Theater met kinderen: Tips voor theaterbezoek

Verhalen kunnen bij kinderen veel emoties oproepen. Vreugde en opwinding, maar ook woede en verdriet kunnen door een goed verteld avontuur bij de kleintjes worden opgewekt. Maar op welk moment is een kind klaar om …

Theater met kinderen: Tips voor theaterbezoek

Theater mit Kindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Theater met kinderen: Tips voor theaterbezoek
Is het verplicht de leeftijdsgrens voor een theatervoorstelling aan te houden?

In de regel is dit een richtlijn. Als uw kind zijn leeftijd heeft bereikt, houdt niets het tegen om naar een voorstelling voor iets oudere kinderen te gaan.

Welk type evenement is geschikt voor mijn kind?

Theater, poppentheater, musicals en bioscoop bieden allemaal verschillende voor- en nadelen. Bekijk vooraf het betreffende verhaal en bedenk of het bij uw kind past.

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op een bezoek aan het theater?

Bespreek met uw kind hoe het zich moet gedragen in het theater. Een kindvriendelijk boek over het onderwerp kan ook helpen om wat er gezegd wordt begrijpelijk te maken en de anticipatie te vergroten.

Verhalen kunnen bij kinderen veel emoties oproepen. Vreugde en opwinding, maar ook woede en verdriet kunnen door een goed verteld avontuur bij de kleintjes worden opgewekt. Maar op welk moment is een kind klaar om zo’n verhaal op een podium of scherm te beleven? En hoe laat je je kroost kennismaken met deze ervaring?

In onze gids vertellen wij u hoe u de juiste gebeurtenis kiest, wanneer een kind de getoonde verbanden begrijpt en hoe u het op de gebeurtenis voorbereidt.

1. wanneer is een kind klaar om naar het theater te gaan?

Theater für Kinder Publikum
Of uw kind klaar is voor het theater hangt af van de ontwikkelingsfase van het kind, maar ook van het stuk in kwestie.

Er is natuurlijk geen duidelijke leeftijdsgrens voor het eerste theater- of musicalbezoek. Of uw kind het stuk kan volgen en ervan geniet, hangt sterk af van de respectieve ontwikkelingsfase van uw kind en de inhoud en presentatie van het stuk zelf.

Wel is er voor de meeste theater- en musicalvoorstellingen een leeftijdsadvies. Deze kunt u meestal vrij snel vinden door even te zoeken. Vaak staat deze informatie echter ook in het programmaboekje. Je hoeft het leeftijdsadvies niet nauwgezet te volgen, het is meestal meer een richtlijn waarmee de theatermanagers goede ervaringen hebben.

Tip: Als uw kind al erg gevorderd is voor zijn of haar leeftijd en veel contexten begrijpt, kunt u natuurlijk een kind van 4 jaar meenemen naar een voorstelling vanaf 5 jaar.

Uw kind moet niet alleen de context begrijpen, maar zich ook een bepaalde tijd op de actie kunnen concentreren. Vooral voor kleinere bezoekers of kinderen met een sterke bewegingsdrang kan een voorstelling van 60 minuten na verloop van tijd erg vermoeiend worden. Een goed toneelstuk waarbij kinderen lang aandachtig zijn, overschrijdt daarom zelden de grens van een uur en is meestal eerder 30-50 minuten. Hier moet u het toneelstuk en uw kind realistisch inschatten om stress tijdens de voorstelling te voorkomen.

Hoe kiest u de juiste voorstelling?

Als u nu op zoek bent naar een geschikte voorstelling, moet u twee factoren afwegen: Welk type evenement biedt mijn kind het meeste en welk verhaal is leuk voor hem of haar?

2.1 Het geschikte type evenement

Allereerst moet u een type evenement kiezen. Naast klassiek theater zijn ook poppentheater, musical en bioscoop geschikte opties, die allemaal kindvriendelijke voorstellingen bieden. Wij geven u een kort overzicht van de verschillende soorten entertainment voor kinderen met hun voor- en nadelen:

Soort evenement Kenmerken
Theater
 • Biedt vaak veel interactie met kinderen
 • Kostuums en decors kunnen kinderen fascineren
 • kan literatuur dichter bij het kind brengen
 • zeer tekstrijk
Poppentheater
 • Veel kinderen hebben een speciale band met poppen
 • voorstellingen zijn meestal relatief kort
 • de concentratie moet alleen op de poppen gericht zijn
 • niet elk kind kan zich volledig met poppen bezighouden
 • zeer tekstrijk
Muzikaal
 • leuk voor het hele gezin
 • Vaak zeer visueel
 • Muzikale intermezzo’s zijn leuk voor veel kinderen
 • kan kinderen overbelasten
 • meest kostenintensieve variant
bioscoop
 • kan vervoeren naar andere werelden
 • zeer meeslepend, vooral voor kleine kinderen
 • zeer krachtige beelden
 • sterke zintuiglijke overbelasting mogelijk

2.2 Het juiste verhaal

Theater für Kinder Musical
Vaak bieden musicals en bioscopen je kind de kans om verhalen die ze al kennen op een nieuwe manier te beleven
.

Het aanbod van programma’s voor kinderen is enorm en het maken van de juiste keuze is niet eenvoudig. Vooral bioscopen en musicals bieden je kind de kans om in werelden te duiken die hij of zij al kent. Maar ook theater en poppentheater bieden veel potentieel voor succesvol vermaak met nieuwe verhalen op maat van kinderen.

Bedenk eerst en vooral wat uw kind interesseert. Sprookjes, avontuur of ballet kunnen allemaal mooie verhalen vertellen en een belangrijke inhoud overbrengen. Als het kind echter maar half geïnteresseerd is, zullen alle betrokkenen nauwelijks een leuke avond samen hebben.

Praat van tevoren met uw kind om samen iets passends te vinden. Blader misschien zelfs samen door het programma, want dan vind je hoogstwaarschijnlijk iets waar iedereen blij mee is.

Let op: neem uw kinderen niet mee naar een voorstelling die niet voor kinderen bedoeld is. Zelfs als je geen oppas bij de hand hebt, doe je jezelf geen plezier door een 4-jarige mee te nemen naar McBeth.

Hoe maak je een bezoek aan het theater aangenaam voor iedereen?

Theater für Kinder Buch
Leer je kind voor het eerste bezoek wat een theater is, wat daar gebeurt en hoe hij of zij zich moet gedragen.

Om zeurende kinderen tijdens de voorstelling te voorkomen, bereid je het theaterbezoek voor. Bespreek met uw kind wat het de komende uren kan verwachten en hoe het zich daar moet gedragen. Een kindvriendelijk boek over theater kan ook helpen om overweldiging en verveling te voorkomen en tegelijkertijd de anticipatie op de komende ervaring aanwakkeren.

Tegelijkertijd moet u er als ouder voor zorgen dat uw kind tevreden naar de voorstelling gaat. Alle ouders weten dat vermoeide of hongerige kinderen niet goed eten. Pak snacks en iets te drinken in (als dit is toegestaan in de voorstelling) en rust even uit voordat u gaat.

Zorg er tijdens de voorstelling voor dat uw kind goed zicht heeft op het podium en dat geen hoofd of pilaar de ervaring blokkeert. Als uw kind gevoelig is voor lawaai, kunnen geluidsreducerende oorwarmers het niveau aanzienlijk verlagen.

Gerelateerde berichten