Dromenvangers maken met kinderen: Een gids

Of het nu gaat om een regenachtige dag, een vakantie of zelfs een kinderverjaardag of -feestje, er zijn veel gelegenheden waarbij het maken van dromenvangers met kinderen precies het juiste tijdverdrijf is. Als je eenmaal …

Dromenvangers maken met kinderen: Een gids

Traumfänger mit Kindern basteln
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Dromenvangers maken met kinderen: Een gids
Wat zijn dromenvangers?

Veel kinderen, vooral kleine, zijn bang voor de nacht. Ze zijn bang om in slaap te vallen, misschien omdat nare dromen hen van tijd tot tijd achtervolgen. Het kan helpen om met de jongens en meisjes een dromenvanger te maken. Je hebt niet veel materiaal nodig. Dromenvangers hebben een lange traditie en zijn van Indiaanse oorsprong. Via het net en de kralen is het hun taak om de dromer tijdens de slaap te beschermen. Het net moet de boze geesten van de nacht afleiden zodat ze erin verstrikt raken. Sommige indianenstammen weven het net van de dromenvanger ook om de goede geesten erin te vangen.

Wanneer kunnen kinderen hun eigen dromenvanger maken?

Het maken van een dromenvanger is vrij eenvoudig, zeker met de juiste instructies. Met hulp kunnen kinderen vanaf de kleuterschool, zo rond het begin, zelf een dromenvanger maken. Vanaf de basisschool kan deze DIY ook helemaal zelfstandig worden gedaan. Maar ook basisschoolkinderen zijn dankbaar voor tips en instructies, zodat leerkrachten noch ouders een stapje terug hoeven te doen. Overigens is het maken van een dromenvanger ook een heel leuk idee voor een kinderverjaardagsfeestje.

Hoe ondersteunt het maken van een dromenvanger de ontwikkeling van kinderen?

Een dromenvanger maken is een prachtig tijdverdrijf waarin meisjes en jongens creatief aan de slag kunnen. Daarnaast kan het maken van een dromenvanger kinderen helpen bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek en creativiteit, omdat elke knutselinstructie verschillende stappen combineert die met de hand worden beheerst.

Of het nu gaat om een regenachtige dag, een vakantie of zelfs een kinderverjaardag of -feestje, er zijn veel gelegenheden waarbij het maken van dromenvangers met kinderen precies het juiste tijdverdrijf is. Als je eenmaal de benodigde materialen hebt gekocht en de eerste hebt voltooid, zul je verbaasd zijn hoe snel je deze prachtige decoratie voor de kinderkamer kunt maken. We hebben een kleine gids en enkele tips samengesteld over hoe je snel en gemakkelijk een dromenvanger kunt maken met je kind.[button]Verder lezen over het onderwerp[/button]

1. dromenvangers maken met kinderen: De materiaallijst

Traumfänger basteln Materialliste
Om een dromenvanger te maken is een bepaalde materialenlijst nodig
.

Er zijn twee algemene manieren om een dromenvanger te maken. Bij de eenvoudige versie gebruik je een papieren bord als ring, die je in het midden uitknipt. Zo ontstaat een ring waarin je het net kunt spannen. Het is belangrijk dat de rand van het papieren bord niet te dun is, anders mist het stabiliteit.

Je kunt ook een ring van hout of metaal gebruiken. Dit is veel stabieler.

Als je met kinderen een dromenvanger wilt maken, heb je de volgende materialen nodig:

 • Een ring met een diameter van 20 cm (van metaal, hout of karton).
 • Wol of een brede leren band
 • sterk, stevig garen om het net te spannen
 • Kralen, bij voorkeur van hout
 • Natuurlijke materialen, vooral veren, voor de versiering
 • Draad voor de lus om het op te hangen
 • Schaar

Natuurlijk bepaalt elk kind zelf hoe het zijn dromenvanger versiert. Zo slapen en dromen de kleintjes bijzonder goed. Naast natuurlijke materialen kunnen ook kleurrijke knutselveren en plastic kralen worden gebruikt.

