Knutselen met kinderen in de winter: Knutselideeën en instructies

In de wintermaanden worden de dagen korter en begint het gretige wachten op de eerste sneeuw. Vanwege de beperkte tijd buiten isknutselen met kinderen vooral geschikt in de winter. In ons artikel laten we u …

Knutselen met kinderen in de winter: Knutselideeën en instructies

Schneemann mit Häuschen auf Holzstuhl
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Knutselen met kinderen in de winter: Knutselideeën en instructies
Hoe kun je sneeuwvlokken maken?

Je hebt een potlood, passer of bord, kleipapier en een schaar nodig. Teken een cirkel op het papier, knip deze uit, vouw deze cirkel in een kwart of achtste cirkel en knip tenslotte patronen in deze vorm.

Kan ik knutselen ook combineren met dingen maken?

Met een rolzaag en wat spieshout kun je snel en gemakkelijk heel individuele houten sterren maken. Daarna kun je de randen gladmaken met een beetje schuurpapier.

Welke knutselideeën zijn goed voor de kleuterschool?

Grote gezamenlijke winterbeelden zijn relatief eenvoudig te maken door elk kind een kleine taak te laten uitvoeren. Na de individuele taakjes wordt het hele plaatje in elkaar gezet.

In de wintermaanden worden de dagen korter en begint het gretige wachten op de eerste sneeuw. Vanwege de beperkte tijd buiten isknutselen met kinderen vooral geschikt in de winter. In ons artikel laten we u graag kennismaken met verschillende knutselideeën voor uw winterdecoratie. U vindt er zowel heel eenvoudige als iets ingewikkelder instructies.

[button]Knutselboeken voor de winter kopen[/button]

1. het maken van sneeuwvlokken en sterren voor het raam

Schneeflocken basteln
Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je de moeilijkheidsgraad opvoeren.

Zelfs peuters kunnen eenvoudige maar mooie sneeuwvlokken uit papier knippen.
Eerst heb je een potlood, een passer of een bord, wit of gekleurd kleipapier en een schaar nodig.

Teken vervolgens een cirkel met de passer. Als je geen passer bij de hand hebt, kun je ook een bord gebruiken om een cirkel te tekenen.

Vervolgens kunnen de kinderen de cirkel langs de lijn uitknippen. De volgende stap is het verdelen van de cirkel in verschillende kwadranten. Daarom vouwt u de uitgeknipte cirkel eerst één keer in het midden en herhaalt u de procedure nog één of twee keer. Zo krijg je een kwart of achtste cirkel.

Nu komt de creatieve fase. De kinderen kunnen nu verschillende priemen en patronen tekenen op de rand van de uitgeknipte cirkel en deze vervolgens met een fijne schaar uitknippen.

Tip: Deze taak is voor de meeste kleuters geen probleem. Het wordt echter iets moeilijker als je ook individuele gaatjes binnen de cirkel wilt uitknippen.

Nog een paar leuke ideeën voor winterknutselen met kinderen zie je in deze YouTube-video:

2. maak een sneeuwpop – zo doe je dat

Winter en Kerstmis:

Knutselen is een geweldige manier om de tijd tot de kerstcadeaus door te komen. Als u echter niet alleen uw eigen winterdecoratie wilt maken, maar ook geïnteresseerd bent in kerstknutsels, bekijk dan ons aparte artikel.

Wat zou een winterlandschap zijn zonder een sneeuwpop? In de volgende stappen laten we je zien hoe je gemakkelijk een sneeuwpop kunt maken zonder sjablonen.

Afhankelijk van het soort sneeuwpop heb je verschillende materialen nodig. Het eerste idee kun je maken met een paar wiebeloogjes, wat knopen, wat viltresten, een lint en witte sokken en rijst.

Knip eerst de sok net onder de hiel in tweeën. Nu moet je de bovenkant van de sok even binnenstebuiten keren, vastknopen met een lint en dan de sok weer omdraaien.

Vul nu een deel van de sok met rijst. Wanneer de sok enigszins gevuld is, maar niet tot de rand, knoop je de bovenkant dicht. Maak je geen zorgen, dit hoeft er niet mooi uit te zien, want de muts zal dit gedeelte naderhand bedekken.

Schneemänner aus Styropor
Het is makkelijker als je piepschuimbolletjes gebruikt.

Beweeg nu de rijstkorrels in de sok heen en weer zodat er een hoofd en een lichaam van de sneeuwpop ontstaan. Een kleine scheiding kan gemakkelijk worden bereikt door middel van een lint, dat ook als sjaal fungeert.

Nu ontbreekt alleen nog de hoed, die u kunt vormen uit het tweede stuk sok. Vervolgens kunt u twee of drie knopen aanbrengen op de buik van de sneeuwman en de wiebelogen vastlijmen.

Tip: De opdracht is iets gemakkelijker als je werkt met piepschuimbolletjes, die de kinderen alleen aan elkaar hoeven te plakken en naar hartenlust creatief kunnen vormgeven.

3. houten sterren maken – winterdecoratie in een handomdraai

Als je in de winter met kinderen knutselt, is het belangrijk dat de knutselideeën zo eenvoudig mogelijk uit te voeren zijn. Zeker als er in de kleuterschool soms grote leeftijdsverschillen zijn, is het echter des te leuker als oudere kinderen kleinere kinderen kunnen helpen met het werk.

Holzsterne basteln
Hout biedt je veel ontwerpmogelijkheden.

In dit deel laten we je zien hoe je eenvoudige sterren kunt maken met hout. Natuurlijke materialen zijn altijd goed om kinderen de kans te geven te kijken waar ze eigenlijk vandaan komen.

 • Verbind ijslollystokjes opnieuw: Lijm verschillende ijslollystokjes op elkaar om verschillende sneeuwvlokken of sterren te maken. Voor oudere kinderen kun je er ook een spelletje van maken door elk kind de opdracht te geven een individuele ster te maken.
  Met wat touw kunnen de afgewerkte sterren overal worden opgehangen.
 • Zaag houten sterren uit: Met een rolzaag en wat sperenhout kun je snel en gemakkelijk heel individuele houten sterren maken. Daarna kun je de randen gladstrijken met wat schuurpapier. Laat kleinere kinderen niet zonder toezicht met de figuurzaag werken.

Tip: Verf de afzonderlijke sterren in verschillende kleuren of maak van sommige sterren sneeuwbollen door er watten op te plakken. Zo maak je in een handomdraai een unieke raamdecoratie of de perfecte versiering voor de kerstboom.

4. maak gemeenschapsplaatjes

Papiersterne
Verschillende losse elementen worden één groot kunstwerk.

Knutselen met kinderen in de winter gaat vooral goed op de kleuterschool. Maak van de gelegenheid gebruik om samen aan ideeën te werken, zodat elk kind mee kan doen.

Grote gezamenlijke winterplaten zijn relatief gemakkelijk te maken door elk kind een kleine taak te laten uitvoeren. De individuele taken worden gevolgd door het in elkaar zetten van de hele afbeelding.

Op die manier leren de kinderen dat ze door samen te werken iets groots kunnen creëren. Enkele bijzonder originele ideeën voor de realisatie van een gemeenschappelijk schilderij vindt u hier.

5. knutselboeken kopen voor de winter

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten