Het vinden van activiteiten voor baby’s en peuters is voor veel jonge ouders een uitdaging. Zelfs als je blij bent met elke stap van je kind, kan het voortdurend spelen met hetzelfde speelgoed of een dagelijkse wandeling in de eigen buurt saai worden. Wij van kita.de willen u daarom enkele aanbevelingen en tips geven voor een leuk dagje uit met baby’s en peuters, zodat ouderschapsverlof en weekenden gevuld kunnen worden met vreugde en nieuwe ervaringen voor jong en oud.
Inhoudsopgave
1. speeltuintocht in de omgeving of andere wijken
De speeltuin op loopafstand in je eigen stad of buurt kan op den duur saai worden, niet alleen voor jou als ouders maar ook voor het kind. Het loont daarom de moeite om online of in stadsgidsen te zoeken naar andere baby- en peuterspeelzalen.
Let bij het verkennen van nieuwe speeltuinen met baby’s en peuters op het volgende:
- Geen overvolle speeltuinen: Als uw kind gewend is te spelen in een kleine, overzichtelijke speeltuin met weinig andere kinderen, kan een grote, drukke speeltuin snel overweldigend worden voor het kind. In plaats van een leuk dagje uit, waar babyglijbanen of andere schommels kunnen worden verkend, worden kinderen snel zeurderig of agressief als ze overprikkeld zijn.
- Speeltuinen voor baby’s en peuters: Let er bij het onderzoek op dat de speeltuin echt is afgestemd op baby’s en peuters. De meeste speeltuinen zijn meer gericht op oudere kinderen die al op het punt staan naar school te gaan. Het kan erg frustrerend zijn, vooral voor peuters, als ze de andere kinderen zien spelen en ravotten, maar niet mee kunnen doen omdat ze nog te klein zijn voor de speeltoestellen.
- Terugtrekmogelijkheden: Vooral bij heel jonge kinderen is zintuiglijke overbelasting niet te onderschatten. De speeltuin moet daarom niet per se in het centrum liggen of naast de speeltuin een groot weidegebied of andere, rustigere paden bieden, zodat rust en adempauzes in het dagje uit geïntegreerd kunnen worden.
2. wandelen: Ook een leuke ervaring voor baby’s en peuters
Hoewel algemeen wordt aangenomen dat baby’s en peuters tot de leeftijd van twee à drie jaar weinig geheugen hebben, mag de meerwaarde van het op jonge leeftijd in contact brengen met de natuur niet worden onderschat.
Zelfs als je kind zich de wandeltocht later niet bewust kan herinneren, draagt het onderbewustzijn er toch toe bij dat de natuur een positieve plaats in het kinderhart krijgt.
Toch schrikken de meeste ouders terug voor wandeltochten. Peuters zijn vaak nog niet zo volhardend te voet, en baby’s kunnen nog helemaal niet lopen. Ook wandelen met een kinderwagen kan lastig tot onmogelijk zijn. Een goed alternatief dat een wandeltocht met baby’s en peuters mogelijk maakt is de zogenaamde Kraxe. Dit is een veilige wandelrugzak met een geïntegreerd zitje voor baby’s en peuters , zoals bijvoorbeeld hier te zien is.
De kinderwagen kan dus thuis of in de auto blijven. De rugzak-kinderzitje combinaties bieden ook het doorslaggevende voordeel dat proviand en babyaccessoires zoals luiers toch gemakkelijk kunnen worden vervoerd. Koppels kunnen ook met twee rugzakken werken om het draaggewicht in evenwicht te brengen. Maar ook voor alleenstaande ouders kan de Kraxe een trektocht met alleen een kind mogelijk maken, omdat zij niet alleen een kinderwagen hoeven te vervoeren.
Houd het volgende in gedachten bij het kiezen van de juiste Kraxe:
- Ga na wat de minimumleeftijd of zelfs het maximumgewicht is om het kind veilig te kunnen vervoeren.
- Het zitje moet comfortabel gewatteerd zijn, maar toch stabiel.
Als u een baby wilt vervoeren, moet deze zijn hoofd al zelfstandig kunnen houden en veilig kunnen zitten. - Een borstriem voor de ouders zorgt voor een nog veiliger en stabieler houvast en minder wiebelen en schokken voor het kind.
- Een uitklapbare, U-vormige metalen stang zorgt ervoor dat het kind comfortabel in de Kraxe kan blijven zitten, ook nadat deze is verwijderd – bijzonder praktisch voor een adempauze of een middagsnack.
Ook de rug is comfortabel opgevuld, zodat u uw kind lange tijd comfortabel kunt dragen.
Let op: Het nadeel van de Kraxe in tegenstelling tot de kinderwagen of buggy is het vaak ontbreken van bescherming tegen de zon. Let er daarom bij aankoop op dat de modellen ook een zonnekap hebben, net als kinderwagens. Zonnecrème met voldoende beschermingsfactor en een zonnehoedje zijn ook verplicht. Meer tips over zonbescherming voor kinderen lees je in onze gids over dit onderwerp.
3. kinderboerderij, boerderij en co.
Hoe eerder baby’s en peuters in contact komen met tamme dieren, hoe beter voor hun sociale ontwikkeling. Dat speelt namelijk niet alleen tussen kinderen onderling of tussen kinderen en volwassenen, maar ook met kinderen en hun omgeving. Hieronder valt natuurlijk ook de dierenwereld. Veel dierenparken of dierentuinen hebben een kinderboerderij voor kleine kinderen.
Net als bij speeltuinen moet je er hier op letten dat het niet te druk is op de kinderboerderij. Dit betreft zowel de dieren als de mensen. Vanuit dit oogpunt zijn kleinere dierenparken buiten de stad vaak beter geschikt.
Tip: Vervoer met een rugzak kan ook in de dierentuin een voordeel zijn. De verhoogde positie geeft het kind een geweldig overzicht en maakt het blij met de vele nieuwe indrukken die het kan meenemen.
Naast een kinderboerderij in een dierentuin met geiten, schapen, cavia’s en konijnen, bieden ook particulieren , boerderijen of kleinere fok- of reddingsboerderijen hun dieren aan. Dit aanbod is vaak overzichtelijker en wat rustiger, zodat je baby of peuter zich in alle rust en zonder concurrentie kan wijden aan de nieuwe indrukken en diertjes om hem heen.
Het voordeel: contact met hooi en de lucht in een stal hebben een positief effect op het immuunsysteem van het kind. Op jonge leeftijd kennismaken met ziektekiemen in een koeienstal zou stadskinderen beschermen tegen allergieën en astma.
4. verdere excursie-ideeën
Tot slot willen we u nog enkele ideeën voor excursies geven die u met peuters en baby’s kunt doen:
- Strand of zwemmeer om te spetteren en zandkastelen te bouwen
- Fruit plukken en jam of sap maken
- Boottocht met versnaperingen achteraf
- Fietstocht om nieuwe paden te verkennen