De melkafgifte na de geboorte stimuleren

Een van de grootste zorgen na de bevalling is of de borstvoeding wel goed zal verlopen. Na de bevalling moet het lichaam van de moeder zich eerst aanpassen aan de processen voor borstvoeding. De zwangerschap …

De melkafgifte na de geboorte stimuleren

So wird der Milcheinschuss gefördert
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. De melkafgifte na de geboorte stimuleren
  • Een van de grootste zorgen na de bevalling is of de borstvoeding wel goed zal verlopen. Na de bevalling moet het lichaam van de moeder zich eerst aanpassen aan de processen voor borstvoeding. De zwangerschap is voorbij en het voeden van de baby staat op de agenda. Het kan soms even duren voordat het lichaam dit registreert.
  • Wanneer komt de melk op gang? Na de geboorte begint de borstvoeding op natuurlijke wijze. De duur en hoeveelheid van de melkafgifte verschilt van moeder tot moeder. Het geven van borstvoeding past de productie van moedermelk op natuurlijke wijze aan.
  • De eerste melk wordt geproduceerd voordat de baby is geboren (het colostrum). Pas enkele dagen na de geboorte wordt moedermelk geproduceerd. Normaal gesproken wordt de melk tussen de tweede en vierde dag na de geboorte van het kind afgegeven.

1. voorlopig zorgt het colostrum voor een vol kind en de vorming van het immuunsysteem.

Geef uw kind direct na de geboorte borstvoeding

Wanneer moet ik beginnen met borstvoeding? Voor een goede start is vooral de eerste aanhaking belangrijk. Het is aanbevolen om uw baby binnen de eerste twee uur na de bevalling borstvoeding te geven, omdat de zuigreflex nu bijzonder sterk is. Om in het optimale ritme met de baby te komen, is het heel belangrijk om rustig te zijn en te genieten van de borstvoeding.

Het verzamelen van de eerste melk voor de geboorte van het kind wordt lactatie genoemd. Deze voormelk wordt in vakjargon ook wel colostrum genoemd. Het hoge gehalte aan caroteen geeft de melk een lichtgele kleur. Het is cruciaal voor de vorming van het eerste immuunsysteem van de pasgeborene – de zogenaamde nestbescherming.

De in de melk aanwezige immuuncellen en antilichamen, die afkomstig zijn van het immuunsysteem van de moeder, kunnen het kind een zekere bescherming tegen infecties bieden, die het zelf nog niet kon opbouwen. De stoffen lactofferine en lysozym, die in overvloed in de biest voorkomen, zijn bijzonder belangrijk voor de afweer tegen infecties. De biest helpt ook de spijsvertering van de pasgeborene. Het zorgt ervoor dat het braaksel (de eerste ontlasting) van de baby zo snel mogelijk na de geboorte wordt uitgescheiden.

2 De samenstelling van de melk verandert door de introductie van melk.

Na twee tot vier dagen na de geboorte worden de borsten veel sneller gevuld met melk. De samenstelling van de moedermelk wordt door de hormonen van de moeder aangepast aan de leeftijd van de baby en de daaruit voortvloeiende verandering van de behoeften. Om de botten van de baby te helpen opbouwen en versterken, is de melk verzadigd met vitaminen, vetsplitsende enzymen, koolhydraten en veel calcium.

Soms zorgen de hormonen die de melk doen veranderen er ook voor dat je je depressief voelt. Na de geboorte dalen de hormoonspiegels op natuurlijke wijze en het lichaam heeft wat tijd nodig om zich aan te passen. Zodra de hormoonhuishouding weer op orde is, worden deze vrij natuurlijke stemmingswisselingen, uitputting en neerslachtigheid overwonnen.

3) Het bevorderen van de melkvoorziening direct na de geboorte is niet te verwaarlozen.

ein baby wird gestillt
Om de melkafgifte te bevorderen is het raadzaam de baby zo vaak mogelijk aan de borst te leggen.

In de eerste 2 uur na de geboorte is niet alleen de zuigreflex zeer sterk, maar is ook de reukzin zeer uitgesproken. Dit betekent dat de baby zelfs de melk in de moederborst kan ruiken en zo de borst gemakkelijker kan vinden.

