Opwarmspelletjes voor kinderen: tips en trucs voor een succesvolle warming-up

Opwarmingsspelletjes voor kinderen zijn belangrijk om geen blessures op te lopen tijdens het sporten. Het is echter moeilijk om kinderen te interesseren voor een klassieke warming-up, waarbij de hartslag gematigd is en de bewegingen slechts …

Opwarmspelletjes voor kinderen: tips en trucs voor een succesvolle warming-up

Kinder stehen mit Bällen in einer Reihe
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Groepsspellen
  8. »
  9. Opwarmspelletjes voor kinderen: tips en trucs voor een succesvolle warming-up
Waarom zijn opwarmspelletjes zo belangrijk?

Met opwarmspelletjes voor kinderen bereid je ze niet alleen fysiek maar ook mentaal voor op de komende sport.

Welke spelletjes zijn bijzonder geschikt als warming-up?

Vangspelletjes zijn bijzonder geschikt omdat ze het hele lichaam op gang brengen.

Welke spelletjes zijn geschikt voor kleuters?

Zorg ervoor dat opwarmspelletjes voor kleuters niet te ingewikkeld zijn.

Opwarmingsspelletjes voor kinderen zijn belangrijk om geen blessures op te lopen tijdens het sporten. Het is echter moeilijk om kinderen te interesseren voor een klassieke warming-up, waarbij de hartslag gematigd is en de bewegingen slechts langzaam worden opgevoerd. Door opwarmspelletjes te organiseren kun je de mate van beweging actief beïnvloeden en zo de warming-up een beetje anders maken. In ons artikel presenteren we verschillende spelletjes voor de lessen lichamelijke opvoeding of de trainingsgroep en geven we tips voor de uitvoering ervan

[button]Boeken over opwarmspelletjes voor kinderen[/button]

1. opwarmspelletjes voor kinderen zijn nuttig op elke leeftijd

Kinder in der Turnhalle
Een opwarmprogramma leidt de sportles in.

Al op de kleuterschool kun je de kleintjes langzaam laten wennen aan de noodzakelijke warming-up voor het sporten. Zo wordt de opwarmfase normaal en is er later niet meer de vraag of dit echt nodig is. Op de kleuterschool zijn de sportlessen echter meestal erg kort, zodat er nauwelijks genoeg tijd is voor meer dan een paar opwarmspelletjes voor kinderen tot de sportles weer voorbij is.

Als de kinderen al op school zitten, krijgen de opwarmspelletjes een wat grotere betekenis. De tijden voor de hele sportles of training in de club zijn langer en de intensiteit is hoger.
Des te belangrijker is het om de spieren op te warmen en de pezen en banden te activeren, zodat sportblessures een uitzondering blijven.

Tip: Maak de opwarmspelletjes voor kinderen gevarieerd en laat de kinderen hun eigen ideeën inbrengen.

2. opwarmspelletjes voor de kleuterschool

Om de jongste kinderen te laten wennen aan het belang van een warming-up, zijn kleinere bewegingseenheden aan het begin van de sportles geschikt. In de volgende hoofdstukken vindt u enkele opwarmspelletjes voor kinderen van drie tot zes jaar. Natuurlijk kunnen veel van deze spellen ook met oudere kinderen worden gebruikt, met iets andere regels, en zijn ze erg leuk.

Opmerking: Veel taalspelletjes kunnen ook als bewegingsspelletjes worden gebruikt, zodat kinderen op twee gebieden tegelijk worden ondersteund.

2.1 De Chinese muur overwinnen

Parcours für den Kindergarten
Kleine cursussen zijn geschikt voor de kleuterschool.

Bij dit spel staat één speler in het midden van de zaal op een lijn waarop hij heen en weer mag bewegen. Alle andere spelers staan aan één kant van de zaal en moeten op commando naar de andere kant van de zaal rennen.
De speler in het midden probeert de andere kinderen op te vangen door de lijn op en neer te bewegen.

Als een teamgenoot wordt gevangen, wordt hij of zij ook de vanger op de middenlijn. Zo wordt het overwinnen van de muur na verloop van tijd steeds moeilijker.

Het grote voordeel van het spel is dat de beweging in het midden vrij beperkt is en dat de eerste rondes nog relatief eenvoudig zijn, zodat kinderen langzaam aan de spanning kunnen wennen.

Tip: Kies een wat sneller kind om mee te beginnen, zodat het begin van het spel niet zwaar is. Als alternatief kunt u in het begin ook twee vangers gebruiken.

2.2 De vos gaat rond

Kinder sitzen im Kreis
Eerst gaan alle kinderen in een kring zitten.

Bij dit spel gaan eerst alle kinderen in een kring zitten. Nu wordt er een vos gekozen die met een bal of een zak in zijn hand rond de buitenkant van de kring loopt. Het kind bij wie hij de zak laat vallen wordt de nieuwe vos.

Nu is het tijd om snel rond de cirkel te rennen en te gaan zitten voordat de nieuwe vos toeslaat.
De nieuwe vos probeert het kind in te halen, maar dat is uiterst moeilijk, dus is het zijn beurt.

Het spel is meer geschikt voor kleinere groepen, anders duurt de zitfase te lang.

2.3 Verjaardagsvangst – perfect voor veel kinderen

Kies eerst twee vangers die naar één kant van de zaal gaan. De andere kinderen staan aan de andere kant van de zaal en wachten op hun beurt.
Nu noemen de vangers een maand en de kinderen die in die maand jarig zijn moeten proberen naar de andere kant te komen zonder gepakt te worden.

Wie gevangen wordt, hoort voortaan bij de vangende groep. De overige kinderen kunnen dan gemakkelijk naar de overkant joggen om verder te komen.

Tip: Met passende muziek kunnen de opwarmspelletjes voor kinderen ook ritmisch zijn.

3. opwarmspelletjes voor kinderen vanaf zes jaar

Vermijd statisch rekken tijdens de warming-up:

Zoals wetenschappers in een Scandinavische studie duidelijk konden aantonen, vermindert statisch rekken in de voorbereiding zowel de kracht als de snelheid. Er is echter niets mis met korte dynamische oefeningen.

Of het nu gaat om turnen, voetbal of tennis, warming-up en bewegingsspelletjes zijn geschikt voor alle gebieden. Het is vooral belangrijk om de grote spiergroepen te activeren, zodat het hele lichaam snel opwarmt. Dit geldt ook als je je daarna gaat richten op meer specifieke spieren, zoals werpen.
Hier moet je alleen een paar extra warming-up oefeningen specifiek voor de arm- en schouderspieren toevoegen om verrekkingen te voorkomen.

Hoe een warming-up voor iets oudere kinderen eruit zou kunnen zien, zie je in deze YouTube-video:

3.1. eiland bal – winnen met rennen en gooien

Kinder sitzen auf Matten
De matten vormen de eilanden.

Vorm drie of vier teams voor dit spel. Elk team krijgt een turnmat. De kinderen mogen de individuele matten naar eigen inzicht over de vloer van de zaal verdelen.
Eerst verspreiden alle spelers zich. Elk team krijgt een bal en moet die proberen te passen naar de spelers van de tegenpartij. De speler die geraakt wordt komt op zijn of haar eiland terecht.

Om het eiland weer te kunnen verlaten, moet de betreffende speler een andere speler afgooien. Het spel eindigt zodra er nog maar één team over is of wanneer de vooraf bepaalde tijd is verstreken.

Vanwege de drie of zelfs vier ballen in het spel is een zekere mate van coördinatie vereist. Bovendien moeten kinderen uiterst oplettend zijn om meerdere tegenstanders tegelijk in de gaten te houden.

3.2. Krantenloop – uitputtend plezier

Het enige wat je moet voorbereiden is een grote krant. Elk kind krijgt één vel om voor zijn borst te leggen.
Nu beginnen alle kinderen te rennen. Op een commando worden de handen van de krant losgelaten zodat het krantenvel niet alleen door de rijsnelheid naar beneden valt.

3.3 Ketting vangen vereist goede communicatie

Kinder spielen Fangen auf einer Wiese
De meeste opwarmspelletjes voor kinderen werken ook buiten.

Bij kettingvangen moeten twee kinderen in twee groepen aan het begin elkaars hand vasthouden. Nu is het de bedoeling om alle andere spelers te vangen. Wie gevangen wordt, maakt de ketting compleet totdat de ketting uit vier spelers bestaat.
Als een vijfde kind wordt gevangen, wordt de ketting gesplitst zodat er twee afzonderlijke groepen ontstaan. Wie als laatste overblijft, wint het spel en mag de eerste vanger zijn in de volgende ronde.

Door het vasthouden haal je automatisch wat snelheid uit het spel. De kinderen die moeten ontsnappen hebben het in het begin ook relatief makkelijk. Het eenvoudige spel is daarom zeer geschikt als warming up.

4. boeken over opwarmspelletjes voor kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten