Kinderen bezig houden: spelideeën voor binnen en buiten

Kinderen bezig houden kan voor ouders al snel een fulltime baan worden. Toch is het belangrijk dat kinderen zichzelfstandig bezighouden en met speelkameraadjes spelen. Hier vindt usuggesties en tips voor kinderspelletjes en gevarieerde activiteiten met …

Kinderen bezig houden: spelideeën voor binnen en buiten

Kinder beschäftigen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Groepsspellen
  8. »
  9. Kinderen bezig houden: spelideeën voor binnen en buiten
Vanaf wanneer kunnen kinderen alleen spelen?

Kinderen kunnen al korte tijd alleen spelen als ze peuters zijn.

Hoe kunnen ouders het spelen van kinderen actief stimuleren?

Ouders kunnen kinderen op verschillende ideeën brengen voor spelletjes die binnen en buiten kunnen worden gespeeld.

Welke spelletjes zijn geschikt voor uitzonderlijke situaties?

Kinderen moeten ook iets te doen hebben als ze koffie drinken met het gezin of op reis zijn. Wij hebben hier enkele ideeën voor u samengevat.

Kinderen bezig houden kan voor ouders al snel een fulltime baan worden. Toch is het belangrijk dat kinderen zichzelfstandig bezighouden en met speelkameraadjes spelen. Hier vindt usuggesties en tips voor kinderspelletjes en gevarieerde activiteiten met en zonder volwassenen.

[button]Meer fantastische speelideeën[/button]

1. leeftijdsaanbeveling: zelfstandig spelen bevordert de ontwikkeling

Kind spielt ein Brettspiel
Bordspellen zijn leuk voor het hele gezin.

Als het eenmaal rustig is in de kinderkamer, stoppen ouders des te meer. Peuters en vaak ook oudere kinderen spelen graag met hun ouders. Maar er komt een tijd dat ze ook in hun eentje spelen, vergeetachtig.

Vooral als de kinderen jonger zijn, zijn volwassenen blij met de vrije tijd, maar ze voelen ook wroeging. Maar dat is helemaal niet nodig. Een kind leert gaandeweg zichzelf bezig te houden. Dat is een grote stap in de ontwikkeling. Wees blij dat het al een paar minuten of zelfs langer alleen kan spelen.

In de eerste twaalf levensmaanden kunnen kinderen zich slechts enkele minuten alleen bezighouden. Peuters tussen één en drie jaar kunnen tot 30 minuten alleen spelen, en later kunnen ze uitgebreid alleen spelen.

2. kinderen binnenshuis bezig houden

Kind spielt Hickelkasten bzw. Himmel oder Hölle draußen
Of het nu binnen of buiten is: er is vaak weinig nodig om kinderen te vermaken
.

Het is niet ongebruikelijk dat kinderen graag met papa en mama spelen. Dat is vooral het geval als het buiten slecht weer is en er binnen een activiteit moet worden gezocht. Dan hoeven volwassenen geen animators te worden, want verveling is best belangrijk.

Alleen als kinderen af en toe niets doen, gaan ze op zoek naar ideeën om zich bezig te houden. Dit bevordert de creativiteit en onafhankelijkheid. Als ouders stimulansen willen geven, kunnen ze materiaal voor knutselwerkjes op tafel leggen of het lievelingsboek van de plank halen. Misschien hoeft het kind alleen maar te worden herinnerd aan de doos met de kleurrijke bouwstenen en verdwijnt het in de kamer om te bouwen.

In deze Youtube-video vindt u enkele suggesties en spelideeën:

2.1 Klassiekers: Bordspellen voor kinderen

Er is een breed scala aan spellen die kinderen alleen of met volwassenen kunnen spelen. Ouders kunnen kinderen het beste zelf laten kiezen of ze een kaartspel, een bordspel of een ander gezelschapsspel willen spelen. Dergelijke spelletjes houden kinderen niet alleen bezig, maar bevorderen ook de ontwikkeling van motorische en mentale vaardigheden.