2. het aankleden van de ring

Basisschoolkinderen kunnen de meeste stappen zelf doen, alleen kleinere kinderen hebben in het begin hulp nodig. Allereerst moet de ring worden verkleed. Ga als volgt te werk:

 1. Leg de gekozen ring op tafel. Uw kind kan nu een lint kiezen waarmee de ring wordt aangekleed. Wol, leren bandjes en natuurlijk raffia zijn ideaal.
 2. Knoop eerst een lus aan de bovenrand. Nu kan uw kind het lint om de ring wikkelen. Zorg ervoor dat uw kinderen heel voorzichtig te werk gaan, zodat er geen vervelende gaten ontstaan.
 3. Uw kind heeft alleen weer hulp nodig bij de knoop. Deze wordt om de lus gelegd. Daarna knipt u gewoon de rest af.

Let op: Als u ziet dat er gaten ontstaan bij het wikkelen van het lint, reageer dan zo snel mogelijk. Die kunnen later alleen met veel moeite worden verwijderd.

De lus hoeft niet te lang te zijn. Hij kan later altijd met een draad worden verlengd.

3. het spinnen van het net

De tweede stap is het maken van de binnenkant van de dromenvanger. Veel kinderen hebben nog hulp nodig bij het spinnen van het net. De jongens en meisjes kunnen echter zelf het wollen garen of het borduurlint kiezen. Misschien bevat het knutselrepertoire van de ouders wel hun favoriete kleur.

Onze tip: knip de draad niet te kort af. Het ergste wat je tijdens het knutselen kan overkomen: de draad is niet genoeg voor het net.

Knoop het begin van de draad zo strak mogelijk aan de lus. Als u met kinderen een dromenvanger maakt, moet u hen altijd helpen, zodat de knoop aan het eind niet zomaar los kan raken.

Nu moet de draad om de ring worden gelust. Veel kinderen hebben hier nog hulp nodig, omdat de afzonderlijke lussen aan de rand dezelfde afstand tot elkaar moeten hebben. Laat uw kind af en toe een kraal rijgen, waarin de slechte dromen later opgevangen kunnen worden.

In het begin zitten de lussen alleen aan de rand. Begin dan de binnenkant van het net te draaien door de draad eerst om de lussen te winden die er al zijn. Je moet de draad cirkel voor cirkel in de ring wikkelen tot het net compleet is. Uw kind kan kralen blijven rijgen zodat de dromenvanger zijn typische karakter krijgt.

Opmerking: Om te voorkomen dat de kralen in de dromenvanger wegglijden, is het belangrijk dat je een knoop legt met de draad direct achter de kraal.

Sluit het net, rijg een laatste kraal op en zet deze vast met een knoop. Je kunt nu gewoon de resterende draad afknippen.

4. versier de dromenvanger

Traumfänger dekorieren
Versier na de laatste hand de dromenvanger mooi.

Als de ring en het net ontworpen zijn, is de volgende stap het versieren van je dromenvanger. Hier kunnen kinderen zich echt uitleven. Zelfs kleuters kunnen hier zonder meer bij betrokken worden. Typisch voor een dromenvanger zijn de strengen kralen. Die maak je als volgt:

 1. Knip een draad van de gewenste lengte en knoop die aan de ring. Zorg ervoor dat de draad niet te kort is. Aan het andere uiteinde moet één van de veren worden bevestigd. Het beste is om een dubbele draad te gebruiken, zodat die sterk genoeg is.
 2. Laat uw kind nu de kralen rijgen. Zorg ervoor dat aan het einde een dubbele knoop wordt gemaakt. Anders glijden de kralen snel naar beneden.
 3. Bevestig tot slot de ganzenveer aan de draad. Zodat de ganzenveer niet opvallend achterblijft, steek je hem in het onderste kraalgat.

In de klassieke dromenvanger zitten meerdere van deze kralenstrengen. Herhaal hiervoor de hierboven beschreven stappen.

Als de kinderen wat ouder zijn, kunnen de strengen weer worden uitgebreid met kleine dromenvangers. Hierdoor zien de dromenvangers er bijzonder groot en gevarieerd uit. De benodigde tijd is natuurlijk aanzienlijk langer.

Gerelateerde berichten