graag.
Voor de meeste spellen is een bepaalde leeftijd vereist om ze voor het eerst te spelen. Dit betekent echter niet dat deze spellen slechts voor één of twee jaar interessant zijn.
Klassieke sportspellen, zoals fireball of trefbal, zijn al populair op de basisschool, maar worden ook met plezier gespeeld op middelbare scholen tot in de bovenbouw.
Voor grotere recreatiegroepen zijn klassieke gezelschapsspellen als Taboe of Activiteit geschikt naast bewegings-, sport- en avonturenspellen, zoals een grote speurtocht.
Veel kinderen zijn ook enthousiast over puzzelspellen zoals Stad-Land-Rivier, omdat ze dan op een ander niveau kunnen strijden.
Tip: Probeer de spelkeuze altijd zo te regelen dat alle kinderen in de groep bij het ene of het andere spel punten kunnen scoren.
3.1 Alles heeft zijn volgorde – een spel om elkaar te leren kennen
Spelletjes zijn voor kinderen in grote groepen een uitstekende manier om elkaar snel te leren kennen. Zo worden remmingen tegenover elkaar in een mum van tijd doorbroken en kan de gezamenlijke vrije tijd worden aangepakt.
Bij dit indoorspel vorm je eerst een grote kring van stoelen. Nu gaan alle kinderen staan en op hun stoel staan.
Als spelleider geeft u nu verschillende opdrachten over hoe de groep zich moet sorteren.
De volgende ideeën kunnen u daarbij helpen:
- Opstellen volgens grootte
- rangschikken volgens de kleur van de regenboog (van rood naar oranje, geel, groen, blauw, paars en violet).
- rangschikken op geboortedatum
- sorteren op de eerste letter van de voornaam
Aangezien alle kinderen op één stoel staan, is de wisseling vrij ingewikkeld en komen de kinderen langzaam dichter bij elkaar als ze elkaar moeten voortduwen.
3.2 Improvisatietheater – een van de meest uitdagende spellen voor grote groepen
Weerwoorden:
Genomineerd voor Spel van het Jaar 2019, Werwörter is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en kan gespeeld worden door maximaal 10 spelers.
Dit spel vereist veel moed en een ontspannen sfeer. Het is daarom minder populair bij wat verlegen kinderen. Wanneer het goed gespeeld wordt, hebben groepsleiders en kinderen echter veel plezier met dit spel.
Het beste is als twee groepsleiders beginnen met het bedenken van een kort verhaal dat zij aan de anderen voorspelen. Na ongeveer één of twee minuten wordt de eerste van de twee groepsleiders vervangen door een kind uit de groep en gaat het spel verder.
Zo gaat het door tot uiteindelijk alle kinderen in de groep aan de beurt zijn geweest.
Je zult al snel merken dat het begin van het verhaal meestal niets te maken heeft met het einde, omdat iedereen zijn eigen ideeën in het geïmproviseerde spel kan inbrengen.