Hieronder hebben we een lijst samengesteld van populaire bordspellen voor kinderen:

Spel Procedure Leeftijdsadvies Promotie
Eerste boomgaard De spelers moeten proberen al het fruit te oogsten en in de mand te doen voordat de brutale raaf Theo ze allemaal steelt. vanaf 2 jaar Het spel stimuleert vrij spel en begrip van de regels. De kinderen leren kleuren herkennen en benoemen.
Memory Dit kaartspel is gebaseerd op het principe dat een speler in elke ronde twee kaarten moet omdraaien. Het doel is om twee identieke kaarten bloot te leggen. De speler die aan het einde van het spel de meeste paren heeft verzameld, is de winnaar. Het spel is beschikbaar in verschillende moeilijkheidsgraden. vanaf 4 jaar Het spel bevordert vooral het visuele geheugen.
Mensch ärgere dich nicht Dit gezelschapsspel is een klassieker en zeer populair. In de klassieke versie is het doel om alle vier de eigen speelstukken veilig in het “huisje” te krijgen. Daartoe moet je één keer het bord rondgaan zonder eruit te vliegen. Vanaf 6 jaar Waarneming, concentratie en strategisch denken worden aangemoedigd.
Het gekke labyrint Elke speler moet zijn figuur door het gekke labyrint loodsen, langs verschillende plaatsen waar spoken, sleutels of soms een uil op hem wachten. Om de stations te bereiken moeten de muren van het labyrint slim worden verplaatst. vanaf 7 jaar Dit spel bevordert het logisch denken en de concentratie.
Scrabble Alle spelers moeten woorden op het bord plaatsen of nieuwe letters aan bestaande woorden toevoegen om een hoge score te behalen. vanaf 10 jaar Kinderen breiden hun woordenschat uit en verdiepen hun kennis van de grammatica.

2.2 Computerspelletjes voor kinderen:

spielbar.de

spielbar.de is een informatiecentrum van het Bondsbureau voor burgereducatie (BpB). Ouders en pedagogisch verantwoordelijken kunnen hier tips en materiaal krijgen over het thema computerspelletjes en apps.

Kinderen in de schoolgaande leeftijd krijgen meestal snel de smaak te pakken: computerspelletjes boeien hen en bieden voldoende afwisseling. Maar zijn computerspelletjes wel een goede activiteit voor kinderen?

Spielbar.de geeft waardevolle tips en suggesties voor alle ouders die informatie willen over geschikte spellen, de aanbevolen speeltijd en leeftijdsadviezen.

Het is het beste als ouders samen met hun kinderen computerspellen spelen via een groot scherm. Dit bevordert de communicatie en ze kunnen praten over wat er in het spel gebeurt.

Kind und Vater spielen computerspiele
Computerspelletjes kunnen het hele gezin vermaken.

Zo kan het spelen van karaoke computerspelletjes een geweldig familieavondvermaak zijn waaraan iedereen meedoet. Als spellen op de smartphone worden gespeeld, moeten ouders oppassen voor verborgen kostenvallen. In het algemeen mag het regelmatig spelen van computerspelletjes pas vanaf vijf jaar worden toegestaan. Daarbij geldt: speel zo mogelijk niet langer dan een half uur en zorg ervoor dat de kinderen voldoende beweging krijgen.

3. buitenactiviteiten voor kinderen

Kinder beschäftigen draußen
Bij veel buitenspelletjes kunnen kinderen van alle leeftijden meedoen.

Buiten spelen kan op elk moment van het jaar. Zelfs als het regent kan een uitstapje naar het park of de tuin spannend zijn omdat er zoveel plassen liggen te wachten! Er is niet zoveel voor nodig om kinderen bezig te houden. De kleintjes hebben een verbeeldingskracht en zijn op zoek naar avontuur – of het nu sneeuwt, regent of de zon schijnt, het maakt niet uit. Dus ook al is het slecht weer, trek geschikte kleren aan en ga naar buiten.

