Knutselen met papier: ideeën en instructies voor kinderen

Papier is het eenvoudigste en goedkoopste knutselmateriaal en is daarom perfect om met kinderen te knutselen. Voor een indrukwekkend resultaat moeten de kleintjes echter al veilig een schaar kunnen vasthouden. Wij laten u verschillende motieven …

Knutselen met papier: ideeën en instructies voor kinderen

basteln mit papier kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Knutselen met papier: ideeën en instructies voor kinderen
Op welk punt is het de moeite waard om met kinderen dingen met papier te maken?

De handvaardigheid verbetert in verschillend tempo, dus het is altijd moeilijk om een algemene indicatie te geven. Maar gemiddeld kunnen de meeste kinderen op driejarige leeftijd eenvoudige knutselwerkjes met papier maken.

Hoe maak ik dieren?

Dieren zijn een van de populairste motieven voor papieren knutselwerkjes. Je kunt je het beste laten inspireren door de natuur. Ontdek hier hoe je met kinderen een vlinder van papier kunt maken.

Zijn er knutselideeën met papier die meer geschikt zijn voor oudere kinderen?

Er zijn talloze verschillende instructies waarmee je ook complexe structuren van papier kunt maken.
Maar bij veel andere vrij eenvoudige ideeën kan de moeilijkheidsgraad gemakkelijk worden aangepast door wat extra’s toe te voegen.

Papier is het eenvoudigste en goedkoopste knutselmateriaal en is daarom perfect om met kinderen te knutselen. Voor een indrukwekkend resultaat moeten de kleintjes echter al veilig een schaar kunnen vasthouden.

Wij laten u verschillende motieven zien die u gemakkelijk met kinderen op de kleuterschool of basisschool kunt namaken.
[button] Bestel nu kleurrijk bouwpapier online [/button]

1. knutselen met papier – de beste leeftijd om met kinderen te beginnen

ein kind bastelt mit papier verschiedene motive
Er zijn veel motieven die zich lenen voor het knutselen met papier.

Op de kleuterschool maken papier, potloden en scharen deel uit van het dagelijks leven. Dat betekent dat veel verschillende ideeën met relatief weinig moeite kunnen worden uitgevoerd.

Voor het eenvoudigste knutselwerk met papier moeten de kinderen zo fit zijn qua fijne motoriek dat het vasthouden van een schaar geen problemen meer oplevert.
Dit is typisch het geval rond de leeftijd van 3 jaar.

Daarna zijn er eigenlijk geen grenzen meer, want er zijn ook zeer uitgebreide ideeën voor knutselen met papier die niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen nog steeds een uitdaging vormen.

Tip: Het beste is om een uitgebreide collectie kleipapier in verschillende kleuren aan te schaffen. Zo hoef je niet voor elk nieuw project eerst papier of karton te kopen.

2. ideeën voor knutselen met papier voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Op de leeftijd van 3 of 4 jaar kunnen al veel verschillende knutselideeën met papier worden uitgevoerd. Zowel op de kleuterschool als thuis kunnen de kleintjes creatief aan de slag en laten zien hoe goed ze al kunnen omgaan met papier, potlood, schaar en lijm.

Een eenvoudig idee om een hond van papier te vouwen zie je in deze video:

Meer ideeën voor knutselen met papier die u gemakkelijk met kinderen kunt uitvoeren, vindt u in de volgende hoofdstukken.

2.1 Dieren maken van papier – zo werkt het

einen frosch aus papier mit kindern basteln
Veel dieren zijn gemakkelijk te maken
.

Om een dier te maken heb je alleen een schaar, kleipapier in de juiste kleuren en een viltstift nodig.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een vlinder van papier?

Alles wat je nodig hebt voor de instructies is een stuk donker karton voor het lichaam en een stuk gekleurd karton (bij voorkeur in heel sterke kleuren zoals rood, geel of oranje) voor de vleugels.

Knip eerst een rechthoekig stuk uit het gekleurde papier en vouw het als een waaier. Het midden blijft vrij zodat er twee helften ontstaan.

Knip vervolgens het langwerpige lichaam uit een stuk donker karton en plak het in het midden vast. Nu nog twee antennes en ogen, die je met een witte viltstift kunt tekenen, en de vlinder is klaar voor de lente.

Het is ook heel gemakkelijk om een kikker, een lieveheersbeestje of een klein paashaasje te maken. Wees dus een beetje creatief bij het vouwen en knippen van papier en laat je inspireren door de natuur.

Je kunt de doe-het-zelf projecten ook neerzetten door looprollen of keukenpapierrollen als lijfjes te gebruiken. De dieren worden dan wel automatisch veel groter.

Tip: Overigens kun je veel dieren gemakkelijk vouwen als de basisvorm eenmaal is uitgeknipt. Zo kun je eventuele fouten bij het vouwen gemakkelijk ongedaan maken.

2.2 Een landschap maken – met eenvoudige stappen een gemeenschapsplaatje maken

kinder basteln blumen mit papier
Laat je fantasie de vrije loop om figuren in een landschap te integreren.

Vooral in de kleuterklas is het altijd een leuke ervaring als de kinderen in een groep niet alleen verschillende dingen maken, maar er samen iets van maken.
Zo laat je de kleintjes zien hoe belangrijk samenwerking is. De gemeenschapszin wordt versterkt.

Om plaats te maken voor de gemaakte dieren kun je bijvoorbeeld een boslandschap of een weide met papieren bloemen maken.

Kleipapier in verschillende bruintinten is geschikt voor de bosbodem, een paar eikels en dennenappels.
De weide daarentegen moet groen zijn. Je kunt gemakkelijk bijpassende bloemen maken in de meest uiteenlopende kleuren.

2.3 Schepen maken

Met een beetje fantasie kun je niet alleen op het land, maar ook op het water een prachtige wereld creëren. De uitgestrekte zee, kleine eilandjes met palmbomen en vissen, octopussen en krabben vormen het zeegezicht.

ein papierschiff schwimmt im wasser
Je kunt de zelfgemaakte schepen samen testen.

Op dit punt mag een scheepje van papier natuurlijk niet ontbreken. Dit kan vrij eenvoudig met origami gevouwen worden.

Allereerst heb je voor het papiervouwen een rechthoekig stuk papier nodig. Vouw het vel in de lengte. Vervolgens vouwt u het vel vanaf de andere kant, verdiept u de vouw en vouwt u het weer open.

Vouw vervolgens de bovenste hoeken samen tot een driehoek. Zo blijft aan de onderkant een rechte strook over. Vouw deze aan beide zijden naar boven. Vouw nu de uitstekende hoeken om tot een hoed.
Open de hoed. Nu moet een vierkant zichtbaar zijn, dat je weer tot een driehoek moet vouwen. Vouw hiervoor de onderste hoeken naar boven.

Herhaal deze stap, zodat de constructie kleiner wordt.

Keer dan voorzichtig de hele constructie binnenstebuiten. Trek het in vorm en het bootje is klaar. Samen kun je nu meerdere bootjes te water laten.

Tip: Na het vouwen kun je het bootje naar hartenlust verfraaien en aanpassen.

3. Knutselideeën voor oudere kinderen – met de juiste instructies slaagt het project.

Als kinderen dingen met papier maken, moet de nadruk liggen op plezier hebben. Het is vooral leuk als de versiering past bij het seizoen of als er tijdens het knutselen een klein cadeautje voor de geliefden wordt gemaakt.

U kunt bijvoorbeeld een lantaarn met bladeren maken voor de herfst of engelen en sterren gebruiken als motief voor de winter.

Tip: De meeste knutselideeën voor kinderen kunnen nog origineler worden gemaakt met wat crêpepapier of losse stroken papier en een pen.
Laat hier wat meer creativiteit toe.

Als uw kinderen al wat ouder zijn en goed overweg kunnen met knutselinstructies, kunnen ze ook proberen een origamipapegaai te maken. Zeer uitgebreide instructies vindt u hier.

3.1 Een papieren huis maken met kinderen

Je hebt de volgende materialen nodig om deze instructies uit te voeren:

 • een wit stuk papier (ongeveer 20 x 20 cm) voor de funderingsmuren
 • rood, zwart of bruin papier (ongeveer 12 cm x 12 cm) voor het dak
 • verschillende kleine stroken papier (voor de ramen en deuren)
 • schaar
 • lijm
 • viltstiften
bunte haeuser aus papier
Ontwerp de huisjes naar eigen smaak.

Neem eerst het witte papier en vouw het twee keer doormidden. Trek het vel nu weer uit elkaar zodat er vier vouwlijnen zichtbaar zijn.

Vouw en ontvouw nu het vel vanaf de andere kant. Nu zijn 16 kleine vierkantjes zichtbaar. Knip nu de buitenste lijnen van de buitenste vierkantjes aan twee tegenover elkaar liggende zijden door.

Nu zie je drie sneden aan elke kant. Leg de twee middelste vakjes op en onder elkaar om een driehoek te vormen.
Verbind ze met elkaar met lijm. Verbind nu de buitenste twee vierkanten aan elke kant om een huis met een dak te maken.
Als de basisvorm klaar is, lijm je de overlappende delen aan elkaar.

Knip vervolgens het karton voor het dak, vouw het een keer in het midden en lijm het vast. Het dak moet iets uitsteken, net als bij een echt huis.

In de laatste stap kun je de ramen en deuren vastlijmen, beschilderen of uitknippen.

Tip: Als je de ramen en deuren knipt, kun je het huisje laten oplichten in het donker met een LED waxinelichtje.

3.2 Bladwijzers maken met papier – een slim idee voor kinderen in de basisschoolleeftijd

selbst gebastelte lesezeichen aus papier
Een eigen boekenlegger maken maakt lezen nog leuker.

Zodra kinderen leren lezen en hun eerste boeken eigen kunnen noemen, is het logisch dat ze een eigen boekenlegger hebben.
Wat is er dan natuurlijker dan er zelf een te maken?

Voor een eenvoudige boekenlegger heb je alleen een stevig stuk papier of karton nodig en een paar krijtjes om naderhand in te kleuren. Je kunt de boekenlegger ook versieren met ornamenten door de boekenlegger op elkaar te vouwen en van binnenuit uit te knippen met een schaar.

Hoe u andere interessante bladwijzerideeën, zoals de bladwijzerhoeken op de foto, met kinderen kunt uitvoeren, vindt u in ons aparte artikel.

4. Knutselpapier online kopen en daarbij veel geld besparen

No products found.

Gerelateerde berichten