Als je voor het eerst met kinderen vilt, gebruik dan de natviltmethode.
Bij het vilten met kinderen kun je exacte instructies volgen of je eigen idee bedenken.
Hoe fijner de wol, hoe beter de vezels aan elkaar hechten. Met nat vilten kunnen ook heel sterke voorwerpen worden gemaakt. Als uw kinderen al wat geoefend hebben, kunt u zich aan complexere dingen wagen.
Vilten met kinderen is niet alleen erg leuk, maar stelt hen ook in staat hun creativiteit op allerlei manieren te uiten.
Maar wat is het verschil tussen nat en droog vilten? Waar moet je rekening mee houden als je je eigen ideeën uitvoert en welk gereedschap heb je nodig om met viltwol te knutselen?
Wij geven u tips voor de voorbereiding en uitvoering. Daarnaast kunt u één of twee instructies volgen om uw eerste project gegarandeerd tot een succes te maken.
[Button]Geweldig, kleurrijk vilt is ook online beschikbaar[/button]
Inhoudsopgave
1. nat vilten of droog vilten – beide zijn het uitproberen waard.
Als je met kinderen wilt vilten, is de eerste vraag of je nat of droog wilt vilten.
De gemakkelijkste optie is natvilten. Vooral als je met kleine kinderen werkt, kun je daarom beter deze methode gebruiken.
Voor de voorbereiding heb je de volgende accessoires nodig:
- Een plastic tafelkleed of een ander waterdicht oppervlak om de tafel te beschermen.
- vilt of fleecewol als basis voor het komende viltproject (in bijpassende heldere kleuren)
- een paar oude handdoeken om overtollig water te absorberen
- een kom met warm water (bij voorkeur net onder de 50 °C)
- een stuk zeep
- een kaasrasp (helpt bij het mengen van een sopje van zeep en warm water)
- een beetje azijn om de zeep later uit te spoelen
- andere gebruiksvoorwerpen die nodig zijn voor de respectieve ideeën, bv. oogjes, garen of haarbandjes
Over het algemeen is de procedure voor nat vilten als volgt:
Pluk een beetje van het gekochte vilt af, maak het vilt nat met het zeepwater en wrijf dan voorzichtig met je handen over het vilt, zodat de afzonderlijke wolvezels zich geleidelijk kunnen binden.
Kneed langzaam en voorzichtig om de gewenste vorm te krijgen. Als de wol al wat steviger aanvoelt, kun je steeds meer druk uitoefenen. Stap voor stap komt u dichter bij het gewenste resultaat.
Als het project eindelijk klaar is, wast u het zeepwater uit met een beetje azijn en laat u het drogen.
Voor droogvilten daarentegen heb je speciale naalden nodig die ervoor zorgen dat de afzonderlijke wolvezels beter in elkaar grijpen.
Steek de naalden steeds opnieuw in de wol, zodat de wolvezels door de weerhaken van de naalden geleidelijk in elkaar grijpen.
Tip: De droogviltmethode vergt meer tijd en vaardigheid, maar is nauwkeuriger. Daarom is droogvilten meer geschikt voor oudere kinderen en complexere structuren.
2. Vilten met kinderen – mooie ideeën voor beginners
Sprookjeswol:
Ook al klinkt de term magisch, hij is helaas niet beschermd. Zoek dus altijd naar goede kwaliteit bij het kopen van viltwol.
Als je voor het eerst met kinderen gaat vilten op een kinderfeestje of vanwege een andere gelegenheid, kun je het beste een wat eenvoudiger project kiezen. U en de kinderen moeten immers eerst leren hoe het vilten werkt.
- Bolletjes vilten:
Rol eerst langzaam en voorzichtig wat natte wol in je hand en later wat steviger, zodat er een bal ontstaat. Neem meer lagen wol als de bal te klein is. Met een naald en draad kunnen de afzonderlijke bolletjes ook worden verbonden tot een ketting of worden gebruikt als deurdecoratie.
- Armbanden van vilt:
In tegenstelling tot de andere ideeën moet je een armband direct aan je pols vilten. Het moet daar dus ook drogen. Let er vooral op dat je de diameter eerst flink vergroot, want het vilt kan zo’n 30 tot 50 % kleiner worden.
Het beste is als twee kinderen altijd samen aan deze opdracht werken, zodat ze voor elkaar een mooie en unieke armband kunnen maken.
Hoe je een slang vilt, zie je in deze YouTube-video:
Het is moeilijk te generaliseren over de leeftijd waarop vilten met kinderen zinvol is, omdat de ontwikkeling sterk kan variëren. Gemiddeld zijn de eerste pogingen echter de moeite waard rond de leeftijd van 4 of 5 jaar.
3. viltideeën die enige vaardigheid vereisen
Als u van handwerken houdt en iets moeilijker wilt proberen, gebruik dan de volgende ideeën als inspiratie:
- Een sleutelhanger vilten:
Naast de standaardaccessoires heb je een sleutelhanger, oogjes (eventueel splitringen), bedeltjes, kleurgecoördineerd garen en een naald nodig.
Maak nu met de natte of droge viltmethode kleine viltbolletjes. Verbind ze vervolgens met elkaar door middel van de oogjes. Trek hiervoor de bedeltjes rechtstreeks op het bolletje.
Nu heb je een naald en draad nodig om de afzonderlijke bolletjes met elkaar te verbinden (door de oogjes).
- Maak je eigen viltstiften:
Om dit idee te maken heb je wat vilt, een paar eikeldopjes en wat lijm nodig.
Vorm een kleine eikel (een licht ovaal bolletje), doe dan wat lijm in het eikeldopje en lijm het bolletje vast. In een mum van tijd heb je een heleboel kleurrijke eikels waarmee je mooie herfstdecoraties kunt maken.
Meer gedetailleerde instructies voor naaldvilten (vooral voor het vilten van paaseieren) vind je hier.
4. Ook online kun je prachtig, kleurrijk vilt krijgen
No products found.