Als kinderen in de zomer de meeste tijd buiten doorbrengen, zijn er ook veel interessante spelletjes voor kinderen. In de volgende tabel hebben we enkele ideeën voor spelletjes verzameld:

Spel Procedure Leeftijdsadvies
Ringwerpen Elke speler gooit behendig drie ringen naar het kruis. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk ringen de stokken raken en een hoge score halen. vanaf 3 jaar
Boccia Eerst wordt een kleinere bal op het speelveld gegooid – het gras of een zandvlakte. Nu moet elke speler proberen zijn eigen ballen zo te gooien dat ze zo dicht mogelijk bij de ingestelde bal landen. De speler die er het dichtst bij zit, wint. vanaf 3 jaar
Blikjesspel Blikjes worden op een stevige ondergrond geplaatst om een toren te vormen. Elke speler heeft drie pogingen om zoveel mogelijk blikken met een bal naar beneden te schieten. vanaf 3 jaar
Touwtje springen Alles wat je nodig hebt is een touw, twee kinderen om het touw vast te houden en een springer. En daar gaan ze. vanaf 6 jaar
Hemel en hel Bij dit spel wordt op de vaste vloer met krijt een speelveld getekend. Afhankelijk van welke versie van het spel wordt gespeeld, moet elke speler op één been door het speelveld springen zonder in het “hel”-veld te stappen. Het hinkelspel wordt ook vaak gespeeld met een steentje dat in een van de vakjes moet worden gegooid. vanaf 6 jaar

4. tips voor buitengewone situaties

Kinder beschäftigen in der Natur
Kinderen houden van avontuur en vinden volop stimulans in de natuur.

Kinderen bezig houden kan moeilijk zijn als ouders eigenlijk geen tijd hebben. Zij het omdat ze op een feestje met andere volwassenen willen praten of omdat ze met de auto onderweg zijn naar de vakantie. Dan heb je een goed geplande activiteit voor de kinderen nodig.

4.1 Activiteiten voor kinderen op feestjes

Wanneer volwassenen feest vieren of samen zitten met koffie en gebak, kunnen kinderen zich snel vervelen. Daarom is het zinvol om ook voor de kleintjes een programma te plannen of prikkels te geven zodat de kinderen zelf met ideeën komen om te spelen.

4.1.1.Werkgelegenheid bij familiefeesten

Hier is het nuttig gebleken een kindertafel in te richten. Aan deze tafel kunnen de kinderen onder elkaar zijn en samen spelen. Dit werkt meestal vrij goed, zodat de ouders de kinderen niet bezig hoeven te houden.

Als er geen buitenruimte is die uitnodigt tot buitenspelen, kan een volwassene worden gekozen om met de kinderen naar de dichtstbijzijnde speeltuin te gaan. Het kan ook mogelijk zijn de kinderen te betrekken bij de voorbereidingen van de gezinsmaaltijd.

4.1.2 Kinderen bezig houden tijdens de bruiloft

Hochzeit Kinder beschäftigen
Op een bruiloft kunnen kinderen bezig worden gehouden met schilderen, knutselen en versieren.

Op een huwelijksreceptie kan een extra ruimte worden aangeboden voor kinderen waar ze de ruimte hebben om rond te rennen. Het is altijd leuk om knutselwerkjes en creatieve activiteiten aan te bieden. Een mooie herinnering aan deze speciale dag is een trouwboek om te kleuren en puzzels.

Als de bruiloft in de zomer plaatsvindt, kunnen buiten verschillende speelplekken worden ingericht waar kinderen zich kunnen vermaken. s Avonds zullen de kleinere kinderen ook uitkijken naar een kinderdisco waar ze zich kunnen verkleden.

4.2.Werkgelegenheid voor kinderen in de auto

Kinder beschäftigen im Auto
Vooral tijdens lange autoritten is er vermaak nodig.

Een van de grootste uitdagingen voor ouders kan een autorit met kinderen zijn. Het is geen pretje om enkele uren in de auto te zitten met weinig bewegingsmogelijkheden. Daarom is het des te belangrijker om ideeën te hebben om de kinderen bezig te houden.

Oudere kinderen kunnen zich een tijdje bezighouden met boeken of de spelletjes-app. Peuters hebben stimulering en veel afwisseling nodig tijdens een autorit. Hun favoriete speelgoed moet altijd bij hen zijn. Een leuk luisterboek of kinderliedjes om mee te zingen zorgen ook voor plezier.

Kleuters en schoolkinderen kunnen ook kaartspelletjes spelen in de auto. Kwartetkaartspellen zijn hiervoor geschikt, omdat er geen kaarten op een tafel gelegd hoeven te worden. Spelletjes als “Ik zie iets wat jij niet ziet” zorgen ook voor afwisseling.

5 Meer fantastische spelideeën

No products found.

No products found.

No products found.
Gerelateerde berichten