Deze eerste borstvoeding kort na de geboorte stimuleert de melkstroom en het lichaam van de moeder past zich aan de taak van borstvoeding aan.

Hoe stimuleer je de melkafgifte? De belangrijkste manier om de melkafgifte te bevorderen is door uw baby regelmatig borstvoeding te geven. Dit minimaliseert ook het risico op melkverzadiging.

Tip: De vuistregel is om uw baby ongeveer om de twee uur te voeden. s Nachts is dit ritme geen richtlijn, maar dit hangt ook af van de baby en zijn eigen ritme.

4 De duur en ernst van de melkafbouw na de geboorte varieert sterk.

De snelheid waarmee de melk binnenkomt varieert sterk en kan in sommige gevallen ongemakkelijk aanvoelen. Voor veel moeders duurt het gevoel tot twee dagen en is het nauwelijks merkbaar vanwege de trage snelheid. Voor anderen duurt het slechts enkele uren. Hierdoor kunnen de borsten ook erg gespannen en warm aanvoelen.

De reden hiervoor is dat door borstvoeding ook lymfevocht of bloed in het borstweefsel terecht kan komen. Veel moeders omschrijven dit gevoel tijdens de melkafbouw als een soort “verstopping”. Deze toestand gaat echter meestal binnen een of twee dagen over. Dan ontspannen de borsten zich weer en kan de melk weer vrij stromen.

Als er binnen de tweede tot vierde dag na de geboorte van de baby geen melkafgifte is, is dit geen reden tot zorg. Na een keizersnede of een moeilijke bevalling kande melkafgifte ook vertraging oplopen. Het lichaam is nog niet in staat voldoende energie te gebruiken voor de melkafgifte en daarom is er vertraging. Zodra het lichaam voldoende hersteld is, zal het deze vertraging inhalen.

Voor de baby is het drinken nog een beetje inspannend voordat de melk goed begint te stromen na het uitdrukken. In het begin heeft hij gewoon meer tijd en rust nodig, zodat de baby de melk goed kan drinken.

5 Stimuleer het aflaten van de melk en maak het zo pijnloos mogelijk

fläschen mit muttermilch
Echt alleen afkolven als de baby niet aan de borst drinkt.

Wat is de beste manier om het afkolven te bevorderen? Er zijn een paar factoren waar je rekening mee moet houden:

  • Vocht: Het is vooral belangrijk om voldoende te drinken tijdens de borstvoeding. Uw lichaam heeft minstens drie tot vier liter vocht per dag nodig om uw baby goed gehydrateerd te houden. Idealiter is dit gewoon water of ongezoete thee. Een evenwichtig en gezond dieet met de juiste voeding is net zo belangrijk. Alleen de voedingsstoffen die u zelf geeft, kunnen uw baby ten goede komen.
  • Druk: Bij spanning of pijn in de borsten kunt u zachte druk uitoefenen vanuit de oksel naar de tepel.
  • Warmte: Voordat u begint met borstvoeding geven, kunt u uw borsten kalmeren met warme kompressen. Dit zal de melkstroom stimuleren. Een warme douche is nog beter. Je kunt je borsten ook masseren met de douchekop.
  • Koud: Na de borstvoeding zijn koude kompressen voor de borsten een niet te onderschatten verlichting. U kunt ook gekoelde kwarkkompressen gebruiken om de druk in de borsten wat te verminderen.
  • Geen melk uitdrukken: Als u de druk in uw borsten wilt verminderen, is het niet raadzaam om melk uit te drukken. Dit geeft alleen een signaal aan het lichaam dat het meer melk moet produceren. Let op het drinkgedrag van uw kroost, zodat u uw melkproductie precies daarop kunt afstemmen.

Met deze tips kun je ook al voor de geboorte de melkafgifte bevorderen. Ook homeopathie kan helpen. Je kunt hierover het beste met je verloskundige of arts praten, zodat je individueel behandeld kunt worden. Hier vind je meer tips over hoe je met homeopathische middelen je melkaanvoer kunt stimuleren.

Gerelateerde berichten